Discus / Permasol banyo ilişkisi


celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2996
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2013 09:33
Merhaba arkadaşlar,

Forumda araştırıp birkaç kişiye mesaj atmama rağmen cevap alamadığım bir konuda, tecrübe sahibi üstadlardan bilgi almak amaçlıdır.

Bilindiği üzere Permasol, yeni balık eklemede kullandığımız yegane dezenfektandır. Bazı üreticilerde gördüğüm, periyodik aralıklarla permasol banyosu uygulamasıdır. Bende yeni eklediğim Discuslarda bu ugulamayı yaptım ve faydasını gördüm. Ama sonrasında tekar kullanmak gerekir mibilemedim. 

Sorulara gelince ;

- Dezenfekte işlemi balıklara fiziksel anlık veya ileride meydana gelebilecek  herhangi bir soruna sebep olabilir mi?
- Dezenfekte işlemi sadece hastalık anında mı yoksa periyodik olarak yapılması gerekir mi?
- Her tür tatlı su balığında kullanılabilir mi (Vatozlara birçok ilacı uygulayamadığımız için soruyorum)

Bildiğim ve yaptığım uygulama; ( Bu uygulamada varsa eksik veya yanlışları belirtmenizi rica ederim)

10-15 litrelik bir kovada akvaryumdan çektiğimiz suyu iyice havalandırırız. Bir tablet permasolun yarısını bu kovada eritip iyice havalandırarak çözülmesini sağlarız. Balıklarımızı yine akvaryumdan çektiğimiz su ile dolu bir kovada bekletip, sırasıyla permasol banyosuna alırız. Banyo süresi maksimum 1 dakika olup işlemi tamamlanan balığı tekrar kovaya alırız. Bütün balıkların banyosu tamamlanınca, bekletildikleri kovadan akvaryuma aktarılır. Aktarım yapılırken kovadaki suyu dökmeden, sadece balıkları aktarırız.


Permasol insanlar için üretilen bir dezenfektan olup, bilinçsiz kulanımı son derece tehlikelidir. 

Kullanım esnasında lastik eldiven kullanıp, işlemin bitimide kullanılan çözelti derhal yok edilmelidir. Temas edilen yerler iyice sabunla yıkanmalıdır.

Permasol
{250 mg 20 Tablet Tüp}

Diğer»Antiseptik, Dezenfektan

Formülü:

1 tablet; Potasyum Permanganat 250 mg içerir.

Farmakolojik özellikleri:

Endikasyonları:

Antiseptik, dezenfektan, koku giderici ve antimikotik olarak; 
- Apse ve yaraların temizlik uygulamalarında, 
- Gargara ve ağız yıkamalarında, 
- Egzama ve cilt hastalıklarında, 
- Pişirmeden yemek zorunda kaldığımız sebze ve meyvelerin dezenfektasyonunda kullanılır.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bayfreeÇevrim Dışı

Kayıt: 06/07/2012
İl: Denizli
Mesaj: 147
bayfreeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2013 10:19
evet hoca yazdıgın gibi fazlası balıkta zayıflıga neden olacaktır.oksijen kanallarını tıkayıp yetersiz hava alır.dikkatli kullanılması lazım benim bildiğim hastalıklar ile birlikte kullanılır bir periyodu yok. senin yaptıgın yöntem doğru ama şuada var sen sadece balıgını tedavi ediyorsun suyunu değil yine aynı suya koyarak balıgını dha da zayıf bırakıyorsun bence suyundada ana tanktada bir çalışma yapman lazım bir kısım suyu değiştirmen ilaçlaman uv veya ozona maruz bırakman gerekli nedeni şu sen balıktaki bakterileri yok ediyorsun yeni bakteriler için açıklık bırakıyorsun. ve balıgı tekrar rezerve bakteri rezervinin içine atıyorsun.bence balıga iyilik olmuyor kötülük oluyor. ama suyunu da tazelersen bir en az yarısını uv ozondan geçirisen bakteri sayısını azaltırsın ve balıgın kendini topralyacak fırsatı olur.

her tür balıkta kullanılmaz hocam bunu araştırman lazım örnegin ramireziler kimyasallara çok hassaslar metileni bile sevmiyorlar.o yüzden öğrenmek lazım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2996
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2013 11:16
[QUOTE=bayfree] evet hoca yazdıgın gibi fazlası balıkta zayıflıga neden olacaktır.oksijen kanallarını tıkayıp yetersiz hava alır.dikkatli kullanılması lazım benim bildiğim hastalıklar ile birlikte kullanılır bir periyodu yok. senin yaptıgın yöntem doğru ama şuada var sen sadece balıgını tedavi ediyorsun suyunu değil yine aynı suya koyarak balıgını dha da zayıf bırakıyorsun bence suyundada ana tanktada bir çalışma yapman lazım bir kısım suyu değiştirmen ilaçlaman uv veya ozona maruz bırakman gerekli nedeni şu sen balıktaki bakterileri yok ediyorsun yeni bakteriler için açıklık bırakıyorsun. ve balıgı tekrar rezerve bakteri rezervinin içine atıyorsun.bence balıga iyilik olmuyor kötülük oluyor. ama suyunu da tazelersen bir en az yarısını uv ozondan geçirisen bakteri sayısını azaltırsın ve balıgın kendini topralyacak fırsatı olur.

her tür balıkta kullanılmaz hocam bunu araştırman lazım örnegin ramireziler kimyasallara çok hassaslar metileni bile sevmiyorlar.o yüzden öğrenmek lazım.[/QUOTE]

Öncelikle bilgi ve katılım için teşekkürler, şahsen Discus Tankımda her akşam %10 gibi, her haftasonu da %50-%70 gibi değişimi ihmal etmem. Suyu Merkezi sistemden 29 dereceye ayarlayıp 3 lü kartuş filtreden veriyorum. Başlığın amacı permasol kullanımı ile ilgili bilgi almak ve araştıranlara da bilgi kaynağı olmak.

Dediğiniz yöntem bakterisel hastalık geçirmiş veya geçirmekte olan balıklarda kesinlikle şart. Fakat hastalık geçirmeden bu işlemi periyodik olarak yapanlar var ve amaç balıkları aralıklarla dezenfekte etmek. Enteresan gelen nokta Permasol banyosundan hemen sonra akvaryuma alınan balıklarda belirgin şekilde iştah artması gözlemlemek. Bahsettiğim durum forumdaki arkadaşlardan gelen mesajlarda görüldü. Eğer konusunu bulursam buradan linkini paylaşacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ervinpasaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/02/2012
İl: Bursa
Mesaj: 514
ervinpasaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2013 11:42
Özgür beyin yazdıklarına katılıyorum. Balığı dezenfekte edince filtre kapalı iken tankıda dezenfekte etmek gerekir. Ben 3 ayda bir çiftleri üretime almadan önce Celal bey sizin yönteminizi kullanıyorum. Sonrasında sağıltım yapıyorum. Gayen faydalı olduğunu söyleyebilirim. Tabiki burda dozaj çok önemli.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bayfreeÇevrim Dışı

Kayıt: 06/07/2012
İl: Denizli
Mesaj: 147
bayfreeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2013 12:11
yöntemleriniz çok güzel hocam sağlıklı balıkların daima olacaktır.zaten böyle su değişimi bakımı olan düzgün beslenene balıklarda hastalık olmaz ortamda hastalık varsa zaten birseyler ters gidiyor gitmiştir.dediğiniz gibi düzenli yapanlar var ama ben taraftar değilim nedeni balıgı devamlı kimyasala maruz bırakıyoruz iki bakterileri kimyasallara dirençli ediyoruz. daha ilerki aşamalarda faydası olmuyor ilacın.
 
tedaviden sonra canlılık göstermesi biz insanlarda bile var iğneyi yeyince adam ayaga kalkıyor yürüyor.etkisi geçince hop en başa ve dha beter oluyor niye son enerjiyide tükettin.işte bu aşamada bence iştahı gelince kolay sindirilir yemler canlı yemler. protein ağırlıklı yemlerle beslenirse kendini topralama fırsatı bulur.ben bu durumlarda yemini yedikten sonra ışıgını kapatıp balıgın dinlenmesini tavsiye ederim.iyi olacaktır. yanlış mı düşünüyorum? sonuçta fırsatçı patojenler var. düşününki ağzımızda bakteri var ama bazen yaralar oluşuyor.nedeni de şu normalde bizim ağız içi bakteri floramız var.bunlar bizi savunuyor düzenliyor.aynı zamanda fırsatçılarda var. açık kolluyor.ortama başka bir bakteri girince yararlıları öldürüyor.yani onların besinini çalıyor.sen gidiyorsun ilaçla hepsini öldürüyorsun.ama fırsatçılardan bazıları kalıyor yada yarım yamalak tedavi oluyor yada ana tankında bekleyen fırsatçı bakterilerinde var. açılan ortama onlar yerleşiyor ağızda yaralar oluyor. balıktada aynısı oluyor.fırsdatçılar bizimle hep vardılar fakat hiç savaş açmadılar o yüzden güçlerini bilmedik.şimdi savaş açtı ama silahımı yok.ilacı bir ker verdik geçtik.gibi birşey umarım anlattım:) ne konuştum be:)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cüneyt ERGÜNÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 05/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1205
Cüneyt ERGÜNÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2013 12:35
Celal bey merhaba,

Bu konuda diğer arkadaşlara katılıyorum, neticede mevcut tanka yeni balık eklerken yaptığınız bu uygulama doğru, ama periyodik olarak uygulamak bence doğru değil, tankın biyolojik yapısı oturmuşsa ve sağlıklı ise, hijyen konularına max. özen gösterilerek akvaryumu sağlıklı bir şekilde idame ettirmek mümkündür, en güzeli ve doğrusu sadece hastalık durumunda ilaç uygulamak, o da sizin de bildiğiniz veya yaptığınız gibi ve aynı zamanda sadece karantina tankında uygulamak en doğrusu olur diye düşünüyorum.

Saygılarımla. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

teyoÇevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2010
İl: Izmir
Mesaj: 60
teyoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2013 13:00
    Bence de sürekli kullanımdansa gerektiği zaman kullanmak daha iyi, Ciklet ve canlı doğuran tanklarımda 20 yıla yakındır kullandım ama sadece hastalık ve aktarım zamanında. Bilimsel olarak bakıldığında da canlıların bağışıklık sistemlerine dışarıdan fazla müdahale edilmemeli çünkü yan destek ürünlere alışan canlı bünyesi bir müddet sonra direncini azaltmaya başlıyor dış etkenlere karşı.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2996
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2013 13:09
[QUOTE=ervinpasa] Özgür beyin yazdıklarına katılıyorum. Balığı dezenfekte edince filtre kapalı iken tankıda dezenfekte etmek gerekir. Ben 3 ayda bir çiftleri üretime almadan önce Celal bey sizin yönteminizi kullanıyorum. Sonrasında sağıltım yapıyorum. Gayen faydalı olduğunu söyleyebilirim. Tabiki burda dozaj çok önemli.[/QUOTE]

Ervin Hocam teşekkür ederim bilgi için. Tankı nasıl dezenfekte ediyorsunuz? Zaten dekor olmayan bir tankta günlük %1-20 haftasonları %50-%70 lik su değişimi ile bakteri döngüsünü düzenli tutmaya çalışıyoruz. Yeterli olmaz mı sizce?

Bu arada sağıltım nedir?


[QUOTE=bayfree] yöntemleriniz çok güzel hocam sağlıklı balıkların daima olacaktır.zaten böyle su değişimi bakımı olan düzgün beslenene balıklarda hastalık olmaz ortamda hastalık varsa zaten birseyler ters gidiyor gitmiştir.dediğiniz gibi düzenli yapanlar var ama ben taraftar değilim nedeni balıgı devamlı kimyasala maruz bırakıyoruz iki bakterileri kimyasallara dirençli ediyoruz. daha ilerki aşamalarda faydası olmuyor ilacın.
 
tedaviden sonra canlılık göstermesi biz insanlarda bile var iğneyi yeyince adam ayaga kalkıyor yürüyor.etkisi geçince hop en başa ve dha beter oluyor niye son enerjiyide tükettin.işte bu aşamada bence iştahı gelince kolay sindirilir yemler canlı yemler. protein ağırlıklı yemlerle beslenirse kendini topralama fırsatı bulur.ben bu durumlarda yemini yedikten sonra ışıgını kapatıp balıgın dinlenmesini tavsiye ederim.iyi olacaktır. yanlış mı düşünüyorum? sonuçta fırsatçı patojenler var. düşününki ağzımızda bakteri var ama bazen yaralar oluşuyor.nedeni de şu normalde bizim ağız içi bakteri floramız var.bunlar bizi savunuyor düzenliyor.aynı zamanda fırsatçılarda var. açık kolluyor.ortama başka bir bakteri girince yararlıları öldürüyor.yani onların besinini çalıyor.sen gidiyorsun ilaçla hepsini öldürüyorsun.ama fırsatçılardan bazıları kalıyor yada yarım yamalak tedavi oluyor yada ana tankında bekleyen fırsatçı bakterilerinde var. açılan ortama onlar yerleşiyor ağızda yaralar oluyor. balıktada aynısı oluyor.fırsdatçılar bizimle hep vardılar fakat hiç savaş açmadılar o yüzden güçlerini bilmedik.şimdi savaş açtı ama silahımı yok.ilacı bir ker verdik geçtik.gibi birşey umarım anlattım:) ne konuştum be:)
[/QUOTE]

Bu örneklemeyi ayrıca beğendim :) Aradan böyle konuşmakta fayda var :) İnsanlarda bu aralar olduğu gibi,  antibiyotikler gerekli gereksiz tüketildiği için insanların bağışıklık sistemi bozuluyor ve antibiyotikler fayda etmez hale geliyor... :)
celalabay2013-12-17 13:13:00

Beğenenler: [T]11930,birhan[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ervinpasaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/02/2012
İl: Bursa
Mesaj: 514
ervinpasaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2013 15:07
[QUOTE=celalabay][QUOTE=ervinpasa] Özgür beyin yazdıklarına katılıyorum. Balığı dezenfekte edince filtre kapalı iken tankıda dezenfekte etmek gerekir. Ben 3 ayda bir çiftleri üretime almadan önce Celal bey sizin yönteminizi kullanıyorum. Sonrasında sağıltım yapıyorum. Gayen faydalı olduğunu söyleyebilirim. Tabiki burda dozaj çok önemli.[/QUOTE]

Ervin Hocam teşekkür ederim bilgi için. Tankı nasıl dezenfekte ediyorsunuz? Zaten dekor olmayan bir tankta günlük %1-20 haftasonları %50-%70 lik su değişimi ile bakteri döngüsünü düzenli tutmaya çalışıyoruz. Yeterli olmaz mı sizce?

Bu arada sağıltım nedir?
[/QUOTE]
Celal bey, zamanla tanklarda temizlenmesi zor bölgeler yani köşe silikonlarda özellikle patojenler barınmaya başlıyor. Bunlarda bağışıklık sistemi zayıflayan balıklarda sorun teşkil etmeye başlar. Bu nedenle filtre kapalıyken balıkları dezenfekte ederken tankıda permasolle yıkamak en etkili çözüm olmaktadır. (cama cam tanklarda)
Sağıltımda anaç balıkları üretime almadan önce dezenfekte etme yöntemidir. Böylelikle yavrularda patojen kaynaklı ölümlerin önüne geçilmiş oluyor.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinan çelikÇevrim Dışı

Kayıt: 24/06/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 21
sinan çelikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2013 01:33
Celal bey bu permasol tedavisini diskuslarınızın yanına yeni diskus eklerken mi yapıyosunuz.hepsinemi yapıyosunuz yoka sadece yeni gelenleremi yapıyorsunuz?Bende akvaryumuma yeni discus eklemek istiyorum ama korkuyorum parazit çakışmasından.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cüneyt ERGÜNÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 05/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1205
Cüneyt ERGÜNÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 19 Aralık 2013 13:16
Sinan bey merhaba,

Permasol banyosu genelde tanka yeni balık eklenirken, yeni eklenen balıkta olası bir parazit sorununun mevcut ev sahiplerine bulaşmasını önlemek amacı ile yapılır. Sanırım sizin demek istediğiniz bakteri çakışması, bundan kasıt, yeni gelen balığın alındığı suyun biyolojik yapısının ekleneceği tankın biyolojik yapısı ile farklı olmasından dolayı, balığın bünyesinin alıştığı yapıdan farklı yapıya girmesi sonucu yaşadığı sıkıntı/adaptasyon sorunu, bunun önüne geçmek için, mutlaka yeni gelen balığın önce temiz ve hiçbir kimyasal değmemiş kovaya alınarak, suyunun ısısının tankın ısısı ile eşitlenmesi, mümkünse bir hava motorunun bağlanması ve akvaryumdan bir hava hortumu vasıtası ile çekilen suyun damlama yöntemi ile kovaya aktarılması ve bu işlemin mümkünse acele etmeden şöyle 3-4 defa tekrarlanması sonucu balığın yeni akvaryuma aktarılması sonucu, balık mevcut tankın suyuna bir nebze alıştırıldığından gereksiz bir şok yaşamadan aktarılmış olacaktır.

Tabii ki klasik olarak balıkta bir yeni tank sendorumu/bir adaptasyon sıkıntısı olacak, bu aşamada mukoza atma, kararma, fin kısma, saklanma, yeme gelmeme gibi durumlar ortaya çıkabilir, iyi takip etmek lazım, hatta eğer imkanınız olursa yeni alacağınız balığı akşam akvaryuma aktardıktan ve kısa bir süre durumunu takip ettikten sonra ışıkları kapatmanızı tavsiye ederim, böylece balık kısa sürede uyku pozisyonuna geçeceğinden, bildiğiniz gibi de uykuda her canlı da olduğu gibi çok yararlı olan, stresi azaltan tedavi edici özelliği olan Melatonin hormunu salgılanır, sabah da balık daha huzurlu bir şekilde yeni tankını keşfetmeye başlar.

Diğer taraftan akvaryumunuz ve balıklarınız hakkında biraz daha detaylı bilgi verebilirseniz size daha çok yardımcı olabiliriz, örneğin akvaryumda kaç adet Diskus var, boyları nedir, yeni alacağınız balığı nerden/kimden ve hangi boyda ve kaç adet temin etmeyi planlıyorsunuz gibi?

Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sinan çelikÇevrim Dışı

Kayıt: 24/06/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 21
sinan çelikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2013 00:45

Merhaba Cüneyt bey  akvaryumum 110 50 60 ebatlarında kumsuz 7 adet 5cm 6cm arası discuslarım var 4 blue diamond yanılmıyorsam diğer 3ü panda resim yüklemeye çalışcam siz daha iyi anlarsınız türlerini, bu balıklar ithal o yüzdenmi bilemiyorum çok ürkekler beni gördükçe strese girdiklerini anlıyorum 3 hafta oldu balıkları alalı aldığım akvaryumcuda yeme saldırıyolardı ürkme filanda yoktu.Yem sorununu hallettim çok şükür yemi atıp uzaklaşıyorum sonra çıkıp yiyolar.Face melon eklemek istiyorum aynı ebatlarda farklı gözüme hoş gelen bir discus türüde olabilir


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2996
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2013 08:34
[QUOTE=sinan çelik]Celal bey bu permasol tedavisini diskuslarınızın yanına yeni diskus eklerken mi yapıyosunuz.hepsinemi yapıyosunuz yoka sadece yeni gelenleremi yapıyorsunuz?Bende akvaryumuma yeni discus eklemek istiyorum ama korkuyorum parazit çakışmasından.[/QUOTE]

Cüneyt Hocam gayet güzel açıklamış. Benim yöntemim sadece yeni gelenleri ilk önce damlama yöntemi ile akvaryum ısı/şartlara alıştırmak. Sonra başka bir kaba akvaryumdan çektiğim suda yapılan permasol çözeltisinde banyo yaptırmak. Banyo sonrası balıklar yine akvaryumdan çekilmiş bir kaba alınıp sonrasında akvaryuma aktarıyorum. Eski su bir müddet ne olur ne olmaz amaçlı duruyor. Sadece yeni gelenlere yapıyorum ben ama bazı arkadaşlar dezenfekte için şüphelü durumlarda da uyguluyor. Konu içerisinde de detayları var. 

Sağlıklı balıklar dilerim. 


[QUOTE=sinan çelik]

Merhaba Cüneyt bey  akvaryumum 110 50 60 ebatlarında kumsuz 7 adet 5cm 6cm arası discuslarım var 4 blue diamond yanılmıyorsam diğer 3ü panda resim yüklemeye çalışcam siz daha iyi anlarsınız türlerini, bu balıklar ithal o yüzdenmi bilemiyorum çok ürkekler beni gördükçe strese girdiklerini anlıyorum 3 hafta oldu balıkları alalı aldığım akvaryumcuda yeme saldırıyolardı ürkme filanda yoktu.Yem sorununu hallettim çok şükür yemi atıp uzaklaşıyorum sonra çıkıp yiyolar.Face melon eklemek istiyorum aynı ebatlarda farklı gözüme hoş gelen bir discus türüde olabilir

[/QUOTE]

Hocam forumda ilanlarda on numara balık satan yerli üreticiler var. Keşke onları deneseydiniz. Eğer akvaryum kapasiteniz yeterli ise eklemeyi bahsettiğimiz yöntemle yapabilirsiniz.

Sağlıklı balıklar dilerim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Cüneyt ERGÜNÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 05/01/2009
İl: Ankara
Mesaj: 1205
Cüneyt ERGÜNÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 20 Aralık 2013 10:27
Serhat bey merhaba,

Akvaryumunuzun hacmi 330 Lt ve şu anda 7 adet balığınız var, be sizin yerinizde olsam bu hacim ve miktar da ki balığın yanına yeni balık eklemezdim, netice de eliniz de ki balık sayısı yeterli, bu hacimde ve miktar da bu balıkları sağlıklı büyütmeye odaklanmanız en güzeli olur diye düşünüyorum.

Diskus sabır işi, yakında size alışırlar, öyle ki zaman içinde elinizden yem yerler, sabredin, siz düzenli ve uygun miktar da su değişimi yapın, yem ve mama kalitesine özen gösterin, ara ara gidin akvaryumun önüne veya yanına, uygun bir yere, sizi görecekleri şekilde, böylece sizi zaman içinde tanırlar, alışırlar, öyle zaman gelir ki artık size alıştıkları için akvaryuma müdahale bile edemezsiniz, rahat bırakmazlar, sabredin. Zaten güzel haber, yeme gelmeye başlamışlar, adaptasyon süreci hızlanmış.

Eğer imkanınız varsa muhtelif tipte dondurulmuş yemlerden temin edin, kuru yem, eğer mama kullanıyorsanız mama ve dondurulmuş yem kombinasyonu ile besleyin, mutlaka faydasını göreceksiniz.

Saygılarımla.

Beğenenler: [T]130008,celalabay[/T][T]205700,mehmetsahin12[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir