DIY güneş paneli


olcayaksuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1494
olcayaksuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 03:18
Okumadığıma hayatta iki kere pişman oldum.Birincisi askerdeyken  kısa dönemleri ve astek leri görünce.
-Ben askere gittiğimde arkamda 3 çocuğumu bırakarak gittiğimde 15 ay çok koymuştu.Askerdeyken kendi kendime demiştimki;''keşke okuyupta bunlar gibi 5 ay 5 gün askerlik yapsaydım''birde ceza alıp askerliğim uzayınca sormayın gitsin.Çocuklarımın ve eşimin hasreti içimi yakıyordu çünkü.Üzgün
 
İkincisi ise şuan çok pişman oldum.Bir yabancı dilimiz bile yok.ÜzgünBoşa dememişler bir lisan bir insan diye.
 
Ama bir konuda çok seviniyorumki,iyiki akvaryum.com gibi bir ailemiz var.Buradan birbirimize herzaman karşılıksız yardım içersinde olmaktan son derece memnunum.Thumbs%20Up
olcayaksu2008-09-24 03:20:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 03:44
Bahri Bey; bu denli yoğun mesainiz varken bu tip bir teklifte bulunduğunuz için en azından kendi adıma teşekkür ederim. Yalnız teknik bir konu olduğundan sizi de boşuna zahmete sokmak istemem. Yine de bir gün sıkışır da yardım almam gerekirse size başvurmak isterim, teklifiniz için yeniden teşekkürler.

Olcay Bey; çok teşekkürler. Umarım o denli yetenekliyizdir veya bir gün o yeteneğe sahip oluruz.

Osman Bey; bizim işimizi görecek tipte regülatörler gayet makul fiyatlara satılıyor. Kesin bir fiyat aklımda değil ama birkaç ay önce bir arkadaş fiyatını söylemişti, bana uygun gelmişti. Elektronik cihazları çok olduğundan ve oturduğu yerde gerilim devamlı değiştiğinden almıştı. 100 lira civarı bir şeydi...

Verim konusu benim aklımı şundan dolayı kurcaladı; DIY sistem ile fiyat/performans oranı piyasada bulabileceğimiz basit sistemlerden daha iyi olursa DIY en iyi çözüm olacaktır. En azından benim çok küçük bir alandan yüksek enerji elde etmek gibi bir amacım yok. 60 m2'ye kadar yerim olacak, gerekirse tüm çatıyı kaplarım. Yeter ki ucuz olsun ve işe yarasın.Big%20smile Yine de verimi yüksek tutabilmek gibi bir imkan olacaksa düşüğüne de razı olmamak lazım sanırım...


ek:  Nette bulduğum bazı bilgilere göre orta halli 3. nesil cristal silikon paneller m2 başına 1000W'a kadar elektrik üretebiliyormuş. Tabii yazın günortasında diye de ekleme yapılmış. Amorf silikon ise daha yüksek verimde olacaktır ama fiyat da artacaktır. Zaten amorf silikonu bulmak da dert olacaktır.
onuruygun2008-09-24 05:10:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SarumanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 12/02/2007
İl: Ankara
Mesaj: 869
SarumanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 06:57
Arkadaşlar, Sarı Prensesim niye üremiyor gibi bir konuyu tartışmaktansa böyle konuları tartışmak hem bilgilendirici hemde eğlenceli olsada, şahsi görüşüm, böyle bir projenin, en azından önümüzdeki 10 yıl boyunca yapılamayacağı, daha doğrusu ekonomik olmayacağı.
 
Her ne kadar alternatif enerji kaynaklarını kullanmaya yönelik çalışmalar hızlansada, onların hızını yavaşlatan hem teknolojik sorunlar hemde küresel dev şirketler var.   
 
Kafa motoru veya çamaşır makinesi ile enerji üretmek ise ancak yerçekimsiz bir ortamda yada mutlak sıcaklıkta(-273 derece ) olabilir.Yani 10 W güç uygulayıp 100 W almak gibi.. Tehlike
 
Kısacası Elektrik Tasarrufu için; Isıtıcılarımızın derecesini 22 ye getirelim ( Ben malawi türleri besliyorum bir sorun olmuyor ), aydınlatma sürelerini kısaltalım, Fazla enerji tüketen filtreleri ilk maliyeti ucuz diye almayalım vs vs... 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

E-ERDEMMÇevrim Dışı

Kayıt: 08/07/2008
İl: Ankara
Mesaj: 33
E-ERDEMMÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 12:07
Genel olarak güneş pili yapımında kullanılan maddeler;

Kristal Silisyum: Önce büyütülüp daha sonra 200 mikron kalınlıkta ince tabakalar halinde dilimlenen Tekkristal Silisyum bloklardan üretilen güneş pillerinde laboratuvar şartlarında %24, ticari modüllerde ise %15'in üzerinde verim elde edilmektedir. Dökme silisyum bloklardan dilimlenerek elde edilen Çokkristal Silisyum güneş pilleri ise daha ucuza üretilmekte, ancak verim de daha düşük olmaktadır. Verim, laboratuvar şartlarında %18, ticari modüllerde ise %14 civarındadır.

Galyum Arsenit (GaAs): Bu malzemeyle laboratuvar şartlarında %25 ve %28 (optik yoğunlaştırıcılı) verim elde edilmektedir. Diğer yarıiletkenlerle birlikte oluşturulan çok eklemli GaAs pillerde %30 verim elde edilmiştir. GaAs güneş pilleri uzay uygulamalarında ve optik yoğunlaştırıcılı sistemlerde kullanılmaktadır.

İnce Film:

Amorf Silisyum: Kristal yapı özelliği göstermeyen bu Si pillerden elde edilen verim %10 dolayında, ticari modüllerde ise %5-7 mertebesindedir. Günümüzde daha çok küçük elektronik cihazların güç kaynağı olarak kullanılan amorf silisyum güneş pilinin bir başka önemli uygulama sahasının, binalara entegre yarısaydam cam yüzeyler olarak, bina dış koruyucusu ve enerji üreteci olarak kullanılabileceği tahmin edilmektedir.

Kadmiyum Tellürid (CdTe): Çokkristal yapıda bir malzeme olan CdTe ile güneş pili maliyetinin çok aşağılara çekileceği tahmin edilmektedir. Laboratuvar tipi küçük hücrelerde %16, ticari tip modüllerde ise %7 civarında verim elde edilmektedir.

Bakır İndiyum Diselenid (CuInSe2): Bu çokkristal pilde laboratuvar şartlarında %17,7 ve enerji üretimi amaçlı geliştirilmiş olan prototip bir modülde ise %10,2 verim elde edilmiştir.

Optik Yoğunlaştırıcılı Hücreler: Gelen ışığı 10-500 kat oranlarda yoğunlaştıran mercekli veya yansıtıcılı araçlarla modül verimi %17'nin, pil verimi ise %30'un üzerine çıkılabilmektedir. Yoğunlaştırıcılar basit ve ucuz plastik malzemeden yapılmaktadır.

Son Yıllarda Üzerinde Çalışılan Güneş Pilleri:

Ticari ortama girmiş olan geleneksel Si güneş pillerinin yerini alabilecek verimleri aynı ama üretim teknolojileri daha kolay ve daha ucuz olan güneş pilleri üzerinde de son yıllarda çalışmalar yoğunlaştırılmıştır.
Bunlar; fotoelektrokimyasal çok kristalli Titanyum Dioksit piller, polimer yapılı Plastik piller ve güneş spektrumunun çeşitli dalgaboylarına uyum sağlayacak şekilde üretilebilen enerji band aralığına sahip Kuantum güneş pilleri gibi yeni teknolojilerdir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

E-ERDEMMÇevrim Dışı

Kayıt: 08/07/2008
İl: Ankara
Mesaj: 33
E-ERDEMMÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 12:32
Arkadaşlar ev yapımı güneş pilleri hakkında bir e-book buldum. Alternatif yapım aşamaları ve kullnılan malzemeler bulunuyor. Yalnız yapımı pek açıklayıcı olmamış gelebilir ilk defa kullananlara. Ama yine de yararlı bir kaynak olabilir.

http://rapidshare.com/files/78945981/Homemade_Solar_Cells__Free_Energy_eBook_.pdf

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

doenzaÇevrim Dışı

Kayıt: 17/02/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 37
doenzaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 20:07
Arkadaşlar,
 
elektronikden anlayan arkadaşlar işin içinden çıkacaklardır.
 
 
112 sayfa lık tez konusu
 
ingilizce bilen arkadaşlar çeviri yaparlarsa uygun olur yabancı bir sitede buldum
 
bu linkde galiba batarya sarjı hakkında
 
 
 
umarım işimize yarar
 
saygılar
 
doenza2008-09-25 01:21:39

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

drızzdounderÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 537
drızzdounderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2008 00:40
İhsan bey, öncelikle araştırmanız için teşekkürler. Bende az çok okuduğumun ne olduğunu anlayacak kadar(çok az tabi) ingilizce biliyorum, birde mesleğimden dolayı terimlere pek yabancı değilim. Öyle olduğu halde bir iki sayfalık yazıların bile çevrilmesinin doğru olduğuna karar veremiyorum. Acaba bu verdiğiniz bilgilerin tam aradığımız bilgiler olduğuna eminmisiniz, 112 sayfa pek az sayılmaz çünkü, çeviren arkadaş boşuna uğraşmış olmasın.
 
Erdem bey sizin verdiğiniz linkede giremedim, eğer çok uzun değilse, kopyala yapıştır olarak buraya koyabilirmisiniz. Rapıdshare özürlüyümde, bu meredi sevmiyorum, her şeyde dönüp dolaşıp bunda toplanıyor.
drızzdounder2008-09-25 00:44:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

E-ERDEMMÇevrim Dışı

Kayıt: 08/07/2008
İl: Ankara
Mesaj: 33
E-ERDEMMÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2008 01:13
İlk verdiğiniz linkteki amaç lamba yakımı. Bunun için kullanılan malzemeler ve yapılışı verilmiş. Yalnız bizim bu sistemin daha büyüğüne ihtiyacımız var. zira kullanacağımız sistem akvaryum elektriği. Bu da nerden baksanız 1kW/h lik bir tüketim demektir. Bunu üretmesi mümkün değil.
2. linkte ise daha önce belirtilen buzdolabı borusunun kullanılarak yapılan bir ısıtma sistemi. Bu sistemde de yeterli performans sağlanamıyor. Buzdolabının arkasındaki metalin(ismini bilmiyorum)içinden su geçiriyor heralde. metni okumadım ama resimlerden onu anladım. bir boru yardımı ile sıcak su kullanarak akvaryum ısınması sağlanabilir. Ama filtre ve aydınlatmanın enerjisini sağlayamayız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

drızzdounderÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 537
drızzdounderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2008 01:23
Daha önce buzdobalıyla ilgili ben yazı yazdım ama o ısıtma ile ilgili değil, elekrtik üretimi ile ilgili, ve çok eski verimsiz bir şeydi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

E-ERDEMMÇevrim Dışı

Kayıt: 08/07/2008
İl: Ankara
Mesaj: 33
E-ERDEMMÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2008 01:43
Aslında bir çok teori var. Kimisi kullanılmış, hurdaya çıkmış transistörlerrin kafalarını uçurarak base-emmitter şeklinde tasarlayıp pnp şekline dönüştürüp elektrik elde etmeye çalışmış. Kimi bozdolabını projesinin içine katmış. Ama bu sistemler küçük sistemler. Yani bir lambayı yakacak veya küçük işler yapacak kadar. Bizim ihtiyacımız olan enerjiyi üretmek için ise güneş pillerine ihtiyaç var. Ev yapımı güneş pillerinin yapımlarını incelediğimde ise büyük çaplı bir araştırma-deney yapanı görmedim. Acaba homemade solarcell ile yapılan deneyin linkini bulan arkadaş varmı. Büyük çaplı sistemleri kastediyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

drızzdounderÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 537
drızzdounderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2008 03:05
Anel grup tam otomatik cihazlar ve robotlar kullanarak güneş paneli üretimine geçiyor. Anel Grup bunun için üretim tesisi kurma kararı aldığını ve üretimin 2009'un ilk çeyreğinde faaliyete geçeceğini açıkladı.

Ülkemizdeki enerji politikalarının belirli süre içinde değişeceğini ve yeni imzalanan Kyoto Protokolü gereği karbon emisyonu şartı ile birlikte yenilenebilir enerji yatırımlarının artacağını göz önünde bulunduran Anel Grup, güneş enerjisi panellerinin üretim tesisini kurma kararı aldı.

Son iki yıldır güneş enerjisi sistemlerinin kurulum ve entegrasyonu işini başarı ile yürüten grup şirketlerinden Aneltech, E-Sistem ve bünyeye yeni katılan AnelES ile birlikte teknolojik atılımlarına hız verdi.

2009 yılının ilk çeyreği sonlarında faaliyete geçmesi planlanan ve italyan teknolojisi ile tam otomatik üretim ekipmanlarının kullanılacağı 1800 metrekare alana yayılı üretim tesisinde, yılda 13.5 MW kapasiteli c-Si (kristal silikon) mono ve poly kristal hücreler içeren güneş panelleri üretilecek.

80-210 W gücündeki panellerin üretimleri sırasında, yüksek teknolojik ve yüzde 16.5 verimli hücreler özel tasarlanmış robotlar tarafından dize haline getirilerek, yine tam otomatik makinelerde el değmeden lehimlendikten sonra çerçevelenecek ve test edilecek.

Paneller, IEC 61215 ve IEC 60664-2 uluslararası standartlarıyla üretim bandından çıkacak. 100 W'lık panel hesabıyla yılda ortalama 135.000 panel elde edilecek. Bu kapasite ile yılda 17.740.000 kW/h enerji üretilebilecek.

AnelES tarafından 2 milyon Avro yatırımla kurulacak tesisin, tam kapasite üretime geçtiğinde yılda 35 milyon Avro'luk ticari faaliyet yapması ve üretiminin yüzde 80'ini ihraç ederek, yılda 28 milyon Avro döviz getirmesi hedefleniyor.

ENERJİ İHTİYACININ YARISI

Aneltech İş Geliştirme Yöneticisi Levent Gülbahar Türkiye'nin enerji sorununu, yenilenebilir enerji ile çözmenin, öncelikli ve sağlıklı yol olduğunu söyledi.

Güneş enerjisi bakımından Türkiye'nin coğrafik olarak en uygun ortama sahip ülkelerden biri olduğunu belirten Gülbahar'a göre "62 MW/m2 enerji yaya-bilen bir gücün enerjisinden ülkemiz topraklarına yılda ortalama 2450 kcal/m2 enerji verilebiliyor. Bunun elektriksel büyüklüğü 2640 saat/yıl güneşlenme ortalaması ve 1 kW güneş enerji sistemi ile 1.314 kWh/yıl üretim yapılabileceği anlamına geliyor. Türkiyede isterse tüm enerji ihtiyacının yüzde 50'den fazlasını sadece güneşten elde edebilir."

Aneltech bu kapsamda Türk Telekom sahalanna 272 kW güneş enerji sistemleri kurdu, E-Sistem şirketinin ise benzer şekilde Turkcell, Unilever, Yozgat Çimento gibi tesislerde güneş ve hibrit (güneş-rüzgâr) sistemlerini devreye aldı.

GÜNEŞ ENERJİSİ YATIRIMLARI:

Türkiye'de toplam enerji santralları kurulu kapasitesi 42.100 MW. Bunun sadece 540 MW'lık kısmı rüzgâr ve 760 kW'lık kısmı güneş enerjisinden elde ediliyor. Geri kalan bölüm büyük oranda fosil yakıtlardan sağlanıyor. Ülkemiz enerji üretim hammaddesi (petrol, doğalgaz ve ithal kömür) açısından yüzde 57 oranında dışa bağımlı durumda. Türkiye enerji ihtiyacı için yılda 32 milyar dolar döviz ödemek zorunda kalıyor.

2007 yılında 197 milyar kWh olan enerji tüketiminin 2015 yılında 380 milyar kWh'e yükseleceği ve bunu karşılamak için de kurulu santral kapasitesinin 84.000 MW'a çıkartılması, bu işin mali portresinin de 100 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.

Dünya'daki fotovoltaik enerji sistemleri incelendiğinde 2006 yılında toplam kurulu güç 6.500 MW. Bunun 2.535 MW'ı Almanya'da, 1.365 MW'ı Japonya'da. Sadece 2006 yılında yeni kurulan PV sistem kapasitesi 1.500 MW, bu rakam 2O07'de 2.200 MW'a ulaşmış. 2008 yılında ise 3.100, 2009'da 4-300 ve 2010 yılında ise 5.800 MW'lık yeni sistem kurulması tahmin ediliyor.

Tüm bu veriler, güneş enerji sistemlerine yapılan yatırımların her yıl yüzde 45-60 arası yükseldiğini göstermekte. Ülkemiz ise halen kW'larda kalmakta...


Kaynak:Cumhuriyet.11.09.2008 /Cumhuriyet Bilim ve Teknoloji.19.09.2008
 
 
Arkadaşlar ben en son bundan 1.5-2 sene kadar önce( tabi bu kadar pahalı olduklarını bilmiyordum) araştırdığımda bu kadar bilgi yoktu ve baya gelişmeler var tabi dünyada, bizde ki gelişme ise 2-3 firma ihrac edicek kadar üretmeyi planlıyor. Tabi konuya değinen türkçe siteler de artmış

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahmetcamÇevrim Dışı

Kayıt: 08/04/2008
İl: Izmir
Mesaj: 91
ahmetcamÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2008 11:44
Arkadaşlar kusura bakmayın hevesinizi kırmak düşüncesinde değilim ama amaç elektrik faturasını düşürmek ise; daha önce de forumumuzda bulunan aylık elektrik gideri hesaplamasında giderin çok düşük olduğunu görmüştük. Bu anlamda böyle bir sisteme gerek olmadığı kanısındayım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bghnsÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/12/2006
İl: Isparta
Mesaj: 355
bghnsÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2008 11:54
http://www.alternaturk.org/gunes_pili_yapimi.php Burada küçük bir güneş pili yapımını göstermiş .Biz bunun daha büyügünü yaparak daha iyi bir sonuç alamazmıyız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cetin_ahmetÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 385
cetin_ahmetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Eylül 2008 12:09
[QUOTE=bghns]http://www.alternaturk.org/gunes_pili_yapimi.php Burada küçük bir güneş pili yapımını göstermiş .Biz bunun daha büyügünü yaparak daha iyi bir sonuç alamazmıyız.[/QUOTE]
 
Bu güzel denenip yapılabilir. Ama bununla ne çalışır o sorun.
 
40 mikro amper değerinde akım üretmek mümkün oluyor. Diyorlar bununla akvaryumdaki hangi malzeme çalışır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir