Diyatom – Kahverengi Yosun Sorunu


ferbayÇevrim Dışı

Kayıt: 29/11/2017
İl: Istanbul
Mesaj: 224
ferbayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 28 Aralık 2018 10:29
Öncelikle yeni tankınız hayırlı olsun. umarım arzu ettiğiniz görselliği yakalarsınız. Diatom sorunu özellikle hobiye yeni başladığım zamanlarda çok başımı ağrıtmıştı. Neredeyse hobiden soğutmuştu. Forumda ve diğer yerli ve yabancı kaynaklardan birçok araştırma yapmıştım. Temel nedeni su kültürü (biyolojik denge) oluşmamış savunmasız akvaryumlarda su içinde bulunan etken maddeler akvaryumun dengesini bozabiliyor. Diatomun genelde yeni kurulan akvaryumlarda yaşanmasının sebebi de budur. Suda diatomu destekleyen etken madde ise silikat değerleri oluyor. suda serbest gezen silikat dengesi oturmamış tanka hükmetmeye başlıyor. Sorunun genelde 3. haftadan itibaren yoğunlaşarak başlar süresi değişmektedir. Bu zaman zarfında bitkilerde ve dekorlarda paslı bir görüntü verir ki hobiciyi usandırır. Ancak çözümü kesinlikle olan bir süreçtir.
Diatom sorunumu nasıl çözdüğümü çözmeden önce neler denediğimi özetlemek isterim.
özellikle ilk başladığım dönemde ditom geçer umursamayın denmişti ama görsel açıdan çok kötü bir hal alınca diş fırçası ile dekor ve bitkileri temizleyip su değişimi yaptım. 2 hafta boyunca denedim azalıyormuş gibi görünsede devam ediyor. Filtreyi temizledim (elyafları çıkarmak dışından bence en büyük yanlış) sonuç alamadım. Daha sonra 3 ader otocinclus aldım. fakat 190 lt akvaryuma diatom hala devam ederken yetişmeleri mümkün olmadı.
Sonuç olarak suda bulunan silikatı tamponlamadan sonuç almak imkansız oldu. bu aşamada tavsiyeler üzerine jbl silikatex aldım ve dış filtreye ekledim. sonrasında su değişimini haftada 3 defa ve %25 oranında yaptım. ayrıca sera marka (biostart diye hatırlıyorum) hazır bakteri aldım ve tanka üzerinde belirtilen ölçüde boşalttım. Oluşmuş diatomlu alanları diş fırçasıyla temizledim. Tanka silikat giremeyince tankta olan diatomlu diğer bölgelerde otocincluslar tarafından temizlendi. Yaklaşık 10 gün içinde tank normalleşti.
keyifli hobiler dilerim.

Beğenenler: [T]202301,kimyaegr[/T]
Teşekkür Edenler: [T]202301,kimyaegr[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

baozturkÇevrim Dışı

Kayıt: 13/06/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 71
baozturkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2019 16:41
Başta benden önceki arkadaşların anlattiğı gibi komple temizlik, hatta bitki budama, sonra haftalık düzenli excel kullanımı...Yeni yosun oluşumunu engeller..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yorgunsairÇevrim Dışı

Kayıt: 15/10/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 30
yorgunsairÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Ocak 2019 17:14
Benim otolar tüm akvaryumu temizledi çok memnunum :) bitkilerin üzerinde yosun diatom vesayre kalmadı tavsiye ederim...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir