Dini açıdan canlı yem.


vladÇevrim Dışı

Kayıt: 04/03/2006
İl: Ankara
Mesaj: 54
vladÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Ağustos 2006 18:22

(Ey Muhammed!) Sana, kendilerine nelerin helâl kılındığını soruyorlar. De ki: "Size temiz ve hoş olan şeyler, bir de Allah'ın size verdiği yeteneklerle eğitip alıştırdığınız avcı hayvanların tuttuğu (avlar) helâl kılındı. Onların sizin için tuttuklarından yiyin. Onu (av için) salarken üzerine Allah'ın adını anın (besmele çekin). Allah'a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz, Allah hesabı çabuk görendir. MAİDE 4
 

           Görüldüğü gibi, Kur'an'da hayvanların beslenmesinden ve evcilleştirilmesinden bahsedilmekte. Buradan hareket ile akvaryum hobisi ile uğraşmanın,dini açıdan bir sakıncası olmadığı çıkarımı yapılabilir. Canlı yem konusu ise tamamen tartışmaya açık ve sonu olmayan bir tartışma bence. Onun için yorum yapmak istemiyorum. Ben balıklarıma artemia harici canlı yem vermiyorum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 12 Ağustos 2006 02:05
Okan Beyin almış olduğu fetva konusunda benim düşüncem şudur;

[akvaryum balıklarına canlı yem vermek zorunda değilsiniz.Ancak verdiğiniz  takdirde günah kazanmış olmazsınız].
Fetvasını alırken sorulan soruda önemli. Eğer bu hayvanların doğalarında yedikleri canlı yemleri, sağlıklı beslenmeleri ve büyümeleri için veriyoruz v.b. dendiyse böyle bir fetva gelmesi normal olabilir.

Lakin piranaya japon veriyor zevkle seyrediyorum sakıncası var mı? Şeklinde sorulsaydı cevap değişebilirdi. Bence yapılacaksa bu hayvanların sağlıklı kalabilmesi, düzenli beslenebilmesi için bu uygulama yapılmalıdır.
Zevkimiz için japon balığına acı çektirip zevkle seyretmemiz doğru olmaz. Bu zevkimiz için bir diğer canlıya eziyet çektirmektir.
Bu aşamada da bana görede niyet önemlidir.

Kaldı ki şüpheli olandan kaçınmak daha evladır, kendi adıma bu aşamadan sonra niyetim zevk almak olmasa da zorunluluk olmadıkça canlı yem vermeyeceğim. Bir gün lelupi yavrularım olursa beslenmeleri için zorunluluk gereği artemia ile besleyebilirim.
Sonuçta fetvayı veren kişinin söylediği gibi istisnalar dışında bu canlılara canlı yem verilmese de yaşıyorlar, sağlıklı kalabiliyorlar.

Son olarak sayfada ki bilgiler ve yönlendirmeler ışığında dileyen dilediği şekilde haraket edebilir.
Konu konuşulmuş, dini açıdan yaklaşımlar ele alınmıştır. Bu doğrultuda başlığı kilitlemeyi bu haliyle bırakmayı uygun buluyorum.
Herkese anlayışı için teşekkür ederim.
Saygılarımla...tearaway2006-8-12 5:52:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir