Discuslar ve beslenme alışkanlıkları.


ecarparÇevrim Dışı

Kayıt: 08/04/2007
Mesaj: 45
ecarparÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2009 13:29
İnternette gezinirken Bulduğum bir yazıyı yayınlamak istiyorum. Yazı tümüyle alıntıdır tarafımdan hiç bir düzenleme yapılmamıştır Umarım sizler içinde faydalı olabilir.

Şunu asla unutmamak gerekir ki Discuss türleri kendilerine yem olarak ne verilir ise onun ile beslenebilir ve sağlıklı kalırlar. Ama ayrıca şunu unutmamalısınız ki doğadan yakalanmış Discus türlerinin değişik beslenme alışkanlıkları vardır.

Tony Silva & Barbara Kotlar Discus, 1980 , TFH Yayınları.



Bilinen pek çok Discus diyeti vardır. Bunların büyük çoğunluğuna internet aracılığı ile çok kolayca ulaşabilirsiniz. Ama asıl soru şu olmalı: Bütün discus diyetleri aynı özelliklerde midir? Bu diyetlerin büyük çoğunluğu normal kullanıcıların deneme yanılma yöntemleri ile elde ettikleri ve genellikle sağlaması yapılmamış diyetlerdir.

Ben daha çok bitkisel yemler aracılığı ile yapılan diyetler üzerinde durduğumdan dolayı diğer arkadaşlarım ile devamlı Discus diyetleri üzerine fikir tartışmalarına, analizlere giriyorduk sonunda elde ettiğim sonuç şu idi; Discuslar için bitkisel kökenli yemlerle yapılan diyet diğerlerine oranla daha sağlıklı.



Beslenmenin Temelleri;

Discus yavruları eğer ailesinden uzakta beslenecek ise canlı karides ile beslenmelidir. Akvaryuma atılacak karides önce temiz bir suda iyice temizlenmeli sonra akvaryuma atılmalıdır.

Kısa bir süre sonra yavru balıkların karidesleri ne kadar keyifle yemeye başladığına şahit olacaksınız. Akvaryumun suyuna mineral takviyesi yapmak yavru balığın gelişim sürecini sağlıklı ve kısa olmasını sağlar. Tabi her hafta akvaryum suyunun %25�ini değiştirmeliyiz.

Discuslar Etobur Balıklar mıdır?

Emekli olduktan sonra Discusların beslenme alışkanlıkları üzerine daha çok vakit ayırmaya başladım.

Şu noktaya hayretle dikkat ettim ki, Discus balıklar Akvaryum ortamında iken bitkisel ürünlerle karıştırılmış, yürek ve ciğer etlerini yiyorlar. Ama aynı balıklar doğal ortamlarında bu yemlere ilgi göstermiyorlar.

Şimdi soru şu. Discuslar etobur mu otobur mu? Bir Discus balığının midesini incelersek minik alg parçaları, bazı bitkilerin yaprakları ve bunun yanında larva ve ufak balıklar görülüyor.

Şunu biliyorum ki benim akvaryumumdaki Discuslar tankımın kenar duvarlarındaki algleri yiyorlar. Onlar ayrıca akvaryuma attığım ıspanak parçalarını da hemen bitiriyorlar. Genelde tankın içine atmış olduğum bitkisel yemlerin hemen hiçbirisi dibe inmeden balıklar tarafından bitiriliyor. Discuslar ağız tatlarına uyan hemen her şeyi hiçbir huzursuzluk çıkartmadan yerler.

Biz akvaryumcular Discuslarımızı değişik ürünlerle beslemeyi tercih ediyoruz. Bitkisel ve hayvansal yemler, vitaminler, mineraller, doğal tatlandırıcılar Yürek en efektif yemdir. Hem oldukça ucuzdur hem de diğer yemlerle karıştırılabilir.

Ne Yerler?

Toronto Üniversitesinden Doktor Will Crampton  Discuslar öncelikle otoburdur demiştir. Brezilyanın çeşitli bölgelerinden özellikle Amazonlardan toplanan discusların mideleri incelendiğinde %80 oranında alge denk gelinmiştir.

  Discusların özellikle omurgasız canlıları tercih ettiğini görüyoruz. Özellikle larvalar. Ben onların midelerinde ufak balıklara hiç denk gelmedim  diyerek konuşmasını sürdürmüştür Doktor Crampton.

Pek çok akvaryumcu Discusların Spirulina adındaki basit tek hücreli mavi-yeşil alg tercih ettiklerini düşünürler. Doktor Mark Lemon ( O.S.I Marine Labs yönetim kurulu başkanı, Profesörlük derecesini vahşi ve akvaryum ortamlarındaki balıkların yaşam ve ekosistem dengeleri konusundaki çalışmaları sonucunda almıştır ) bu düşüncenin doğru olmadığını söyler. Spirulina sıcak alkaline oranı yüksek taze sularda yaşar, Discusların tercih ettikleri gibi asidik oranı yüksek sularda değil. Ama eğer düzgün eklentiler olursa Spirulina Discuslar için mükemmel bir diyet yemi olurlar. Çünkü içerik olarak %70 protein ve amino asit içeriği vardır.

Vahşi Discuslar yırtıcı balıklar değildir. Genel olarak doğal yaşam alanları içindeki bitki ve algleri yiyerek yaşamayı tercih ederken eğer bir imkân oluşursa larva, yavru balık ve omurgasızları yiyerek beslenmesini teminde ederler.

Ama şunu aklınızda tutun bu sonuçlar kesin teoriler değildir. Şu anda Discuslar etobur mu otobur mu konusunda kesin bir yanıt yoktur. Bu yazılanlar benim uzun seneler sonucundaki birikimlerim ve analizlerimin sonucudur.


Yazar : Alper Tunga

NOT : Yazı tümüyle alıntıdır.

Beğenenler: [T]168494,hasansısko[/T]
Teşekkür Edenler: [T]168494,hasansısko[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

06-MAMAK-78Çevrim Dışı

Kayıt: 04/02/2009
İl: Ankara
Mesaj: 133
06-MAMAK-78Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2009 13:32
Gökhan bey paylaşımınız için teşekkürederim,çok faydalı bilgiler var

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Muzaffer DEMİRÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]8624,2[/B]
Kayıt: 22/03/2008
İl: Kocaeli
Mesaj: 2114
Muzaffer DEMİRÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Şubat 2009 14:29
Selam,

Aslında ben şaşırmadım desem yeridir. Çünkü; sitede doğada yaşayan Discusların, vahşi ortamda yosun türlerini tükettiklerini okumuştum ama ne tür yosunlar bunların bahsi geçmiyordu. Çünkü; bilinmiyormuş.

Emeğiniz için teşekkür ederiz.

Saygılar,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir