Evin Yanındaki Havuz


nakoooÇevrim Dışı

Kayıt: 02/06/2012
Mesaj: 35
nakoooÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2012 01:53
Merhaba arkadaşlar hepinize hayırlı akşamlar, bahçemizde 35 tonluk bir yüzme havuzu var ama kullanmıyoruz şu an içi boş. Evin alt katının arka tarafı yer seviyesinden 2 metre aşağıda ama ön tarafı yer seviyesiyle aynı normal yani. Yani evin bulunduğu yer eğimli olduğu için. Direk soruma girmek istiyorum, salon ile havuz arasında sadece bir duvar var ben bu duvarı 2,5 metre genişliğinde 1 metre yüksekliğinde bir delik açtırmayı düşünüyorum. Delik açtırdığım yere bir cam taktıracağım. Tahmin ettiğiniz gibi cam baya baya kalın bir cam olacak. Üstte sürgülü bir kapak yaptıracağım kış için ayrıca kapakta aydınlatma tesisatı olacak havuzda da havuz için ısıtıcı bulunduracağım 2 veya 3 tane. Benim asıl sormak istediğim şunlar;

*Böyle birşey yaptırmak mümkün olur mu?
*İçinde hangi tür balıkları beslemem daha uygun olur? Yani siz olsaydınız ne beslerdiniz?
*O camın kalınlığıne kadar olmalıdır? Uygun kalınlıkta bir cam bulamazsam, 19mm lik iki veya üç tanesini yan yana koyarak taktırabilirim. Zaten bunu yaptıracağım adamlar usta olacakları için sorun olacağını sanmıyorum onlar bir şekilde hallederler.
*Isıtı ve filtre konusunda nasıl birşey kullanmalıyım?
*Dekorasyonunu nasıl yapayım?

Ayrıca belirtmek isterim havuzdaki fayanslar mavi. Kafamdakileri paintte çizmiştim isterseniz inceleyin: http://f1209.hizliresim.com/11/b/cv3p1.jpg

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 1041
Ulvi ÖzuğurÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2012 02:50
- Yeterli paranız ve imkanınız varsa herşey mümkün, neden olmasın.
- O havuzu 2-3 ısıtıcı ile ısıtamazsınız ayrıca çok maliyetli olur, soğuk suda yaşayabilen havuz balıkları olabilir, koi ve özel japon türleri gibi.
- Cam kalınlığı 40 mm olmalı, genellikle bu tür büyük projelerde akrilik camlar kullanılıyor, ciddi bir araştırma yapmalısınız
- Havuz filtresi kullanmalısınız, kum filtreleri vb internetten araştırın.
- Doğal kayalar kullanabilirsiniz, size kalmış...

Kolay gelsin...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serhancalikÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 705
serhancalikÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Eylül 2012 02:50
Ben sana işin olurundan ziyade eğer olursa ne besleyeceğini nasıl besleyeceğini aşşağıdaki yazıyla belirteyim daha çok yardımcı olur . Ama şukadarını söyleyebilirim . En ufak yapım hatasında evi sel almış gibi birşey olur heralde

http://www.akvaryum.com/Forum/koi_turleruretimhavuz_yapimihastalik_k95673.asp    sayfasındaki Koi-keeper kullanıcısının yazısından alıntıdır .


Koi & Goldfish
 Havuz yapımıyla ilgili kısa bilgiler...
 

Havuz nekadar büyüklükte olmalı?

Yaptığımız en büyük hatalardan birisi küçük akvaryum almaktır. Çünkü her türü besleyemeyebilir ve üretim yapmamız kısıtlanır. Bundan sonra bir büyük akvaryum ve sonra diğer büyüğü diye devam eder. Hem zevkimiz bizi sıkıntıya sokar hemde harcadığımız paralar boşuna gider. Havuz yapımıda aynı şekildedir ''nekadar büyüklükteki bir havuz bana yeterli''  Yapacağınız en küçük Koi havuzu 2 ton olmalı. Japon havuzu ise en az 1 ton olmalıdır. Nedenlerini şu şekilde açıklamaya çalışayım. 10 cm’lik bir koi aldığınızda 2-3 yıl sonra iyi şekilde bakılırsa 50cm uzunluğa ulaşacaktır. Buda ilerde balığın rahat yaşayamamasını sağlar. Çok büyük havuzlarında problemleri fazladır.Temizlik,bakım gibi unsurlar sizin hem zamanınızı hemde masrafınızı çoğaltıcaktır. Bunları göz önüne alarak size nekadar büyüklükte bir havuzun yeteceğine karar verin.

  

Havuzu nereye yapmalı?

Havuzu belirli bir yere yaparken birçok şeyi göz önünde bulundurmalısınız. Bütün gün güneş alan bir yere yapmak sakıncalıdır. Ancak ara ara güneş alan ve biraz gölge kısımda kalan havuzlarda hem yosunlanma en aza inecek hemde ısı farklarının oluşmasını engelleyecektir. Özellikle yer seçimi çok doğru olmalı. Örneğin bahçenize yapacağınız bir havuzu, terasa çıktığınızda görmeli, çardak kenarlarına yada oturma yerlerinin görüş mesafesiyle , açısı özellikle göz önünde bulundurulmalı.

  

Bitki bakabilirmiyim?

Eğer su bitkisi bakmayı gerçekten istiyorsanız bakabilirsiniz.

Ancak bitki seçiminde bilinçli olunmalıdır. Bazı bitkiler yumuşak yapraklı bazıları sert yapraklıdır, çok ışık isteyenler, fazla istemeyenler, derinlik isteyenler, kıyıda yaşayanlar ve su üstünde yaşayanlar olarak çok fazla kategoriye ayrılırlar. Bundan dolayı bitki seçerken bitkiyle ilgili tüm unsurlar düşünülmeli ve gerekli bilgi toplanmalıdır. Bazı türler kışı geçiremeyebilirler. En dayanıklı ve güzel olan nilüfer bitkisi ve şemsiye bitkisidir.İlk etapta bu bitkilerle başlanlamı daha sonra saz türleri ve su üstü bitkileriyle devam edilmelidir.

  

Derinlik nekadar olmalı?

En önemli konulardan birisi havuz derinliğidir. Üstü buz tutmuş 30 cm derinliğindeki bir havuzda Koi’ler her ne kadar yaşayabilsede ben asla tavsiye etmiyorum. Kışı atlatsalar bile balıklarınızın gelişimlerinde aksaklıklar söz konusudur ve kış ayında iyice zayıflamış bir balığın bahar ayındaki hastalıklara karşı direnci çok az olacaktır. Bu şekilde yaşatsanız bile balıklarınızın ömürlerinden çaldığınızı sakın unutmayın. Havuzunuzun en derin yeri en az 1 metre olmalı ve balıklarınız için çok rahat bir yaşama alanı oluşturmalısınız. Ayrıca 1 metre olan derinlik yazın biranda düşen ısı farklarını önleyecektir.

Su geç ısınır geç soğur.

  

Filtrenin önemi...

Havuzunuzun kalbi filtresidir. Filtre sisteminizi havuzunuzu kurarken düşünmelisiniz çünkü filtreyi gizleme olanağınız fazladır. Berrak su, güzel bir filtrasyon ve sağlıklı balık bakmanız hiç şüphesiz kesindir. Havuzunuza havalandırma yapmanızda yarar vardır. Koiler ve Japon balıkları her nekadar oksijensizliğe dayanabilselerde bol oksijeni çok severler. Ve unutulmaması bir gerçek, oksijensizliğin az olduğu yerde bakterilerin üremesi kolaylaşır. Bu şekilde iyi bir filtre sistemi ve havalandırma yapılan bir havuzda balıklarınızın rahat edeceği gibi strestende uzaklaştırmış olursunuz.

   

Dip çekiminin önemi...

Diğer önemli unsurlardan biriside havuzdan yapılacak olan dip çekimidir. Havuzunuza eğim verdiğinizde pislikler bir şekilde en derin kısma doğru gidecektir ve en derine pompanızı koyarsanız fitreniz bu pislikleri toplayacaktır. Ancak tabanı düz bir şekilde yapılmış olan havuz yada farklı yerlerde derinlik verilmiş havuz tabanlarından dip çekmek önemlidir. Gün boyu düşen toz,toprak,yaprak,bitki artıkları….gibi çürüme yapabilecek maddeleri suda çürüme yapmadan ve filtrenizi tıkamadan toplamış olursunuz. Büyük kaba pislikleri , yaprakları kepçe yardımıyla toplayabilirsiniz.

  

Ultraviyole ışını kullanmalımıyım?

Uv ışını havuzunuzdaki yosun oluşumunu engelleyecektir. Uv ışığından geçen alglerin DNA’sı yıkıma uğrar ve yosun oluşumu engellenmiş olur. Ölü alglerde dipte toplanıp filtreniz tarafından çekilir ve berrak bir suya kavuşmuş olursunuz. Ancak Uv almaya karar verdiğinizde tek dikkat etmeniz gereken şey havuzunuza yeterli olup olmamasıdır. Havuzunuzun kapasitesinden ne az olmalı nede çok fazla olmalıdır.

   

Su altı lambası ve fiskiyeler...

Tüm gün havuzunuzun keyfini çıkartmak sizin elinizde. Bunu geceleyinde devam ettirebilirsiniz. Bunun için çok amaçlı kullanılan lamba çeşitleri mevcuttur. Ancak önemli olan bir nokta vardır.Havuzunuza koyacağınız su altı lambasını suyu ısıtmaması gerekmektedir ve fazla ışıktan dolayı balıklarınızı stresten korumalısınız. Bunun için düşük watt’lı lambalar tercih edilmelidir. Özellikle lambanızı fiskiyelerin altına koyarsanız çok hoş görüntülerle gecenizi renklendirebilirsiniz. Fiskiyeler hem göze hitap ederler hemde oksijen sağlarlar. Sadece suya fazla hızlı çarpmayan türlerden alırsanız balıklarınızıda rahatsız etmemiş olursunuz.

   

Kaç KOİ koymalıyım?

Balıklarınızın yıllar sonra büyük boyutlara ulaşacağını düşünerek buna göre balık sayısını ayarlamalısınız. Örneğin 1 tonluk havuza 20 adet 20 cm boyunda Koi koyarsanız yıllar sonra 40-50 cm boya ulaşacağından havuzunuzda sıkışıklığa yol açacaktır ve herhangi bir deri hastalığında tüm balıkların hastalanma riski artacaktır. Rahat yaşamalarını sağlamanız yine sizin elinizde çünkü 20 cm boyundaki bir Koi'yi 1 yıl sonra kolaylıkla üretebilirsiniz ve havuzunuzda yüzlerce yavru olacağından yine sıkışıklık olacaktır. 150 litreye 1 Koi hesabı ederseniz hem balığınızın gelişimi hızlanacak hemde ilerde balıklarınızı daha rahat yaşatmış olursunuz...





serhancalik2012-09-10 02:53:52

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir