Discus ve bitki için kum önerisi


engineerÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/01/2009
İl: Kayseri
Mesaj: 2191
engineerÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Eylül 2010 19:16
  Öncelikle merhaba, ben 15 yıldır malawi cichlidi besliyorum. Uzun zamandır discus düşünüyordum ve sonunda  beslemeye karar verdim. Akvaryumum 450 litre ayrıca 150 litrelik bir akvaryumu da bu akvaryuma sump sistemi ile bağlayıp buraya sadece havalandırma sistemini koyacağım, filtrasyon dış filtre ile olacak. Bitkili düşünüyorum bunun için hem discusların hemde bitkilerin seveceği bir kum önerebilirseniz sevinirim. Ayrıca karma olmasını istiyorum hangi türleri ve adetlerinin neler olabileceğinide eklerseniz sevinirim. İyi hobiler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Koksal GurkanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 19/10/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 6964
Koksal GurkanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2010 01:22
Discus başlangıcınız hayırlı olsun. Zorlu olarak görülen ama çok da zor olmayan güzel bir yola giriyorsunuz. Kum için en ideal ve yaygın kullanılan tür aquaclay kumdur. Hem bitkiler için uygundur, hem de salınım yapmadığından discuslar için doğru bir seçimdir. Siyah hagen de tercih edilebilir ama siyahın pigment yaptığı belirtildiğinden türe bağlı olarak düşünülebilir.
Karma akvaryuma ise tetra türleri en uygun türlerdir. Neon, kardinal, rasbora, kırmızı burun, siyah neon türleri olabilir. Elma salyangozu, da konabilir. Belki sakin cüce amerikan türlerinden bolivian ram de olabilir.
Sumo olsa da zaman zaman su değişimi mantıklı olacaktır. Bitkileri seçerken pistia'yı unutmamak gerekir. Anubias ve amazon olmazsa olmaz gibidir. Mango kökü de dekoratiftir. Java moss ve subulata eklsyince çok da hoş olur.
Elbette fotoğrafsız da olmaz...

Beğenenler: [T]178590,heisenberay[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryum34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 765
akvaryum34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2010 01:32
Köksal Bey'in balık ve bitki türü tavsiyesine katılmakla beraber Hagen adı altında geçen siyah kumu discusta tavsiye etmiyorum.Siyah rengi sayesinde balıklarda strese sebebiyet verebiliyor.Bitki olarak echinodorus bleheri veya farklı echinodorus türlerini de tavsiye edebilirim.Aquaclay'in yapısı sıkıştırılmış kil olduğu için bitkilide daha iyi sonuç verebiliyor.Ayrıca mangrove ve mopani kökünü taviseye edebilrim.Aynı Azoo Double Black Water gibi etki ediyor suya bu kökler ve kafama takılan bir sorun var.Neden sump sisteminiz varken dış filtre kullanıyorsunuz?Hem havalandırmayı hemde filtrasyonu sumpla muazzam bir şekilde yapabilirsiniz. djechrem2010-10-01 01:36:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

maketciÇevrim Dışı

Kayıt: 12/06/2009
İl: Ankara
Mesaj: 116
maketciÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Ekim 2010 09:37

Öncelikle discus gibi özel ve bir o kadar da güzel bir türe karar verdiğiniz için tebrik ediyor ve başarılar diliyorum.Size tavsiyem discusa geçmeden önce forumdan discusla ilgili bilgileri detaylı bir şekilde araştırıp öğrenmenizdir.Hobinin en güzel tarafı amatör ruhta yatar.Okudukça ve öğrendikçe, ilk defa kavanozda lepistes yavrusu besleyen bir çocuğun heyecanını duyabiliyorsanız alacağınız keyif de üst seviyeye çıkacaktır.Bence discus ve bitki için en uygun kum altta aquaclay onun üstünde hagen siyah kum ve en üstte de ince lav kırığıdır.Aquaclay formu itibariyle köklerin hava almasını, özelliği itibariyle de ısıyı köklere eşit şekilde dağıtması açısından önemlidir.Hagen siyah kum % 30 civarında demir içerir ki bitki için en gerekli minerali sağlar.Lav kırığı da gözenekli yapısıyla bitki için ideal olması yanında, suyu yumuşatması açısından da faydalıdır.Bu sıralamayla tüm zemini kaplayabileceğiniz gibi, kayalarla bölünmüş bir alanda bitki kumu diğer kısımda silis kum kullanabilirsiniz.Silis kumun da discus gibi yemi yavaş tüketen balıkların batan yemleri toplayabilmeleri ve dip çekiminde yemin bozularak suya zarar vermeden kolayca çekilmesi açısından faydası olabilir.İnternetten örnek akvaryum olarak bulduğum ve kayaların yerine bambu çubuklar koyarak modifiye ettiğim bitki bahçeli kalan kısımda silis kum kullandığım akvaryumun internetteki orijinal hali üzere bambularla simulasyon denemesi yaptığım ve sonrasında uyguladığım akvaryumu örnek olarak ekliyorum.Balık türü olarkda neon,kırmızı burun, ramirezi,barışçıl cüce amerikan cikletleri (agassizi,kakadu,inka,borelli) önerebilirim.Kolay gelsin.Sağlıklı balıklar ve keyifli hobiler dilerim.   

maketci2010-10-01 09:41:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaryum34Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 765
akvaryum34Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ekim 2010 01:29
http://www.akvaryum.com/forum/hagen_siyah_kum_hakkinda_k319313.asp hagen kum kullanmadan önce bakmanızı tavsiye ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kaan ERDALÇevrim Dışı

Kayıt: 16/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 452
Kaan ERDALÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2010 12:37
Aquaclay kuma discus akvaryumunda gerek yok. Bitki köklerinin durumu çok kritik değil bu akvaryumlarda, çünkü ihtiyaçları nispeten az, kaprissiz bitkileri tercih etmeye çalışıyoruz. 1mm inceliğindeki kuvars kum (silis kum) gerek suda çözünmezliği, gerek ince taneleri sonucunda aquaclay den daha uygun bir oksijensiz bakteri oluşum alanı sağlaması açısından güzel bir alternatif olabilir eğer aquaclay in rengi sizin de benim içimi kararttığı gibi karartıyorsa. Tebessüm

Tabakalı kum güzel fikir ama aquaclay aşağı koyulacaksa (ki mantığı zaten budur) üstüne epey kalınca bir kum tabakası sermez lazım ki hafif olan aquaclayi tutsun. Yoksa kum aquaclayden ince olduğu için aralara kaçacak ve aquaclay de yukarı çıkacaktır. Çok fazla bitki söküp takıyorsanız da kökle birlikte aquaclay habire az az çıkacak ve görselliği bozacaktır. 2 cm aquaclay tabakasına 7-8 cm kum serince sorun azalıyor (kökler için faydası ne kadar kalıyor o zaman tartışılır)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir