Ec - Tds Metre Kullanımı Hakkında...


DarbanvilleÇevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 92
DarbanvilleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2017 15:08
Merhabalar,
Akvaryumda ölçümler yapmak için adwa marka cihaz edindim.
Bu cihazlardan bolca satılıyor ama kullanımı ile ilgili verilen bilgiler kafa karıştırıcı.

Bitkili bir akvaryumda EC - TDS ölçe cihazı ile ölçülen değer neyi ifade eder?
Bitkili bir akvarum için bu değer ne olmalı?
AYnı şekilde çeşme suyu veya damacana suda bu değerler nasıl olmalı?





Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

muratdegÇevrim Dışı

Yönetici
[B]12891,3[/B]
Kayıt: 12/08/2009
İl: Ankara
Mesaj: 5067
muratdegÇevrim Dışı
Yönetici
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2017 15:41
Siz ne amaçla aldınız?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DarbanvilleÇevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 92
DarbanvilleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2017 15:56
[QUOTE=muratdeg]Siz ne amaçla aldınız?[/QUOTE]

Suyun sertlik değerini ölçmek için.
Doğrusu ben bu cihazın suyun sertliği (gh ve kh) ilgili bir fikir vereceğini düşünüyordum ama
yabancı forumları da okudukça çok farklı ve kafa karıştırıcı yorumlarla karşılaştım.





Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2017 16:32
Hic bir anlam ifade etmez olctugunuz deger. Suda cozunen toplam elementleri olcer. Sizin ihtiyaciniz olanlara yonelik spesifik deger veremedigi icinde tds/ec olcmeniz ve buna gore birseyler yapmaniz mantiksiz. Elinizdeki cihazda 1ec=500ppm tds e tekabul eder. Siz biri bitkili akvaryumda xEC yada xxxTDS ideal dese bile sonuc anlamsiz. Cunku ornegin 500ppm sadece sodyumdan gelebilecegi gibi sadece nitratta olabilir yada onlarca elementin toplamida (ki genelde toplamidir). Madem aldiniz illa kullanacaksaniz su degisimleri icin mantik yuruterek kullanabilirsiniz (sonuc gene net degil) ornegin tanki kurdunuz hic disaridan yemleme, gubreleme gibi islemler yapmadiniz ve suyunuz 230ppm hafta boyu gubreleme yaptiniz oldu 400ppm hafta sonu bu deger 230ppm ve yakinlarindaysa baz sudan fazla olan elementleri disari atmaniza gerek olmayabilir (fakat su degisiminde disari atilan sadece bizim ekledigimiz kimyasallar degil, organik yoldan olusan atiklarida atmak) ama 380ppm cikti demekki gubreleme oraninizi biraz dusurebilirsiniz cunku zaten bu kadar tuketim olmuyor gibi. Bunlar kendi icinde ayri dallara ayrilan konu. Yani sizin toplam iletkenligi bitkiler icin optimal dengede ayarlanmis bir gubre formulasyonundan elde etmeniz ve buna gore ilerlemenizde ayri bir durum ki emers ortamda topraksiz kulturd yetistirme icin bu tarz bilgiler bulunabilsede henuz akv. icin bu tarz formulasyonlara yada arastirmalara rastlamis degilim.

// duzenleme

Bu arada basit bir mantikla dusuk ec/tds degerine sahip suda daha az cozunmus madde bulundugu icin su kaliteli varsayilir bu amaclada kullanip suyun kalitesi konusunda "fikir elde edebilirsiniz". 8ppm su ro cihazdan cikmis gibi kaliteli olmayabilir tabi, o 8ppmlik cozunmus madde arsenikte olabilir 8ppm de hic bir toksik etkiye sahip olmayan herhangi bir maddede.[EDIT]mrah,2017-08-25 16:36:42[/EDIT]

Beğenenler: [T]189608,mehmet karadağ[/T][T]213824,fatihcakir0606gm[/T][T]196575,Redkit[/T]
Teşekkür Edenler: [T]104482,Darbanville[/T][T]196575,Redkit[/T]
+1: [T]49423,sinan m.d[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DarbanvilleÇevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 92
DarbanvilleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2017 16:42
Yabancı forumalrda da sizin yorumunza benzer açıklamalar var. Sanırım bu cihazı ozmoz suyunu ölçmek ve herhangi bir suyu kullanmadan önce bir fikir sahibi olmak için kullanmak daha mantıklı.

Öyleyse bu cihazın yerine gh - kh testi mi kullanmalı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mrahÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/06/2016
İl: Yurtdisi
Mesaj: 1966
mrahÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 25 Ağustos 2017 20:35
[QUOTE=Darbanville]Yabancı forumalrda da sizin yorumunza benzer açıklamalar var. Sanırım bu cihazı ozmoz suyunu ölçmek ve herhangi bir suyu kullanmadan önce bir fikir sahibi olmak için kullanmak daha mantıklı.

Öyleyse bu cihazın yerine gh - kh testi mi kullanmalı?[/QUOTE]

Cihazin calisma mantigi geregi farkli seyler yazilmasi pek mumkun degil. Topraksiz tarimda kullanimi oldukca fazla kendimde kullaniyorum fakat istenen ec/tds degerini yakalamak icin belirli formulasyonlar kullaniyorum. Bitkiler besinleri kullandikca haliyle ec/tds dusuyor fakat bu dusmede hangi oranda oldugunu anlamak tds/ec metre ile mumkun olmadigi icin belirli periyodlarla besin solusyonu (akvaryum suyu olarak dusunun) tamamen sifirlanip tekrar formule ediliyor ve gene tds/ec metre ile kontrol saglaniyor. Daha buyuk tanklara sahip ureticiler ise suyu analiz ettirip icerigindeki azalan maddeleri (yada zaten cesme/kuyu suyunda var olanlari) tekrar istenen oranlara gore olceklendirip ekliyorlar.

Ornegin domates 2-5ec (ec/tds metreye gore bu 2-5in ppm degeri degisebilir hanna cihazda 500ppm tds 1ec tekabul ederken, baska markada 700ppm tds 1ec tekabul eder gibi.) gibi degerler on gorulur. Bu degerler arasinda optimal ec diyelim ki 2.5ec, siz 2,5ec ye bir gubre formulasyonuyla cikarsiniz gene ornek vereyim 5,8,10npk ile mesela. Baskasi 5ec ye kadar ceker (sezona gore degisir bu durumlar) ama 2.5ec de tam verim alinirken 5ec de bitki tuzluluk bakimindan son sinirlarinda oldugu icin cok daha az mahsul alirsiniz gibi. Yani burda tds metre sadece kontrol amaci, aslinda okunan deger bizi yonlendiriyor is goruyormu, her prosedur yerine getirildiginde evet. Ama akvaryum ortaminda %100`e varan su degisimleri cok kolay degil bu tarz buyuk ani degisimler bir cok soruna yol acabilir, giren su ve cikan su arasindaki degerleri ornegin sicaklik gibi yakin tutmak yada dengelemek gerek. Diger canli yasamini riske atmamak icin.

Akvaryum ortaminda tds`in oneminden bahseden birisi varsada bir deger verip, bu deger icerisinde bulunmasi gereken madde oranlarini versin npk+me, vermez. Blabla ppm der gecer, aciklamasi gelmez, ezber bilgi cunku.

KH olcmeniz kolay degil, KH testleriyle tahmini rakam alirsiniz. 3 assa 5 yukari. Neden olceceginize bagli, PH/KH tablosundan CO2 okumak icinse hayir is gormez. Ama bir canli icin bu degerleri saglamaniz gerekiyorsa o halde toleransi fazla olacagi icin 3assa 5yukari olcecegi deger size yetebilir, nitrat, fosfat vs. gubrelemede yapsaniz KH etkilenir.. Siz KH olcmeniz gerektiginde Toplam Alkalinitemi olcmeniz gerekiyor yoksa karbonat alkalinitesimi onu cozmeniz lazim. Yani bir canli icin x KH araligi verildiyse bu KH hangi KH once ona bakin, ona gorede test kiti isinizi gorup gormeyecegine daha net karar verebilirsiniz. GH testleri konusunda fikrim yok, GH olcmeniz teoride cok gerekli degil. Su hizmeti veren yerel kurumun sitesinde genelde GH degerleri yazar test almaktansa oradan bi ogrenmeye calisin. Bazi yerlerde caco3 oranlari vs.de yazar bunlar yapacaginiz olcumlerden daha fazla isinizi gorecegine eminim.

Yani bi olcum yapacaksaniz taban deger, tavan deger ne olmali. Ne icin olcum yapacaksiniz bunu bilin, yapacaginiz olcumun sonucunda elde edeceginiz x birim deger size ne ifade edecek onemli olan bu (bu arada hic bir olcum kalibre edilmemis bir cihaz/arac ile yapilmaz. Isin en hassas noktalarindan biridir, onbinlerce dolarlik cihazlar bile bu kalibrasyon ile ancak gorevini yerine getirebilir, 40-50liralik testlerle bu ne oranda dogru yapilabilir hangi sartlarda % kaclik sapmalar olabilir bunlarda okuyacaginiz degerler icin onem tasiyan ayri unsurlar). X birim deger okudugunuzda ne yapacaginizi bilmiyorsaniz test etmeniz bir anlam ifade etmeyecek ki genelde yapilan bu oldugu icin bunlari soyluyorum. Sikca yapilan ornek bir hata mesela, NO3 testi alinip NO3 testinden cikan rakama gore alge NO3 sebep oldugu dusunulerek gubreleme yapilmaya calisiliyor. NO3 alge sebep olmamasini bir kenara birakalim. Sebep oldugunu dusunseniz bile kac ppm NO3 alge sebep buna dair bilgi yok. Gene sudaki 50-60ppm NO3 oraninda baliklar olecegi kuskuyla yapilan testler falan var, birisi bir makale yazip aktariyor diyorki 50-60ppm NO3 baliklari zehirler. Bir makaleden ceviri yapmis sagolsun, ama makalede yazan N-NO3 ile NO3 arasinda 4.4 kat fark oldugu konusunda bilgi sahibi degil. Gibi gibi. [EDIT]mrah,2017-08-25 20:40:10[/EDIT]

Beğenenler: [T]192768,sangarios[/T][T]49423,sinan m.d[/T][T]104482,Darbanville[/T][T]196575,Redkit[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DarbanvilleÇevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 92
DarbanvilleÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ağustos 2017 10:35
Emrah Bey, yazdıklarınızı birkaç kez okudum ama dürüstçe söylemek gerekirse bazı kısımları anlamadım ama anladığım kadarıyla benim gibi
çok kompleks olmayan küçük ebatlı bitkili tankı kurmak isteyenler için ec - tds ölçer kullanmak çok gerekli değil ve zaten elde ettiğimiz değerlerden
emin olamayız.
Amacım hassas değerler ölçmek değil sadece akvaryum suyu hakkında genel bir fikir sahibi olmak. İyi bir de Ph metre aldım ve bu cihaz sayesinde
kullandığım suların (çeşme suyu, dinlenmiş su, damacana su, akvaryum suyu) Ph değerlerini tam olarak öğrenmiş oldum.
Elimde ayrıca solüsyonlu nitrat ve fosfat testleri var. Sanırım buna ilaveten genel fikir vermesi için gh + kh testlerinde almam yeterli olacak.

Cevaplarınız için teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir