Eski Bir Hobicinin Betta Heyecanı: İlk Deneyimim:)


senkron24Çevrim Dışı

Kayıt: 18/08/2026
İl: Antalya
Mesaj: 4
senkron24Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Saat 20 Dakika önce
Selamlar herkese :)

Uzun zaman önce 100 litrelik bir tankta Japon balığıyla başlayıp sonrasında moliler falan derken adını bile unuttuğum bir sürü minik balık beslemiştim. O hevesle aralarına bir tane de "kedi balığı" aldım. Tabi o zamanlar tecrübesizlik diz boyu... Ben akvaryumda balıklar niye eksiliyor, kim yapıyor bunu diye aranırken, meğer bizim kedi balığı bütün koloniyi tek tek avlayıp içinden geçmiş :)

Sonra işi büyütüp 400 litrelik akvaryuma geçtim ve Pacu (Nattereri) bakmaya başladım. Yani piranha diye bilinen etçil türlerden. Gerçi benimkiler tam piranha değildi galiba ama görüntüleri aynıydı. Aldığımda 5 cm falandılar, sonra 30-40 cm boya geldiler. Baktım bunlar yakında akvaryumun camını kırıp dışarı çıkacak, tırsmaya başladım :D Götürüp bir arkadaşımın dükkanına bıraktık, o gün bugündür oradalar.

Ondan sonra suya biraz ara verip yavrudan bir sincap büyüttüm, onu güzelce sahiplendirdim. Hızımı alamayıp 20 çift Sultan Papağanı baktım. Yavrularını elde besleyip öyle sahiplendiriyordum :) Aslında inanılmaz keyifliydi ama zaman ve bütçe olarak beni epey zorlamaya başlayınca mecburen dağıtmak zorunda kaldım :(

Şu an 4 yaşında dünya tatlısı bir Chihuahua (Çivava) köpeğim var, 2 aylıktan beri bende ve onunla çok mutluyuz. Ama buradaki bir arkadaşımız @Neothauma öyle şahane bir konu açmış ki, okuyunca içimdeki akvaryum sevdası yeniden alevlendi :)

Eskiden bu kadar çok bilgi kaynağı yoktu tabii, o yüzden bettaların ne kadar efsane canlılar olduğunu pek fark edememişim. İnanılmaz güzellikleri var. Eğer bunlardan yavru almayı da başarırsam tam olarak amacıma ulaşmış olacağım. Umarım sorunsuz, güzel bir tecrübe yaşarım ve bu süreci de buradan sizlerle paylaşırım.

Herkese keyifli hobiler!

Koyu renkli olan disi diger acik renkli olan disi ayrica tanklar 6 Litre

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/288892/240820261943081.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/288892/240820261943421.jpg[/IMG]

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/288892/240820261944121.jpg[/IMG]
[EDIT]senkron24,2026-08-24 19:54:42[/EDIT]

Beğenenler: [T]29591,Neothauma [/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Neothauma Çevrimiçi

Kıdemli Akvarist
[B]14943,1[/B]
Kayıt: 30/06/2007
İl: Yurtdisi
Mesaj: 3737
Neothauma Çevrimiçi
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 39 dakika önce
Merhaba,

Ilham oldum madem, o halde ilk elestiri mesaji da benden olsun. Betaya baslamaniza sevindim.

Yeni baslayan biri icin bu sekilde direkt kapta baslamak pek dogru bir yaklasim degil bence. 6 litre kapta yasamasina yasarlar fakat bu tarz ufak hacim kaplar daha cok uretimde, erkekleri teklemede, kisa sureligine tutmakta daha etkili. Ornegin, birden cok damizlik ciftiniz vardir ve yer tasarrufu yapmaniz gerekir, o zaman ise yarar bir cozum. Ancak yeni baslayan biri icin sikintilar cikarir. Hacim ufak oldugu icin surekli su sartlarini kontrol altinda tutmaniz zorlasir, ekstra mesai harcamaniz gerekir.

Cift aldiginiza gore uretim de dusunuyorsunuz sanirim. Onceliginiz uretim olmasin. Imkaniniz var ise iki tane 20-30 litrelik temel duzeyde bitkili akvaryumlar kurun. Birisi erkek digeri disi icin. Once beta bakmayi, saglikli bir sekilde yasatmayi tecrube edin. Daha sonraki adim uretim olur. Soyle ornek bir kurulum videosu ekleyeyim:
[VID]https://www.youtube.com/watch?v=VCfT2oN_QLA[/VID]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir