Discus/Su ısısı/havalandırma/filtrasyon ilişkisi


celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2996
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2014 10:40
Merhaba arkadaşlar,

Bu açtığım başlıkta amaç, aslında birçok makalede olan cevaplar olsa da ayrı ayrı noktalarda ve genelinde yüzeysel bahsedildiği için derli toplu bir kaynak olmasıdır.

Mümkünse herkes bilgi ve en önemlisi tecrübesini aktarırsa faydalı olacağına inanıyorum. Makalelerde okunan veya başka bir yerden okuduğu bilgiyi kopyalamanın bir faydası olmayacak bence.

Gelelim konuya..

Öncelikle Discus hepimizin bildiği gibi tertemiz suyu seven ve her su değişiminde bunu sahibine yansıtan bir balık olduğunu biliyoruz. Ev ortamında bu ne kadar mümkün, ne derece doğal ortamı taklit edebiliyoruz bunun peşindeyiz..

Discus için en önemli kriterlere bakınca hedeflenen;

1- Minimum nitrat seviyesi (yanlış telaffuz ettiysem düzeltiniz)
2- Yumuşak veya düşük ve sabit PH lı su
3- İdeal olan 28-30 derecede sabit ısı değeri
4- Bolca havalandırma ve iyi bir oksijen oranı
5- En iyisinden filtrasyon

Birde maddeleri karşılamak içn evde karşılaştığımız sorunlardan basedelim.
-1 Ev ortamında her gün %50-80 oranında su değiştirmek çok fazla mümkün olamadığı için minimum yemleme veya çok iyi bir filtrasyon şart. Yüksek oranda protein ağırlıklı beslediğimiz balıklar (hele birde yavru ise) çok hızlı bir şekilde suyun kalitesini bozacaktır. 500 Litrelik bir akvaryumda 3000 L/H bir filtrasyon da olsa o su bozuluyor malesef. 
2- Türkiye'de genel olark şebeke suyumuz 7 - 7,4 PH seviyeleri civarlarında olması, yerli üretim balıkları beslememize olanak tanıyor. Ama suyu daha yumuşak tutmak, balıkların sağlığı ve gelişmesi açısından olumlu etkiler yaratabilmekte. Bu olumlu etkiler için de kimyasal kullanmak durumunda kalabiliyoruz. Aslında mangrow kökü bu iş için biçilmiş kaftan olsa da uzun vadede fayda göstermesi kullanımını engelleyir. Bilinçsizce kullanılan kimyasalların maalesef faydasından çok kalıcı zararlara sebep olması da mümkün. 
3- Bilindiği gibi discus besleyenler özel durumlar haricinde (eş çıkarma, üretime alma gibi) ısıyı yüksek tutar. Özellikle yavru discuslarda 30 dereceler bile görülür ki metabolizma hızlanıp yedikleri yemleri daha kolay sindirip çıkarabilmesine fayda sağlasın diye. Kış aylarında ülkemizin genelinde kar/kış ortamı olması sebebi ile de bu ısı özellikle geceleri değişiklik gösterebiliyor. Sabitleme konusunda sıkıntılar yaşanabiliyor. 
4- Bol ve temiz havalandırmanın en öneli etkisi, pigeon ırk balıklarda siyah pigment artışı ve yemleme de iştahsızlık gözlemlenmesi.. Eğer balıklarınızı 29 derece gibi bir ısıda besliyor iseniz, çok iyi derecede havalandırmanız şart... Yüksek ısıda oksijen çok daha kolay çözülür ve çok daha erken tükenir. Bunun etkilerini de balıklarda çok hızlı soluma, pigment atma veya kararma, yemlenmede iştahsızlık gibi belirtiler ile görebiliyorsunuz. 
5- En iyisinden filtrasyon konusunda, eğer üretimci değilseniz evinizde ya sump ya da dış filtre kullanıyorsunuz. Kimse salonun ortasında lıkır lıkır pipo filtreyi kolay kolay çalıştıramaz :) Sıklıkla yapılan yemlemeler iyi bir filtrasyondan geçip de döngüyü tamamlamaz ise, nitrit-nitrat-azot vs gibi bakteriyel döngü sağlanamaz ve bu da kirli su, yabancı canlılara sebep olabilir. Bunu da istemiyorsak fitrasyona muazzam önem vermek zorundayız.

Sonra diyorlar, Discus neden zor bir tür!  :)

Mümkünse herkes bu konulara veya eklemek istediği  ekstra noktalara değinerek konuyu zenginleştirsin...

Benim sistemim için kısa özet:

430 Litre akvaryum,
Tetratech 1200 dış filtre, 1200 L/H iç filtre, Eheim Compaq 1002 ile 1000 L/H askı filtre (akvaryum ile gelen bir filtre fakat motoru bozulmuştu)
Günlük %50 üçlü kartuş filtre ile su değişimi. Merkezi sistemden 30 dereceye ayarlayıp akvaryuma basıyorum. 
Çift çıkış hava motoru
Eheim ısıtıcı
33 adet yavru (8-10 cm) discus

Tecrübelerime dayanarak söyleyeceğim şeyler;

Kesinlikle iyi ve temiz havalandırma şart. Discusların filtrasyonu ve havalandırmayı güçlendirdikten sonraki iştahı ve renklerdeki farklılığı çok açık fark ediliyor. Herhangi bir kimyasala cidden ihtiyaç yok. iyi bir diyet sabit ısı ve PH ile düzenli dip çekimi ile en güzelinden discus beslenebiliyor. Yeterki kanı temiz olsun :)

Nacizane tavsiyem,

Kimyasallara para vermektense, minimum kirlilğe ve riske sahip olan dondurulmuş kan kurdu gibi yemlere bütçe ayırmaktır. Balık hasta değilse suyuna hiçbirşey katmaya gerek yok bence...

Herkese sağlıklı balıklar ve keyifli hobiler dilerim. 

+1: [T]144541,arifkoray[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

B.YILDIRIMÇevrim Dışı

Kayıt: 18/05/2014
İl: Antalya
Mesaj: 67
B.YILDIRIMÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2014 11:34
Merhaba,

Bende sizin yazınıza bir kaç ekleme yapmak isterim, değindiğiniz bir çok nokta doğru, ama burada aslında önemli nokta, hibrit discusların gereksinimleri

Wild discusların yaşam alanlarını incelersek bölgeye bağlı olarak sarı veya kahverengi asidik sularda yaşadıklarını görüyoruz ve bu sularda akıntıda bulunmakta.

Hibrit türler ise genelde cama cam akvaryumlarda yetiştiriliyor, bunu çok görmüyorum çünkü biz bu balıklar ile ilgili verileri toplarken farklı kaynakları incelediğimizde ki bu kaynaklar genelde üreticilerin kaynakları ve verileri oluyor, Cama cam akvaryumlarda büyütülen balıkları görüyoruz, tabi bu Türkiye de dicsus hobisinin de başlangıcında bir yol belirledi herkes Cama cam akvaryumda bakmaya başladı,

Ben burada şöyle bir soru sormak isterim Hibrit Dicsus, Wahşi Discus lardan çok farklı mıdır? Yani genetik ve içgüdüsel özelliklerini yitirmiş ve yepyeni bir balık olarak mı algılamalıyız yoksa Wahşi discus lar ile aynı kategoriyemi koymalıyız?

Eğer aynı kategoriye koyacaksak neden hibritleri doğasından farklı bir ortamda besliyoruz? Sorusunu sormadan edemiyorum. 

Discuslar yüksek ısıda yaşayabiliyorlar ama 26-28 dereceler bence yeterli daha fazlasına hiç gerek yok, Wahşi discuslar bile özellikle yavrulama dönemlerini ısının düştüğü mevsimler döngüler de gerçekleştiriyorlar, ısı düşmesi içgüdüsel olarak üremeyi tetikliyor.

Çok temiz su kavramına gelince burada ayrıştığımız bazı noktalar var, cama cam akvaryumda dinlendirilmiş taze su mu temizdir? Yoksa bakteri kültürü oturmuş bir akvaryum mu temizdir? Tabi ki bu tartışılır ama buradaki linkte konu ile ilgili güzel tartışmalar bulunkakta http://www.akvaryum.com/Forum/yoksa_siz_hal%C3%A2_dip_mi_cekiyorsunuz_k716738.asp

Filtre konusunda Sump imkanı olanlar için tabi ki çok güzel bir sistemdir ama dış filtrede bu işi görebilir. Sadece şunu demek isterim Sump sistemi dış filtden çok daha ucuza geliyor. Konu ile ilgili biraz araştırma yaparsanız bunu göreceksiniz, Sump için illa büyük boyut sump sistemlerine hiç gerek yok bunun için kendi akvaryum ölçülerinize göre bir sump oranı çıkarabilirsiniz. 

Su değişimi akvaryum ortamı için faydalıdır, yalnız günlük %60+ su değişimi yapma mantalitesini anlamış değilim, bu belli bir zamandan sonra eziyet gibi geliyor tabi yeni başlayacak arkadaşları da ürkütüyor, yüksek oranda su değişimi özellikle üreticilerin ticari kaygılarından ortaya çıkan bir durumdur, yavru balıkları aşırı proteinle gün içinde çok sayıda yemleme nedeni ile bu durum ortaya çıkıyor, çünkü yavru için kullanılan tanklar 40*40*40 veya biraz daha büyük üretim tankları oluyor ve bu tanklarda filtre kullanılmıyor. Yavruların hızlı gelişmesi ve satış boyuna gelmesi için yapılan bir işlem, gerçekte oturmuş bir akvaryumda ve sağlıklı fitresi yapılan bir akvaryumda buna hiç gerek yoktur.

PH durumu ve bunun sorun haline getirilme durumu, öncelikle Balıklar da her canlı gibi bulundukları su koşullarına uyum sağlama gibi üstün bir özelliğe sahiptir, anlık değişkenlikler olmadığı sürece akvaryumunuzdaki balıklar sizin onlara hazırladığınız koşullara adaptasyon sağlayacaktır, Ülkemizdeki çeşme sularının 7 - 7.5 civarlarında olduğunu düşünürsen bu hiç bir sorun teşkil etmeyecektir, yavru alma konusunda sıkıntı olacağını düşünen arkadaşlar yumurta alımı ve sonrasına iletkenlik PH dan çok daha önemli yumurtalarınızın mantarlaşmasını tetikleyen öncelikli unsur PH değil iletkenliktir. 

PH'ı illa düşürmek istiyorsanız kimyasal tepkime yapmayın derim uzun süre stabil tutamassınız bunun için elinizde ölçüm aletleri ile sürekli kontrol etmeniz gerekiyor, bunun yerine alternatif yollar kullanarak suyu yumuşatabilirsiniz. Örnek: Kökler, Kurumuş yapraklar, torf gibi malzemeler kullanabilirsiniz, ben son 3 - 4 aydır hurma veya farklı palmiye ağaçlarının gövdelerini saran kuru yaprakları yada kabukları kullanıyorum lifli yapısı ile hızlı salınım yapıyor suyu hızlı bir şekilde sarartıyor ve yumuşatıyor.

Discus akvaryumuna yapılacak kimyasal takviyelere tamamen karşıyım, burada önemli olan ve dikkat edeceğiniz konu neden kimyasal bir müdahalede bulunacak olmanızdır, akvaryum dengesini bozar balıkları sürekli stres altında tutacak işler yapmassanız ve akvaryumunuza fazla müdahale etmesseniz bunlara zaten gerek kalmayacak, balıkların arasında bir baskınlık mücadelesi olacak kimi dominant olarak hüküm sürecek ve yemi en çok o yiyecek akvaryumda en rahat o gezecek kimi de pasif kalacak yem alamayacak yada az alacak gelişimi yavaş olacak ama hayatta kalacak buna emin olun, akvayumunuzdaki tüm balıklarınızın aynı hızda ve seviyede göstermesini beklemeyin ve böyle bir durumda müdahale etmeyin doğa kanunları burada devreye girecek ve düzeni sağlayacaktır, bu durumda panik olur ve akvaryuma müdahale etmeye başlarsanız bu sefer sağlıklı balıklarınızı da kaybetme durumu ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Balık alırken genelde dikkat edilmesi gereken noktalar defalarca farklı konularda açılmıştır, ben burada özellikle dikkat etmenizi istediğim nokta alacağınız balıkları 8 - 10 cm den daha küçük olmasınlar, burada en önemli kriter balığınızın renk formunu görmenizdir, alacağınız çok küçük yavruların ne kadar kırıldığını bilemezsiniz ve büyümeye başladığında karşınıza renksiz yada alabula renkleri olan bir balık çıkar ki bu sizi en çok üzecek etkendir.

Discuslar renkleri ile hatları ile hepsi birbirinden farklı bir balıktır, balıklarınıza baktığınızda bunu görürsünüz ve hepsini birbirinden ayırt edersiniz şayet bu benim için öyledir, bu çok güzel bir duygudur aslında ben balıklarımın hepsinin karakterini bilirim ne yapacaklarını da bilirim ve onlara göre adım atarım, onlar benim için bir birey gibidir, dominant olanlara bazen kızarım, pasif kalanlara daha fazla ilgi gösteririm, siz yem atarken dominantlar yeme gelirken diğerleri arkada sıralarının gelmesini beklerler direk yanaşmazlar siz yemi atarken onları gözlemlersiniz, onların yem yemesini beklersiniz, baskın olanlar yemi bitirse bile onlar yesin diye bir daha yem atarsınız yada onların alabileceği şekilde dağınık atarsınız ki bu balıklarınız ile aranızda oluşan bir bağ demektir ve şuna emin olun balıklarınız da buna karşılık veriyorlar.

Beğenenler: [T]35336,arif61[/T]
Teşekkür Edenler: [T]35336,arif61[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2996
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2014 12:02
Burak bey katılımınız ve eklemeleriniz için kendi adıma teşekkür ederim. 

Çok temiz su ve su değişimi kavramlarında hani ters düştüğümüz fakat amacımızın aynı olduğu noktalar var.

Ben şahsi fikrimi ve yorumumu ekleyeyim.

33 adet 8-10 cm yavru discus beslemekteyim. Dana yüreği kullanmam ve bilinçli değilse yapan, kullanımına da karşıyım. Fakat yine de günde 10 tablet dondurulmuş kan kurdu, v toplamda 8-10 öğün proteinsel  (tetra discus, sera discus, tropical d 50 gibi) yemlerle besliyorum. O suyu %50 civarı değiştirmez isem akvaryum haliç'e dönüyor. Herkes minimum su değişimi ister ama bu yavru besleyenler için çok mümkün değil maalesef. Bende büyük boy besliyor olsam haftada bir %50 gibi değişim yeterli olur diye düşünüyorum..
Aynı mantıkla bakınca filtrasyon yetersiz kalıyor ise planarya dan tutun çeşit çeşit yaratıklar türüyor akvaryumda.. Su değişimi veya filtrasyonun etkisi özellikle yavrularda çok çok önem arz ediyor bence.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

B.YILDIRIMÇevrim Dışı

Kayıt: 18/05/2014
İl: Antalya
Mesaj: 67
B.YILDIRIMÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2014 12:11
Celal Bey, 

Discuslarınızı cama cam şeklinde mi besliyorsunuz?

Cama cam bir akvaryumda beslediğinizi varsayarak yazıyorum, böyle bir akvaryumda kimsayal dengenin oturması neredeyse mümkün değil, ben yazılarımı Discus biotopunu yakalamaya çalışan yada nispeten benzer bir ortamı oluşturulan akvaryumları baz alarak diyorum. 

Su değişimi yapılmasın demiyorum yanlış anlaşılma olmasın lütfen özellikle yazdım %60 ve + oranlarda günlük su değişimini kastettim, doğal göletlerde bile balıkların en çok bulunduğu bölgeler o gölete su taşıyan kanalların olduğu alanlardır taze su tabi ki artıdır bunu telafuz ederken yeni başlayacak hobicileri korkutacak şekilde anlatmamak gerek, 

Kendimden örnek verecek olursak, 1 tonluk bir akvaryum günde %50 su değişimi yapmam gerektiğini birlikte düşünelim  500 litre suyu nerede dinlendireceğim, nerede ısıtacağım,  o yüzden en güzeli akvaryumu kum + kök + bitki ile destekleyip oturması ve fazla müdahale etmemek :)

B.YILDIRIM2014-11-12 12:16:09

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2996
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2014 13:10
Burak Bey size kesinlikle katılıyorum. Yeni başlayanların korkması ve korkmaması gerekenleri ortaya çıkarıyoruz burada. Benim iki tankım var, birisi kumlu ve köklü. Fakat bitki yok. Diğeri ise cama cam ve yavru besliyorum.

Cma cam bir tankta kimyasal döngünün oturması neredeyse mümkün değil kısmına pek katılmasam da kısmen katılıyorum. Biyolojik döngü imkansıza yakın, dediğiniz gibi.. Kumda ozellikle barınıp kimyasal döngüye etki eden faktörler ortadan kalkıyor..  Fakat dış filtreler ve sump larda kullandığımız materyaller, özellikle biyolojik sünger ve siporax malzemeleri buna olumlu yönde baya bir etki etmekte.


Size şöyle bir soru sorsam, mümkünse cevaplar mısınız?

Bu gün bir tank kuracaksınız ve 20 kadar 6-8 cm yavrunuz var. Bunu sizin dediğiniz gibi biyotop akvaryumunda mı beslersiniz? Bu ortamda balıkları ne denli geliştirebilirsiniz?

Ben de sizin gibi Wild discus veya damızlık discus besleyecek olsam, Kumlu ve kökü akvaryumda, haftalık su değişimleri ile yaparım. Farklısını yapmanın bir anlamı yok çünkü... Yaşını alan discus artık fiziksel olarak çok daha gelişemiyor. Dolayısı ile besiye çekip sık sık yemlemenin bir anlamı kalmıyor. 

Yeni başlayacak olanlar için de hacime göre yavru discus almak, uygun ortamı sağlamak, en azından yemleme sonrası dip çekimi yapmak yeterli olur. Daha fazlası için hepsini daha fazla yapmak gerekir (yemleme ve buna bağlı dip çekimi ve su değişimi) 

Sizin de sorunuz vardı 1 tonluk bir akvaryum için 500 litre suyu nasıl dinlendireceğim gibi..

kartuş filtreler ile dinlendirmeden direk çeşme suyunu akvaryuma basabiliyoruz bildiğiniz gibi. Bunun için herhangi bir dinlendirme durumu gerekmiyor. Eğer o kadar büyük oynuyorsak ona  göre gereksinimlerimizi de sağlıyor olmamız gerekir bence :)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

B.YILDIRIMÇevrim Dışı

Kayıt: 18/05/2014
İl: Antalya
Mesaj: 67
B.YILDIRIMÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2014 13:34
Celal Bey,

Elimde bulununan Blue Discuslar 10 cm +/- 1 cm boyutlarındalar Green Discuslar 15 cm, Blue discuslarım damızlık değiller gelişim sürecindeler ve biyotop akvaryumdalar,

Geliştirme konusunda amaç önemli, bir an önce gelişsinler düşünceniz varsa cama cam bir akvaryumda sürekli protein ağırlıklı bir yemleme ve buna bağlı su değişimi yapmak zorunda kalacağım, benim böyle bir kaygım olmadığı için biyotop akvaryumda zamanla büyüyecekler.

Ne kazar zamanda nasıl bir gelişme kaydederler bunu kestirmek zor ama bunla ilgili bir acelem yok.

Ben su dinlendirme konusunda genel su değişim kriterlerini baz alarak dinlenmiş su örneğini verdim ki, daha önceki damızlık discuslarım için hiç bir zaman su dinlendirmedim yada kartuş filtre kullanmadım, hortumu takıp çeşmeye suyu bastım.

Hatta şöyle bir örnek vereyim, bir önceki damızlıklarımda bu balıkların ne kadar dayanaklı olduğunu bir arkadaşımıza göstermek adına çeşmeyi açıp altına balığı koydum 10 dakika sonra tekrar akvaryuma koydum, hiçbir şey yokmuş gibi yüzmeye devam etti, bu işlemi Antalya bahar ayında yaptım hava sıcaklığı ortalama 21 dereceydi akvaryum ısısı 27 derece çeşme suyu 19 dereceydi. 

Dip çekimine karşıyım :) 

Cama cam, dip çekimi buna bağlı su değişimi, Dicsu tan başka bir türe karşı bu uygulamalar neden yapılmıyor? Mesela Tropheuslarıda cama cam bir akvaryumda besliyor musunuz? (Üretimci akvaryumunu kastetmiyorum) yada ne bilim tanganika, malawi türlerini yada daha güzel bir örnek vereyim, Güney amerika yada orta amerika gibi discus ile aynı habitat türlerini cama camda besleyen gördünüz mü?

Discus çok özel balık buna hemfikiriz yalnız çok hassas balık, en ufak bir olumsuzlukta hemen ölür, sadece profesyonel olanlar bu balıkları besler üretir mantığından biraz uzak durmak lazım, Discus beslemek isteyen hobicileri teşfik etmek ve bakımının ne kadar kolay olduğunu ne kadar dayanıklı bir balık olduğunu göstermek gerekiyor



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BingulÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/05/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 748
BingulÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2014 14:04
Selam, 450 lt hacimli bir tankta amatörce bitkili discus (8 adet) bakmaya çalışıyorum. İlaç, gübre vs hiç yok. Su değişimi haftada yada on günde bir ve en fazla %30, suyu direkt çeşmeden veriyorum. Yemleme ise, sabah işe giderken ve geldikten sonra kuru yem, gece yatmadan önce dondurulmuş yem şeklinde (bu en iyi hali, bunu bile yapamadığım günler de çok olmuştur) ve yemlere nasıl saldırdıklarını görmelisiniz. PH ve iletkenliğe ilk başlarda bakıyordum ama uzun zamandır ona bile bakmıyorum, çünkü neredeyse sürekli sabit; pH 7-7,2 ve iletkenlik 220-240 ppm aralığında. Su sıcaklığı ise hiç 28 olmadı, 26-27 bandında gidiyor ve hatta değişimlerde 25 dereceye kadar düşüyor. Ahkam kesecek birikimde değilim ama neticede balık besliyoruz, tavuk çiftlikleri gibi ver mamayı 45 günde kesime gitsin gibi bir durumumuz yok, en kısa sürede 20 cm yapana hediye veriyorlar mı onu da bilmiyorum Tabi üretim yapmayı sevenleri veya ticari maksat güdenleri hariç tutuyorum. Bu şartlarda ben bakabiliyorsam herkes bakabilir diye düşünüyorum.
Velhasıl, keyfe keder yapılan bu hobinin birazda göze hitap etmesi gerektiğinden, kimse alınmasın ama, cama cam akvaryumlar bana büyük kavanozlar gibi görünüyor.


Beğenenler: [T]97359,rccol[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2996
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2014 14:53
Konu çok güzel yerlere gidiyor :) 

Burak Bey Ben yıllarca tropheus da besledim ve haftalık dip çekimi ile su değişimin ihmal etmedim. Faydasını da gördüm. Videoları aşağıdadır.
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=nfn9MESoOic&[/VID]

Bence de dip çekimi olmazsa olmaz... Yemleme miktarı az ise dışkıyı döngü yok ediyor ise ne ala... ama bu durum çok mümkün olmadı bu güne kadar. 

Siz bu şekilde nispeten daha az yemleme yaparak gelişimlerinden belki bir nebze feragat ediyor ve sistemdeki düzeni sağlıyorsunuz. Tercih meselesi tabii ki.

Önder Bey siz de hani cama cam akvaryumları kavanoz gibi görüyorsunuz (ciddi anlamda katılıyorum) Bende bu noktada sizin gibi düşünüyorum. Hatta konularımda görebilirsiniz. ilk etapta cama cam fakat sonrasında kum eklediğim tanklarım forumda mevcut. Kum olayındaki tek sıkıntı, dip çekimi yaparken kumu da çekiyorum ve bu da hoş olmuyor. 

Öte yandan sizin gibi bir diyet uygulasam, benim akvaryumda da 10 günde bir  dip çekimi su değişimi yeterli olur. Fakat tam disc şeklinde, tabak gibi discus istiyorsak özellikle ilk bir yılda bolca besleyip bakımını ihmal etmemek gerekir diye biliyorum. 

Bu arada bende üretim yapma tecrübesine sahip değilim.. Çok köklü bir discus deneyimim de yok.
Resimdeki balıklar benim kendi sistemimle yavr olarak alıp büyüttüğüm balıklar 3 (red melon yavruları) aylık balıklar. Bir kısmı farklı üreticinin farklı türlerden oluşan bir üretimi olup, yaşça daha büyüklerdir. 




Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

B.YILDIRIMÇevrim Dışı

Kayıt: 18/05/2014
İl: Antalya
Mesaj: 67
B.YILDIRIMÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2014 15:57
[VID]http://www.youtube.com/watch?v=BwDCseB-D0Y[/VID]

Discus doğal yaşam alanı ile ilgili bu videoyu izlersenz daha net göreceksiniz

Dipçekimi konusunda aşağıdaki linkteki tartışmayı okumanı rica ediyorum,

http://www.akvaryum.com/Forum/yoksa_siz_hal%C3%A2_dip_mi_cekiyorsunuz_k716738.asp

Tabak şeklinde discus için bol miktarda protein yüklü mama ile beslemeniz yeterli olacak ama ilerde bu durum balıklarınızın üreme döneminde yumurta sayısını etkileyecek olduğunu bilmenizi isterim.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2996
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2014 16:25
Burak hocam bu videoyu da, bahsi geçen konuyu da çok iyi biliyorum. Geçmişte her ikisinide gördüm. Anladığım kadarı ile sizde o konudaki ısrarla dip çekmeye karşı olan gruptansınız. 

Ben burada size katılmıyor değilim... Eğer yemlemeniz aşırı değil ise dışkılama ve yenmeyen yem parçası miktrı da az olacak.. Uygun bir akvaryumda(kum,kök ve bitkili gibi) bir müdahaleye gerek kalmadığını görmek çok zor değil. Fakat aşırı yemleme yapmak ve fazla fazla biriken dışkılar ile yem fazlalıklarını hangi bakteriyel döngü ile çözebilirsiniz?

Amazon sularında su içerisinde tortu ve çamur gibi nesneler olması, o suyun kirli olduğu anlamına gelmediğini de bildiğinizi varsayıyorum. 

Son olarak tabak gibi discus yetiştirmek için sıkı ve ideal bir yemleme şart.. Bunun için de mecburi dip çekimi ve su değişimi de şart oluyor.

Bahsettiğiniz yumurta verimsizliği durumu sadece ve sadece yüksek oranda dana yüreği tükettirilip, aşırı yağlanarak dana gibi olan balıklarda geçerlidir. Bu discus da olur yunus da olur... Örnekleri mevcuttur.. Ama kan kurdu gibi yağdan uzak, kolay tüketilebilen ve besleyiciliği yüksek olan yemler ile beslenmesi halinde bu durum söz konusu bile değildir. 

Ayrıca dana yüreği ile uygun karışım yapılması halinde de aynı durum söz konusudur. Erkenden büyüsün, dana gibi olsun diye mamaya katılan ekstra dana yüreği son derece sağlıksızdır.

Merak ediyor iseniz, TR de üretim yapıp o tabak gibi boylara erişip 200 civarı yumurta döken, %90 lık bir oranda yavru alan kişiler mevcut. Bilgilerini paylaşabilirim. 
celalabay2014-11-12 16:26:14

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ervinpasaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/02/2012
İl: Bursa
Mesaj: 514
ervinpasaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2014 17:06
Celal kardeşim güzel bir tartışma konusu açmışsın tebrik ederim.

Discus bakımı, beslenmesi ve su değişimleri tamamen ihtiyaçlarla ilgilidir. Şöyle ki benim bitkili show tankımda populasyonla orantılı olarak 3 haftada bir su değişimi yapıyorum. Fakat cama camda baktığım yavrularım ve damızlık altlarım için düzenli günlük dip çekimi ve gün aşırı %90 larda su değişimi yapıyorum. Bu zorunluluk çünkü populasyon ve beslenme suyu mahvediyor. Balıklar damızlık altı olana kadar % 50 günlük protein ihtiyacı vardır. Bu ihtiyacı ister dana yüreğiyle, ister dondurulmuş yemlerle yada canlı yemlerle karşılayın bu gerekliliktir.
 
Dana yüreğine karşı olanlar her zaman şunu söylerler bu canlılar doğada dana yüreğimi yiyiyor diye! Doğru, yemiyor ama bu proteini karşılayacak sinek, böcek ve başka balık larvalarını yiyerek bu ihtiyacı karşılıyorlar ki karşılayamayanlar da (yakalananların videolarına bakınca anlaşılıyor) küçücük kalıyor.
Doğada bu balıklar sürekli akan bir suda yaşamalarından dolayı nitrat sorunu olmayan ve sığı ağaç dalları arasında yaşayıp ürerler ki bu da akıntıyı sevmediklerinin kanıtı. Dönüşümü sağlayan bakteriler bu suların her yerinde mevcut. Fakat akvaryum şartlarında döngüyü bozmayacak şekilde dikkat etmek ve filtrezizasyonu çok iyi kurmak gerekiyor.
 
Şahsen %100 su değişimi yapmama ramen 3-4 senedir 1 sefer olsun bakteri çökmesi yada bakteri sorunu yaşamadım. 

Sonuç olarak ne kadar ekmek o kadar köfte! İhtiyaç neyse ona göre hareket etmek gerekiyor. Çok yemleme ve çok balık sayısı eşittir çok su değişimi. 

Aksini iddia edip forumlarda farklı tezleri ortaya atıp bizimle tartışanlar vardı. Yok ben su değişimi yapmam, yok kumlu bitkili tankta yavru büyütüp hatta yavru alırım, yok discus çok pahalı çeşme suyunda üretip ben 5 liraya satarım diyenler vardı. Son 2-3 senedir hiçbiri yok ortada. Sonra ülkemizde neden kaliteli discus yetişmiyor, neden çekik gözlülere muhtacız diye herkes soruyor!

Yani söylemeye çalıştığım amerikayı tekrar tekrar keşfetmeye gerek yok. Ama bu hobiyi geliştirecek öneri ve tezlere de her zaman açığız. Bu balık bizim sevdamız. Ben yıllardır bi kaç tür üzerine çalışıyorum. Ürettiğim balıkların dedeleri de torunlarıda kendi üretimim yani soy ağcı konusunda ve kaliteyi en üst seviyeye çıkarma konusunda yıllarca çalıştım.  Bu zihniyeti taşıyan bi kaç arkadaşımda var. Bu zihniyet arttıkça ülkemizdeki discus kalitesi de artacak ve çoğu kişi daha kaliteli balıkları daha ucuza alabilecek diye düşünüyorum. 


ervinpasa2014-11-12 17:09:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2996
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2014 17:24
Abi bu kadar mı güzel anlatılır :) Bilgilendirme için teşekkür ederim. TR de yetiştirici olup da Discus'larından gurur duyulan kişiler burada kendi yorumunu paylaşıyor olması ciddi anlamda şans bizim için. Bahsettiğin arkadaşlarını da az çok şahsen tanımaktayım. Hatta birisi evinde mikroskop ile artık daha detaylara giriyor :)



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

B.YILDIRIMÇevrim Dışı

Kayıt: 18/05/2014
İl: Antalya
Mesaj: 67
B.YILDIRIMÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2014 18:27
Burada yine Discus beslemenin öncelikli amacı devreye giriyor, 

Hobici olarak biyotop oluşturup göze hoş bir akvaryum kurulumu yaparak seyir zevkini mi almak? Yoksa Üretici olarak hızlı gelişen balıklar ve bunlar için geçerli olan koşulları oluşturmak mı?

Ervin Bey,

Siz tür geliştirme konusunda çalışmalarınızdan bahsetmişsiniz, bu durumda sizin zaten biyotop oluşturmanızı bekleyemeyiz, lakin bu hobiye başlayacak arkadaşında sizin gibi cama cam bir akvaryumda beslemesini beklemek yada bu doğrultuda yönlendirilecek bu kadar çetrefilli bir sürece sokmaya çalışmak, başlayacak kişiyi bu hobiden caydıracak.

Ayrıca Discuslar tamamı ile akıntının durduğu yada yavaşladığı alanlarda yaşıyor düşüncesi biraz yanlış olur, bu duruma göre balığın nehir içinde yer değiştirememesi akıntıda sürüklenip gitmesi gibi bir gereksiz düşünceye kapılmak anlamına gelir, Nehirlerin taban akıntı hızı yüzeydekinden daha farklı olduğunu zaten biliyorsunuz. Benim buradaki söylemim bazı kişilerin Discus akıntıyı kesinlikle sevmez gibi bir yorumlarda bulunmasından dolayıdır, Akvaryum koşullarında ne kadar yüksek bir akıntı oluşturulabilir ve nedenleri tartışılır mı bilemem.

Geçmişte kimine göre üstat kimine göre işi bilen kişiler bir çok şey dedi, Çeşme suyunda bende yavru aldım, ama ticari bir düşüncem olmadığı için bu benim nazarımda ekstrem bir durum değildi.

Celal bey,

Videoyu izleyin derken size bakın bu balıklar böyle bulanık ve pis bir suda yaşıyor demek için değil tam tersine bu balıkların biyotopu ve buna bağlı olarak cama cam gereksinimine gerek olmadığıdır.

Burada uygulamalar ihtiyaç doğrultusunda değişir yalnız lütfen hobiye başlaycak kişileri de üretici mantığı ile yönlendirmemek.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2996
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Kasım 2014 20:10
Biz bir orta yol bulamayacagiz gibi :) siz biyotop görselliği ile ilgilisiniz, ben ise en güzel en ideal en verimli discusun peşindeyim. Benim doğrularım tam olarak yazdığım gibi olup sizde doğrularım bunlar dediniz.

Benim amacım yeni başlayacaklar için zor bir tür, en iyisi üretim koşulları gibi bir durum söz konusu değil. Üreticiler gibi yavru gelişimi sağlamak bana daha dogru geliyor ve o şekilde yavru büyütüyorum ve burada anlattım. Siz de anlattığınız gibi başkaları da anlatacak. Amaç da bu zaten. :)

Benim söyleyeceklerim bu kadar. Tekrar teşekkür ederim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir