Evde Zeytin Nasıl Yapılır?


silametinÇevrim Dışı

Kayıt: 24/09/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 5
silametinÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2020 00:45
Herkese merhaba. [URL=""https://www.sanalpeynirci.com/kahvaltilik""]kahvaltılık[/URL] için ilk alınan şeylerden biri zeytindir. Evde yapımı aslında o kadar da zor olmayan zeytinin nasıl yapıldığını anlatmak istedim. İnternetten edindiğim bilgilerle tabi:) aslında ben egede yaşıyorum ve bahçemiz var bu yüzden şanslıyım. Fakat nerede olursanız olun yapabileceğiniz bir şey bu. İlgililere şimdiden kolay gelsin :)

YEŞİL ZEYTİNİN PÜF NOKTALARI

Yeşil zeytin, zeytinlerin olgunlaşmaya ilk başladığı dönemde toplanan mahsulle yapılır. Siyah zeytin kadar uzun ömürlü olmadığı için kısa sürede tüketilmesi gereken yeşil zeytin, çizme, kırma ve bütün zeytin olmak üzere üçe ayrılır.

Çizme ya da çizik zeytin için zeytinin etli kısımlarına çekirdeğine kadar gelecek şekilde bıçakla bir çizik atılır. Kırma zeytin ise genelde zeytinlerin iki taş arasında hafifçe ezilerek etinin çekirdeğinden ayrılmasının kolaylaştırılması demektir. Kırma zeytin daha kısa sürede yenebilir kıvama gelir ancak yumuşayıp kıvamını kaydetmesi de aynı şekilde hızlı olur.

Bütün zeytin çizmeden ve kırmadan sadece temizlendikten sonra kurulmuş zeytine verilen addır ve diğer yeşil zeytinlere nazaran daha buruk, acımsı bir tadı olur. Çünkü çizme ve kırma zeytinin acı suyunun çıkmasını kolaylaştırır.

YEŞİL ZEYTİN NASIL YAPILIR?

Evde ilk kez yeşil [URL=""https://www.sanalpeynirci.com/zeytin""]zeytin[/URL] yapacaksanız daha küçük miktarları deneyebilirsiniz. Ancak standart bir 5 litrelik kavanoz için 3 ila 3,5 kilogram zeytine ve yaklaşık 1 kilogram kaya tuzuna ihtiyacınız olacak.

Yapılış aşamasında öncelikle zeytinlerinizi iyice temizleyin. Ezik ve çürük olan zeytinler diğerlerinin de bozulmasına neden olacağı için iyice ayıklanmalıdır. Zeytinlerin yaprak ve saplarını da temizledikten sonra hepsini iyice yıkayın. Güzelce çizdiğiniz zeytinlerinizi kavanoza doldurun. Üzerini de kaya tuzu eklenmiş suyla aldığı kadar tamamlayın. Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp zeytinlerinizi güneş görmeyen serin bir yerde 1 ay kadar dinlenmeye bırakın.

Eğer kırma zeytin tercih ediyorsanız zeytinlerin suyunu her gün değiştirip yenileyin. Böylece zeytin acısını 10 gün gibi kısa bir sürede atıp tatlanacaktır. Ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi kırma zeytin çabuk yumuşadığı için çizme zeytin kadar büyük miktarda yapmamanız tavsiye edilir."

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir