Deniz Akvaryumu - Doğru Protein Skimmer Seçimi


gezgynÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 5
gezgynÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2020 15:02
Merhaba,

Mevcut tank ölçüm 150x50x60, durso sistemli, alttan sump'lı. Şu an tatlı su tankı olarak 2 yıldır aktif. Bütçe dahilinde deniz akvaryumuna geçiş için gerekli malzemeleri alıyorum. fazla canlı yükü ilk etapta kesinlikle düşünmüyorum. Kafamı kurcalayan ve hiç bir kaynakta net cevabını bulamadığım bir konu var. Şu an kullanmakta olduğum kafa motoru Hydor Seltz L40, bu pompanın 2.800 L/H su basma kapasitesi var, düşündüğüm protein skimmer Bubble Magus Curve 7 ve teknik özelliklerine baktığımda hava emişi 520 l/h ve 700-900 lt su kapasiteli tanklara uygun olduğu yazmakta. Sorum, bu ps'nin üzerindeki pompanın, kağıt üzerindeki teknik kapasitesi mevcut kafa motorumdan aşağıda, dolayısıyla kuleden inen suyu tekrar akvaryuma gönderirken debi farkı nedeniyle yani ps motoru daha küçük kapasiteli olduğu için kafa motorunun çevirdiği suyun belli bir kısmı hiç temizlenmeden tanka geri gider mi? debiyi bozar mı?... Benim için deniz akvaryumuna geçip geçmemeyi belirliyecek bir unsur. çünkü modelini verdiğim ps ortalama şu an piyasasında 1.000,00 tl - 1.200,00 tl eğer tank hacmime göre yetersiz kalacak bir modelse daha hacimli modellere bakmam gerekecek, bütçe iyice yukarılara çıkacak ve malesef ki "deniz akvaryumu" şimdilik benim için bir hayal olarak kalacak. Elimden geldiğince sabırla,düzgün ve ileriye yönelik bir sistem kurmaya çalışıyorum. Değerli görüşleriniz benim için çok önemli. Teşekkürler şimdiden.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

littlefishÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/07/2016
İl: Bursa
Mesaj: 598
littlefishÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Ocak 2020 22:56
[QUOTE=gezgyn]Merhaba,
Kafamı kurcalayan ve hiç bir kaynakta net cevabını bulamadığım bir konu var. Şu an kullanmakta olduğum kafa motoru Hydor Seltz L40, bu pompanın 2.800 L/H su basma kapasitesi var, düşündüğüm protein skimmer Bubble Magus Curve 7 ve teknik özelliklerine baktığımda hava emişi 520 l/h ve 700-900 lt su kapasiteli tanklara uygun olduğu yazmakta. Sorum, bu ps'nin üzerindeki pompanın, kağıt üzerindeki teknik kapasitesi mevcut kafa motorumdan aşağıda, dolayısıyla kuleden inen suyu tekrar akvaryuma gönderirken debi farkı nedeniyle yani ps motoru daha küçük kapasiteli olduğu için kafa motorunun çevirdiği suyun belli bir kısmı hiç temizlenmeden tanka geri gider mi? debiyi bozar mı?... [/QUOTE]


Serdar bey merhaba,
Önceliklerinizi belirleyin, bol bol araştırın, planınızı hazırlayın, Gözünüzü karartın ve tuzlu suya başlayın [:D]

Araştırma kısmını çok soru sorarak değilde çok araştırarak anlaşılmayan
Yerleri sorarak ilerlemek size daha iyi öğretir. Tuzlu su engin deniz, farkli metotlar farkli tarzlar var. Hepsi kendi içinde haklı[:)] ve her tarzda basarılı olup sürdürülebilen akvaryum yapan hobicilerde mevcut, o yüzden her tarzı kendi stilinde değerlendirmek gerekiyor.

Sorunuza gelecek olursam;
Öncelikle ps ile kafa motorunun L/H larinin farklı olmasının bir önemi yok.
Belli bir süre sonra atıklar suda homojendağılımda dağılmış olduğu için temizlenen her su sudaki genel dengeyi zaten değiştiriyor gibi düşünün.

Sizin akvaryumunuz sumpsuz brüt hali 450 litre sumpla birlikte 600 litreyi buluyordur sanırım. Curve 7 yetersiz gelebilir 700-900 litre diyor.
Curve 9 daha iyi 900-1500 litre arası hacim için diyor.

Burada ps nin tanımına bakmak gerekiyor,
Protein skimmer için kısaca tuzlu su akvaryumlarında ortaya çıkan organik bileşikleri (yağlar,karbonhidratlar, bakteriler vs, vs), azotlu atıklara parçalanmadan önce sudan ayıran bir ekipmandır diyebiliriz. Ana amaç organik bileşikleri parçalanmaya başlamadan önce uzaklaştırmak, akvaryumda yer alan biyolojik filtrelerdeki yükü azaltmak ve suyun indirgenme potansiyelini iyileştirmektir.

Yani protein skimmer nitratı toplamıyor, nitrata sebep olan atıkları topluyor, o yüzden akvaryum hacminin 2, 3 katı büyüklükte ps almak oldukça faydalı olur, (ama zorunlu değil, seçtiğiniz yol ile alakalı)

Akvaryumda nitrifikasyon olayını aerobik bakteriler yaparken, son adım olan nitratı su değişimiyle atmak gerekir. Yada anaerobik bakterilerin yeterli sayıda olması gerekir.

Anaerobik bakteriler ise nitrat, sülfat, karbon dioksit kullanir, anaerobik bakteriler oksijende ölürler, o yüzden canli kayalarınız çok ve derin gözenekli olmalılar ki yakin gözeneklerde aerobik bakteriler yuva yaparken derin ve oksijensiz gözeneklerde de anaerobik bakteriler üresin ve nitratı sıfırlayabilsinler.
Ancak biz hobiciler güzel deniz baliklarini görüp vuruldukça suyu hızlı kirleten balikları akvaryuma doldururuz ve
Bazen canlı kayalarımız yetersiz gelir, sera siporax, seachem de nitrate gibi bol gözenekli malzemeleri,
Saatte 180 l/h altında debiye sahip kafa motoruna bağlı olan reaktör den
Geçiririz bu sayede anaerobik bakteri üretmiş oluruz.
Ancak bununda şöyle bir riski var, uzun sureli elektrik kesintisi oldu diyelim bu bakterileri öldürdü,tekrar elektrik geldiğinde ölmüş milyarlarca bakteriyi akvaryuma vereceğiniz için amonyak patlaması olacak, canlılarınız zarar görmesi muhtemel.

*Ps nin oksijen girişine günde 5-10 dk ozon verip yararlı- zararlı bakterileri yok eden yöntemde var
*Fritz zyme 9 gibi start kiti ile kurup,
Fritz zyme monster 460 gibi su temizleme ürünü kullanarak da idame ettiren yöntem var.
*Akışına bırakan yöntemlerde var[:D]

Hangi yöntemi seçeceğinize karar verin, gerisi gelir. Ps yi sıfır almayın
Bir hışımla başlamiş sonra vazgeçip ucuza satan çok kişi var özellikle magus serisinde çok uyguna bulabilirsiniz.

Ekipmana harcayacağınız parayı çok görmeyin canlılara daha fazlasını ödeyeceksiniz. Ekipmanda bütçeniz zorlanırsa bir torch a nasıl 500 tl vereceksiniz. Balıkların s boyları 250-500 arası, bir de bunun öleni olacak.
600 tl ye aldığınız bir mercan yada balığın ölmesi sizi ne kadar soğutacak ?

deniz akvaryumunun şimdilik sizin için bir hayal olarak kalması daha mı iyi acaba [:?]
Karar verme zamanı

Beğenenler: [T]204349,Ferhat69 [/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Baran KoçÇevrim Dışı

Kayıt: 09/05/2019
İl: Ankara
Mesaj: 108
Baran KoçÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ocak 2020 09:25
[QUOTE=gezgyn]Merhaba,

Mevcut tank ölçüm 150x50x60, durso sistemli, alttan sump'lı. Şu an tatlı su tankı olarak 2 yıldır aktif. Bütçe dahilinde deniz akvaryumuna geçiş için gerekli malzemeleri alıyorum. fazla canlı yükü ilk etapta kesinlikle düşünmüyorum. Kafamı kurcalayan ve hiç bir kaynakta net cevabını bulamadığım bir konu var. Şu an kullanmakta olduğum kafa motoru Hydor Seltz L40, bu pompanın 2.800 L/H su basma kapasitesi var, düşündüğüm protein skimmer Bubble Magus Curve 7 ve teknik özelliklerine baktığımda hava emişi 520 l/h ve 700-900 lt su kapasiteli tanklara uygun olduğu yazmakta. Sorum, bu ps'nin üzerindeki pompanın, kağıt üzerindeki teknik kapasitesi mevcut kafa motorumdan aşağıda, dolayısıyla kuleden inen suyu tekrar akvaryuma gönderirken debi farkı nedeniyle yani ps motoru daha küçük kapasiteli olduğu için kafa motorunun çevirdiği suyun belli bir kısmı hiç temizlenmeden tanka geri gider mi? debiyi bozar mı?... Benim için deniz akvaryumuna geçip geçmemeyi belirliyecek bir unsur. çünkü modelini verdiğim ps ortalama şu an piyasasında 1.000,00 tl - 1.200,00 tl eğer tank hacmime göre yetersiz kalacak bir modelse daha hacimli modellere bakmam gerekecek, bütçe iyice yukarılara çıkacak ve malesef ki "deniz akvaryumu" şimdilik benim için bir hayal olarak kalacak. Elimden geldiğince sabırla,düzgün ve ileriye yönelik bir sistem kurmaya çalışıyorum. Değerli görüşleriniz benim için çok önemli. Teşekkürler şimdiden.[/QUOTE] hocam elinizdeki kafa motorunu zaten ps de kullanamassınız çünkü ps deki kafa motorları çırpıçılı yani hem suyu hem havayı alıp harmanlayıp köpük üretiyor o köpüklerde yükserek sudaki organik atıkları ps nin atık kutuaunda topluyor yani normal kafa motorları ps de kullanılamaz ve psnizin kapasitesi nekadar yüksek olursa akvaryumunuz için o kadar iyi olacaktır curve 7 ninde tankınız için yetersiz kalacağını söyleyebilirim ha haftalık bakımı yapılırsa asla yetersiz kalmaz ama bu sefer de tuz masrafı size bayağı fazla olur o yüzden daha üst model ps lere bakınız [:)]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gezgynÇevrim Dışı

Kayıt: 01/08/2019
İl: Istanbul
Mesaj: 5
gezgynÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ocak 2020 12:12
Öncelikle detaylı değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim. amacım mümkün olduğunca doğru başlayabilmek bu işe, kafamı kurcalayan soruya net cevap buldum sayenizde. ilk işim hacme uygun daha kapasiteli bir ps bakmak. beslemeyi düşündüğüm türlere ve yoğunluğına göre ihtiyaçları ve nasıl ne oranda kullanılacağını yespit edip ilerlemek de ikinci işim. hayal olarak kalmasını istemiyorum benim için 30 senedir yapmayı düşündüğüm bir plan ve ucuna kadar geldim. uzun süre kendimce ve sizin gibi tecrübeli arkadaşlar yardımı ile bir şekilde minimum sorunlar yaşayarak bu hobinin tadını keyfini çıkardım. sabırın ve doğru bileşenleri doğru yöntemlerle ihtiyaçlara göre harmanlamanın problemleri azalttığının bilincindeyim. tekrar değerli görüşleriniz için teşekkür ederim. şu an için kararlı bir şekilde öğrenme ile devam ve yakında tecrübe ederek sürdürme dileğiyle. [;)]

Beğenenler: [T]204349,Ferhat69 [/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir