Dış Parazit mi ?


ReddiasÇevrim Dışı

Kayıt: 03/08/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 106
ReddiasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2011 18:41

Fotoğraf:

Canlıdaki Belirtiler:


Akvaryum Kapasitesi (litre):

Akvaryumdaki Diğer Canlılar:

Bilinen Tüm Su Değerleri (pH, sıcaklık, amonyak, nitrat):

Filitrasyon:

İlaç Kullandıysanız İsimleri ve Miktarları:

Diğer Genel Bilgiler (Su değişim sıklığı, akvaryumda en son yaptığınız değişiklikler vb.) :

Anne zebram yavrularını yüzdürmeye başladığında , yanağında beyaz , sümüğümsü bir yapı farkettim. Dış parazitmidir ? Neden olur ? Ne yapmalıyım ?

özkoçak2011-01-25 20:20:22

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tahamert1Çevrim Dışı

Kayıt: 24/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 13
tahamert1Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ocak 2011 20:04
Evet dış parazit olabilir.

Selamlar. Bu makalede iç ve dış parazitlerden, belirtilerinden, olumsuzluklarından ve tedavi yöntemlerinden bahsedeceğim.

Öncelikle çoğu hobicinin başına gelmiş olan dış parazitten başlamak istiyorum.

Dış Parazit

Dış parazit; balıklarda dış deriye ve mukozaya zarar veren, akvaryumun su bozukluklarından ve bunun gibi bazı etkenlerden meydana gelen bir deri enfeksiyonudur. Balıklarda doku bozulmalarına, garip davranışlara hatta ölümlere kadar yol açmaktadır.

Dış parazite yakalanmamak için dikkat edilmesi gerek hususlar;

Üstede belirttiğimiz gibi çoğunlukla su bozukluklarından meydana gelir. Akvaryumda balığın türüne uygun olan su değerlerini ayarlarsak dış parazit oluşumuna izin vermemiş oluruz.

Tabi sadece su bozukluklarından meydana gelmemektedir. Tüm hastalıkların başında gelen stres etkeni dış parazitte de önemli yer kaplamaktadır. Akvaryumlarımızda türe uygun olmayan su değerleri, ışıklandırma, dekor, kum seçimi ve havalandırma stres yaratabileceğinden bu gibi bulgularıda ön planda tutmamız gerekmektedir.

Sizce hangi akvaryumda stres etkeni yaratılıp dış parazite davetiye çıkarılır. Üsttekinde mi, yoksa alttakinde mi?



Dış parazitin belirtileri:

Dış parazitte en önemli ve en çok göze batan hastalık bulgusu, balığın kuma, filtreye veya kayalara sürtünmesidir. Bu sürtünmeyle birlikte balık huzursuz olup yem yemeyebilir.

Aynı zamanda başka bir bulgu, balığın üzerinde hafif kızarıklıklar ve yaralar açılmasıdır. Bunun nedeni de balığın sürtünmesidir.

Bu resimde sürtünmeden dolayı dış parazite ve kuyruk erimesine yakalanmış bir sarı prenses görmektesiniz


Dış parazitin tedavi yöntemleri:

İlk olarak ilaç tedavisini belirteceğim. İlaç tedavisi olarak dış parazit enfeksiyonları için Sera Mycopur önermekteyim. Kullanım talimatı içinde belirtilmiştir.

İkinci olarak ve benim en çok önerdiğim tedavi yöntemi kimyasal kullanmadan yapılan tedavi yöntemidir burada şunları yapmamamız gerekir.

- Balığınızın dış parazit olduğunu anladıktan sonra akvaryumunuzda su değişimi yapmalısınız. Akvaryumunuza 1/3 oranında dip çekimi yapıp en az 2 gün dinlendirilmiş taze su eklemelisiniz. Su değişiminden 2-3 saat önce 50 litreye 1 çorba kaşığı gelecek şekilde kaya tuzu atınız. Bu su değişim işlemini en az 3 kez tekrarlayın ve eminimki akvaryumunuzda hiçbir dış parazit etkeni kalmayacaktır.

 Not: Eğer balığınızın hastalığı ilerlemiş ve vucudunda derin yaralar açılmışsa kaya tuzu kullanmayınız.

Not: Her balıkta tuz kullanım işlemi yapılmamalıdır. Bazı türler tuzu tolere edemediğinde önemli sorunlara yol açabilir.
İç Parazit

Bu bölümde iç parazitten bahsedeceğim.

İç parazit; balıklarda, vucutlarına aldığı besinlerden, su bozuklularından, stres vb. etkenlerden meydana gelen bir tür bakteriyel enfeksiyondur.  Malawi cichlidlerinin özellikle, mbuna varyetelerinde sıkça rastlanan bir hastalıktır.

İç parazitte dikkat edilecek hususlar:

Bu hastalıkta en dikkat edilecek husus balığın kendi beslenme şeklinin bozulmayıp kendine özgü besinlerle beslenilmesi gerekmektedir.

Yani: Bildiğimiz üzere Pseudotropheus Acei (iceman), otcul beslenen bir türdür. Bu balığa sürekli protein ağırlıklı besleme yaparsanız bu balık rahatlıkla iç parazite yakalanır. Tabi sadece iç parazite nende olan bulgu bu değildir. Bunun yanında üstede belirttiğimiz gibi stres ve ortam bozukluğu balığı iç parazit olmaya itmektedir.

İç parazitin belirtileri:

İlk ve en önemli belirtisi olan karında çöküklüktür. İç parazite yakalanmış bir balığın karnı büyük bir oranda çöküntüye uğramıştır.

Resimde de iç parazitli bir balığın karındaki çöküklüğünü rahatlıkla görebilmekteyiz.

özkoçak2011-01-25 20:20:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir