F0-F1 Tartışmalarına farklı bir yorum:


CharyÇevrim Dışı

Kayıt: 23/10/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 111
CharyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2011 11:48
[QUOTE=Burak Bulut]

F0 - F1 konusunda yorum yapmak istemiyorum yazacaklarım uzun tutar. Ancak gölden balık yakalama konusunda benim kafamın almadığı tek nokta bir ithalatta binlerce yunus isteniyor örnek bu kadar yunusu bir araya nasıl topluyorlar hepsi aynı boy. Bu kafa karıştırıyor. Belki gölden toplanıyordur. Ama her ay ithalat yapan yüzlerce ithalatçı vardır Afrikadan.

 
Bu kadar balığı gölden aynı boy aynı cins nasıl topluyorlar?
[/QUOTE]
 
Su altında kafeslerde tutup kafesi tamamen doldurduktan sonra su yüzeyine çıkartıyorlar diye okumuştum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2011 13:35

F0 kıyı balıkları tutulup gölden doldurulmuş akvaryumlara alınır arkadaşlar . F0 diğer derinlerde yaşayan balıklar bunlar nelerdir derseniz frontoza iyi bir örnektir . Yakalanır yakalandıkda sonra bi kafese konulur burda yeme alıştırılır . Ve her gün kıyıya yakaştırılır belli bir sürede basıncdan basıncsız ortama alıştırılarak akvaryum ortamına geçişleri sağlanır.

 
Diğer bir husussa discuslardada f0 olup olmayan diye ayrım vardır . Buda wild discus ve hibritler olarak ayrlırlar . Doğada 4 çeşit altında toplanan discuslar akvaryum ortamında cogaltılarak su andaki hibrit türler elde edilir. Normalde doğada sadece 4 varsyonu bulunan discusların hibritleri yani akvaryumdaki melezleştirmeden meydana çıkan tür sayıları şu anda bilinmemekde. Her gün yeni bir hibrit çıkıyor .
 
F0 ve F1 balıgın farkları vardır arkadaşlar . İnsanların F0 balıkları tercih etelerinin sebebi yunuslarda geçmişde olan verimi artırmak için electra denilen türle kırılıp orjinalde olan kafaları artık göremiyoruz denile bilir. İnsanların f0 balıklara yönelmeleri birazda beslediğimiz balıgın ne tür oldugunu daha iyi bilmek. Akvaryumun ortmamında çogaltılmış balıklara göre doğadaki hal ve haraketlerini seyretmek . Bence en önemlisi artık kandırılmak istedikleri türlerin kırmamış kanına başka bir kan karışmamış saf türlere sahip olmak geliyor başında . Doğadaki durum ise kişiye göre göreceli tartısıla bilir .  Doğadan tutulan balıklarla doğanın dengesi ile oynandıgını düşünmüyorum . Fakat akvaryum ortamında kırılan balıklar doğanın dengesi ile oynuyor. Bi gölün balıgının başka bir göle salınması doğa ile oynamaktır bence .
 
Saygılarımı sunarım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sprwonÇevrim Dışı

Kayıt: 15/03/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 956
sprwonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2011 14:24
Balığın f0 f1 olması problem değildir bu satışlar içinde geçerli diye düşünüyorum çünkü ben birçok satıcı biliyorum akvaryum ortamında üremiş büyümüş yavru tutmuş ama forumları f0 larla kafa kafaya gider herşeyden önemliside böyle bir balığı satan arkadaşımızda doğal olarak alıştırma derdi yok zaten alışık yavrudan büyümüş uyumlu koloni yerli üretim denildiğindede f0 balığı tercih edenler kadar bu balığıda tercih edenler oluyor şahsen bende f0 balığı alıştırma sıkıntısına girmeyi düşünmeyenlerdenim bir çok arkadaşımızda bu düşünceye sahiptir ama olay tropheus olunca inanın hiç birinin önemi yok diye düşünüyorum benim için dünyanın en sevimli en güzel balıkları.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak BULUTÇevrim Dışı

Kayıt: 07/10/2010
İl: Izmir
Mesaj: 3813
Burak BULUTÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2011 09:12
[QUOTE=sprwon]Balığın f0 f1 olması problem değildir bu satışlar içinde geçerli diye düşünüyorum çünkü ben birçok satıcı biliyorum akvaryum ortamında üremiş büyümüş yavru tutmuş ama forumları f0 larla kafa kafaya gider herşeyden önemliside böyle bir balığı satan arkadaşımızda doğal olarak alıştırma derdi yok zaten alışık yavrudan büyümüş uyumlu koloni yerli üretim denildiğindede f0 balığı tercih edenler kadar bu balığıda tercih edenler oluyor şahsen bende f0 balığı alıştırma sıkıntısına girmeyi düşünmeyenlerdenim bir çok arkadaşımızda bu düşünceye sahiptir ama olay tropheus olunca inanın hiç birinin önemi yok diye düşünüyorum benim için dünyanın en sevimli en güzel balıkları. [/QUOTE]
 
Ben kendim F0 furyasına kapıldım açıkcası fakat bana kalırsa F0 demek en iyisi demek değildir. Akvaryumda büyümüş bir balık F0 dan daha iyi olabilir. Fakat F0 safkan demektir. Ayrıca F0 ların farklı avantajları vardır kolay hasta olmazlar bakterilere karşı dirençleri vardır. Balık kusturulmak nedir bilmez yavrusunu kendisi büyütür sizin karışmanıza gerek kalmaz vs.
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

meto2mÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1181
meto2mÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2011 11:11
[QUOTE=Burak Bulut][QUOTE=sprwon]Balığın f0 f1 olması problem değildir bu satışlar içinde geçerli diye düşünüyorum çünkü ben birçok satıcı biliyorum akvaryum ortamında üremiş büyümüş yavru tutmuş ama forumları f0 larla kafa kafaya gider herşeyden önemliside böyle bir balığı satan arkadaşımızda doğal olarak alıştırma derdi yok zaten alışık yavrudan büyümüş uyumlu koloni yerli üretim denildiğindede f0 balığı tercih edenler kadar bu balığıda tercih edenler oluyor şahsen bende f0 balığı alıştırma sıkıntısına girmeyi düşünmeyenlerdenim bir çok arkadaşımızda bu düşünceye sahiptir ama olay tropheus olunca inanın hiç birinin önemi yok diye düşünüyorum benim için dünyanın en sevimli en güzel balıkları. [/QUOTE]
 
Ben kendim F0 furyasına kapıldım açıkcası fakat bana kalırsa F0 demek en iyisi demek değildir. Akvaryumda büyümüş bir balık F0 dan daha iyi olabilir. Fakat F0 safkan demektir. Ayrıca F0 ların farklı avantajları vardır kolay hasta olmazlar bakterilere karşı dirençleri vardır. Balık kusturulmak nedir bilmez yavrusunu kendisi büyütür sizin karışmanıza gerek kalmaz vs.
 
Saygılar...
[/QUOTE]
Malesef bu dedikleriniz doğadaki balıkla alakalı.Bu saydığınız tüm özellikler akvaryum ortamındaki şartların doğadaki şartlarla uyuşmadığından dolayı zamanla kaybolacaktır.Hiç bir zaman doğadaki şartlar akvaryum ortamında sağlanamaz.Doğada tropheuslar yavrularını ağızlarından salıp kaya diplerinde saklıyarak yemlenme ihtiyaçlarını giderebilmektedirler.Bu yüzden yavrularını uzun süre tutabilirler.Kolay hasta olmazlar diyorsunuz,aslında yaşam şartları  değiştiği,uzun süre yem yemediği için vucut dirençleri düşecek ve hasta olmaya çok daha müsait olacaklardır.Doğadaki beslenme ve canlı alg bulabilme olanağı akvaryum ortamında sağlanamayacaktır.Hayati gereklilik olan Güneş ışığı akvaryumlarımızda sağlanamaz. Balıklar için en tehlikeli olan farklı ortamlardaki farklı bakterilerin çatışmasıdır bu olay FO balıkların tankımızda girmesi ile başlayacaktır.Bunun gibi sebeplerden dolayı direç sistemleri hiç bir zaman doğadaki gibi olamaz.
   Sanıldığı ve böbürlenerek yazıldığı gibi FO balıklar doğadaki özelliklerini ve formlarını akvaryum ortamında sürdüremeyeceklerinden,balıkların form durumları ve türünün özelliklerini yansıtabilmeleri için bütün iş balıkların biz bakıcılarına düşmektedir.Bizler doğadaki şartları maksimum sağlamaya çalışarak(hiç bir zaman tam anlamı ile mümkün değil)balıklarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz.Benin doğadan geldiklerinde köşe bucak saklanan ve yemin ne olduğunu bilmeyen balıklarım artık cama yapışır bir şekilde yem istiyor bu özellik bile yaşam tarzlarının ne kadar çok değiştiğine en güzel örnektir.
   Bana göre balığın akvaryum ortamında FO - F1 olması çok önemli değildir.Önemli olan tankımıza yeni aldığımız balıkların Safkan olmaları ve yavruluk süresinde iyi bir bakım ve yemlenme geçirmeleridir.FO balık almak çok üst düzey balık almak demek değildir.Sadece tercih ettim aldım demektir.Bunları yazmamın sebebi FO balıklar alınmaz demek için değil sadece balıklardaki farkın bizlerin bakımı ile alakalı olduğunu anlatmak içindir.Benimde şu an beslediğim balıkların büyük çoğunluğu FO olarak alınmıştır.Balık alırken FO bir tercih sebebi olmamalıdır,tercih sizin balıkları gözlemleyip türünün özelliklerini yansıttığına ve safkan olduklarına kanaat getirmeniz olmalıdır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

UzmanÇevrim Dışı

Kayıt: 11/01/2007
İl: Ankara
Mesaj: 408
UzmanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2011 11:55
Konu başlığı güzel olmuş.Diğer üye arkadaşlarımızında dediği gibi f0 ve f1 kavramını ticari amaçlı kullanan kişilerde mutlaka vardır...

F0 göl şartlarına alışkın vahşi balıktır...Ve doğada yediği besinler bizim sağlıyacağımız yemleme metodunda %100 bunu sağllayacağımızı düşünmüyorum...En basit bir örnek yem olarak verilen besinlerin içindeki son kullanım için uzatılan bozulmamasını sağlıyan kimyasalların yanı sıra içeriklerindeki vitaminlerin,minarellerin doğal şartlar da oluşturulup tek bir yem haline getirmenin saflığını sanmıyorumki göldeki besin değeri seviyesinde olsun mutlaka ufak da olsa fark vardır diye düşünüyorum...Doğal ortamdan koparıldıkları doğrudur bu balıkların fakat en nihayetinde onların fizyolojik yapılarında değişimi minimize etmek adına bir çok su katkısı ve akvaryum şartları oluşturulabilmekte..Nasıl mı ??
Ben eskiden imparator cinsi balık beslerdim sanırım bir biri dişileri eşleşen ve çapramazlamanın kolay olduğu ve türkiyede neredeyse en kırık cinslerin bulunduğu malawi gölü imparator ailesidir sanırım... ve 3-4 değişik türü dişileri ile birlikte orjinal ırkları mevcuttu...1 metrelik std bir akvaryuma bunları bıratığımda hep gördüm ki bir diğer erkek diğerini bastırmış ve onun dişileriylede çiftleşiyor...Daha sonra 500-600 litrelik tank yaptığımda ve yıllar sonra onları bunun içinde beslediğimde aynı durumla karşılaşmadım... Her tür kendi dişisi ile çiftleşmekte hatta bir birleriyle kavga bile etmiyen aynı türün 3-4 farklı varyasyonlarının mutlu düzenli halde ürediklerini ve yaşadıklarını gözlemledim...Yani balıklar gölde de kendine bir bölge belirler ve o alanı genelde sahiplenirler...Eğer akvaryumunuzda üreme zamanında yada normal zamanda kavgadan doğan yaralama ve ölümler olmuyorsa o hacim seviyesi ve balık sayısı kombinasyonunda optimaliteyi yakalmış olduğunuzun görsel kanıtıdır...F1 balık buradan akvaryuma getirilmiş ve akvaryum şartlarında f0 dan doğan yavruların neslini belirtir...Tabikide akvaryum şartlarında kendi kardeş türlerinden ne kadar az üreme alınabilirse gelicek nesillerdeki güzellikte bir okadar saf ırkına yakın çıkıcaktır kanısındayım ama bunu akvaryum hobisi içerisinde yapmak oldukça zordur bu yönlü bir kaygı söz konusu olabilir elbette uzun zaman içinde... İzlediğim belgesellerde bulduğum kaynaklarda da milyonlarca yıldır yaşamkta olan bu tür tanganyika gölü incelenmesinde  tek bir ırktan bu noktalara gelmiştir... Aynı dünyanın milyonlarca yıldır kendini aldığı bu günki hali gibi.
Aynı türün bile farklı kayalık bölge kıyılarda değişik varyasyonlarına bazı türlerde rastlanabilmektedir... Hepsi o bölgenin bulunduğa bölge şartlarına besin seviyesine oranla değişim ve alışma göstermiştir...Yani gölde bu balıklar kendi bölgeleri hariç oralara müdahale etmediği gibi akvaryum şartlarında bilinçsizce yapılan durumlarda bu mağlesef yapılabilmektedir...

Bu hayvanları doğal yaşamından uzaklaştırmak konusuna gelince şunu belirtmek istiyorum...Biz insanlarda doğanın bir parçasıyız bugün dünyanın hemen hemen her yerindeki deniz ve göllerde balıkçılık yapılıp insanlara sunulup bir nefis yenilmektedir...Ayrıca doğada bir çok işimize yarıyacak canlıyıda biz kendi gıdamızı karşılamak amaçlı besleniyoruz yada rehin tutup gündelik işlerimizi yapıyoruz,yani bu konuda duyarlıysak bunu genel ölçüde üstüne düşüp her canlı için uyglamalıyız diye düşünüyorum... Biz sadece şunu yapmalıyız ki bunları yaparken doğal alana zarar vermeden deforme etmeden sağlıklarını bozucak ve onları o yönlü bir ölüme sebebiyet vericek şekilde davranışlarda bulunmamalıyız...

Son olarak f0 ve f1 kavramları bence daha çok çaprazlanan türlerde önem arz eder...Haa balıklardan anlıyorsanız zaten kimsenin f0 yada f1 demesine bakmanıza gerek yoktur iyi balığı zaten sizde anlarsınız...
Ben kendim tanıdığım bir abimin kendi elde ettiği göl balıklarının yavrularından bizzat aldım ve besliyorum.. Herkezinde yapıcağı yada yapmak istediği konular üzerine yeterli araştırma bilgilenme ve bu sonuçta doğru kişilerile tanışıp iş yaptığında ben yanılıcaklarını pek sanmıyorum...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

armagantÇevrim Dışı

Kayıt: 06/04/2010
İl: Afyon
Mesaj: 95
armagantÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2011 00:08

Balığın F1 F0 olmasından ziyade türünün sahip olduğu özellikleri taşımasıdır. En basit örnekle LD den almış olduğum almanya ithalati olan red rainbowların rengi afrika ithalatından gelen balıklardan daha iyidir. Ama herkezce beklenen afrika ithalatının daha iyi olmasını bekledikleri. Anne ve babasını görerek aldığınız F1 balık bence hepsinden iyidir. Akvaryumda doğup büyümüş bu şartlara alışmış yem yeme problemi olmayan balıktır. (Halen afrika grubunu yeme alıştıramadım ıspanak yemeye devam ediyorlar yakında temel reisle safinazlar gezecek akvaryumda.)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2011 23:13
Arkadaşlar görüyorum ki aşağı yukarı herkes aynı fikirlere sahip f0-f1 olmasından ziyade sağlıklı ve formu düzgün balık istiyoruz buda herkesin balığın nerden geldiğinden çok türünün özelliklerini yansıtması ve güzelliklerini sergilemesi yonunde araştırma yapıp balık almamızı gerektirdiğini ortaya koyuyor. sahilguvenlikci2011-02-18 23:14:05

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

malawi izmirÇevrim Dışı

Kurumsal Üye
[C]2,1,95451[/C] [C]2,2,95451[/C]
Kayıt: 04/07/2010
İl: Izmir
Mesaj: 1140
malawi izmirÇevrim Dışı
Kurumsal Üye
Gönderim Zamanı: 18 Şubat 2011 23:58
Sahte cıkarılan F0 belgeleri piyasada bol bol mevcut ve cok kolay ulasılabiliyor balıgına guvenen zaten kucuk bir dip not harici F bilmemkac diye belirtmeye neden gerek duysun. Amac istenmeyen caprazlamalardan uzak kırma olmayan turler yetistirmek. Sahsen, guvenilir isim yapmıs ithalatcılar haric ,F1 diye, gözun tutmadıgı balıkların alınmaması gerektigini dusunuyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emrahsaylanÇevrim Dışı

Kayıt: 07/11/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 821
emrahsaylanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2011 00:52
Arkadaşlar bir satıcı balıklarına F0 veya F1 diyorsa o balıkların zaten türlerinin en güzel örnekleridir demek istiyordur. Ben takastan F1 olduğu söylenilen Scolofi (Mavi Prenses) aldım ve ilk aldığımda, sadece ve sadece Nadir Mbuna denilen türlerden beslemek düşüncem olduğundan dolayı burnuma tutmamıştım fakat bu balıklar o kadar çok hoşuma gittiler ki şimdi 2e2d şeklinde olan bu balıklarımı tankta tek tür olarak hayranlıkla beslemekte ve bir sürü de yavru almaktayım. Şimdi bana bu balıkları veren arkadaş F1 demeden verseydi bu kadar hayran olarak beslermiydim bilemiyorum. Maalesef ki F0'ların sertifikaları olabiliyor fakat F1'lerin böyle br olanakları yok. Sadece ve sadece güvene dayalı bir alış-veriş söz konusu olabiliyor. Tabii ki balıkların formları da size bu balıkların F1 olup olmayacağı konusunda da fikir verecektir. F1'lerin böyle de bir dezavantajları var. Bir balığı F1 olarak satabilmeniz sadece satıcı ile alıcı arasındaki güvene kalmış bir durum. Kaldı ki forumdan satabilmeniz için de F0'ların fotolarını ve sertifikalarını da ibraz etmiş olmanız gerekiyor. Yani 2 sahibi olan satıcının F1 diyebilmesinin imkanı yok!! Derse forumdan direkt olarak uyarı geliyor ve ilanı siliniyor.
F0 veya F1 olmasının bir önemi varmı? sorusunun bendeki cevabı; evet var!!
Bu balıklar her ne kadar doğadaki gibi değillerse de doğadaki renkleri ve formlarına en yakın türlerdir. Malawi'den yakalanan (yemek için veya satmak için olsun farketmez) balığa en çok benzer türdür. Renkleri en karakteristik özelliklerindedir. Formları doğadaki formuna en yakın şekildedir. Ben sadece tür çaprazlamalarına karşıyım. Türü çaprazlanmamış tüm balıklar benim için değerlidir. Bunu da en iyi F0 ve F1'lerde bulabilirsiniz. Hobicilerin bence bu yüzden F0 ve F1 takıntıları vardır ve daha fazla parayı bu balıklara bu yüzden verirler. Tabii ki akvaryum ortamında büyütülmüş hiç bir çaprazlama görmemiş, çok iyi beslenmiş balıkları üreten hobicilerimiz vardır. Bu hobicilerin ürettiği balıklar tabii ki çok değerlidir ama benim şahsi kanaatim F0 ve F1'in yerini bu balıkların tutmayacağı yönündedir.
Selamlar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AiltonÇevrim Dışı

Kayıt: 19/01/2011
İl: Ankara
Mesaj: 33
AiltonÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2011 20:40
Arkadaşlar bu f meseleleri bencede çok abartılmaya başlandı satılan her balık için almadan önce galiba sertifika (kafa kağıdı) istenilcek artık.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak DenizÇevrim Dışı

Kayıt: 03/03/2010
İl: Ankara
Mesaj: 2467
Burak DenizÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Şubat 2011 21:09
Benim Yarcan F-Türk doğma büyüme Türk bildiğim kadarı ile formundan veya yem yememesinden şikayetçi değilim Allaha çok şükür.Önemli olan F0-F1 değil önemli olan balığın formu ve güzellğidir.Ama bir yandanda iyi bir olaydır.F0-F1 balıkları siz tanıyorsunuz ve ona göre alıyorsunuz.Huyunu suyunu bilmediğimiz saf olmayan kırılmış Tropheus çok fazla.Yalnız bir o kadarda f0 veya f1 denilebilecek güzellikte balıklarda mevcut.F0 adaptasyon süreci oldukça fazla fakat bunu Türkiyede sayılı sayıda yapan bir kaç firma var adını herkes az çok biliyordur.Ld Akvaryum-Deep Sea Pet Center-Aqua Pet Center vs...Gibi firmalar bizim için en uygun olanlarını getiriyorlar elbette.Yapılacaksa ya böyle firmalardan Alış-Veriş yapılacak ya da Forumdaki adı belli sayılı F0 besleyen kişilerden alınacak.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

The_ÜSTAD_06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/06/2010
İl: Ankara
Mesaj: 3678
The_ÜSTAD_06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 28 Nisan 2012 17:55
Kim neyi tartışırsa tartışsın Balık gölden çıkıp akvaryuma girdimi F0 olsa ne olur F1 olsa ne olur....Bence akvaryuma giren bütün balıklar F1 dir..... Doğadan koptumu iş biter.....Balıklar akvaryumumuzda sağlıklı olsun yeter.....DELİTAY40_FB2012-04-28 23:46:56

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir