Discusa Başlangıç - MC


metinmcseÇevrim Dışı

Kayıt: 01/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 363
metinmcseÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2014 00:34
Merhaba Arkadaşlar,

270 Lt lik akvaryumumdaki Malavi balıklarımı bu akşam itibariyle hepsini sattım ve akvaryum boşaldı.

Yarın akvaryum temizliği yapılacak, tüm malzemeler temizlenecek. 
Discus a geçiş adımlarını atmaya başlıyorum. Her gelişmeyi yazmaya çalışacağım resim ve videolarla.
Forumdaki gözüme çarpan ve önerilen makaleleri okudum ama tabi asıl tecrübe ve pratik yok oda artık tecrübeli Discuscuların yardımıyla olacak inş.
6-8 cm 7-8 adet discus alma niyetim var Maltepe/İstanbul da bir üretici abi var Mehmet ismi ondan alacağım. 
ilk 6 ay cama cam yapmayı düşünüyorum.

Discus için kullanılacak herşey;
Akvaryum: 130*40*50 cam  kanlınlığı 10mm (daha geniş ve daha yüksek vede daha uzun olmasını bende isterdim ama şimdilik böyle)

Dış Filtre: Eheim 2213 (İşimi görür-yetersiz olabilir farkındayım)

İç Motor: E-JET 908F (Akvaryuma Oksijen dağılımında ve Mekanik temizlemede kullanmayı düşünüyorum sa/1400 lt  ve ağzından hava püskürtme gücü çok yüksek discuslar bu püskürtmeye dayanamayabilir o yüzden suda fazla dalgalanma vb olmasın diye motorun ağzına yağmurlama bir aparat almayı düşünüyorum, motorun ucundan L borusu ile suyu yukarıdan delikli borudan püskürtecek ve suda aşırı dalgalanma ortadan kalkacak. Sizce nasıl olur???)

Kum: İlk 6 ay kullanmayacağım

Bitki Kökü/Aksesuar: Mangrow kökü (ortaya büyük boy 1 adet mi alsam yada orta/küçük 2 adet mi alsam yanlara, emin olamadım sizce???)

Bitki: Bitki konusunda türlere henüz tam olarak karar veremedim. Kum olmayacağı için biraz mangrow köküne saracağım yeşillik olsun diye birde file içine toprak koyup bitkileri o fileli toprakda büyütebilirim yada lav kayası yada başka birşey yine fileyle kaplayıp topraklı bir şekilde bitkileri o şekilde yerleştirebilirim. Yada saksılı koyabilirim ama bu çok hoş gelmiyor bana. (Bu konuda ciddi önerilere ihtiyacım var???)

Yem: Önerilerinizi bekliyorum, farklı olarak dondurulmuş kan kurdu kullanmayı düşünüyorum.Önerilere açığım???

Su Değişimi: 3 lü kartuş Filtre alacağım. Günlük %20 dip çekimi ile su değişimi düşünüyorum. Filtreden aldığım su soğuk/ılık olacağından damacanaya alıp ısıtıcıyla ısıtıp akvaryuma aktarmayı düşünüyorum. (Yorum ve önerilerinizi bekliyorum???)


Yazmayı atladığım yada eklemek/sormak istediğiniz birşey varsa lütfen bekliyorum. Bu yola tecrübeli ve bilgi arkadaşların desteği olmadan yürümek çok zor.

Discus Akvaryum'um la ilgili herşeyi bu konu altından paylaşacağım. Amacım hobi ve görsellik ama bakarsınız birgün yumurtaların ve yavruların resmide bu konu altında olur. Kısmet.

Hadi Bismillah...



metinmcse2014-09-21 00:39:20

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Konyali23Çevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1925
Konyali23Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2014 01:12
Hayirli olsun insallah muvaffak olursunuz.
Dis filtreniz yetersiz, ayrica baya eski model, onun icin ic filtreyi dediginiz sekilde selale aparati ile kullanin. En kisa zamanda da 1500 yada 1200 litre debili saglam bir dis filtre alin derim.
Mangrove kökünü iki adet alip, kalin tarafi assagi , ince dallari yukari gelecek sekilde dizayn ederseniz daha iyi .

Kum olarak sera aquaclay yada hagen olabilir. Cama cam da ayri bir secim tabi , ben olsam görsellik ve su dengesini oturtmak icin kum kullanirdim. Lav kirigi dandik duruyor (cok verimli ) fakat seyir zevkini bozuyor. Sonradan kum eklemekte zararli olacagi icin eger sonradan ekleme gibi bir fikriniz varsa en basinda yapin.

Bitki olarak ekstra bir isiklandirma düsünmüyorsaniz; Cristmass moos , anubias barteri , java moos tarzi bitkiler olabilir. Ayrica bunlar kumda istemez , anubiasi direk bir kaya yada kök üzerine baglayin, ayni sekilde moos larida.

discus lar kirmizi kan kurtlarini cok severler, tabi fazla asiriya kacmayin , granul yemleride eksik etmeyin. Bunun haricinde dana yüregi, artemia gibi yemlerde verebilirsiniz. Günlük %20 su degisimi gereksiz, sonucta bitki akvaryumu degil, alacaginiz canli sayisina göre hafta da bir defa %20-30 yeterli olur.
Discus akvaryumlarinda önemli bir sorun yüksek ph dir. Bunun icin size CO2 reaktör baglamanizi tavsiye ederim. Yada iki haftada bir , su degisiminde Ozmoz suyu kullanabilirsiniz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

metinmcseÇevrim Dışı

Kayıt: 01/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 363
metinmcseÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2014 02:01
Mrb Bilal hocam, Bu Dış Filtreyi alırken Malavi besleyeceğim diye ve şuan ki akvaryum için aldım. Ozaman tabi fazla bilgi tecrübe yok, neden bu filtreyi aldım neden daha büyüğünü almadım hiç bilmiyorum. Şu sıralar imkanım yok ama ileride büyükmek şart farkındayım. Fakat bu akvaryumda eskiden 50 ve 1 yıldırsa 35 balık yaşadı ve bu motor yine baya iyi kaldırdı ve götürdü. Emektar dış filtrem beni 1 sene daha götürür bence 8 adet discusla beni sıkıntıya sokmaz inş. :)
İç motorda takviye destek vermeye devam edecek tabi yağmurlama versiyonuyla.

Kum konusunda inanın okadar git geller yaşadım ki, hayalim açık renk kum (dere kumu olabilir) ve hafif bitkili mangrow kökleriyle dizayn edilmiş bir tank ama gözüm korkuyor dip çekimlerinde pislik birikirmi yada sorun yaşarmıyım, aquaclay kum koyu renk olduğu için balıklarda karartma yada siyah benekler vb. sorunlar çıkarırmı bilemiyorum. Bu kum mevzusu başıma dert oldu kumlu akvaryumlarda discus besleyenler bana avantaj ve dezavantajlarını anlatırlarsa sorun yaşıyorlarmı vs. ozaman ikna olabilirim. Çünkü kime sorsam cama cam yap kumluda çok sorun yaşarsın diyor. Bu sözler görümü korkuttu açıkcası!
Lav kırığı dandik duruyor (çok verimli) fakat seyir sevkini bozuyor demişsiniz anlayamadım,  biraz açarmısınız.
Işıklandırma olarak şuan elimde beyaz sualtı aydınlatma diye geçiyor sanırım, tüp şeklinde ondan var. Yeterli olurmu, iş görür mü?
Bitki olarak söylediklerinizden Christmas moss, anubias olabilir kafamdaki tazr gibi, 
Yemlerden kan kurdu kesin olacak (2 günde bir öğün uygun olur mu?) bunun yanında yine artemia olabilir hiç kullanmadım çok bilgim yok nasıl hazırlanıyor? Dana yüreği mamasıda hiç yapmadım bir makalede okudum ama becerebilirmiyim bilmiyorum!!!
Granül yem/ kuru yem olarak neler olmalı elimde? direk marka model net isim verirseniz daha iyi olur.
Su değişimlerini kan kurdu vb. yem verirsem yem den bi süre sonra kesin su değişimi yapmam lazım biliyorum. diğer normal zamanlarda pislik durumuna göre 2 günde de olabilir 3 de duruma göre bakcaz artık, demek istediğinizi anladım.
Ph testi yapma imkanım yok elimde test kiti/malzemeside yok ama 3lü kartuştan geçireceğim için heralde saçma bi değer çıkmaz diye düşünüyorum. Ben tüm su değişimlerini hatta akvaryumu ilk kurarken ki dolduracağım suyu da 3lü kartuştan doldurmayı düşünüyordum. öyle yapmayım mı dediğinizi tam anlayamadım? 
CO2 sistem kullanmayacağım.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kaanzÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 82
kaanzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2014 14:56
Merhaba. Su değişimi için 3 lü kartuş filtre elinizde varmı yoksa yeni mi alacaksınız?
Yeni alacaksınız ne özellikte ve nereden alacağınızı araştırdınızmı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

metinmcseÇevrim Dışı

Kayıt: 01/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 363
metinmcseÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Eylül 2014 16:06
Kartuş filtre yi yeni alacagim daha almadim. Akvaryumu, malzemeleri temizliycem dezenfekte etcem sonra kurutcam sonra alacagim filtreden aldığım suyla doldurcam akvaryumu
Ürün bu.
http://sahibinden.com/142848498



Bugün Maltepedeki Discus üreticisi Mehmet beye gittim, 2 saat flan beraber tankların dip çekimlerini yaptım her gün 6 öğün yemleme özel mamalarla vs... ve her gün %95 su değişimi yapıyor evet %95 balıklar yan yattılar  cm su kaldı. ve büyük tanktan suyla doldurduk. Gerçekten çok özel bir bakım ve diyet uyguluyor. Bütün balıkların Maşallahı var. Akvaryumu ve tüm aksesuarları hepçe leğen ne varsa hepsini dezenfekte et dedi bende dediği gibi uyguladım akvaryumda canlı yok iç ve dış filtre çalışıyor verdiği ilacı koydum. keğçe leğen küp ne varsa elimde hepsini tanka attım yarın akşam herşeyi suyla güzelce bi temizliycem.
Sonra kurumaya bırakcam. 3 lü kartuş filtremide alıp akvaryumu suyla doldurcam. Bu arada dış filtredeki sepetin içindeki tüm malzemeleri yeniliycem. içindeki delikli seramik vs herşeyi atıp sepeti yeniden sıfır ürünle doldurcam. 20-25 TL turuyor delikli seramik ve karbon elyaf flan...
başlangıçta kum koymayacağım şimdilik kararım bu yönde biraz büyüsünler ozaman koycam. dip çekimi vs rahat olsun diye bu şekilde düşünüyorum.
Akvaryum dönmeye başlayınca Üreticimden bakteri kültürü alcam ve akvaryum birkaç gün belki 1-2 hafta döncek bu ara çöpçü, cüce vatoz alıcam. sonra discuslar yeni evine gelecek.
Akvaryumun şuanki hali, dezenfekte oluyor herşey;

Birde su değişimleri için şöyle yapıcam 3 lü kartuş filtreye sıcak su basamayacağım için filtreden çıkan soğuk suyu 20 lt lik damacanada ısıtıcı ile ısıtıp özel yaptığım aparat ile damacanadan ucuna yaptığım hortum sayesinde akvaryuma basabilcem, eee damacanayı akvaryuma boşaltmak için kaldırmak pek güzel olmuyor, böyle daha pratik oldu :)



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

NeferÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]11797,1[/B]
Kayıt: 02/09/2013
İl: Ankara
Mesaj: 3824
NeferÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2014 14:30
Damacana işini ben düşünememiştim. Hakikaten tebrik ederim. Bende şimdi böyle bir düzen yapmak için kolları sıvadım. 
Tüm konuyu okudum. Yeterli araştırmayı yapmışsınız zaten, sağlıklı balıklar dilerim. Güncel fotoğraflarınızı eklemeyi unutmayın lütfen.
Nefer2014-09-22 14:32:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

metinmcseÇevrim Dışı

Kayıt: 01/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 363
metinmcseÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2014 15:05
Tşk ederim Mert bey, bu aksam suyla temizliycem herseyi aonra kurumaya birakcam. 1-2 haftaya baliklar i alirim heralde bakcaz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kaanzÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 82
kaanzÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2014 21:02
Kartuş filtre için verdiğiniz linki inceledim. Linkteki ürün osmoz cihazı uretim sırasında ihtiyacınız olacak bir ürün. Yavru veya genç discus alacaksınız bu ürününe ihtiyacınız olmayacak.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serkan.canbazÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 06/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 484
serkan.canbazÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2014 11:03
Akvaryumunuz hayırlısı olsun. Benim akvaryumda akıntı çok balıklarda biraz stres var. Aynı şekilde akıntıyı azaltacak yöntemi ben de düşünüyorum. Yerinde olur. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

metinmcseÇevrim Dışı

Kayıt: 01/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 363
metinmcseÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 26 Eylül 2014 16:53
Tşk ederim.
Islerim acayip yogun filtreleri flan daha dun akşam temizleyebildim. Akvaryumun dibindeki kumu aldim ama azcik kumla öyle duruyo, akvaryumu temizliycem daha. Bir türlü fırsat bulamadim. Bu hafta sonu bişey cikmazsa temizliycem inş. metinmcse2014-09-26 16:54:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fkarakaserÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13070,2[/B]
Kayıt: 30/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 2406
fkarakaserÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Eylül 2014 21:43
Maceraya başlamışsınız, şimdiden kolay gelsin :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

metinmcseÇevrim Dışı

Kayıt: 01/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 363
metinmcseÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Eylül 2014 02:48
Merhaba Arkadaşlar, işlerimin çok yoğun olduundan dolayı bu haftayı neredeyse hiç birşey yapmayarak geçirdim Akvaryum adına. 
Neyse, Dün akşam akvaryumu bir arkadaşım ile banyoya taşıyıp güzelce bi yıkayıp temizledim. Bu akşama kadar kurudu, dış filtre ve iç filtre nin sepet malzemelerini ve süngerlerini hepsini değiştirdim.  Dış filtrenin hortumlarını değiştirdim tam bir geçiş oldu yani. Birkaç konuda planlarımda değişiklik yaptım ve daha yapılacak.
3 lü kartuş filtreyi şimdilik almamaya kadar verdim son dakikada. Bunun yerine, 100 yada 200 lt lik Su deposu alacağım eve.
http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-bahce-yapi-market-yapi-malzemeleri-100-lt-polietilen-dikey-beyaz-su-deposu-karmod-180384378/detay
http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-bahce-yapi-market-yapi-malzemeleri-200-lt-polietilen-dikey-beyaz-su-deposu-karmod-180384537/detay
Akvaryumu birkaç ay ağzına kadar doldurmayacağım. zaten toplam da 270 lt su koyuyorum şimdilik tahminim 150-180 lt flan su koyacağım resimlerden de görebilirsiniz.
her gün dip çekimiyle 100 lt su değiştireceğim. alacağım su deposuna bir ısıtıcı atacağım birde hava motoru-hava taşı su dinlenecek-havalandırılacak ve istediğim ısıya gelecek. Yaptığım hortum güzergahından pis suyu atacağım 100 lt kadar, sonra su deposundan bi kafa motoru ile ucuna hortumu takarak temiz dinlenmiş 30 derece olarak ayarlayacağım suyu akvaryuma basacağım. 
Bu şekilde 6 ay bu çalışmayı yapmaya çalışacağım. Her gün su değişimi balıkların gelişinde çok büyük rol oynadığını gözlerimle birçok kez şahit oldum üreticimden ve kendisi de bu şekilde yapıyor tabi daha büyük bir sistemle :) Ayrıca o tüm tankarında %95 su değişimi yapıyor günlük. Balıklar çok sağlıklı ve musluk suyuna alışkınlar, dinlenmiş olana tabi.
6 ay sonra akvaryumu kumlu ve hafif bitkiliye çevireceğim. su değişimlerim her gün değil 2-3 günde bir 100 lt olarak değişim yapmaya başlayacağım ve devam edecek. Planım bu tabi yapabilirsem :)
Dış filtre sepetini mavi sünger+Diatomit +delikli seramik+mavi sünger+1 kat elyaf + karbon + 4 kat elyaf, şeklinde doldurdum. 
Diatomit nedir sorunu için Umut beyin yazmış olduğu makalesinin linkini vereyim ordan öğrenirsiniz. http://www.akvaryum.com/Forum/filtrede_yeni_meteryal_karsinizda_diatomit_resim9_k734966.asp

İç Fitrenin alt parçaları normalde 3 parça ama ben tek parçasını kullanıcam şimdilik. ucuna yine resimde gördüğünüz gibi bir aparat yaptım, bir kısmını petshop dan bir kısmını benm discusları alacağım üreticimden temin ettim ortaya şahane bir yağmurlama sistemi çıktı, motor acayip güçlü akıntıyı bu şekilde akvaryum suyu içinde keseren üstten verdim bence güzel oldu, sizce?
Birde bakteri kültürü için hava motoru bağladığım siyah sünger var, bakteri kültürünü yarın discuscumdan akvaryumlarından alacağım.
Şimdilik paylaşımlarım bu kadar resimler şuan ki son durumu gösteriyor. Su hafif bulanık çünkü dış fitreyi biraz geç çalıştırdım Diatomit başta suyu biraz bulanıklaştırıyor. 1-2 güne su netleşecek.
Zemin olarak, Akvaryumun altında ince açık mavi renk strafor var.
Su sıcaklığı 32 derecede olacak.













Discusları bu akşam 17:00-18:00 gibi aldım eve getirdim. Beraberinde bakteri kültürüde getirdim 4-5 lt suda. Bu suyu akvaryumuma boşalttım 1 saat bekledim, Bu 1 saat içinde balıkları bir kaba koydum akvaryum suyundan azar azar ilave ederek kendi sularıyla akvaryum suyunu karıştırdım ve alışmalarını sağladım. Ve sonra akvaryuma balıkları tek tek koydum fakat hiç beklemediğim bir şekilde hiç ani haraketler vs yapmadan yavaş yavaş gezinmeye başladılar.
 Şimdi 4 saat geçmesine rahmen bazılarının siyah cizgileri yok olmaya başladı yani baya soluklaştı ve gerçek renk desenleri ortaya çıktı. Video ekleyeceğim şuan youtube a upload ediyorum. Yarın akşam detaylı yazar ve resim videoları eklerim.

Şuan tankta 
9 adet Discus var 1 tanesi hafif formu bozuk onu bedava aldım.
3 adet Albino kırmızı göz cüce vatoz 2 tanesi 3-4 cm civarında, 1 tanesi 2 cm
2 adet Damızlık 6 cm Sterbai Çöpcü birkaç aya yavru verirlerse hiç şaşırmam.alırken rasgele seçtik ama dişi erkek gibi geliyor bana.
Şimdilik bu kadar.
28.09.2014 21:00 de çekilen video. Balıklar akvaryuma 19:00 da girmiştir.
Videoda olmayan şuan ki son durum. Çizgileri olanların çizgileri bazen tamamen yok oluyor ve mavi desenleri ve kırmızı desenleri ortaya çıkıyor ve çok güzel oluyorlar.
Maşallah'ı esirgemeyin Ltf  :)
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=8xLi1ApEawI&feature=youtu.be[/VID]


Yarın tekrar görüntü eklenecek. metinmcse2014-09-30 21:35:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Konyali23Çevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2006
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1925
Konyali23Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Eylül 2014 01:58
Istanbul gibi sebeke suyu cokta kaliteli olmayan bir yerde günlük 100 litre su degisimi cok enterasan geldi bana. Insallah muvaffak olursunuz. Ben sahsen dogada camurlu suda yüzen bir balik cinsinin , günlük %95 su degisiminden etkilenmemesine hayret ediyorum. Tabi basarili sonuclar aliniyorsa diyecek lafim yok. Yinede o kadar su degisiminin israf oldugu ve baliklar icin sagliksiz oldugu kanaatindeyim.

Baliklariniz gayet güzel insallah sorunsuz büyütürsünüz. Allah kolaylik versin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

metinmcseÇevrim Dışı

Kayıt: 01/10/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 363
metinmcseÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Eylül 2014 19:03
Yorumlariniz için tşk ederim. Ortamı germek için söylemiyorum yanlış anlaşılmasın ltf. Mehmet abiyi 1 yıldır taniyorum kisaca bilgi vereyim, yurt dışında tony tan ile discus yarışmalatina bircok kez katılmış ve gümüş madalyalar almis tony tanla beraber resimleri yemek yerkwn flan resimleri olan tabiri caizse kendini discus a adamış benm gözümde duayen bir abimiz. Facebook da diskus dükkanı diye aratin şişman biraz o kişi işte. Ben bu adama tamamen güvenerek ondan balık aldım hem her konuda yaşamadığı tecrübe kalmamış, bilgisi ve samimiyetine güvendiğim biri. neden bukadar övdüm bilmiyorum amaggerçek bu. Neyse.
o balıklarina bu şekilde su değişimi uyguladigi için bende öyle yapmaya calisacagim bunun için yazdım. Bakteri kültürü zaten pipo filtrede ve dış filtrede yaşıyor olacagindan bakteri kültürü suya yine dagilacak hergün bukadar au değişimi yaparsam baliklar daha hızlı gelişir demişti. Ki baliklarimi görüyorsunuz 3-4 aylik baliklar bunlar bu boy ve formda bence petshopda gorduklerimden daha büyükler. Su degiaimleri yaparken bende birkac kez yardim ettim 3-4 cm su kalana kadar cektik bütün suyu ve sonuç olarak discus lar ortada.ters bi durumla karşılaşırsam mutlaka yazarim.

Elma salyangoz almayi düşünüyorum tanka, sizce nasıl olur? Ve satan birini taniyormusunuz? metinmcse2014-09-29 21:28:36

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir