Deniz Akvaryumu Ekipman Sorunu Acemiyim


10uriçtenÇevrim Dışı

Kayıt: 28/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 9
10uriçtenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2012 11:27

Arkadaşlar öncelikle hepinize  merhaba;
Geçenlerde eski akvaryumumu arkadaşıma vermeme istinaden kendime yeni bir tane akvaryum satın aldım.Akvaryumun ölçüleri boyu 83 yükseklik 53 arkaya olan genişliği ise 46 cmdir.
ben bu akvaryumu dolap unitesi ile birlikte temin ettim.Ben bu akvaryumda ilk olarak tatlı su akvaryumu kurmaya karar vermiştim ve aşağıda belirttiğim birkaç ürünüde almıştım.
 
Tetratech EX 700 Dış filtre
Atman CR-30 HAva motoru
55cm Hava taşı.
Mercan kırığı kum (akvaryum zeminini kaplayacak şekilde kadar ortalama 15KG)
100 wt Isıtıcı
 
Ben bu ekipmanı temin ettikten sonra deniz akvaryumu kurmaya karar verdim.Fakat akvaryum içerisinde omurgasız canlı yetiştirmek istemiyorum.Sadece tuzlu su balıklarını bir arada yaşayanlarını harmanlayıp yetiştirmek istemekteyim.
 
Akvaryumcu ile komuşmama istinaden o akvaryumda o şekilde aldığım ekipmanla çok rahat bir şekilde besleye bilceğimi belirtmişlerdi.Ancak bu temin ettikierlimin yanında aşağıdaki ürünleride almamı belirtti.
 
JEBO 180 Protein skimmer
Atman Dalga Motoru    2    adet
Canlı kum
Ortaya dekor olabilecek bir adette orta boyda kaya
tuz
Tuz ölçer
 
Benim terettüm ise piyasa da 1500 tl civarında satılan bile ps bulunmaktadır.Bana tavsiye etmiş olduğu ürünün fiyatı ise öbür cihazlara göre çok komik bir rakkamdır.Ürünü aranızda kulanan varmıdır acaba?
akvaryumun aldına ayrı bir bölme oluşturup orda ps çalıştırma imkanım olmadığı için buna yönelmiş durumdayım.
 
sonuç olarak aldığınız şeyleri toplam tutara vurunca  tatlısuya istinaden biraz yüksek bir maliyet çıkmaktadır.
maliyetten ziyade alıcağınız ve severek aldığınız balıklar sonrasında eksik ekipman vs birşeyden kaybettiğinizde üzülüyorsunuz.
 
Siz ilgilenen ve konuda benden çok çok tecrübeli arkadaşlardan ricam almış olduğumu ve akvaryumcunun bana önermiş olduğu ürünler sadece tuzlu su balığı yetiştirmem için idealmıdır?Sorun yaşarmıyım?
 
Suyu sürekli değiştirmek zorunda kalırmıyım.
 
Şimdiden hepinize çok teşekkür ederim.
 
 
Saygılarımla
 
10uriçten2012-02-28 11:43:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquaykutÇevrim Dışı

Kayıt: 01/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 102
aquaykutÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2012 13:11
Öncelikle birçok şeyin farkında olarak deniz akvaryumu kurma kararı almışsınız bu iyi bir başlangıç. Bundan sonrası için sizin de belirttiğiniz gibi ekstra masraflar ve sonrasında hesapta olmayan maliyetler olacaktır. Sorularınıza genel anlamda cevap vermek gerekirse o boyutlarda bir akvaryumda marin (sadece balık) akvaryumu ile başlamak mantıklı. Tabiki kolay türler seçilmeli, damsel, clown fish, alg eater gibi.
-Dış filtreyi,  iade edebilirseniz iyi olur, deniz akvaryumunda dış filtre nitrat tutacağı için kullanılmaz, tercih edilmez. Çünkü gün aşırı elyaf değiştirmek tortuları temizlemek vs. gerekir. (Sadece aktif karbon ve fosfat silikat tutmak için ayrıca medya reaktörü olarak kullanılabilir, bunları da zamanla tecrübe edeceksiniz)
-Hava motoru ve hava taşı pahalı olmadığı için gerekirse kullanılmak üzere sizde kalabilir ama akvaryum içinde kullanılmaz
-Mercan kırığı kum yeterli,  akvaryum döngüsü ile beraber bu kumada canlı yerleşimi olacaktır. Canlı kum süreyi hızlandırmak için iyidir, şart değildir.
-Akvaryumu deldirip alta sump sistemi kuramıyacağınız için askı tipi protein skimmer başlangıç için işinizi görecektir. Burada kalite ve akvaryum litreleri hesaba girdiği için tabiki 2,3 binTL ye bile PS var ama size önerilen tipteki bir PS iş yapmaz diyemeyiz. Fazla canlı yükü olmadan ve fazla yemleme yapmadan bu PS de iş yapabilir. Bakteri yerleşiminin olcağı bol gözenekli canlı veya canlandırılacak deniz kayaları ile zaten sistem bir şekilde desteklenecektir.Bu kaya dekordan ziyade yararlı bakteri yerleşimi içindir.
-Dalga motoru 2 adet çok pahalı olmayan markalardan kullanılabilir. Alabilirseniz Hydor 2 serisi iyi olur.
-Tuz her su değişiminde ve ilk kurulumda gerekli olduğu için ucuz olmayan bir marka seçmenizi öneririm. Piyasade çok kullanılan ve bulunan Red Sea Salt tercih edebilirsiniz. Tabiki tuz ölçer ile.
 
Bundan sonrası da epey bilgi toplamak, okumak ve gözlemlemeye bağlı. Acele etmeyin, maliyetleri tekrar hesaplayın, sonrasında test kitleri almanız, yosun temizliyiciler, ilaçlar kullanmanız gibi ek masrafları da unutmayın.
Sonuç olarak Şu anda askılı bir ps ve güzel bir tuz ve canlı kaya ile aşırı canlı yükü olmadan o boyutlarda bir deniz akvaryumu kurulabilir.
 
 
aquaykut2012-02-28 13:15:07

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

10uriçtenÇevrim Dışı

Kayıt: 28/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 9
10uriçtenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2012 13:56
Aykut Bey Merhaba;

Öncelikle cevaplarınız ve ilginiz için teşekkür ederim.Motoru iade etme şansım maalesef bulunmamaktadır.Anladığım kadarı ile motoru tuzlu su akvaryumlarında kullanmama gerek yok diyorsunuz.Peki kullanmak istesem motorun iç sepetlerindeki parçaları(seramik.Sünger vs) tuzlu su akvaryumuna göre yeni parçalarla değiştirsem yada kullanabileceğim farklı parçalarla değiştirsem sorun yaşamaya devam eder miyim?
Motoru açıkçası kullanmak istemekteyim başka bir yolu var mıdır?Çünkü suyu akvaryumcumdan kendım tasıyacağım ve şu anda akvaryumcuda kurulan akvaryumda aynı motordan bulunmakta.

Balıkların şuanda yaşadığı suyu komple almak istemekteyim sizce bu bana sorun yaratırmı?
anladığım kadarı ile ps işimi görür diyorsunuz ve akvaryumda besleyeceğim canlı sayısına bağlı olarak tabi.
Beslemek istediğim balıklar ise akvaryumda clown fish 3 adet , blue tang 2 adet ,yellow tang 1 adet ve karides 1 adet sizce miktar ve balık seçimi yanlış mıdır?

Tuz olarak zaten söylemiş olduğunuz markanın tuzunu akvaryumcum bana önermişti onu almaya niyetlenmiştim.
Ama tam yol ayrımında olduğum için forumları araştırmaya başladım tatlı mı? Yoksa Tuzlu mu diye 

Şuanda soylemiş olduğum 
JEBO 180 ps için 160 TL 
Canlı kum  60 tl
Atman dalga motoru 50 tl (2 adet)

Maliyet konusunda ise yukarıda belirtmiş olduğum fiyatları tarafımdan talep etmekteler.Sizde fiyatlar yüksek midir?


saygılarımla 


10uriçten2012-02-28 13:57:46

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aquaykutÇevrim Dışı

Kayıt: 01/12/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 102
aquaykutÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2012 15:47
< style="DISPLAY: none" id=NoteCtrl id=:5B13805A-8164-11D3-AA48-0000C0D98DCF>

Onur Bey,

 
--Dış filtreyi kullanmak istiyorsanız içindeki malzemelerle kullanmaya başlıyabilirsiniz, dikkat edilmesi gereken dış filtre aslında biyolojik döngü içindir. Mavi sünger ve sermamik halkalar bakterilerin kolonileşmesi için filtrenin içinde yer alır. Kaba pislik temizlemek için sadece suyun ilk girişindeki elyaf işe yarar. Bu durumda deniz akvaryumunda kaba pislik tutan malzemeler nitrat da tutucağı için tercih edilmez yada elyaflar gün aşırı (sararınca) değiştirilerek kullanılır. Sonuç:başlangıçta bir süre içindeki  elyafı sık sık değiştirip kullanabilirsiniz. Deniz kayaları bu işi zamanla görecektir.
--Akvaryumcu balıkların yaşadığı suyu verecekse daha iyi olur, hem tuz maliyeti  hem bakteri oluşum süresi sıkıntıları yaşamazsınız. Sonuç: suyu almanız iyi olur.
--Balıklara gelince,  tang türleri için acele etmeyin. 3 adet clown ve temizlik ekibi (snail,conch vb) uygun olur. Blue tang özellikle parazit sorunu yaşar, yellow tang ise oldukça hassas bir türdür. Kurulumda herşey yolunda giderse benim fikrim sadece1 adet tang ekleyin  unicorn gibi daha dayanıklı türlerden. Büyüyebilen türler olduğu için hem akvaryum hacimi hem de balık pisliği sisteminizi zorlayacaktır. Sonu:acele etmeyin birkaç balıkla başlayın
--Canlı kumu almanız şart değil, zaten mercan kumunuz var.
 
--Fiyatları ise internet den  arama motorlarından karşılaştırın derim. fazla pahalı değil gibi..
 
Şimdiden hayırlı olsun, umarım istediğiniz gibi bir kurulum olur.
aquaykut2012-02-28 15:57:48

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

edeepÇevrim Dışı

Kayıt: 02/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 71
edeepÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Şubat 2012 19:30
Onur bey selamlar,
Nacizane fikrimi soracak olursanız;hiç bir tecrübeniz yok ise bu hobiyle ilgili ve sadece balık bakmak istiyorum diyorsanız ilk tatlı su ile başlayın,ama bu kanun değil tabi ki tuzlu suyla bu hobiye başlayan ve sistemi kuran çok değerli üyelerde var.
Mali açıdan bakarsak minimum 1.500 tl gibi bir rakamı gözden çıkartın bence,
Bir kere tuzlu suya başlarken bence kesin reverse osmos,kaliteli bir PS ve sump sisteminiz olması lazım,mercan bakmak istemiyorum diyorsunuz,bu durumda bir katkı kullanmanıza ilk etapta gerek yok(Bacteri kültürü hariç) ama kesinlikle ilk üç unsur çok önemli.
E öbür taraftan yukarda canlıları eklemek isteseniz ortalama piyasa fiyatı ile bir 400-500TL de onlara ödemeniz gerekiyor,
Yani tuzlu suda konu uzayıp gidiyor...
Ama kafanıza takılan birşey olursa sormaktan çekinmeyin ve çok iyi araştırmadan tuzlu suya girmeyin... 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

10uriçtenÇevrim Dışı

Kayıt: 28/02/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 9
10uriçtenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Şubat 2012 11:46
Edip Bey Merhabalar.

Öncelikle yorumlarınız için teşekkür ederim.Şuan da tatlı su akvaryumu kurmaya karar verdim.Fakat bir yandan da maliyet acısından Tuzlu su ekipmanlarını tek tek alacağım.İlk olarak bu ay başında ışık sistemini almayı düşünüyorum.Tatlı su akvaryumuna ışık sistemini koysam herhalde bir sorun çıkarmaz diye düşünüyorum.Çünkü ışık sistemleri harika görüntü oluşmasını sağlamakta.
Ayrıca Tatlı su için kullanmış olduğum ekipmanları tuzlu suya geçiş yaparken bakterilerden arındırmak için nasıl dezenfekte etmemi önerirsiniz?

 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir