Dişi Karides Ölürse Yumurtaları Nasıl Kurtarırız?


MEOzbayÇevrim Dışı

Kayıt: 02/02/2016
İl: Istanbul
Mesaj: 97
MEOzbayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2016 16:22
Yumurtalı bir dişi karides ölürse ne olur? Bu üzücü deneyimi hiç olmazsa yumurtadaki yavruları yaşatarak nispeten mutlu bir sona ulaştırmak mümkün müdür? Yabancı bir sitede gördüğüm konuyla ilgili bir yazıyı elimden geldiğince çevirmeye çalıştım. Bu arkadaş bu işi başarmış görünüyor. Benzer bir talihsizlik yaşayan arkadaşlarımız olursa faydası dokunabilir diye burada bulunsun.

Linkte resimleriyle ayrıntılı anlatım bulunmakta:
http://www.planetinverts.com/Artifically%20Hatching%20Eggs.html

Bu da benim özetle yapmaya çalıştığım çevirisi. Umarım işinize yarar:

Yumurtaların aktarılacağı ortamın hazırlanması:
Kimyasal atıklardan vesaireden arındırılmış küçük yarı şeffaf bir kap işinizi görür. Karides yumurtaları çok hassastır. Bu yüzden kabın tüm atıklardan arındırıldığından emin olmalısınız. Karides akvaryumundan alacağınız temiz suyla kabı doldurun.

Yumurtaların ölü dişiden ayırılması:
Bu işin en zor kısmı. Ölü dişi çürümeye başladığından salacağı kimyasallar ve oluşacak bakteriler yumurtalara zarar verecektir. Bu yüzden yumurtaların ölü dişiden ayrılması gerekir.
Yumutaları dişiden ayırırken temiz bir cımbız kullanabilirsiniz. Elinizle dokunmayın, cildinizdeki asit yumurtalara zarar verebilir.
Ayırma işlemini aktarılacak kabın üzerinde yapın böylece kazara düşecek yumurtalar başka yerle temas etmeden direkt suya düşecektir.

Yumurtalar dişiye ve birbirine sandığınızdan daha sıkı yapışmış haldedir. Dişinin baş bölümünden cımbızla tutup gövdeyi parçalamadan temiz plastik bir malzemeyle (örn bir plastik kaşık) yumurtaları yavaşça, sabırla ayırın. Sabır bu işin en önemli kısmı. Gövde parçalanırsa işiniz zorlaşır. Yumurtaları birbirinden ayırmayın. Yapışkan mucusun içerisinde kalsın. Yumurtalar ayrıldıktan sonra dişiyi ve suya düşebilecek parçalarını ayırıp atın.

Yumurtaların bakımı:
Yumurtaları koyduğunuz kabın suyunu 3 günde bir yüzde 75 oranında değiştirin. Bir damalalıkla suyun içindeki yumurtalara aynı suyla ara sıra spreyleme işlemi yapmak yumurtaları temiz tutacak ve oksijen sağlayacaktır (karideslerin mantarlaşmaması için bacaklarıyla yumurtalarına masaj yapmasına benzer bir işlem sanırım :). Kabı karides tankının yanına koyunü aynı ısı değerlerini sağlamaya dikkat edin. Aynı işlemleri yaklaşık 2 hafta boyunca sürdürün. Kabın suyu hafif garip kokabilir, muhtemelen durgun su olduğundan. Endişeye gerek yok.

*Deneyi yapan arkadaş bu süre sonunda yumurtalardan yavru almayı başarmış. Umarım bu deneyim forumdan arkadaşlara da yardımcı olur ve başarı sağlarlar.

Sevgiler, saygılar.


[EDIT]MEOzbay,2016-06-07 16:24:03[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]176810,Kromatit[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GorilasÇevrim Dışı

Kayıt: 22/02/2013
İl: Usak
Mesaj: 86
GorilasÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Haziran 2016 16:26
Güzel bir yazı olmuş. Elinize sağlık.
Karides besleyen arkadaşların işine yarayacaktır.

Teşekkür Edenler: [T]182561,MEOzbay[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

smithiseekÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/02/2014
İl: Ankara
Mesaj: 876
smithiseekÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 08 Haziran 2016 17:40
Daha önce hamile karides ölümleri ile karşılaştım . Bu durumda ben büyük boy şırınga içerisine ayırıyorum yumurtaları. Alttan da hava hortumu takıp düzenli hava veriyorum yumurtaların mantar olmaması için. Şırınganın içerisinde ki suyu hergün bir miktar akvaryumdan aldığınız su ile değiştirebilirsiniz.

Beğenenler: [T]182561,MEOzbay[/T]
Teşekkür Edenler: [T]182561,MEOzbay[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

-RBG-Çevrim Dışı

Özel Üye
[C]4,2,114584[/C]
Kayıt: 10/08/2011
İl: Ankara
Mesaj: 702
-RBG-Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Haziran 2016 11:47
Amano karidesim yumurta aldıktan birkaç gün sonra tüm yumurtaları atmıştı. Keşke o zaman okusaydım bu yazıyı, binlerce larvayı yumurtadan çıkartabilirdim belkide. Yumurtaları atan dişinin videosu:

[VID]https://www.youtube.com/watch?v=9POPYKjFBUo[/VID]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir