Doğal toprak ve güneşte bitki denemeleri


caporeigmeÇevrim Dışı

Kayıt: 12/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 175
caporeigmeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2012 18:39
Elimde 90*30*40 cm boyutlarında boşalan akvaryumu bahçenin bir kenarına açık alanda bitki yetiştirmek ve bir kaç bitkinin doğada kendi halinde nasıl bir hal aldığına bakmak için , bir nevi gözlem - deney yapmak için tahsis ettim.

Akvaryum 1/3 su ile dolu halde durmakta..Su yüksekliği 16-18 cm..Bu gün 30.cu gündeyim..Bitkiler farklı zamanlarda denendi.


Kurulum :

Tabana önce bir avuç miktarda leonardit serptim. üstüne bildiğimiz saksı torfu 2 cm yüksekliğinde..
Sonra bir avuç koyun gübresi ( uygun olmadıgını biliyorum ama denemek istedim)
Onun üstüne bahçede kullandığımız toprağı serptim ve toprakla gübreleri kapattım..
Toplam zemin yüksekliği ortalama 8 cm oldu..

Akvaryumun 1/3 ünü kara bitkileri deneyim için , 2/3 ünü ise akvaryumda kullandığımız bazı bitkilerin gelişimini izlemek için taşla ayırdım.

Akvaryum sabah 09:00 ile 15:00 arasında yani yaklaşık 6 saat direk güneş almakta , gün batımına kadar ise güneş evin diğer tarafına geçmekte.. Her gün öğle saatlerinde ısınan suyun bir miktarını souk su ile değiştiriyorum arta kalan suyu saksılara döküyorum..Hem bahçedeki saksılar sulaNIYOR hem taze su ve uygun sıcaklık elde ediyorum.. Akvaryum 15:00 saatlerinde 29-30 derece oluyor.. Akşam üstü ve sabah 21-25 derece arasında.

Akvaryuma extradan sıvı gübre , o2 , co2 vs hiç bir müdahale yok.






Denediğim bitkiler :

Kara bitkileri :
1) İsmini bilmediğim yabani bir bitki.. : ilk 4 günde yapraklarda sararma.. 1. haftada sadece gövde kaldı ama kök vermeye başladı.. 10.günde suyun duşunda filiz vermeye başladı.. Şu an 4 cm suyun dışında açan 5-6 yaprakla yaşıyor.. Sonuç: Yarı sulak paludaryum için uygun.



2) yonca : Ufak pet bardak içine dikerek akvaryuma koydum.. 15. günde tamamen çürüdü. sonuç : olumsuz



3) Çim : İlk 1 haftada gayet hoştu..parvulayı andırıyordu.. Sonraları su dışında büyümeye başladı yaklaşık 15 cm olduktan sonra 25-26. gün sarardı.Sonuç: başarısız

4) Marijuana ( cannabis): Deneme için yetiştirdim.. Kötü bir maksadım yok , zira hasatını kullanmam :) ilk 1 saatte tamamen soldu..ertesi gün tekrar kendine geldi..yaklaşık 4 gün formsuz şekilde kaldıktan sonra çıkardım.. sonuç: başarısız


5)Servi çam fidesi: 20 gün dayandı fakat bunun sebebi sağlam bir tür oluşuydu.. Hiç bir gelişim gözlemlemedim.. Sonuç : Kullanışsız

6)Fesleğen: 2 gün içinde suda tamamen öldü.. Sonuç : olumsuz

7)Semiz otu : 1 ay yaşadı 10 cm su içinde 5 cm su dışında.. Sonuç : paludaryuma uygun

8)Duvar sarmaşığı: ilk 1 haftada yağlı yapraklar yumuşadı..Karaya çıkmak istediği her halinden belli idi.Çıkardım..Sonuç : paludaryumun nemli kara kısmına uygun..


SU BİTKİLERİ :
Deneyimin asıl amacı akvaryumda beslediğim bitkilerin doğal gübre ve toprakta güneş ışığı ile nasıl geliştikleriydi..
Denenen bitkiler :

1. Hemiantus micra
: 20 gün bakmadığım , tüm yaprakları çürümüş micraları çöpe atmadan önce ekmek istedim..Sonuç : 1. gün gövdede canlanma..
2.ve 3.gün bitki gövdeden toprağa kök salmaya başladı bir yandan minik yapraklar çıktı
ilk hafta : Akvaryumda yaşaması imkansız , çürümüş hale gelen micralar capcanlı sürgün verdi.Kahverengiye dönüşen gövde yemyeşil..yapraklar hala minik.
2. hafta : Normal akvaryumda micra bitkisinin arpaya benzeyen yaprakları burada oval , eskisinden minik ve sık şekilde.. cubayı andırıyor.
20.gün : Bitkiler tamamen sağlıklı ve hayatta.. yapraklarda büyüme yok.. Eskisine nazaran 3/5 oranında minik , sık yapraklar..tüm bitkiler toprağa yapışma eğiliminde...yatay büyüme ağırlıklı.
Şu an bitkiler 22. günündeler...Bir kaç kök akvaryumu ayrıdığım kayanın üstünde emers durumda yetişmeye başladı..Tahminen 1 ay sonra kayayı zaptedeceklerdi yosun yüzünden kayanın üstündekileri söktüm..

Dikilmeden önceki hallerinden bir örnek:



Dikildikten 20 gün sonrası








2. Marsilea hirsuta : Tamamen ölü bir parça idi.. Gözden çıkarmıştım.. Önce bu bitkinin hikayesini anlatayım.. En önemli gözlemim bu bitkide oldu.. Geçen sene ilk bitki akvaryumumu kurduğumda bir miktar glossotigma almıştım..Aldığım kişi arasına iki yapraklı glossotigmaya benzeyen bir bitki koymuş olmalı..diğer glosssolardan farklıydı ama bitki konusunda yeni olduğum için bilmiyordum..Kısa araştırma ile bunun m. hirsuta oldunu öğrendim.. Akvaryumun en gölge , izbe köşesine diktim..Yavaş büyüdü.. 2. kurduğum akvaryumda da bir köşede dursun dedim..3 kök -15 yaprak olmuştu.. Yani akvaryumumun istenmeyen dışlanan çocuğuydu :)
Mart aylarında yerini değiştirdim parçalara ayırdım..Şu an 50-60 dal oldu..Bu gidişle o bir parça kök evdeki akvaryumuma tabanolacak :)
 Bu deneyde gözden çıkardığım micraların yanında bu bitkinin çürüyen bir dalını da ekeyim dedim.. bu dal 3 cm uzunluğunda yapraksız , kahverengi bir daldı..
1 haftada filizlendi..
2. hafta : 5-6 dal oldu.. Yapraklar uzadı..Evdeki akvaryumda yüksekliği 3 cmyi geçmeyen bitki 15. günde suyun dışına çıkmaya başladı..Emers duruma geçti..Ve su seviyesini yükselttim Bitki tamamen beni şaşırttı..Her yaprak dalı uzunluğu tahminen 10 cm den fazla.. Ve yapraklar yonca gibi oldu.. 4 yapraklı yonca diyebiliriz :) Ve güneşte mütiş bir gelişim gösteriyor.. Bunu farkedince 3 gün önce diğer sağlıklı hirsutalardan bi kaç öbek daha diktim..Daha ne kadar yukarı uzayacağını merak ediyorum.. Bu arada bu bitkiler de 22. günündeler..Ve normal akvaryumda her yaprak arası maximum 1 cm ilen şuanda her yaprak arası 3-4 cm.. Bir yandan dikine bir yandan sürgün vererek uzuyor..Ben bu bitkiye artık SU YONCASI diyorum. Akşamları yapraklar kenetleniyor gündüzleri açılıyor...

Fotodaki 4 yapraklı bitki m.hirsuta ve aynı sürgünün yapraklarıdır..2-3 cm iken dikildi yaklaşık 25-30 cmlik bir sürgün oldu





3. Hydrocotyle leucopehala : İlk ektiğim bitki..mercimek tanesi kadar bir dal olarak diktim..şuan 5-6 yapraklı.. Pek hızlı geliştiğini söyleyemem.



4. rotala araguaia : gene çürüyen bir dal parçası ekildi..Gelişimi yavaş fakat sağlıklı..


 Gözlemlediğim diğer noktalar..



Kısa sürede su yüzeyinde kabarcıklar gördüm..Fotosentez mi acabaa diye düşündüm.. Uzun bir takipten sonra tabandan kaynak gibi hava kabarcıklarının çıktığını farkettim..2 ihtimal veriyorum.. 1. ilk kurulumda tabanda kalan hava parçacıkları..
2. Leonardit ( az miktarda olsa) ve hayvan gübresinin asit oluşturması..
Akvaryumda aynı zamanda fotosentez de gözlemledim.

Diğer bir gözlemim de ; bitkilerin sıcaklığı tölere etmesi..Çünkü öğlen saatleri güneşi direk gören akvaryum suyu sıcak oluyor.. Ve bitkiler ektiğimde çürüyorken aksine hayata bağlandılar.. Sıcaklığı sorun etmediler

Bir diğer konu kurtçuklar.. İlk 15 gün 1 cm boyunda şehriye kalınlığında kırmızı kurtlar oluşmuştu.. Gün içinde sıcaktan ölüyorlardı bn de su değişimi yaparken onları bardakla su yüzünden topluyordum..Artık yoklar.. Tahminimce hayvansal gübre kurt yapmış olabilir..

Yosun sorunu suda hiç yok.. Beni şaşırtan en önemli konu da bu... Su yukardan baktığımda çok berrak..dipteki bahçe toprağı suyu hiç bulandırmıyor..Gübreler de keza. Ve bitki üzerlerinde sakal yosuna raslamadım.. Sadece meydanda oluşan bi kaç saç yosun kümesi ve camlarda oluşan sakal yosunlar var..Onların oluşumu şaşırtmadı ama suyun alg ile yeşile çalmasını beklerken su aksine bemberrak..

Elimde kullanabileceğim bitkiler bunlardı ve denemek istedim..Ve yaz sonuna kadar akvaryum bahçede kalacak.. Değişim ve gelişimleri aktaracağım.. Fikri , bilgisi yada merakı olan varsa tavsiyelerini bekliyorum..

Ayrıca akvaryumumdan ek yapacağım bi kaç bitki çeşidim daha var.. java fern , crypto w. green bitkileri..
Bu arada denemek istediğim fakat elimde olmayan akvaryum bitkilerini denemek istiyorum..Suda gelişeceğine inandığınız kara bitkileri yada akvaryumda beslediğiniz bitkilerden numunelik ( 1 kök , 1-2 cm lik bir parça , çürümeye başlamış öbek , budama fazlası vs) istanbul içi verme şansı olan arkadaşlar var ise , bekliyorum.. Saygılar

Dip NOT : Bilimsel bir deney değildir , sadece amatör gözlemlerim...





caporeigme2012-06-20 18:51:11

Beğenenler: [T]107995,SuperSport[/T][T]197636,orfur[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

umutgunayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/01/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 5099
umutgunayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2012 21:27
:) tek manyak ben değilmişim (işin şakası tabi). Öncelikle tebrik ederim.
Ben de bu yıl buna benzer bir sistem denedim ama sizinki gibi başarılı olmadı...
Kısaca bahsedeyim.
20 cm yüksekliğindeki bir kaba kum ağırlıklı bitki toprağı koydum ve sonra bakteri ilacının çürütmeye başladığı bacopa'ları ve sazları diktim. İlk başta bir hareketlenme oldu. Ama sonra özellikle bacopaların toprak içindeki kısımlarının çürüdüğünü gördüm. Tekrar diktim, tekrar çürüdü. Sürgün veriyordu ama sürgünler çok yavaş ilerliyordu, gelişmiyordu. Sazların ise yaprakları uçtanbaşlayarak çürüdü. Yine canlanmaya başladı ki soğuk rüzgâr yüzünden don yemiş gibi olup çürüdüler.  Hatta denemek için bir de şans bambusu dikmiştim. Rüzgarın estiği tarafı sararıp çürüdü, ve öldü. Havaların ısınmasına kadar bekledim. O sırada sivrisinek larvaları ve sizin de bahsettiğiniz kan kurtları bolca üredi. Yosunlanma başladı, suyun berraklığını korumak için bir musluktan bahçe hortumu döşedim ve çok az miktarda devamlı su verdim. Böylece suyun fazla ısınmasına engel oldum ve su berraklaştı. Yosun yesinler diye de denemek için bir kaç adi salyangoz koydum ve devasa boylara ulaştılar. Şu an  elodea, sarmaşık, Cabombo, pistia ve su mercimeği var. Hiç birinin gelişiminden memnun değilim, sararıyorlar ve yavaş yavaş çürüyorlar. Bir deneme daha yapıp 1 cm boyunda hasta bir siyah moliyi oraya bıraktım. Tuhaf ama 3 haftadır orada sorunsız yaşıyor. Kan kurtları ve sivri sinek larvalarıyla doğal besleniyor ve sayılarını oldukça azlattı. Tek tük görüyorum. Aynı zamanda yosun seven bir balık olduğu için asla aç kalmıyor. 3 haftada iki katı boyuna ulaştı ama yabanileşti. Yaklaştığımda hemen onun için koyduğum kayaların altına saklanıyor. Hiç ekstra besin vermiyorum. Gece soğuğa, gündüz sıcağa adapte oldu. Ama bitkiler canımı sıkıyor. Böyle giderse o moliyi oradan tekrar akvaryumuma getiricem ve o yosun kabında kiraz karides yetiştiricem. Hem soğuk sıcaktan hiç etkilenmez, hem de bir yaz dönemi boyunca sayılarını 25-30'a katlayabilicem :) Ne kadar karides getirirsem o kadar iyi olacak gibi geliyor. Kafama koydum gibi. Size de tavsiye ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

caporeigmeÇevrim Dışı

Kayıt: 12/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 175
caporeigmeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Haziran 2012 22:41
Şuanlık micranın güneş ışığındaki farklı gelişimi üzerinde duracağım..ki bir zamanlar tartışıldı..
Bulabilirsem Cuba - Micra kıyaslaması yapmak istiyorum.. Ki bu micralar cuba gibi davranmaya başlıyor bazı ortamlarda...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

omerfarukgunesÇevrim Dışı

[B]9941,1[/B] [B]9464,2[/B]
Kayıt: 13/01/2012
İl: Çanakkale
Mesaj: 547
omerfarukgunesÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2012 14:10
Kardeşim basit bir mayalı sistem ile co2 takviyesi yapsaydın başarı oranın daha yüksek olabilirdi. Fotosentezin 2 ana etmeninden ışığı zaten en kral biçimde sağlıyorsun böyle. ama Co2 yi sağlamada sıkıntın oluyor. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

caporeigmeÇevrim Dışı

Kayıt: 12/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 175
caporeigmeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Haziran 2012 14:56
Ben bitki yetiştirmek için dseğil gözlem için yapmıştım fakat şu beni çok şaşırttı..

Eskiden co2 ile evdeki bitkili akvaryumumdaki fotosentezin 10 misli fotosentez oluşuyor artık.Öğle saatlerinde bitkilerden çıkan kabarcıklar , benim diyen hava taşından çıkmıyordur.. Aynı anda seri şekilde 10binlerce kabarcık diyebilirim.. Ve suyun üstü kabarcıktan bembeyaz oluyor artık :) Her akşam su yüzeyini temizlemek zorunda kalıyorum..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

caporeigmeÇevrim Dışı

Kayıt: 12/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 175
caporeigmeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2012 00:30
Gün itibari ile m.hirsutalar artık taban değil bir su üstü bitkisidir...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DaSKaPiTaLÇevrim Dışı

Kayıt: 29/09/2011
İl: Afyon
Mesaj: 936
DaSKaPiTaLÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2012 00:44
Rica etsem fotoğrafları tekrar yükleyebilme olasılığınız var mı görünmüyor çünkü.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

caporeigmeÇevrim Dışı

Kayıt: 12/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 175
caporeigmeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2012 06:32
En kısa zamanda yeni fotolarla yükleyeceğim..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ümit BirkolÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 12/11/2007
İl: Izmir
Mesaj: 1533
Ümit BirkolÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2012 11:09
Ben de bitki seram konusunda benzeri üretim çalışmaları yapıyorum. Benim sistem biraz daha farklı ve büyük. Güneş ışığı gibi bir aydınlatma sistemini insanoğlu henüz yapamadığı kesin. Benim bitkilerin de fotosentez yapmalarını izlemek gerçekten çok ilginç. Co2 bile vermeden hem de :)

Bunun dışında sıkıntı ise yoğun yosun oluşumu. Bu sorunu ben birkaç teknik deneyerek çözdüm. Bunun dışında da başka bir sorun yok. Uygun bir gübre ile sonuç mükemmel :)



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

caporeigmeÇevrim Dışı

Kayıt: 12/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 175
caporeigmeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2012 20:54
[QUOTE=Ümit Birkol]Ben de bitki seram konusunda benzeri üretim çalışmaları yapıyorum. Benim sistem biraz daha farklı ve büyük. Güneş ışığı gibi bir aydınlatma sistemini insanoğlu henüz yapamadığı kesin. Benim bitkilerin de fotosentez yapmalarını izlemek gerçekten çok ilginç. Co2 bile vermeden hem de :)

Bunun dışında sıkıntı ise yoğun yosun oluşumu. Bu sorunu ben birkaç teknik deneyerek çözdüm. Bunun dışında da başka bir sorun yok. Uygun bir gübre ile sonuç mükemmel :)


[/QUOTE]

Evet sizin konuyu uzun zaman önce takip ediyordum. Başlığınızdaki 3. yorum benim yorumumdur :) Ama profilim teknik bir sorun yüzünden kitlendi..Kurtarılmasını bekliyorum..

Benim teknik biraz daha farklı sanırım..leonardit ve hayvansal gübreye bitki ektim deneme maksatlı..karasal bitkiler de ektim..bir kaçı su altına uyum göstermeye başladı.. 

Yosun sorunu suda ve bitkilerde olmasada tabandaki toprağın yüzeyinde oluşuyor.. hiç mücadele etmeyi düşünmedim..sadece elimle çekebeleceğim durumda olanları çekiyorum toprağın üstünden.
Ama şunu diyebilirim bir dahaki akvaryum kurulumumda bitkili yaparsam akvaryumda kullanılan torf ve kumları kullanmayacağım..Tarla torfu ve bahçe toprağı ile yapacağım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ümit BirkolÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
Kayıt: 12/11/2007
İl: Izmir
Mesaj: 1533
Ümit BirkolÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 30 Haziran 2012 23:53
Bu durumda her değişiklikte toprak suda havalanacak ve sürekli bulanık bir suyunuz olacak. Bitkiler için en güzel taban malzemesi torf vb. dir ancak akvaryumu bulandıracakları için tavsiye edilmez...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

caporeigmeÇevrim Dışı

Kayıt: 12/06/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 175
caporeigmeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 01 Temmuz 2012 01:04
Pek sorun olmuyor şükür.. 5-6 Kere ek bitki diktim diğer çürük bitkiler tutunca.. Bulanıklık olmadı..hafif tabanda oluyordu o da 20 dk sora çöküyor.. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

okanasilÇevrim Dışı

Kayıt: 03/11/2012
İl: Ankara
Mesaj: 20
okanasilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2012 21:50
Arkadasim o adini bilmedigin bitki esrar. Yanlis ornek oluyorsun. İnce ve 5yaprakli olan !.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Timsah35Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/10/2012
İl: Izmir
Mesaj: 424
Timsah35Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Aralık 2012 14:52

Güzel çalışma emeğine sağlık.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir