Ev yapımı hava motoru


vitestvÇevrim Dışı

Kayıt: 13/11/2011
İl: Izmir
Mesaj: 910
vitestvÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2011 20:52
Basınçı düşünmemiz gerekir. Bununbir benzeri huni ile de olabilir ama yinede basınç etkiler görüşündeyim.
Dostum sen çalışma durumu ile bilgi verirmisin? Kutudan küçük boruya o hava gitmez yada gitse bile az gider görüşündeyim. Ama senden haber bekliyoruz tekrar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mgaziÇevrim Dışı

Kayıt: 04/11/2006
İl: Adiyaman
Mesaj: 51
mgaziÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Aralık 2011 03:29
Fanın yerleştirilme şeklinden dolayı sistemdan hava kaçışı olacaktır bu da basınç kaybetmek demektir. 
Bunun için fanı kutunun içine yerleştirin. Üstten ve alttan 2 delik açın fanın hava üfleme yönüne göre akvaryuma gidecek olan tarafa hava borusunu bağlayın. Boru kutunun içine doğru girmesin. Girecekse de çok az girmeli. Emin olmamakla beraber boru kutunun içine ne kadar girerse o kadar basınç kaybı olacağını düşünüyorum. Ama bu çok küçük bir değer olur tahminimce.

Fanın yeterli olup olmadığını görmek için hesap yapmak gerekir ama en azından çalışma ihtimaline yaklaşmak için elimden geldiğince akışkanlar mekaniği dersinde gördüğüm bilgilerden bir kaç ufak not düşeyim size.

1- Tabi ki sistem üzerinde hava kaçağı olmaması gerekiyor.
2- Kutu üzerinde ki 2 delik'in çapları şöyle olmalı. Havanın giriş yaptığı deliğin çapı, çıkış yaptığı deliğin çapından küçük olmalı. Bu sistemde bir nevi difüzör görevi görecek. Difüzör: Akış ortamında basıncın artmasını sağlar.
3- Hava borusu çok uzun olmamalı ne kadar uzarsa o kadar çok "sürekli kayıp" olur. Sürekli kayıp havanın boru içerisinde akarken, boru cidarlarına temasından dolayı oluşan sürtünme kuvvetinden dolayı enerji kaybetmesi.
4- Boru çok kıvrılmamalı, çap değişimine uğramamalı. Bu lokal kayıplara sebep olur. Lokal kayıp: Havanın akış ortamında kıvrım noktalarında, çap değişim noktalarında akış sürekliliğinin değişiminden dolayı enerji kaybetmesidir.

Bu söylediğim etkenleri bazı hesaplarda göz ardı ettiğimiz durumlar bile olabiliyor. Amacım sizin hayalinizi gerçekleştirebilmeniz için sadece yardım etmek. Belki hiçbir etkisi bile olmayabilir ama olsun en azından bilgi paylaşımı olmuş oldu.

Son olarak çalıştırma tavsiyemde şu:
Hava hortumunun akvaryumdaki ucunu, öncelikle akvaryumun en dibine getirin ve çalıştırın. Eğer hava basmazsa akvaryum yüzeyinden 2-3 cm içe daldırın deneyin eğer hava basıyorsa biraz bekleyin birkaç cm daha indirin aşağı böyle böyle sistem çalışır haldeyken yavaş yavaş dibe indirin. Eğer sisteminizde ki kaçak sıfır ise eninde sonunda en dipte hava basacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

yusufsalmanÇevrim Dışı

Kayıt: 28/12/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 5
yusufsalmanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2012 15:14
Onur kardeşim böyle bir sistemde suyun basıncını karşılayacak ve akvaryuma hava verecek bir gücü vantilatör pervanesiyle bile karşılayamazsın. Yukarıdaki arkadaşların da dediği gibi hava motorları pompa usulü çalışıyorlar. bu yüzden fan kadar sessiz bir hava motoru yapmak imkansız. piyasadan aldığın hava motorları ne kadar kaliteli/pahalı olurlarsa olsunlar, yalıtımları ne kadar iyi olursa olsun hava vasıtasıyla ses de taşıdıkları için belli miktarda ses yapıyorlar. Bunu engellemenin kolay bir yolu şimdilik yok gözüküyor.

Eğer derdin görsellik değilse, yani maksat balıkların oksijen alması ise iç filtrenin çıkışını biraz yukarı doğru vermek veya dış filtrenin çıkışını suyun bir miktar üstünden vermek suretiyle suyun üstünde dalgalanma yaratırsan bunu sağlayabilirsin. herhangi bir hava motorunun çıkardığı sessen çok daha az ses çıkartıyor. benim akvaryumum uyuduğum odada, hiçbir şekilde rahatsızlık duymuyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Azraile_DavetÇevrim Dışı

Kayıt: 21/10/2010
İl: Ankara
Mesaj: 189
Azraile_DavetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2012 10:12

Güzel Çalışma


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

osdoctorÇevrim Dışı

Kayıt: 17/07/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 246
osdoctorÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Şubat 2012 12:05
Benim sessiz hava motoru çalışmam en son aşağıdaki hali aldı. Düşünceme göre fanlı bir sistem su basıncından dolayı akvaryum içine hava basamaz. Bisiklet pompası gibi bir sistemle ancak hava pompası yapılabilir. Ancak bisiklet pompası sistemi de hızlı çalışması gerektiğinde titreşimden dolayı ses yapacaktır. Ben de hava pompası yapmak yerine mevcut pompamın titreşimini kesmeye karar verdim ve aşağıdaki gibi bir şey ortaya çıktı. Motoru bir kutuya koyup içine süngerle takviye yaptım. Kutunun altına ve yanlarına da sünger koydum. Şu an için sesi makul bir seviyeye düşürdüm diyebilirim.
 
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ÇagrıOnarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/11/2010
İl: Ankara
Mesaj: 791
ÇagrıOnarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Mart 2012 19:20
Bu fanlar bilgisayar kasalarında hava sirkülasyonu yaparak verimli hava giriş çıkışını sağlar.Ki bu fanların verdiği hava bir insanın nefesiyle vereceği havadan yaklaşık 5-6 kat daha düşük bir hava veriyor.
Yani arkadaşların ve üstadlarında dediği gibi yeterli basıncı sağlayamaz ve boşuna dönüp durur,hava motorları zaten içindeki pompa ve körük sayesinde akvaryumdaki su basıncını yenebiliyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozcan214Çevrim Dışı

Kayıt: 13/02/2012
İl: Konya
Mesaj: 59
ozcan214Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2012 09:56
zaman geçmiş olsada bir yorum da benden
kutunun içine fan yerleştirilir fanın üflediği yöne çıkış hortumu emiş yönünede giriş deliği yapılır
buraya kadar öncekilerdede var ilavem şu
cekvalf: tek taraflı geçiş sağlayan geri dönüşleri engelleyen yapı diyafram da deniyor sanırım
 
hava motorlarınız bozulduğunda parçalamışsınızdır iki delik bulunur biri emilen havanın geri kaçmamasını diğeri ise itilen havanı geri gelmesini engeller şekilde yuvarlak lastikleri var
umarım anlatabilmişimdir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

g.h.o.s.tÇevrim Dışı

Kayıt: 13/07/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 81
g.h.o.s.tÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2012 00:40
Arkadaşlar gerçekçi olacak olursak bu sistemin çalışma olasılığı sıfır. Havanın hortumdamdan geçip su basıncını yenip hava taşına ulaşması için sağlam bir itiş gücüne ihtiyaç var. Biz bu gücü değil pc fanı radyatör vatilatörü ile bile sağlayamayız. Bu sistemde küçük bir basınç havanın geri kaçmasına yeterde artar bile.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir