Discuslar hakkında yorumlarınız


fatihkarakaserÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 387
fatihkarakaserÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2012 00:09
Yavrudan itibaren tubifex ile beslenen discusların tubifex ile birlikte gelen parazitlere karşı bağışıklık kazanabileceğini ya da ara konak vazifesi görebileceğini ancak büyüdüklerinde başka discusların tankına aktarılırsa burada ki discuslara bu parazitleri taşıyarak bağışıklıkları olmayan discusların ölümlerine sebep olma olasılığının oldukça yüksek olduğunu düşünüyorum.

Murat bey size ait başka videolarda sanırım kendinize ayırdığınız damızlık eş adaylarınız da var.Bu balıklara da tubifex veriyor musunuz? Ya da bu damızlıklara tubifex verirken ki videolar varsa onları da görmek ilgi çekici olacaktır.


Ayrıca su değişimlerinin israfı ile alakalı olarak şunu söylemek isterim ki eğer buna su israfı gözüyle bakacak olursak içerisinde her ne kadar balık olsa da 500-600 litrelik akvaryumlarımızdaki suya da israf gözüyle bakmamız gerekir diye düşünüyorum ki o zaman bu hobiyi kökten bırakmamız gerekir .

Saygılarımla..  

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sufyÇevrim Dışı

Kayıt: 23/01/2011
İl: Ankara
Mesaj: 149
sufyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2012 06:32
  Üstadım kankurdu sanki labaratuvar ortamında oluşturulmuş insanlık için adeta bir frankeştayn gibi bahsediyosunuz lütfen. Balıklarımıza verdiğimizde balıklar sanki kimyasala maruz kalmış gibi ölecekler zannediliyor. Dediğinize katılıyorum nereden toplandığı çok önemli. Biz arkadaşımın arıcılık yaptığı bi yerde kurt bulduk. Derede ve topladık bu hayvanın neresinde ağır metal var hala çözemedim. Bilmediğim konuda ısrar etmem ama arkadaşın araştırmasının neticesini merakla beklerim. Eğerki benim gördüğüm kurdun beslendiği derede ağır metaller varsa oradaki köy komple ağır hasta olmalı. Bahçeler bağlar onunla sulanıyor. Ben Ankaradayım pazara gelen sebzelerin çoğu böyle dere suları ile sulanıyor. Hepimiz nice ağır metallere maruz kalıyoruz. Zararlı olabilir inat etmiyorum ama her canlıya Cenab- Allah bir bağışıklık sistemi vermiş. Evlerde beslenen kedi sokağa çıktığı zaman fareyi yemezmi. Yaradılışı gereği yicektir. Bize iğrenç ve zararlı görünebilir ama bu hayvanların doğasında var bu. Arkdaşımızın biride amazon da kurt olduğunu düşünmek hayalperestliktir diyor. Ben kimsenin kalbini kırmamamak için uzatmak istemedim ama bu hayvan sanki Cennette yaşıyormuş gibi hiç kurt yemiyor heralde. Fazla uzatmaya gerek yok herkesin doğruları var benim doğrularım bu demiyorum ama tecrübelerim bu...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

fatihkarakaserÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/06/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 387
fatihkarakaserÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2012 09:31
Mehmet bey kankurdu ve tubifex farklı canlılar.Kankurdu tatarcık sineğinin larvasıdır ve aslında kurt değil bir sinek çeşididir.Larva dönemini göl ve nehirlerin durgun yerlerinde kurtçuk olarak tamamladıktan sonra sinek olup uçar.Bütün balık türleri içinde oldukça besleyici ve yararlıdır. Amazonda tubifexin hayalperestlik olacağını ben söyledim.Amazonun denize taşıdığı su saniyede 120000 metreküp olarak bahsediliyor.Bu kadar akıntılı ve debisi yüksek bir nehir.Discusun yaşadığı yerlere bakalım.Amazonun durgun sularında hareketsiz kollarında yaşıyor.Sıcaklık 28-32 derece gündüz.Tubifex ise muhakkak hafif akıntılı,soğuk ve soğuğa yakın ılık suları seviyor.Yani 28-32 derecede tubifexin yaşaması imkansız ki bunu evde de denerseniz bir süre sonra öldüklerini göreceksiniz. Ancak soğuk ya da ılık su takviyesi ile bir hafta ve belki daha fazla yaşatılabilir.Varsayalım amazonda tubifex olsa ve discus bunu yese dahi ülkemizde satılan tubifexlerin hiçbiri amazondan gelmiyor.Ya lağım yataklarından toplanıyor yada mezbahalarda kanların biriktiği yerlerde yetiştiriliyor.Siz dereden topladığınızı belirtmişsiniz.Günümüzde fabrikalardan,yaşam alanlarından,tarlalardan derelere çok atık ve pislikler karışıyor.Bağını bahçesini sulayan kaç kişi bunlara dikkat ediyor? Son olarak bu balıkların doğasında var demek bana göre yanlış bir düşüncedir çünkü çoğumuzun evinde beslediği discuslar vahşi değil bilhassa insan elinde türetilmiş ve hiç vahşi yaşam alanı görmemiş balıklardır.Küçük yaştan itibaren kar kış,yaz demeden yarı çıplak sokakta oynayan bir çocukla hiç sokak yüzü görmemiş ve evde tamamen doğal hayattan steril bir ortamda yetişmiş çocuğu düşünün.İlki kolay kolay hasta olmazken ikinci çocuğu dışarıya çıkardığınızın ertesinde hasta bulursunuz çünkü bağışıklık sistemi hiç gelişmemiştir ve her türlü hastalığa karşı yenilmeye müsaittir.

Mehmet bey amacım kimseyi kırmak ya da üzmek değil.Allah (C.C) diyor ki domuz eti zararlıdır uzak durun.Avrupa da bunca insan domuz eti yiyor bir şey olmuyor bizde yiyelim diyemeyiz.Ki bilimsel araştırmalar da domuz etinin ne kadar zararlı olduğu kanıtlanmıştır.Balıklarımız içinde Allah kan kurdu,su piresi,artemia,karides gibi temiz canlılar yaratmışken tubifexe olan bu ısrar neden?

Sonuç olarak konu çok farklı yerlere gittiği için okuma zahmetinde bulunan herkesin ve başta konu sahibi Fatih kardeşimin hakkını helal etmesini rica ederim.

Saygılarımla..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

azakpurÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6771,3[/B]
Kayıt: 28/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 317
azakpurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2012 10:06
Mehmet bey sanki biraz kırıldı fakat bu tubifex konusuna bende ayrı duyarlılık gösteriyorum. Kullanmıyorum ve her fırsatta kullandırmamaya çalışıyorum. Fatih bey tubifexle ilgili tüm sölediklerinde haklı.
Bunun dışında kimin üretimhanesine gittiniz bilmiyorum ama benim gittiklerimin hepsinde su değişimi ile alakalı ya damlama sistemi vardı yada %100 su değişimi. Yani günlük su değişimsiz yavru büyüten üretici görmedim ben. Bunların arasında Sn Mert TAŞKIRAN ve Discus Dukkanından Mehmet beyde var. Bakın yavru gelişiminde günlük su değişimi çok önemlidir hatta olmazsa olmazdır. Yetişkin balıklarda ise bunu günlük yapmaya gerek yok diye bizde söyluyoruz zaten.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CROW_27Çevrim Dışı

Kayıt: 28/10/2011
İl: Gaziantep
Mesaj: 48
CROW_27Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2012 10:35
[QUOTE=sufy]  Üstadım kankurdu sanki labaratuvar ortamında oluşturulmuş insanlık için adeta bir frankeştayn gibi bahsediyosunuz lütfen. Balıklarımıza verdiğimizde balıklar sanki kimyasala maruz kalmış gibi ölecekler zannediliyor. Dediğinize katılıyorum nereden toplandığı çok önemli. Biz arkadaşımın arıcılık yaptığı bi yerde kurt bulduk. Derede ve topladık bu hayvanın neresinde ağır metal var hala çözemedim. Bilmediğim konuda ısrar etmem ama arkadaşın araştırmasının neticesini merakla beklerim. Eğerki benim gördüğüm kurdun beslendiği derede ağır metaller varsa oradaki köy komple ağır hasta olmalı. Bahçeler bağlar onunla sulanıyor. Ben Ankaradayım pazara gelen sebzelerin çoğu böyle dere suları ile sulanıyor. Hepimiz nice ağır metallere maruz kalıyoruz. Zararlı olabilir inat etmiyorum ama her canlıya Cenab- Allah bir bağışıklık sistemi vermiş. Evlerde beslenen kedi sokağa çıktığı zaman fareyi yemezmi. Yaradılışı gereği yicektir. Bize iğrenç ve zararlı görünebilir ama bu hayvanların doğasında var bu. Arkdaşımızın biride amazon da kurt olduğunu düşünmek hayalperestliktir diyor. Ben kimsenin kalbini kırmamamak için uzatmak istemedim ama bu hayvan sanki Cennette yaşıyormuş gibi hiç kurt yemiyor heralde. Fazla uzatmaya gerek yok herkesin doğruları var benim doğrularım bu demiyorum ama tecrübelerim bu...
[/QUOTE]

Merhaba mehmet bey günaydınlar

Akvaryumforum özel üyesi olan Bir su ürünleri mühendisi arkadaş ummalı bir çalışma ile ancak %60 dan %7 kalacak şekilde mikroptan arındırılmış bulunmaktadır.sonra sizin bir kaç sorunuza bu makale cevap vermiş.

Bu makale www.akvryumforum.com dan alıntıdır.

Orjinal link


Tubifexler pis suların içerisindeki canlı organizmaların yok edilmesi için üreyen bir tür canlı türü diyebiliriz.Ölü bir hayvanı bir yere gömerseniz bir süre sonra kurtların oluştuğunu ve hayvanı yemeye başladığını görürsünüz.İşte tubifex tamda buydu.Su ortamında bulunan çürükcüller ya da organizma öğütücüler diyebiliriz.
Tubifex canlıları suyun ılık veya ılıktan biraz daha soğuk olan bölgelerinde yaşıyan canlılardır.Bünyeleri en kötü şartlara bile alışık olduğundan suyun sıcaklığı 14 dereceye kadar düşsede yaşamayı başarırlar.Bulundukları su ortamlarında öğütebilecekleri çürükcül organizmalar en önemli yiyecek besinleridir.Bizim aklımıza gelen pis ortamlar , örneğin lağım kenarlarında yaşarlar.Fakat lağımın olmadığı daha temiz ortamlarda da muazzam şekilde ürerler.Lağım kenarlarında bize göre zararlı ve pis maddelerin aksine o ortamda bulunan başka organizmalar ile beslenir fakat lağım ortamındaki pis suyuda süzdüğü için mikropları bünyesine almış olur.Süzer diyorum çünkü evet tubifexler bir midye gibi suyu berraklaştırma yeteneğine sahiptirler.Tubifexlerin içi boş tek bağırsaktan oluşan ve ortamdaki suyu süzerek beslenen canlılardır.Yaşadıkları su ortamında yüksek derecede oksijen olması ve akıntı olması 1.dereceden şartlar arasındadır.Akıntının hızı önemli değildir.Sudaki hareket onlara yetecektir.Nemli özel bir toprak ( özel diyorum çünkü gübreleme yöntemi ile elde edilen toprak ) üremeleri için 2.dereceden şart olan maddedir.


Mehmet bey diyor ki

''Derede ve topladık bu hayvanın neresinde ağır metal var hala çözemedim ?''

Makalenin verdiği cevap(Kırmızı ile işaretledim)

''Lağım kenarlarında bize göre zararlı ve pis maddelerin aksine o ortamda bulunan başka organizmalar ile beslenir fakat lağım ortamındaki pis suyuda süzdüğü için mikropları bünyesine almış olur.Süzer diyorum çünkü evet tubifexler bir midye gibi suyu berraklaştırma yeteneğine sahiptirler.Tubifexlerin içi boş tek bağırsaktan oluşan ve ortamdaki suyu süzerek beslenen canlılardır ''

Sonra temizlenme işlemi hakkında ki çalışmayı da paylaşmak isterim.

Özel yapım ufak bir akvaryumdan (50*40*30 ) 1 top ya da öbek ile dere kenarından alınan tubifexleri 30 küsür deneme yanılma sonucu ile üretip başarıya ulaşmış bulunmaktayız.Her yanlış deneme sonucunda 1 top yani şuana kadar 29 top tubifex öldürdük.30 da ürettik.Tubifexler yaptığımız akvaryumda 1 hafta kadar yaşıyorlar daha sonrasında ölüyorlardı.Yaklaşık 1 aydır 1 öbek tubifexin 11 öbek şeklinde çoğalıp gözle görülür biçimde arttığını gözlemledik.Dereden ilk aldığımız tubifex örnekleri ile aradan zaman geçip bizim besledigimiz ve çoğalttığımız tubifexleri laboratuar ortamlarında incelediğimizde ise mikrop denilen zararlı maddelerin %60lardan %7lere kadar indiğinide kayıt altına aldık.

Bence %7 bile bir risk diye düşünüyorum Discus da.....

Mehmet bey sizin böyle temizleme işlemi yaptınız mı acaba ? yada böyle bir bilimsel çalışma ?

(Bilimsel anlamda diyorum çünkü bu araştırma bu işi gerçekten okulunu okumuş kişilerce yapılmış ve deneysel anlamda ortaya konan bir çalışma var....)

Evet bu makalede artı yanları da var kabul ediyorum tubifex'in ama böyle bir çalışmayla ve üretimle belli bir nesilden sonrası faydalı olduğunu tüm gerçekliğiyle göre biliyoruz. 

Bende kimsenin kalbini kırmak istemem ama Her zaman büyüklerimin bir sözü bende derin etki yaratmıştır.

''Doğru yazan kalem her zaman,kılıçtan keskindir ve saygı duyulması lazımdır.......''

Saygılarımla....
CROW_272012-06-14 11:13:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sufyÇevrim Dışı

Kayıt: 23/01/2011
İl: Ankara
Mesaj: 149
sufyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Haziran 2012 22:26
Öncelikle burada kimsenin kimseye kırılma darılma gibi bir lüksü yok. Hepimiz boş vakitlerimizi değerlendirmek, bilmediklerimizi öğrenmek, bilgi ve fikir alışverişi yapmak için buradayız. Bu konuda nereden nereye geldik ama bir hayra vesile oldu. Sizin gibi değerli insanları tanıma fırsatım oldu. Mevzuya gelirsek; Kankurdu dememdeki amaç halk arasında bu ad verildiği ve daha iyi anlaşılması için. Tubifex birçok kişi tarafından gerek üretim amaçlı gerekse hobiciler tarafından fazlaca kullanılan bir canlı yem çeşidi. Kullananların çoğunluğu canlı olarak bir kısmı ise hazır kurutulmuş (Sera,Tetra vb.)olarak, bazıları ise dondurulmuş olarak veriyor. Ben kardeşimize tubifex önerirken itirazların olacağını biliyordum ama bu kadar olacağını tahmin etmemiştim. Ben kullandığımı söyleyerek biraz şimşekleri üzerime çektim heralde. Seviyeli ve amacı dahilinde her görüşe saygım var. Zaten söyeleyecek sözüm ve cevaplarım olmasa buraya yazmak abesle iştigal olurdu. Tubifex'in temizlenmesi konusu üzerinde  ısrarla durmama rağmen tüm arkadaşlar lağımda yaşadığını pis ortamdan çıkarıldığını tekrarlamış. Ben kendimde doğal ortamından çıkardım tubifex'i. Hatta aynı su birikintisinde ördek yavruları dahi vardı. Tubifex'i % 7ye kadar temizleyen kardeşimiz bu kadar steril bir yemi dahi vermekten kaçındığını söylüyor. Acaba kullandığımız yemlerde % kaç mikrop var acaba. Hayatın neresinde %7 mikrobun altına düşebiliyoruz. Yıkadığımız elimiz, evimiz çalıştığımız ortamlarda mikrop yüzdesi nedir acaba. Detaya girmeden asıl şunu söylemek isterim. DİSCUS beslenmesi en kolay ve sağlık açısından en dayanıklı balıktır. Soğuk-sıcak değişikliği, oksijensiz kalma, hastalık, mantar vb. Sadece %7'yi bile riske atmayan insanlar bu balığı adeta küvezdeki çocuk gibi görüyorlar. Daha kötüsü tüm yeni akvaristler Discus beslemek istedikleri zaman aman aman çok nazik balık, aman o kadar parana yazık, hemen ölür, dayanıksız diye canım balıktan vazgeçiyorlar. Tüm kardeşlerimin yazdıklarında doğruluk var inkar edilemez. Ama fotoğrafını gördüğümüz balıkların bu şekilde kalması ve daha nice balıkların bakan insanlar tarafından zayıf düşürülmeleri tartışmamız gereken en önemli konu bence. Discusun ne kadar kolay bir balık olduğunu dinlenmiş çeşme suyunda bile yavru verebildiğini insanlara anlatmamız lazım. Tubifex verilen ve sırf bu sebepten ölen bir balık varmı acaba gerçekten çok merak ediyorum. Ben fare yiyipte ölen kedi görmedim. İnsan hasta olduğu zaman aşı oluyor değilmi. Aşı nedir, zayıflatılmış veya öldürülmüş hastalık mikrobu, bağışıklık sistemimiz bunları tabiri caizse yiyip kuvvetleniyorlar. Tubifex verilmemiş balık her zaman bağışıklığı zayıf balıktır. Bu hayvanların doğasında canlı yem var zaten. Amazon nehri cennettten çıkıp hiçbir yere uğramadan denize dökülüyor değil. Nice atıklar dökülüyordur muhakkak. Discusu amazondan çıkardık akvaryuma aldık ama siz kavanoza koyuyorsunuz. Bu kadar zor balık değil yapmayın lütfen.   

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

engnylmzÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/06/2008
İl: Antalya
Mesaj: 370
engnylmzÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2012 12:50
Mehmet bey bence güzel bir tartışma oluyor ancak şu bir gercekki her hobici kendi tubifexini kendi toplayamıyor siz kendiniz toplayip kendiniz verdiginiz bir sikinti olusturmyabilir baliklariniz bagisiklik kazanmis olabilir bu dogru ve gercek tabiki hepimizin vucudunda mikrop var ve bagisik oldugumuz surece hicbir problem olmuyor. Ama burda ince bir ayrinti var bunu herkese tavsiye edersek hobici kardeslerimiz akvaryumcudan nerden geldigi belli olmayan tubifexi alip evindeki akvaryuma bomba seklinde baliklarina ikram edecektir..bundan dolayi biz itiraz ediyoruz ayrıca sizde topladığiniz tubifexleri bir hifzi sihada test ettirin derim ağir metallar yonu onemli,civa derelerde en cok
bulunan atik ve zehirleyici olan uzun donemde baliklariniz zehirleyebilir. Ha emin olduktan sonra baliklarinizda bagisik oldugu icin vermeye devam edebilirsiniz, saygilarimla..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sufyÇevrim Dışı

Kayıt: 23/01/2011
İl: Ankara
Mesaj: 149
sufyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2012 20:25
Ben balıklarıma tamamen tubifex vermiyorum zaten. Belki ayda 1 belki 15 günde bir. Elimden geldiği kadarıyla çeşitli yem vermeye çalışıyorum balıklarıma. Yalnız kardeşimizin balıklarının durumu gerçekten iyi görünmüyor. Bu balıkların kuru yemle düzelmesi çok zor. Ben kendi tecrübemle zayıf düşen balıklara uyguladığım yöntemi söyledim. Yoksa ben ne tubifex satıyorum nede bi kârım var. Ancak kesinlikle yaklaştırmayın aman ellemeyin balıklarınız ölür, şeklindeki ifadelere binaen yazdım bunları. Şimdi bazı gerçekler ve bazı halk arasında doğru bilinen yanlışlar var. Discusun çok nazik, bakımı çok zor, sadece profosyonel kişiler tarafından bakılabileceği biliniyor. Halbuki dediğim gibi akvaryum konusunda az çok tecrübesi olan herkes bu güzel balığı besleyebilir. Ben murat kardeşimle ankara çeşme suyunda yavru aldım. PH, su iletkenliği vb. hiçbir değere bakmadan. İnanın balıklarımız tubifex sayesinde o kadar güzel forma ve renke kavuştularki, yarışmaya girse %100 derece alırdı. Bazı sebeplerden dolayı satmak zorunda kaldık. Elimde olsa resimlerini muhakkak koyardım. Dünyaca ünlü markalar (Sera,Tetra vb) tubifex kurusu satarken neden canlısına gösterilen tepki bu firmalara gösterilmiyor anlayamadım. Herkes dana yüreği yapamaz ki. Hatta dana yüreği yapayım derken suyu mahvedenleri okumuştum. Balıklarım mutluysa bende mutluyum.      

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

foyasfgÇevrim Dışı

Kayıt: 05/07/2011
İl: Izmir
Mesaj: 154
foyasfgÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2012 21:17
Discus zor ya da kolay bu insanlara siz yanlış bilgiler verdiğiniz sürece bu balık hep zor olmaya devam edecek bilimi bir yana koyup kendi bildiğini okumak yanlıştır. 

foyasfg2012-06-19 23:37:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sufyÇevrim Dışı

Kayıt: 23/01/2011
İl: Ankara
Mesaj: 149
sufyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2012 21:42
Cem kardeşim ikili tartışmaya girmek istemezdim ama beni cahillikle suçlayan bir kardeşimin yazdıklarımı tam anlamıyla okumadan bana ithamlarda bulunması garibime gitti. Balıklarımı sattığımı söyledim. Elimde fotoğrafları yok maalesef. Daha fazla uzatmaya gerek yok mevzuyu burada kapatıyorum çünkü hakarete varan şeylere cevap yazmıcam. Ben ne kendimi nede başkalarını kandırmaya çalışıyorum. İnsanlara fare benzetmesi yapmanız gerçekten üzücü. İsterdim seviyeli tartışma olsun. Balıklarım büyüdüğü zaman fotoğraflarını muhakkak yayınlarım. Kalın sağlıcakla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aydinliÇevrim Dışı

Kayıt: 01/06/2011
İl: Ankara
Mesaj: 110
aydinliÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2012 16:26
JBL'in kurutulmuş tubifexlerinde de ağır metal sorunu varmıdır acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir