Dropsy


xthreeÇevrim Dışı

Kayıt: 20/11/2010
İl: Eskisehir
Mesaj: 20
xthreeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Mart 2011 20:27


Arkadaşlar Merhaba
 
Yaklaşık olarak 1,5 yıldır Malawi cichlidleri ve Amerikan cichlidi besliyorum. Malawi cichlidlerimde bzı dönemlerde bu lanet hastalık meydana geliyor. Bu hastalıkla ilk olarak yavru cichlidlerimde tanıştım. Akvaryumun içinden birtane balık gözleri yerinden fırlamış gibi şişiyor ve daha sonra balık balon gibi şişiyor. Sonrada malumunuz. Bu hastalıkla tanıştığımdan beri hasta olan balığımı kurtarabilmek adına internetten araştırdığım tdavi yöntemlerini denememe rağmen hiç balığımı kurtaramadım. Belkide geç farkına vardığımdan dolayı kurtaramadım. Haftabaşında anaç bir balıklarımdan birinde bu hastalığın oluştuğunu gördüm. Yem attığımda tüm balıklar hücum ederken hastalığın nüksettiği balık hiç oralı olmadı. Tedavi yöntemlerinden denemediğim tek şey antibiyotikli yem yedirmekti. O aklıma gelmişti ve onu alacaktım ancak yem yemediğini gördüğüm için almadım. İşin açıkcası tedavi yöntemlerine başvurupta sonuç alamadığım için elim kolum bağlı izlemekle yetindim. Her ne kadar içim acısada.. :/ Bugün artık iyice kötü durumda olduğunu ve yavaş yavaş vücudununda derisinde yırtıklar oluşmaya başladığını gördüğümde daha fazla acı çekmesine dayanamadım ve balığı akvaryumumdan çıkartmaya karar verdim. Kepçeyi akvaryumuma daldırıp balığı yakalar yakalamaz birden balığın yüzgeçlerinden bir miktar kan boşandı. durumu farkeder farketmez balığı hızla akvaryumdan aldım. Balığı içine aldığım kapda kanla irin arası bir sıvı doldu. ( doldu derken mecazen bir miktar irinli kan ) Ve balığı attım. Bu durum beni iyice mahvetti. Beni üzen ne balığın büyüklüğü ne anaçlığı nede cinsiyeti ve türü. Bu lanet olası hastalık neden belirli dönemlerde beni buluyor bir türlü anlamış değilim. Sağlıklı yaşamaları için elimden gelen her türlü yatırımı yapmama rağmen 2-3 ayda bir bu salak hastalığın musallat olmasından ve işin kötüsü bir türlü bu hastalığı yenememem ve balıklarımın acı çekerek ölmesi beni üzüyor. Ne ani Ph değeri değişikliği, Ne sudaki nitrat artışı nede sitres söz konusu. Yem alışkanlıklarında belirli bir değişiklik yok.
 
Şimdi..
 
** Eğer bu hastalık bulaşıcı değilse ve oluşması için gereken şartların önüne geçiyorsam bu hastalık acaba neden nüksediyor. ( Bulaşıcı olmadığı kesinleşmiş değil ama büyük olasılık öyle görüş olduğu için söylüyorum )
 
** Eğer bulaşıcı özelliği varsa bugün hasta balığımı alırken akvaryuma boşalan kan&irin den akvaryuma büyük olasılıkla yayıldı. Bunun önlemini alıp diğer balıklarımı nasıl koruyabilirim.
 
** Antibiyotikli yem zaman zaman kullansam ( örneğin Haftada 1 kez yada 15 günde 1 kez ) bu balıklarımın sağlığını olumsuz yönde etkilermi. Malum antibiyotik tıb dünyasınca mecbura kalmadıkca önerilmiyor yada uzak durulmasını söylüyor.
 
** Bu hastalık enfeksiyonel ( microbic ) mi yoksa vücut sistemindeki bir değişim yada bozukluktanmı kaynaklanıyor ( Örneğin Grip gibi microbal bir hastalıkmı yoksa şeker gibi vücut yapısıyla alakalı bir şeymi ? )
 
Biraz uzun oldu arkadaşlar kusuruma bakmayın. Ben bir canlının gözümün önünde acı çekerek ölmesine dayanamıyorum. Ve araştırmalarımda karşılaştığım " ben kurtardım " söylemini duydukca ben neden kurtaramıyorum diye üzüntüm daha da artıyor. Bu konudaki görüş ve paylaşımlarınız için şimdiden teşekkürler.
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pelin suÇevrim Dışı

Kayıt: 19/02/2010
İl: Mugla
Mesaj: 138
pelin suÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2011 17:40
Su değerlerinde ani değişiklikler oluyormu Mustafa Bey?

Bu hastalığa neden olan   enfeksiyon bakteri. Karaciğer,kalp ,böbrek yetmezliği sonucunda ve suda aşırı asit nedeniyle oluyor. Su değerleriniz çok önemli ama şuana kadar dropsyden kurtulanı ben görmedim .Bulaşıcı diil ama ödem  sonucu bi ihtimal geçiyoda olabilir.Hastalığı farkettiğiniz an hastalık ne olursa olsun buklaşıcı olmasa bile karantina yöntemini uygulamanız gerekiyor.Ödem durumu görüldüğü zaman garanti ölüyormuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

xthreeÇevrim Dışı

Kayıt: 20/11/2010
İl: Eskisehir
Mesaj: 20
xthreeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Mart 2011 18:06
Su değerlerinde ani değişim olmuyor. Tavsiye edilen dip çekimi ne ise onu uyguluyorum. Su ve su değerleri oturmuş durumda. Dış filitrede kullanıyorum. Acaba ağzında yavru olan balıklarımı kusturma işlemi için kepçeyi akvaryuma daldırdığımda kepçeden korkup strese mi giriyorlar diye aklıma geliyor ? bu olabilirmi ?

Çözüm önerisi olan yokmu ?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ahmetberk06Çevrim Dışı

Kayıt: 25/12/2010
İl: Ankara
Mesaj: 428
ahmetberk06Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2011 10:33
Mustafa abi aynı hastalık balıkçım dropy demişti benim başımada geldi hasta olan balığım üç aylıkdı.Balıkı yakalamaya çalışınca aniden ölmüş gibi yan yatıp bayılıyordu bende balığı çöpe atacağıma 15 litrelik küçük akvaryuma koydum sadece iç filtreyi açtım balığım yem yemiyor du yem yemediği için akvaryumu bi köşeye koydum içinede seranın su düzenliyici nitrivectmi ne böle bi ilacı vardı ondan 3 damla damlattım ne kadar bilgisizcede olsa 10 gün sonra akvaryuma baktığımda balık yaşıyordu yem verdim kapış kapış olmasada yemi yedi hayvan hada sonra düzenli bitkisel yemleme yaptım balıkçımın tavsiyesiyle balık kurtuldu hastalıktan.Şuanda da dış parazitin ilerleyen safhalarında ki gibi derisi soyuluyor 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gallusÇevrim Dışı

Kayıt: 03/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 73
gallusÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Mart 2011 12:03

Dropsy'nin bağırsaklarda oluşan kötü su koşullarından kaynaklanan bir bakteriyel hastalık olduğu söyleniyor. Hastalık zamanla karaciğer ve böbrek gibi diğer organları da etkileyerek ölüme yol açıyor. Yani hastalık bağırsaklardan başlayıp sistemik hale geldikten sonra balığı kurtarmak imkansız sanırım.

Bir şekilde akvaryumunuzda su koşullarında bir sıkıntı olması lazım. Akvaryumdaki tüm balıkların bağışıklık ve direnç durumu aynı değildir. Bu sebeple zayıf stresli olan balıklar etkileniyor olabilir. Hiç çiklit türü beslemedim ama okuduklarım doğrultusunda hamilelik yavru bakımı akvaryumdaki hiyerarşi kavgalar stres sebebi. Sürekli kovalanan balıklar gibi.
 
 Ben de geçen hafta 8 dişi betta balığından 6 sını dropsyden kaybettim. Yanlız benim su koşullarım kötüleşmiş ve ben bunu farkedemedim. Yem yemeyen balıkları keyifsiz balıkları iyi gözlemlemek lazım. Bu evrede müdahele edilirse belki tedavi başarılı olabilr.
 
Antibiyotik tedavisini örneğin flagylli suyu hiç direk enjektörle balığın ağzına  vermeyi denediniz mi? Diğer suya damlatmaların pek faydası olmadığı söyleniyor. Bu betta gibi küçük balıklarda mümkün olmuyor. Fakat çiklitlerde bu yöntemi kolaylıkla uygulayabilirsiniz sanırım. Birde barsakları temizlemek için haftada bir gün sarmısak suyuna emdirilmiş yemle besleme yapmanızı öneririm. Hem kabızlık problemlerini ortadan kaldıracak hemde barsaktaki zararlı parazit ve bakteirlerden kurtulmuş olacaksınız. Hatta bazı yazılarda hastalığın en başında sadece sarmısak tedavisiyle kurtulabileceğiniz yaziyor.
 
Bulaşıcılık konusuna gelince bende bulaşıcı olduğuna inanmıyorum. Çünkü benim tecrübelerim akvaryumda sadece 3-5 balıkla sınırlı kalmasından kaynaklanıyor. Ben hiç bir tedavi uygulamama rağmen sekiz balıktan 6sı öldü sadece su koşullarını düzelttim .Etmeseydim belki diğer iki balık da ölecekti. Genelde Aşırı nitrat ssebep oluyor. Ölçüm yapmanızı öneririm. Benim başıma her geldiğinde akvaryumda nitrat patlaması olmuştu.
 Mesela ana  tank ta antibiyotik kullanmanız ana tank taki faydalı bakterileri yok edeceği için nitrat konusunda sıkıntıya sebep olabilir. Bu sebeple ilaç tedavilerinizi bulaşıcı olsun olmasın karantina tanklarında uygulayıınz. Hem balığı stresli ortamdan uzaklaştırmış olursunuz hemde tanktaki bakterilere zarar vermemiş olursunuz.
 
Rutin dışında yaptığınız ve yapmanız gerekirken yapmadığınız herşeyi dikkatlice gözden geçirin. Mutlaka bir yerlerde bir şey bulacaksınız. Yoksa durup dururken dropsiden balık kaybetmemeniz gerek.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir