DIY güneş paneli


drızzdounderÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 537
drızzdounderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 00:19
Levent bey bizde solarcell üretmeyi( tabi mümkünse) düşünüyoruz. Yoksa diğerleri önemli değil. Erdal bey çeviriyi yapabilicek en iyi kişilerden biri siz olursunuz, nede olsa terimler sizin ilgi alanınız olucak. Yanlız iyi bir araştırma yapmak gerekiyor. Levent bey yüzde 20' si derken ben pek anlıyamadım, birde profesyonel üreticiler 3m2' lik bir alandan 300w ve fazlası elektrik üretebiliyorlar, biz 10m2 500w sağlasak bu bile mükemmel olur ki ben daha iyisinin olucağına inanıyorum. Olcay bey galiba bu hazırlıklar başarılı olsa bile sizin kış hazırlığına yetişmiyecek gibi gözüküyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

E-ERDEMMÇevrim Dışı

Kayıt: 08/07/2008
İl: Ankara
Mesaj: 33
E-ERDEMMÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 00:35
Güneş enerjisi ile elektrik sağlamak hem zor hem de baya masraflıdır.
Geçenlerde denk geldiğim bir projeyi açıklayayım sizlere.
Tam olarak girdi çıktı miktarını bilmiyorum ama sistem çalışması gündüz depolama ve üretim, gece depolananın kullanılması. panellere ihtiyaç var, depolamak için akülere, pillere, dönüştürücülere ihtiyacınız var. Ayrıca sistemi oturtmak için uygun bir alan ve güneşe ihtiyaç var. Genel olarak kullanılan bir güneş pili(fotovaltik pil) yaklaşık olarak 100cm2 boyutundadır. Bir tanesinin üzerine düşen güneş ışınlarını elektriğe dönüşüm oranının maksimum %20 min %5 olduğunu düşünürsek bir çok seri ve paralel pile ihtiyacımız var. Bu ciddi anlamda bir maliyet ve hesaplama gerektiriyor. Yalnız ilk etapta sistem kurulsa bile maliyet yine de çok yüksek ve kendini amorti etmesi biz ev tüketicileri için neredeyse imkansız. Mesela profosyonel üretimde 1kilovat/saat) 25 amerikan centi iken diğer yöntemlerde ortalama 8 cent. Kurulmuş sistemlerin satış fiyatı 30,000$-40,000$ arasıdır. Buna komple sistem dahil. Bu fabrikasyon üretimi fiyat. Bunu birde kendimiz yapacağımızı düşünürsek fiyat daha da artacaktır. Fakat firma karını çıkardığımızda sonuç olarak ortaya hemen hemen aynı ya da daha fazla bir maliyet çıkacaktır.
Birincil kaynak olarak ele alınmamalı, şebeke elektriğinin yükünü hafifletmesi için düşünülmelidir. Yine de masraf olacağından elektrik üretimi için değil ısınma sistemleri için kullanılması taraftarıyım.
Proje hayata geçse de geçmese de her türlü yardıma hazırım

Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

drızzdounderÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 537
drızzdounderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 00:49
Ben yukarıda daha önce belirtmiştim yine belirteyim, biz bu pillerden tek tek alıp hesaplamıyacağız, biz üretmeye çalışacağız. Bunun en basit örneğini vereyim, buzdolabının arkasındaki(eski buzdolapları) ızgaraları, kalın tellerle sararak, folyo kullanarak, son olarak dış yüzeye cam koyarak elektrik üretiminin yapıldığı bir tarif vardı, tabi arada başka malzemelerde vardı şimdi hatırlayamıyorum. O projeyi türkçeye çeviren arkadaş, pek açıklayıcı ve iyi anlatamamıştı , zaten pek verimli olmadığınıda söyleyince ben pek üzerinde durmadım. Ama yurt dışında bizim gibi amatörlerin iyi çalışmaları olduğunu biliyorum, sadece bunu kendi forumlarında paylaşmış olacaklarını tahmin ediyorum, yada makalelerde. Birde İsrailli bilim adamları çok daha verimli ve ucuz güneş ışığı hücreleri bulmuşlar, üzerinde çalışıyorlardı, bu da beni umutlandırıyor.( Bu haberi duyalı yaklaşık iki sene oldu)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

E-ERDEMMÇevrim Dışı

Kayıt: 08/07/2008
İl: Ankara
Mesaj: 33
E-ERDEMMÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 01:07
Eğerki pil kullanmayacaksanız, piilerin maksimum performanlarının bile %20 olduğu düşünülürse sizin yapacağınız pilin maksimum verimi %5 olacaktır. Tabi buna kablolarda, dönüştürüclerde, aküde oluşacak kaybı hesaba katmıyorum. Büyük üretimde belki DIY pillerin kullanımı daha fazla kar sağlayabilir ama evde üretim yapılmasından dolayı pek te bir çıkar sağlayacağını düşünmüyorum. Ayrıca ülkemizde son yıllarda artan akü masraflarını hesaba katmak lazım. Güneş enerjisi kullanımının bütün yükünü piller oluşturmuyor. Neredeyse %40lık gibi bir kısım diğer etkenlere bağlı.
Ayrıca bir evin günlük tüketiminin 3kW/h olduğunu hesap edersek(kış aylarında 3,5-4e kadar çıkar) bunu nerden baksanız yaklaşık 12 saat depolamaya yetecek kadar gereken aküyü tedarik etmekte bir o kadar zor olacaktır.
Ayrıca diğer bir belirtmek istediğim konu sadece maliyet değil. Eve yaz-kış aylarında düşecek olan güneş ışınları hesaplanması, depolamada kullanılan akülerin yerleştirileceği alan, pillerin duruş yerleri, evin enlem-boylam değerleri, alınan güneş enerjisinin maksimum-minimum değerleri(daha bir çok dış etken) hesaba katılmalıdır ki işe yarayan ekonomik bir proje olsun. Yoksa ettiğimiz masrafı çıkarmamız uzun yıllar alacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 01:10
Şu anda güneş panellerinin çalışma prensiplerini inceliyorum. Hammaddeyi bulabilirsek verimli bir iş çıkartabiliriz gibi geliyor.Himmm

Ayrıca p ve n tipi silikon kullanılarak yapılan güneş panellerinde verim çok yüksek değil.(%25'i geçmiyor ki aslında bu da idare eder)  Eğer kızılötesi bölgedeki fotonların elektronlarını koparabileceği bir madde bulabilirsek o zaman çok çok yüksek verim elde edilebilir. Tabii AR-GE olayından bahsetmiyorum, halihazırda araştırılmış ve kullanılan bu tip bir madde varsa silikonla hiç uğraşmayayım. Bilgisi olan varsa ve bizimle paylaşırsa çok memnun olurum.
onuruygun2008-09-24 01:15:02

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

E-ERDEMMÇevrim Dışı

Kayıt: 08/07/2008
İl: Ankara
Mesaj: 33
E-ERDEMMÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 01:16
Hammeddeyi boşuna aramayın. Silisyumdur kullanılan madde. Doğada oksijenden sonra en çok bulunan madde. Toprakta bol miktarda bulunuyor. Temel bileşenlerinden biri. Mümkün olan onu kullanmak zaten. Nasıl ve ne oranda kullanıcağı her insanın deneyerek bulacağı bir konu. Tabi bunda daha önce kullanan ve yapan insanların açıklamaları yardımcı olacaktır ama DIY projelerde ne kadar öğrenilsede sonuç yine bize kalıyor. El becerisi, sanş yani.
Peki pilleri almayacağız kendimiz yapacaz dediniz. Yaklaşık 20'ye yakın pil çeşidi var. Bunların maksimum verimi %20 minimumu %5. Bunlar arasından uygununu bulup seçim yapmak daha mantıklı değilmi. Ki kaldıki kendi yapacağımız pilin çalışıp çalışmayacağını bile bilmiyoruz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 01:20
[QUOTE=E-ERDEMM]Hammeddeyi boşuna aramayın. Silisyumdur kullanılan madde. Doğada oksijenden sonra en çok bulunan madde. Toprakta bol miktarda bulunuyor. Temel bileşenlerinden biri. Mümkün olan onu kullanmak zaten. Nasıl ve ne oranda kullanıcağı her insanın deneyerek bulacağı bir konu. Tabi bunda daha önce kullanan ve yapan insanların açıklamaları yardımcı olacaktır ama DIY projelerde ne kadar öğrenilsede sonuç yine bize kalıyor. El becerisi, sanş yani.
Peki pilleri almayacağız kendimiz yapacaz dediniz. Yaklaşık 20'ye yakın pil çeşidi var. Bunların maksimum verimi %20 minimumu %5. Bunlar arasından uygununu bulup seçim yapmak daha mantıklı değilmi. Ki kaldıki kendi yapacağımız pilin çalışıp çalışmayacağını bile bilmiyoruz.[/QUOTE]

Bahsettiğim silisyum dışında maddeler... Silisyum da iyi verim veriyor ama acaba silisyum dışında daha verimli olacak fiyat/performans oranı bütçemize uyacak olan maddelerle fotovoltaik malzemeler yapılabilir mi? Veya en azından bu şekilde kullanılan başka maddeler var mı?

Mesela ZnS aklıma geldi. Fiyatı uygun ve kolay bulunabilir bir madde. Olmadı bir yerden benzeri çinko bileşikleri bulunup evde bile üretilebilir.(bunu yapacak kimyacı bir tanıdık bulmak lazım) Büyük ihtimalle fotovoltaik malzeme üretiminde de kullanılabilir. Hangi dalgaboylarına tepki verdiğini hesaplamaya çalışacağım. Aklınıza gelen başka maddeler vardır belki, en azından araştıralım.
onuruygun2008-09-24 01:29:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

E-ERDEMMÇevrim Dışı

Kayıt: 08/07/2008
İl: Ankara
Mesaj: 33
E-ERDEMMÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 01:42
Onur Bey çinko sülfat karışımları ile elde edilen piller mevcut.(Daniell pili) Haklısnız bunu evde yapabilmemiz mümkün, yalnız bunun evde üretimdeki maksimum verimine bakmamız lazım. Daniell pili kullanılarak yapılan bir projeyi okuduğumu hatırlıyorum.Profosyonel bir projeydi ve profosyonel üretimde bile neredeyse %12-%13 lere varmayan bir verimi var. Bunu evde kendimiz yaptığımızda verim maksimum %6-%7 düzeylerinde olacaktır.
Belkide ben pek DIY projelerin fiyat/performans oranlarına pek güvenmediğim için böyle konuşuyorum. Ya da kendimi o projelere inandıramadığım için. Maliyet genel anlamda yüksek olmasa denemekte fayda var kanaatindeyim ama bu kadar yüksek maliyetlerde fabrikasyona ilginin tekil kullanıcı açısından yararlı olacağını düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

onuruygunÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 30/07/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 7768
onuruygunÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 01:54
[QUOTE=E-ERDEMM]Onur Bey çinko sülfat karışımları ile elde edilen piller mevcut.(Daniell pili) Haklısnız bunu evde yapabilmemiz mümkün, yalnız bunun evde üretimdeki maksimum verimine bakmamız lazım. Daniell pili kullanılarak yapılan bir projeyi okuduğumu hatırlıyorum.Profosyonel bir projeydi ve profosyonel üretimde bile neredeyse %12-%13 lere varmayan bir verimi var. Bunu evde kendimiz yaptığımızda verim maksimum %6-%7 düzeylerinde olacaktır.
Belkide ben pek DIY projelerin fiyat/performans oranlarına pek güvenmediğim için böyle konuşuyorum. Ya da kendimi o projelere inandıramadığım için. Maliyet genel anlamda yüksek olmasa denemekte fayda var kanaatindeyim ama bu kadar yüksek maliyetlerde fabrikasyona ilginin tekil kullanıcı açısından yararlı olacağını düşünüyorum.[/QUOTE]

İşte benim bahsetmeye çalıştığım nokta buydu. Acaba ne gibi piller var? Hangi maddeler kullanılıyor?

Bence başarıya ulaşmak için bu tip sorular sorup cevabını aramamız lazım.

Ben de DIY projelerin verimine güvenmiyorum açıkçası. Fakat benim aklımda olan fiyat-performan oranı. Aklımdakini basitçe örneklemek gerekirse:

m2 başına 100 W üreten bir panel piyasada 300 lira diyelim.(tamamen kafadan atma sayılar kullanıyorum)

Eğer biz m2 başına 20 W üreten bir paneli 40 liraya yapabilirsek bu ticari olarak iyi bir ürün olmayabilir ama yeterince paneli koyacak yeri olanlar için çok iyi bir paneldir.

Evet, çok yer kaplar ama birinde W başına 3 lira verirken diğerinde W başına 2 lira vermiş oluruz. Sonuçta 5 kat daha fazla yer harcamak gerekir ama yer sorunu olmayan için ikinci seçenek daha uygun olacaktır.
onuruygun2008-09-24 01:56:18

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

olcayaksuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1494
olcayaksuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 02:09

Arkadaşlar;ben biryandan akvaryumları ısıtabilmek için balkonda bir elimde metre,bir elimde kağıt kalem odayı küçültme ve akvaryumları yerleştirme hesapları yaparken,siz konuyu almış baya bir ilerletmişsiniz.Tebessüm

Buda bu konuda yavaş yavaş ilerlediğimizin küçük bir göstergesi olduğuna inanıyorum.
 
Erdal ve onur kardeşim; bu memleketin sizler gibi genç,zeki,bilgili ve araştırmacı evlatları oldukça, biz türk milleti olarak herşeyin üstesinden gelebileceğimize inanıyorum.Thumbs%20Up
Yapmamız gereken en önemli şey;sırt sırta verip çalışmak.Kimimiz araştırarak,kimimiz okuyarak,kimimiz fikir üreterek,kimimizde el becerisini,ustalığını ortaya koyarak bu sistemi inşallah hayata geçireceğiz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

drızzdounderÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 537
drızzdounderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 02:15
Arkadaşlar bu verimin yüzdeleri öncelik olarak bizi ilgilendiren konu değil. Bu yüzdeler neye dayanarak veriliyor, panele düşen ışık değerinin kaçta kaçı elektriğe dönüştürüldüğü, ama şu andaki orta karar paneller bile bizim için rüya gibi. Biz en düşük verimdeki panelin yarısı verimlikte panel bile yapsak, sadece 1kw bile elde etsek bu harika. Akü konusu ise en son dert edeceğimiz konu. Piyasada bu iş için üretilen aküler panellerin yanında çok az tutuyor, birde buna regülatör, inverteri piyasada çok ucuza bulabilirsek fiyat çok düşer. Geçenlerde bir ilan gördüm 45KW bir regülatör 400 ytl,yani pek sorun olmaz heralde. 3Kw ında 8 amper ediceğni düşünürsek aküde bizi zorlamaz. Bu arada konuyu açtığım halde daha araştırma yapamadım kusura bakmayın.
 
Söylemeyi unuttum kışı dert etmeyin, direk güneş ışığı gerekmiyor, bu işin iskandinav ülkelerinde yaygın olması en ıyı örnek.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DemasoniloverÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]6521,2[/B]
Kayıt: 09/08/2008
İl: Mugla
Mesaj: 1213
DemasoniloverÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 02:32
Arkadaslar konunun tamamini ne yazikki okuyacak zamanim olmadi fakat su kadarini soyleyebilirimki eger sorunumuz yabanci dilden ceviri yapmaksa bu konuda oldukca tecrubeli sayilirim (Her ne kadar malum konuyla alakali teknik kelimelerin turkcelerini dahi bilmesemde !!)

Daha once yabanci dilde (Ingilizce) bir cok bitirme tezi hazirladim !! Bu konudada sanirim sizlere en azindan ceviri anlaminda yardimci olabilirim.

Cevirmemi istediginiz herhangi bir makale yada her ne ise bana linkini atmaniz yeterli olacaktir. Sitemizden cok sey ogrendim ve cokta seviyorum burayi dolayisiyla birseyler verebilmek benim icin mutluluk verici olacaktir.

Not: Turizm sektorunde calismam nedeniyle cogu gun 16 saat uzerinde mesai yapmam gerekebiliyor umarim cok kisa surelerde uzun yazilari cevirmemi istemezsiniz lakin zaman konusunda zorlanabilirim.

Gorusmek uzere...
Demasonilover2008-09-24 02:35:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

olcayaksuÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/12/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 1494
olcayaksuÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 02:37
[QUOTE=Demasonilover] Arkadaslar konunun tamamini ne yazikki okuyacak zamanim olmadi fakat su kadarini soyleyebilirimki eger sorunumuz yabanci dilden ceviri yapmaksa bu konuda oldukca tecrubeli sayilirim (Her ne kadar malum konuyla alakali teknik kelimelerin turkcelerini dahi bilmesemde !!)

Daha once yabanci dilde (Ingilizce) bir cok bitirme tezi hazirladim !! Bu konudada sanirim sizlere en azindan ceviri anlaminda yardimci olabilirim.

Cevirmemi istediginiz herhangi bir makale yada her ne ise bana linkini atmaniz yeterli olacaktir. Sitemizden cok sey ogrendim ve cokta seviyorum burayi dolayisiyla birseyler verebilmek benim icin mutluluk verici olacaktir.

Not: Turizm sektorunde calismam nedeniyle cogu gun 16 saat uzerinde mesai yapmam gerekebiliyor umarim cok kisa surelerde uzun yazilari cevirmemi istemezsiniz lakin zaman konusunda zorlanabilirim.

Gorusmek uzere...
[/QUOTE]
 
Bahri bey;bizim her kesimden,her daldan herkese ihtiyacımız var şuan.Yardımlarınız ve katılımız için şimdiden teşekkürler.Bu projeyi hepbir elden mutlaka biyerlere taşıyacağız inşallah.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

drızzdounderÇevrim Dışı

Kayıt: 07/09/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 537
drızzdounderÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Eylül 2008 02:42
Bahri bey öncelikle alakanızdan dolayı size teşekkür ederim. Size şu anda benim verebileceğim bir link yok, aslında daha sonrada vermem doğru olmaz, çünkü konuyu tam anlamadan(aradığımız detayları içeriyormu) size çevirin diye vermem emeğinize yazık olabilecek, işimizi görmeyen bir yazı çıkabilir. Eğer konudan kopmazsanız, çeviri yapıcak arkadaşlar sizden yardım alabilir. Çünkü birden fazla makale çevirmek gerekebilir. Onlar gerekeni okur, sizi yönlendirebilir( ah ingilizce ah).

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir