Discus'ta tabular yıkılıyormu?


EnatiopuSÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2006
İl: Antalya
Mesaj: 2009
EnatiopuSÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Şubat 2008 23:47

Discus'a yeni başlayan herkez başlamadan önce mutlaka araştırma yapmış ve bunun neticesince bihayli korkmuştur. Sebepleri günlük yapılması gereken su değişimleri, başka türlerle olmayışı, sadece cama cam bir akavaryumda bakılırsa sağlıklı olabileği vs...

Bende Discus'a başladıkdan sonra bi hayli korkmuş ama bu balıklara olan hayranlığıma yenik düşmüş ve bitkili bir Discus akvaryumu kurmaya karar vermiştim. Ama bu konuda tecrübeli kişiler, senelerini bu balığa vermiş üstadların önerileri hep vijdanen rahatsız olmama yol açıyordu. Çünki Discus cama cam bir akvaryumda sık sık su değişimi ile oluyordu! Araştırma yaparken başka bir kaynakda (Turkdiskus.com) dünyaya kendini Discus türünde kanıtlamış, defalarca ödüller almış, bu hayvanlarla ilgili bir çok kitap yazmış Heiko Bleher ve David Limm'in ( Discus ile uğraşanlar bu kişileri hatta bu kişilerin ismiyle sertifikalanmış hayvanları iyi bilirler) kendi yorumlarını okudum ve inanamadım Confused Turkdiskus.com yönetiminden ve Akvaryum.com yönetiminden izin aldıkdan sonra yazılan yorumları buraya ekliyorum ve yorumlarınızı bekliyorum.
 
Yazılar yabancı dilden o sitedeki bir arkadaş vasıtası ile Türkçeye tercüme edilmiştir.
 
Heiko Bleher;

 Türk akvaryumseverlere, tatlısu balıklıklari, bitkileri ve doğal olarak diskus konusunda yardımım olacaksa çok mutlu olurum. Fakat, büyük bir su değişikliği yapmanıza gerek yok...

Belirtmem gerekir ki, en iyi vahşi diskusların beslendiği www.discuspassion.net sitesinde düzenli olarak yazarım ve hatta burada 10 tane ingilizce ders hazırladım. İlave olarak, akvaryuma başlamak isteyen veya dekore etmek isteyen kişiler www.aquapress-bleher.com adresinde "Exhibitions" ve/veya Heiko Bleher'in biyotopları bölümünde her akvaryumun kim tarafından dekore edildiğini, içeriğinin detaylarını, balıkları vs. yi doğada bulunduğu şekilde (hatta kumun türüne, kayalar ve köklere kadar) görebilirler.

Bir bakın.


Bu işte yeniysen üzülme, hepimiz ilk başta öyleydik. Genlerle geçtiği söylense de kimse balık besleme ilgisiyle doğmamıştır herhalde. Ben çok şanslıyım ki, büyükbabam bu işi başlatmış - modern akvaryum hobisini, 1887'de Farkfurt'ta o zamanlar tek bilinen balık fanuslarıyken hemde. Daha sonra annem onun izlerini takip etmiş ve beni 4 yaşımdayken canlı toplamaya götürmüş ve 7 yaşımdayken Güney Amerika'nın derin ormanlarında yaşayıp ilk defa kendim için canlı toplamışım, o günden beri de hiç durmadum. Gözlemlemek, toplamak, taşımak, alıştırmak, gözlemlemek, satmak, ders vermek, seminer vermek, yazmak, fotoğraf çekmek vs. vs. ... 


Şimdi, yaptıklarının hepsi iyi ama discus için neden CO2'ye ihtiyaç duyuyorsun anlamadım. Şuna dikkat et:

1. Discus, doğada su bitkileriyle birlikte yaşamaz ve alışık değillerdir. (benim discus tasarımlarıma bak)
2. Discus büyük yüzme alanlarına ihtiyaç duyar. Neon ve characinler gibi grup balıklarıdır.

-Bu, kesinlikle bitki bulundurmamalısın anlamına gelmez ama en iyisi akvaryumun üzerine büyüyebilen büyük Echinodorus veya Cyperus türleridir. Tabi tankının üstünün açık olacağını umuyorum.

-Akvaryum genişliğini ve yüksekliğini 65 cm yapmana çok sevindim. İnsanlara sürekli discus için yeterli genişlik kullanılmasını söylüyorum çünkü balıklar ve doğru dekorasyon için gerekli. (Ben her zaman 80 cm'nin üzerinde yapıyorum ve Los Angeles'da bir arkadaşım 3m genişlikte yaptı). Böylece 650 litrede 8 yetişkin discusluk güzel bir grubun olabilir. (en fazla 12 tane kesinlikle daha fazla değil) 

(amazon biatopu üzerine bir soruya cevap)

- LÜTFEN, Amazon biyotobu değil - böyle bir şey yok, olamaz da!! Amazon, 7000 km uzunluğunda 100.000 nehir kolu içerir ve her biri de farklıdır. yani, 1.000.000'den fazla Amazon biyotobu olmalı. Su kimyası için de olamaz (kitabıma bak, Amazonlarda kaydedilmiş 250 değişik su değeri mevcut.)

Balıklar sözkonusu olduğunda, yukarıda yazdığımı discus düşünerek (FAKAT unutma, SADECE hibrite türler ya da SADECE vahşi türler - bunları KARIŞTIRMA):

Discus olacaksa corydoras olmamasını tercih ederim ve tetralarda ise sadece Hemigrammus bleheri ve Hyphessobrycon socolofi. Üst kesim için Nannostomus olabilir ve plecolar da olabilir.

Discus olmayıp sadece melek balıkları olacaksa (bunlar discuslarla gayet iyi olur, fakat sadece iki balık değil, küçük bir grup kur), yukarıda yazdığın balıklar uygun. Fakat corydorasları grup halinde tutmaya çalış, çünkü doğada bu şekilde bulunurlar. Otocinclus'ta eklemeni tavsiye ederim fakat büyüyen türler olmasın.



-HAYIR, ANUBİAS OLMAZ. ONLAR AMAZONLARDA DEĞİL AFRİKA'DA YETİŞİR. Eğer tankı discus olmadan yapacaksan, bu durumda Echinodorus kullan (önde tenellus, bleheri ve osiris gibi iri türleriarkalarda), Ceratopteris, Cabomba, Hygrophila, Sagittaria, gibi diğer Güney Amerika türleri de uygun. Ceratopteris, Cabomba, Hygrophila, Sagittaria gibi yüzen bitkiler de uygun olur.

Mangrove kökleri ve beyaz kum çok iyi olur (Amazonlardaki çoğu nehir beyaz veya bej kum içerir) Ölü yapraklar da mükemmel. Kaya kullanılacaksa sadece belirli bir alanda plecolar için olsun.



- Üzgünüm ama discusla ilgili okuduğun kitapları çöpe atardım (üzgünüm ama bu yüzden bir ömür harcayıp bir diskus kitabı yazdım, çünkü yapılmalıydı. Hiç basılmaması gereken binlerce kitap var, tek amaçları para kazanmak) Discus SADECE ticari üretimhanelerde kumsuz akvaryumlarda bakılabilir, sonra da tavuklara davrandıkları gibi davranırsınız discuslara. Fakar bir ev akvaryumunda ASLA (bende amazon yapmaya çalıştığını düşünmüştüm, hiç dibi cam olan bir nehir duydun mu?

Yani, discus beslemek istiyorsan yukarıda anlatılanları yapmanı tavsiye ederim. Discus ve melek balıkları güzel bir kombinasyon olur. Ama bu durumda bu kadar balık olmaz, discus ve melekler için kalabalık olur.



Yukarıda bazı tür isimlerini yazdım ve discus besleyen veya satan kişilerin bu isimleri bilmesi gerekir. Bunun yanında, satmaya çalışmıyorum ama, kitabımda da bunları bulabilirsin. Discus beslemek istiyorsan bu harcamayı göze almak gerekiyor. Discusla yaşayan tüm balıkların doğadaki fotoğraflarını ve doğada bulunan değişik discus türlerini bulabilirsin: Bilinen 3 türün (S. discus, S. aequifasciatus, S. haraldi) 380'den fazla varyantı.



-Şimdi, su değişikliğiyle ilgili...
Sana bir hikaye anlatmak istiyorum. Geçen sene Tetra World Discus Şampiyonası için Singapur'a davet edilmiştim (2007'deki diğer 47 davetten biri - belki ileride Yunanistan'a davet edildiğim gibi Türkiye'ye de davet edilirim.) Kendi seminerimden sonra Hong Kong'dan David Limm konuşmacıydı. (David albino discus türünü üreten üreticidir. Bu tür Asia'da çok talep görüyor fakat diğer bölgelerde pek görmüyor) Konuşmasına "... discuslarınız için su değişikliklerini unutun" diye başladı ve devam etti, "discus tanklarında su değişikliği yapmayın", ve sonra "discus tanklarınızda asla su değiştirmeyin..." ve bir saat boyunca başka hiç bir şeyden bahsetmeden sadece discus akvaryumunda SU DEĞİŞTİRMEME gereğinden bahsetti ve kendisinin su değişikliği yapmadığını söyledi.

Pekala söylemem gerekir ki (ve dinleyicilerinde düşündüğü üzere), bu biraz abartılmış olabilir, fakat örneğin benim deneyimime göre: Bu yazıyı yazarken, geçen sene keşfettiğim balıkların bulunduğu (Şubatta Hindistan'da, Nisan'da Yeni Gine'de, Ağustos'da Tacikistan'da, Ekim/Kasım'da Nikaragua'da. Yeni keşiflerimi her zaman üreticilere veririm ki, bu balıklar hobiye kazandırılabilsin. 4000 civarında balık için yaptığım buydu kendim için de birer yedek ayırırım, eğer üreticilerdeki balıklara bir şey olursa diye) 240 litrelik akvaryumumun yanında oturuyorum. Balıkların hepsi mükemmel durumdalar ve 2 senedir buaakvaryumda HİÇ su değişikliği yapmadım.

Almanya'da, 5 yıl boyuunca bir su damlası bile dğeiştirmediğim bir akvaryumum vardı. Aralarında Jack Wattley, Schmidt-Focke ve diğer büyük üreticilerin bulunduğu ziyaretcilerim her zaman "Heiko tankın müthiş, aynı doğadaki gibi.." dediler. Elbette buharlaşan suyu tamamlamam gerekiyordu (akvaryumlarımın üstü hep açık olur, çünkü doğada suların üstü hep açıktır ve kör mağra balıkları beslemiyorum). Almanya'daki tankta yaptığım sadece buydu.

Bununla birlikte, su değiştirmemelisin demiyorum, fakat belki Schmidt-Focke gibi, her hafta %10-20 yapabilirsin. Bu iyi bir yöntem. fakat Asyalıların yaptığı gibi yapma. Onlar iki günde bir suyun %100'ünü değiştiriyor (filtre ya da havataşı kullanmıyorlar).

Discus tankında apistoyla ilgili olarakda, eğer istiyorsan neden olmasın. sadece şunu unutma, Apistolar çok sığ sularda, genellikle tabana çok yakın ölü yapraklar arasında yaşar; fakat discuslar için bu geçerli değildir. Ayrıca, beyaz kuma ve saklanacak küçük mağralara ihtiyaç duyarlar.

Bence, yağmur ve kuru mevsimi simule etmek çok zor olur. Çünkü, mevsimler arasında belirgin ve kararlı bir hava değişikliği olmuyor (özellikle küresel ısınmadan sonra) pH'ı daha kararlı ve doğal bir yöntemle kontorl et. Mesela kökler, yapraklar ve turba yosunuyla (karbon kömüryle birlikte kullanarak)

En iyi dileklerimle.

 



Umarım yardımcı olmuşumdur ve seni veya balıklarını hayal kırıklığına uğratmamışımdır.

Tekrar teşekkürler.

Heiko Bleher
 
 
 
EnatiopuS2008-02-12 13:38:31

Beğenenler: [T]232811,nessiel59[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kuntakinteÇevrim Dışı

Kayıt: 25/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1026
kuntakinteÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Şubat 2008 23:56
İlginç, şaşırtıcı ama gerçek. Paylaşım için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mert_TaşkıranÇevrim Dışı

Kayıt: 08/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 661
Mert_TaşkıranÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2008 03:04
Volkan'cım yazıyı okudum sakın burdaki süslü laflara aldanıpta su değiştirmeyeyim demeyesin. David limm'e kesinlikle katılmıyorum. Onun hangi şartlarda bu balığı besleyipte bu şekilde konuştuğunu bilemiyorum. Fakat sakın bu yazılara aldanıpta su değiştirmeyim derseniz bu discuslarınızın sonu olur.
 
Yaşam bir döngü üstüne kuruludur; eski gider yerine yenisi gelir. Dünyada başınızı nereye çevirseniz hangi canlıya baksanız bunu görürsünüz. Bir suyu tankınıza doldurduğunuzda o suyun bir yaşam ömrü var. Bu ömür sizin balıklarınız tarafından tüketiliyor ve bir zaman gelir su ölür. Buda içinde yaşayan canlılarında ölmesi demektir.
 
Size biraz konuyu teknik olarak anlatayım :
 
Suyu neden değiştiririz?
 
Balıklar, dışkılar ve yemler suda amonyak oluşmasına ve bu döngünün sonucunda da suda en son nitrat oluşmasına neden olur. Balıklarımız için 50 mg. dan fazlası toksik olan bu maddeyi sudan uzaklaştırmak gerekir. Bu nitratı sudan uzaklaştırmanın en bilinen 2 yolu vardır.
 
1 - Su değiştirmek.
 
2 - DENİTRATÖR
 
Su değiştirmek en kolay olan yöntem'dir.
 
Eğer 2.yolu yani DENİTRATÖR sistemini kurabilirseniz işte o zaman nitrat'ı bu sistem yokedeceği için çok sık su değiştirmek gerekmeyecektir. Ama yinede bir taze su girişi, ayda birkez de olsa balıklarınızın sağlığını olumlu yönde etkiler. Tankın dengesini daha canlı tutar.
 
Umarım suyu neden değiştirmemiz gerektiğini ve hangi şartlarda değiştirmemize gerek olmadığınıda yeterince anlatabilmişimdir.
 
Not: Bazen balık sayısı fazla olan tanklarımda, aynı evsaftaki suyla, günde 3 kez %100 su değişimi yaptığım oluyor.
 
En doğru olan önce insanın kendi yaşadıklarıdır. Kolaylıklar dilerim..
 
Saygılarımla,

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2008 03:14
Bu yazılanların okuyanları şaşırtacak,acaba mı dedirtecek bazı bölümlerine ben de Mert Bey ile aynı şeyleri düşünerek tekrar okumayı düşündüm. Fakat üretim akvaryumlarında ki,amaç ve amazonda dibi cam olmayan nehirlerden çok bence de,suyun gerekli değerleri koruması önemli.
Bunu da su yüzeyine değen suyun amazonda tekrar değmemesi gibi bir makale açıklık getiriyor bence.
Discus özellikle bence de alışkanlıkları en üst seviye de olan tür.
Paylaşımın için teşekkürler Volkan. Günümüz akvaryumlarında kesinlikle özellikle su değişimleri discus için bence de vazgeçilmez.
Katıldığım özellikle okuyunca hak verdiğim noktalar nasıl ki malawi ve tanganika nın aynı akvaryumda olmasına mantıklı bakmıyorsak,bitkili akvaryumlarda bile dikkat edilmesi gereken bitki seçimleri ve 7000 km ortak alanda yaşayan diğer türlerin bile beselenecekse şartlar sağlandıktan sonra beslenmeleri gerekliliği ve bunda da gerekli şartların önemli olduğuydu.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sebceragÇevrim Dışı

Kayıt: 02/03/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 136
sebceragÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2008 05:16
Yazarın kendiside söylemiş zaten, kaydedilmiş 250 farklı su değeri mevcut diye. Orası amazon. Akvaryumlarımızda oluşan kirlilik ile orada oluşan kirlilik bir olamaz. Yetişkinler yine bakımsızlığı iyi tolere edebilselerde yavrular için ölümcül olabilir. Temiz su iyidir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bora ÜnverÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2006
İl: Ankara
Mesaj: 523
Bora ÜnverÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2008 10:10

Öncelikle şunu belirtmeliyim bu yazı Turk Diskus'ta İnglizce bölümde Fırat Çıngı'nın Sayın Heiko Bleher e yöneltiği sorunun cevabıdır ve çeviri Sayın Fırat Çıngıya aittir.Fırat Bey e çevirisinden ve emeğinden dolayı öncelikle teşekkür ederim ve bu başlık Fırat Beyin akvaryum kurmaya devam ettiği ve devam ettirdiği sürece kendi insiyatifinde devam edecektir.

Turk Diskus Yönetiminden de bahsedeyim.Aslında bir arkadaşlık, dostluk hobidaşlık olarak yola çıktığımız ve İlteriş Tekin Beyin öncülüğünde ben ve Kadir Çetintaş'tan oluşuyor.Kısacası Turk Diskus amatör ruhla kurulan bir oluşum.
 
Bu forumda bir yenilik yapmak amacı ile yabancı diskus üreticileri, konusunda uzman yazar ve akvaristlerin Türk diskus severlerin yararlanacağı bir ortamda karşılaştırmayı amaçladık.Bu amaçla Heiko Bleher ve Andrew Soh şu anda birebir yazıyorlar.Yabancı dil sorunu olanaların sorulaarı içinde türkçe bölüm açtık ve biz yardımcı olmaya çalışıyoruz.
 
Bunları anlatmam gerekirdi çünkü bilmeyen akvaristlerin bu nedir diye karşılıyabilirler.
 
Şimdi yukardaki alıntı yapılan Fırat Çıngı'nın sorusuna cevaben Heiko Bleher in cevabına ben Turk Diskus ta da cevap yazdım.Direk onu ekleyeceğim.
 
[quote="Bora Ünver"]
 
Alphan Bey aslında Heiko nun bahsettiği ve Türkiyede başarılı yapılmasını arzuladığım bir konu
.
Ezber bozma ile alakası yokZaten bitkili akvaryumlarda çok su değişimi yapılmadığını biliyoruz.Öbür örnek verilen üretici ise Singapur ve Tayland da kendi gözlerimle gördüğüm en az 40-45 üretici ile ters düşüyor.Ama kendi tekniğidir saygı duyarım.O başka.
 
Çünkü Heiko doğal şartların ya da doğal şartlara yakın akvaryumları yapan bir kişi.Öyle sistemler ki oturduğu zaman dediği gibi az su değişimi veya hiç su değişimi yapmıyor.Bunları biliyorum.
 
Ancak aynı kişiye 5 cm lik bir diskusu bu şekilde nasıl büyütürsün diye sormak ta gerekiyor.
 
Zaten evde balık üretimine mantalite olarak ters bir kişi.Bunu diskusları tavuk gibi yapıyorsunuz diyen açık yürekli bir kişi.Ama tersine diskus üretimi bu hobi içinde çok düşkün olunan bir konudur.
 
Benim tarzıma ters olan bir mantalitesi var.Ancak kendi prensiplerinde haklı ve doğallıktan yana.Türkiyedeki bitkili akvaryumlarda diskusu görmek isteyenler için biçilmiş bir kaftan.Gerçek bir üstad.Onu foruma davet etmemizin nedeni de bu.Yıllardır konuşulanın tersine akvaristlerin diskusu dekorlu bir akvaryumda nasıl besleyebileceğini tam analatabilecek dünya çapında nadir üstadlardan birisi.Değeri bilinmeli.Ancak hala beklediğim soru adeti gelmiş değil.Aslında o memnun.Çünkü hayatını kitap yazarak geçiriyor ve ne kadar az soru o kadar çok yazarım diyor. :D Ama gerçekten ilginç gerçek bilgiye açken soru sormuyorsunuz.Bunun için Türkçe bölümde açtık biliyorsunuz.
 
Veeeeee:::
 
Andrew ile tam ters mantaliteye sahipler.
 
Andrew diskusun üretilmesi, ırkların çıkarılması, hastalıklar, yüksek verim, erken büyüme gibi diskusu ve dekorsuz akvaryumlardaki konularda uzman bir üstad.
 
Heiko ise yıllardır Amazon doğal habitatında gözlemleri ve bilimsel çalışmaları ve buluşları ile ünlü bir üstad.
 
İki örneği de buraya getirdik ki Türkiyedeki akvaristler seçimlerini üretimden yana kullanırlarsa Andrew dan yararlansınlar, bitkili akvaryumlardan kullanırlarsa Heiko Bleherden yararlansınlar.
 
Aynı soruyu Andrew a sorarsanız günde su değişim miktarını size çok çok değişik verecektir.Hatta Fred Goodall Amrekidan.Ya da Roy Khoo veya Chai.Çünkü bu kişler üretim kökenli ve bu işten zevk alan hatta profesyonelce yapmış kişiler.Arada fark var ve cevaplarda da farklar var.
 
.........................................
[/quote]
 
Not:Yazıda Heiko Bleher in bahsettiği üretici David Lim değil.Çünkü Hong Kongdan Singapura davet edildi diyor.David Lim Singapur asıllı bir üreticidir ve albino değil Scarlet Spotted ve Crimson larla ünlenmiştir.Ordaki David (David Webber veya David Less olabilir.)
Bora Ünver2008-02-12 10:14:12

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EnatiopuSÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2006
İl: Antalya
Mesaj: 2009
EnatiopuSÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2008 13:37
 
Üstadlar herşeyden önce kesinlikle bu konuyu açma amacımı yanlış anlamayın. Sizin tecrübelerinizi deneyimlerinizi hor görüyor değilim. Öğrendiklerimin çoğunu sizlerden öğrendim zaten. Amacım dünyada kullanılan farklı yetiştirme yöntemlerini bu ortamda bilimsel bir şekilde tartışmak.
 
[QUOTE=citronx]Fakat üretim akvaryumlarında ki amaç ve amazonda dibi cam olmayan nehirlerden çok bence de,suyun gerekli değerleri koruması önemli.
Saygılar.
[/QUOTE]
 
Suyun gerekli değerlerinin koruması derken bu hayvana gereken su değerlerini zaten vermiyoruz. Hatta çeşme suyuna alışmış denilince Türkiyede daha çok rağbet görüyor. Su gerekliliklerinden kastımız Ph, Kh, Gh, Ms değilmi? Bu değerleri bitkili akvaryumlarda sağlayamazmıyız? Problem No3 ise, örneğin; 540 Lt akvaryum 40-50 kök bitki var, çift dış filitre çalışıyor artı 18w Uv bu tankda 12 adet 7-8 aylık Discus var ve bu tankda No3 nekadar birikebilirki?
 
Mert abi ve Bora abiyede katılıyorum. Fakat burada önemli olan bu hayvandan ne beklediğimiz ile alakalı değilmi? Üretimse çok farklı teknikler kullanılıyor, görsellik ve biatopda çok ayrı teknikler. Burada iki farklı besleme tekniğindeki ayrımların birbiryle uyumsuz oluşundan anlaşmazlıklar çıkıyor diye düşünüyorum. Yoksa Bora abiye veya Mert abiye bugün '' gel abi şöle göz zevki için hakkını vererek bitkili bir discus biatop'u kur'' desek, ne teknikler ve uygulamalar yapar. ( tahminimcede hakkını verirsiniz) İki ayrı tekniğin melez bir uygulaması olamazmı? Neden iki ayrı tekniği kullananlar diğerine kesinlikle olmaz diyor, ama iki tarafın balıklarıda en sağlıkları oluyor?
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bora ÜnverÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2006
İl: Ankara
Mesaj: 523
Bora ÜnverÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2008 14:21
Volkan Bey aynı konuyu konuşuyoruz.Beklentiler önemli.Smile
 
Ben üretimi ve yanlızca diskusu izlemeyi severim.Kimi ise dekorlu akvaryumları sever.Evet Heiko nun üzerinde durduğu doğallık önemlidir ama üretimde önemlidir.Eğer kültür balıkçılığından vazgeçerseniz ve kontrolsuz vahşiler üzerine giderseniz doğanın döngüsünü bozabilir ve belkide bir türün yok olmasına neden olabilirsiniz.Akvaristliğin en etik kurallarından birisi kültür balıkçılığıdır.Elbette her üretimde olduğu gibi vahşi türlere gereksinim vardır ama kontrollu olmalıdır.Onun için üretim akvaristliğin vazgeçilmez bir etik unsurudur.
 
 
Kendi adıma söyleyeyim ben dekorlu akvaryumlarda diskus olmaz demedim.Bu işi yapmanın belli kriterleri olduğunu, özellikle diskus ile dekorlu akvaryumlarda tekniklerin farklı olduğunu söyledim.
 
Ama ben diskusu yemyeşil bitkili bir akvaryumda da önermedim.Bir zamanlar hatırlayanlar olacaktır İsak formunda sayfalar süren doğallık üzerine bir tartışma yapmıştık.Çünkü diskusu Heiko nun dediği gibi yemyeşil bitkilerden oluşan bir ortamda göremeyiz amazonda.Eğer Amazon dan gelen bir balığı yemyeşil bir ortama koyarsak bana göre cama cam akvaryumla aynıdır.Evet bitkinin yararı vardır.O zaman sumpa koyun.Orda daha etkili olacaktır.Smile
 
Bana göre dekorlu akvaryum ve diskus diyorsak aşağıdaki gibi olmalı.Bakın yine kendi bakış açım.Bu bir zorlama asla değil olamaz da.
 
Ama bana göre büyüleyici bir kombinasyon.
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2008 14:40
[QUOTE=EnatiopuS]
 
 
[QUOTE=citronx]Fakat üretim akvaryumlarında ki amaç ve amazonda dibi cam olmayan nehirlerden çok bence de,suyun gerekli değerleri koruması önemli.
Saygılar.
[/QUOTE]
 
Suyun gerekli değerlerinin koruması derken bu hayvana gereken su değerlerini zaten vermiyoruz. Hatta çeşme suyuna alışmış denilince Türkiyede daha çok rağbet görüyor. Su gerekliliklerinden kastımız Ph, Kh, Gh, Ms değilmi? Bu değerleri bitkili akvaryumlarda sağlayamazmıyız? Problem No3 ise, örneğin; 540 Lt akvaryum 40-50 kök bitki var, çift dış filitre çalışıyor artı 18w Uv bu tankda 12 adet 7-8 aylık Discus var ve bu tankda No3 nekadar birikebilirki?
 
[/QUOTE]
 
Vermiyoruz, vermemizde o kadar kolay değil. Burada söylemek istediğimde zaten bunu yapalım değildi. Sadece dip çekimlerinin mecburiyetiydi söylemek istediğim. 200-300 litrelik akvaryumlarda bunu en kolay bu şekilde sağlayabiliriz çünkü. Çeşme suyu ise adaptasyon ve alışkanlıkla alâkalı,çünkü bu suda üretilmiş discusları da ya ozmos ya işlenmiş hazır su yada asit kullanarak hazır hale gelen su da görebiliyoruz.
Bitkili akvaryumda 7.2 ph 450 ms de yumurta ve larva görüp,ertesi gün hiçbirinin yerinde olmadığını gören bir akvaryuma sahibim ve her an ms yada ph ölçmüyorum. Tek yaptığım sağlıklı bir şekilde beslemek ve bundan keyif almaya çalışmak. Nitratla beslenen bitkili akvaryumlarımızda belki avantajlıyız ama,hafta da 2-3 gün bitki olan bir akvaryumda dip çekimine de katlanmak zorunda olan da yine biziz.
Ben hâla bu balıkların alışkanlıklarıyla alâkalı yapılabileceklerin bir an önce hayata geçirilmesini bekliyorum. Yurt dışından da güzel tür ve ırklar geliyor ama,onları 2 gün dinlerdiğimiz suya,bakteri ekleyip pat diye atamıyoruz. Bunu yaptığımızı görürmüyüz tartışılır. Bu yüzden de yerli üretim dememizin bu iş e gönül verip emek harcayanların hep daha iyisini yaptığını görmeyi beklemekten başka çaremiz yok gibi görünüyor. Çünkü ben asla akvaryumuma ithal discus koyacak kadar cesaretli olacağımı düşünemiyorum. 
Konu dağılıp farklı bir noktaya geldiyse kusura bakmayın.
Saygılar. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Bora ÜnverÇevrim Dışı

Kayıt: 22/06/2006
İl: Ankara
Mesaj: 523
Bora ÜnverÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2008 16:47
Faruk Bey;
 
Biliyorsunuz Singapurdan kendime 15 adet diskus getirdim.15 Adette İlteriş bey getirdi.Bunlar Singapur meşeili diskuslardır.
 
Bu diskusları Singapur a geçtiğimiz 3 gün içinde aldık.Yani ilk gün ayırttık 2. gün aç kaldılar ve 3. gün paketlendiler.
 
24 saatin üstünde bir yolculuk yaptık.Ankaraya inip evimize geldiğimizde torbalardaki su sıcaklığı 2-3 derece ya düşmüş ya da düşmemiştir.
 
Ph 4 e kadar inmişti.1,5-2 saa adepte ettim.Aradan 1 yıl geçti tek bir firem yok.Allah a şükür bir tek hastalık yok ki Ankara nın suyu belli bir süre çok sorunluydu.
 
O zaman bu sonuç bizi bir yere götürüyor;
 
1-Diskusun çıktığı üretici ve üretimhane önemli
 
2-Transfer de dikkat edilmesi gerekenler var.En büyük handikap koli başına kapasite üstü balık yüklenmesi, anestezi kullanılması, geldiğinde burda balıkların açılmasındaki özen.
 
3-Karantina.Balık transferinden sonra belli bir süre satılmamalı.
 
4-Bu alıcıları ilgilendiriyor.Alıcı bilinçli olmalı ve diskusu karıştırmamalı.Bakın Heiko da diyor vahşi ile domestik diskusu birbirine karıştırmayın.Aynısı domestik diskusun kendi arasında da geçerli ve ümmin sisteminin tanıdığı tanımadığı mikroplarla ilintili.Hatta domestik diskus hastalıklara vahşiden çok daha hassas.
 
Bunlara özen gösterilirse bir sorun yaşanmayacağını düşünüyorum.
 
Türkiyede son zamanlarda bu konulara özen arttı örneğin Musa bey (Ağır Akvaryum), İhsan Bey(Aquapetcenter) gözlemlediğim kadarı ile bu konularda gösterdiği özenden dolayı kutlarım.Tabiki çok balık transfer ediyorlar ve bazı aksaklıklar olmaması mümkün değil.
 
Bunun yanında yerli üreticilerimiz de eskiye nazaran kendilerini yeniliyorlar.Örneğin Konya dan Celalettn Aksoy (Aksoy Diskus) bir çok vahşi türü üretim amaçlı getirdi.Yeni yeni yavrular almaya başladı.CG Diskus Samsunda ses getiriyor.
 
Bunların yanında Mert Taşkıran'ın büyük ve modern bir üretimhane açtığını biliyoruz.Gelişimi zor, ağır olabilir ama sağlıklı bir gelişim dünden bugüne maalesef olamıyor.Özellikle üretimhane de en ufak hata tüm üretimhane ve balıkların yıkılmasına neden olabilir.ÖZellikle su kapasitesi fazla olan üretimhaneler buna çok çok daha özen göstermeli.
 
Ben herzaman yerli üretimin adaptasyon ve sağlıklı uyum kanusunda  ithalllerden oldukça iyi olduklarını savundum ve hala savunuyorum, savunurum.Bu büyük bir gerçek.
 
Ancak yerli üretimin en azından iç piyasayı doyurması ve bunu sabit hale getirmesi bayağı zaman alabilir.Çünkü bu durumun orta ölçekli bir üretimhanede en aşağı 10 ırk demektir.Bunun standart ve kaliteli hale gelmesi zaman alabilir.Ama olduğu zaman iyi olacak görüşündeyim.
 
Faruk Bey dediğiniz gibi konu başka yönlere kaymış olabilir.Ama özünde içi içe olan konular.Smile
Bora Ünver2008-02-12 16:51:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2008 02:17
Bora Bey; aslında o kadar çok ortak isteğimiz var ki siz yazınca hiç şaşırmadım. Özellikle söylediğiniz bu işe gönül veren büyüklerimizin ve arkadaşlarımızın bu yolda emin adımlarla ilerlediğini görmek,discusun bir hevesten çok çok öte gittiğine şahit olmak en güzel olanı.
Benim de söylemek istediğim bu;
Ben herzaman yerli üretimin adaptasyon ve sağlıklı uyum kanusunda  ithalllerden oldukça iyi olduklarını savundum ve hala savunuyorum, savunurum.Bu büyük bir gerçek.
Yani yukarıda sizin herşeyi özetlediğiniz bu cümle. Fakat bu durumda olupta akvaryumlarına koydukları discusları alıştırmak heves edip bu güzelliği görmeyi isteyen arkadaşlarımızın da,sizin söylediğiniz gibi herşeyi bilinçli olarak yaptığını görebilmek en güzeli.
Kendimden örnek versem;ilk beslediğim koloni yunus,ikincisi discus tu. yerleşmiş Volkan'ın yukarda başlığına seçtiği tabuları etrafımdan devamlı duydum. En fazla 1 ay sonra ya elinden çıkarırsın yada öldürürsün gibi yorumlardı bunlar. Ancak bana sağolsun buradaki kardeşlerim,arkadaşlarım ve büyüklerim hep destek oldular,belki yavru alamadım,belki bunun üzerine düşemedim ama,balıklarımın sağlıklı olduklarını bilmekte bana yetti.
Umarım bundan sonrada siz ve sizin gibi bu iş e emek,zaman,harcayan büyüklerimiz sayesinde,discusu anasayfada daha çok görür ve  tartışılıp öne çıktığına şahit oluruz.
Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÖzkoçakÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 4506
ÖzkoçakÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2008 16:34
Merhaba,
 
Discus konusunda henüz çok acemi olmama rağmen konuyla alakalı izlenimlerimi yazmak istedim.
 
3 yıldır malawi ve tanganyika türleri besliyor ve amatörce üretiyorum. Uzun süredir eşim sadece göz zevki için bitkili bir discus akvaryumu istiyor ve pet shop'larda bir tesadüfmüş gibi davranarak beni kasten hep discus akvaryumlarının önüne getiriyordu. Bende özellikle bu forumdan öğrendiklerimle bakımı zor, bitki ile olmuyormuş, hergün dip çekimi yapmak eziyet olur diyerek reddediyordum. 2 ay önce tanıştığım birinin bitkili discus tankı olduğunu, ayda bir kez dip çekimi yaptığını ve nüfusununda oldukça kalabalık olduğunu öğrendim. Bu 2 ay süresince bizzat gözlemledim. Balıklar oldukça sağlıklıydılar ve bakımları asla zahmetli değildi. Yani şahit olduklarım bu forumda yazılan ve öğütlenenlerin tam tersiydi.
 
Sonuçta bende kendi discus akvaryumumu kurdum. 6 adet yetişkin discus'um var ve bitkili. Henüz belki yorum yapabilecek kadar bilgi ve deneyim sahibi değilim, ancak gözlemlerim bana su değişimi, cama cam olması gerektiği ve nüfus yoğunluğu konusunda bu forumda yapılan yorumların fazlaca abartılı olduğunu gösterdi.
 
Saygılarımla.
 

Beğenenler: [T]232811,nessiel59[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrbezginÇevrim Dışı

Kayıt: 02/10/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 208
mrbezginÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2008 18:01
[QUOTE=özkoçak]Merhaba,
 
Discus konusunda henüz çok acemi olmama rağmen konuyla alakalı izlenimlerimi yazmak istedim.
 
3 yıldır malawi ve tanganyika türleri besliyor ve amatörce üretiyorum. Uzun süredir eşim sadece göz zevki için bitkili bir discus akvaryumu istiyor ve pet shop'larda bir tesadüfmüş gibi davranarak beni kasten hep discus akvaryumlarının önüne getiriyordu. Bende özellikle bu forumdan öğrendiklerimle bakımı zor, bitki ile olmuyormuş, hergün dip çekimi yapmak eziyet olur diyerek reddediyordum. 2 ay önce tanıştığım birinin bitkili discus tankı olduğunu, ayda bir kez dip çekimi yaptığını ve nüfusununda oldukça kalabalık olduğunu öğrendim. Bu 2 ay süresince bizzat gözlemledim. Balıklar oldukça sağlıklıydılar ve bakımları asla zahmetli değildi. Yani şahit olduklarım bu forumda yazılan ve öğütlenenlerin tam tersiydi.
 
Sonuçta bende kendi discus akvaryumumu kurdum. 6 adet yetişkin discus'um var ve bitkili. Henüz belki yorum yapabilecek kadar bilgi ve deneyim sahibi değilim, ancak gözlemlerim bana su değişimi, cama cam olması gerektiği ve nüfus yoğunluğu konusunda bu forumda yapılan yorumların fazlaca abartılı olduğunu gösterdi.
 
Saygılarımla.
 
[/QUOTE]
 
Canlı doğuran ve malawi türlerini besledim ve size katılıyorum. Uzun zaman bu hobiye emek vermiş dostlarımızın bilgisine saygı duyuyorum ama sizin gibi benimde "abartılmış" yorumlarının olduğuna inanıyorum.  Bu yorumlar yüzünden bende tür değiştirmekten korkuyorum. Yukarıda yapılan yorumlarda ve verilen örneklerde porfesyonel bakım teknikleri anlatılıyor ama ben sadece evimde discus beslemek istiyen amatör bir akvaryumseverim. Akvaryumcularda gördüğüm diskuslara her gün su değişimi - dip çekimi yapıldığını sanmıyorum. Sizden de sağlıklı diskuslarınız olduğunu duyduktan sonra bende tür değiştiricem.
 
Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EnatiopuSÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2006
İl: Antalya
Mesaj: 2009
EnatiopuSÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2008 20:02
Arkadaşlar burada yorum yapan üstadlarımız gerçekten bu konuda haddinden fazla tecrübeli. Ama amatörce, ama profesyönelce veya keyif, sebebi ne olursa olsun mümkün mertebe en sağlıklı yolu uyguluyorlar. Nitrata çok hassas olan bu tür için ortada nitrat oluturacak ne varsa kaldırıyorlar ve bunuda devamlı halde yapıyorlar.
 
Bitkili tanklarda ise nitratı bir nebzede olsa tolere edecek bitkiler olsada bunların nitratı tüketim miktarı nitrat oluşumundan çok daha az. Artı olarak bir çok iyi yada kötü bakteri sistemide oluşuyor. Bitkili Discus diyince benimde aklıma Bora abinin dediği ve fotoğrafını eklediği güzellik geliyor. Yoksa hepimiz Takashi Amanonun yemyeşil bir çim saha üzerindeki Discus akvaryumlarını anımsarsınız. Göz boyayan ve tablo gibi olan bu görüntüler bitkili Discus akvaryumunun ne olduğu kavramını karıştırıyor bence. O şekilde bir akvaryum kurulsa dahi Faruk abinin dediği gibi yinede dip çekimi yapmak gerekiyor.
 
Amaç üretimse kesinlikle cama cam akvaryumlar kullanılmalı diyorum.  ilk amacım genetik olarak gerçekten güzel bir türü üretebilmek. Şuan bende yeni sayılırım, bu belki şimdi bir amaç ama amaca giderken yapılan araştırmalar ve uygulamalar mutlaka insanı doğru yola götürecektir. Sanmıyorumki Bora abi, Mert abi veya Faruk abi bu işe başladığında bukadar profesyönelce başlayabilsin.
 
Peki bu Heiko Bleher'in sistemlerinin bir sırrı varmı Bora abi? Filitrasyon, kullanılan malzemeler gibi? Yoksa türlerin su değerlerine alışmasını uyumsağlamasınımı bekliyor?
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir