F0 BALIKLARIN ADAPTASYON SÜRECİ


GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2010 09:55
Özellikle yeni yapılan ithalatta (Tanganyika gölünden direkt getirilen balıklar) balık kayıplarını en az indirgemek ve F0 balıklarda yapılan yanlışları düzeltmek adına kendi bilgilerimi yazmayı uygun buldum. Dilerim herkez istediği F0 balıklara sağlıklı bir şekilde kavuşur.

1-Tankınızı Tanganyika su değerlerine getirin. (Lake Salt, Puffer)
2-Kesinlikle suyu iyice oturmuş tank olsun. (1 aylık 2 aylık yeni kurulmuş tank bile kurtarmaz.)
3-Suyun ısısını 24 dereceye indirin. Gelen balıklar soğuk suda gelecek. (Bazıları balıklar mantar olmasın diye suyun ısısını 27 dereceye falan çıkarıyor ki bence hata yapıyorlar)
4- Balıkları bir kovaya aktarın ve 1 saat hava taşı ile havalandırma yapın.(Bu esnada kesinlikle su eklemeyin. Bırakın balıklar kendine gelsin)
5-Sonrasında hava hortumu ile 2-3 saat sürecek bir su ekleme operasyonuna başlayın. Su damla damla aksın. (Asıl balık kayıpları burda yaşanır. Acele ile yarım saatte su ekleme yaparak suya salarlar sonrasında balıklar ölünce ithalatı yapan firmaya yüklenirler.Sikkin)
6-Işıkları kapalı akvaryuma salın. Birkaç gün yemleme yapmayın. Suya elinizi sokmayın. Dekorasyon değiştirme işi yapmayın. Hatta tankınız ayak üstü bir yerde bile olmasın.
7- Bir süre sadece bitkisel yemleme yapmak sağlıklı olacaktır. Sonrasında normal yemlemeye geçilebilir.
8-Su değerlerini çok yavaş değiştirerek balıkları Birkaç ay içinde şehir suyuna adapte edin. Su sıcaklığını da 26 dereceye getirdinizmi adaptasyon tamamdır.Tebessüm

Burda bazı konulara açıklık getirmek gerekiyor.

Bir kere F0 balıklar dayanıksız olur yok efendim göldeki değerleri aynen muhafaza etmeliyiz, o yüzden de bu balıklara bakmak çok zahmetli de gibi laflara itibar etmeyin. Gölden çıkan her balık sağlıklı çıkmaz güzel de çıkmaz. (Gerçi orada toplayıcılar işin sarrafı olmuş sağlıksız ve türünü yansıymayan balıkları eliyorlar.) Ama sizin elinize geçinceye kadar gelen süreçte sağ kalan balıklar en dayanıklı ve sağlam olanlar olacaktır. Hele bir de türlerini yansıtıyorlarsa mükemmel bir renk ve forma sahip olacaklardır.( Biraz da şans işi.Tebessüm)

Ayrıca bir kaç aylık bir süreçte kademeli olarak su değerlerini musluk suyu değerlerine getirebilirsiniz. Yeterki bu süreci uzun vadeye yayın. Musluk suyunda F0 balık beslemenin keyfini yaşayın.

Şunu da belirteyim yerli sularımızda doğup büyüyen yavrular her zaman daha sağlıklı ve dayanıklı olurlar. Ama makul fiyata F0 balık getirtebiliyorsanız ve yaşanacak kayıpları göz ardı edebilecekseniz bu size daha cazip gelebilir. Burda tercihler kişiye kalmış.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ŞamilÇoLakÇevrim Dışı

Kayıt: 24/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 271
ŞamilÇoLakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2010 10:42
Güven bey bilgilendirme için sonsuz teşekkürler. Çoğu kişinin yapmadığını yada yapmak istemediğini yapıp hobici arkadaşlara yardımcı olmuşsunuz. Tekrar teşekkürler emeğinize sağlık. Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2010 14:01
[QUOTE=samilcolak]Güven bey bilgilendirme için sonsuz teşekkürler. Çoğu kişinin yapmadığını yada yapmak istemediğini yapıp hobici arkadaşlara yardımcı olmuşsunuz. Tekrar teşekkürler emeğinize sağlık. Saygılar... [/QUOTE]

Bir şey değil Şamil bey, biraz faydalı olabildiysem ne mutlu bana. Aslında aklıma gelenleri yazdım. Üstüne daha ekleme yapılabilir. Sorulara cevaplarlada pekişen bilgilendirme yapabiliriz. Umarım faydalı bulanlar bir teşekkür butonunu esirgemez. Forumda paylaşım bir yana teşekkürü bile çok görenler var.Sikkin

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

brooklyn_bjkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 708
brooklyn_bjkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2010 14:30

Güven bey gayet sağlıklı,garantili bir tarif yapmışsınız lakin bu uyarılar sağlıklı gelen balıklar için geçerli diye düşünüyorum.Her f0 balıkta aşırı parazit,yanma,suya ekledikten sonra mantar gibi hastalıklar söz konusu olabiliyor.Uzunca araştırmalar yaptıktan sonra,geçen haftada deneme şansı bulduğum jungle parasite clear diye bir ilaç var.Şuana kadar gördüğüm en etkili ilaç diyebilirim.İç ve dış parazitlerin ikisine aynı anda tedavi olarak uygulanıyor ve mükemmel sonuç veriyor.Tek sorun ülkemizde bu ilaç yok yada ben bulamadım.Yabancı forumlarda hem hobicilerin hem toptancıların bu ilaç sayesinde güvenle f0 ithalatı yaptıkları söyleniyor.Bu ilacı getirtebilecek arkadaşlar var ise bende maddi manevi destek olabilirim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2010 14:40
Onur bey Her F0 balık iç ve dış parazitli gelecek diye bir şey yok. Aslında direkt gölden geliyorlarsa sağlıklı olma ihtimalleri daha yüksek oluyor. Ama almanya gibi ülkelere gelip ordan ülkemize gelirken hastalık olasılığı yükseliyor. Genelde dış parazit olur. Oda kolay tedavi olur. Ama iç parazitte tropeus gibi türlerde çok kayıp yaşanıyor. Şunu söylemeliyim ki balıklar iç parazitli geliyorsa ithal edilen yerin bunun farkında olmaması pek mümkün gözükmüyor.Sikkin

Hastalık tedavi süreçleri ve ilaçları ise ayrı bir konu olur doğrusu.Tebessüm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

meto2mÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/03/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 1181
meto2mÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Nisan 2010 20:05

Güven bey bilgilendirme çalışmanız ve emeğiniz için teşekkürler.

Ayrıca tavsiyelerinize ek olarak tropheuslarda Blout olmalarını engellemek amacı ile bir hafta boyunca yemlerine FLAGY karıştırma sureti ile yemleme yapılmasını tavsiye ederim.Ayrıca yemleme azar azar günde 2 kere yapılırsa balıkların kuru yeme geçişleri sırasında bağırsak tıkanmaları sonucunda blout olmaları engellenebilir.Tankınızdaki hava sisteminide artırırsanız balıklar daha fazla rahat edeceklerdir.Diş parazitler ve vucut yaralanmaları için sizlere MELAFİX adlı ilacı tavsiye ederim.
Tekrar emeginize sağlık.

 

meto2m2010-04-02 20:07:23

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emrbilginÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 701
emrbilginÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2010 09:58
Güven abi, veya başka abilerin tavsiyeleri, yaşadıkları güzel veya kötü tecrübeler varmı acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sarıkoçÇevrim Dışı

Kayıt: 17/05/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 274
sarıkoçÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2010 17:37
  S.a arkadaşlar uzun zaman malawi ve tropheusların bir çok türünü besledikten sonra kendime F0 koloni almaya karar verdim ve uzun araştırmalar yaptıktan sonra yaklaşık olarak bir buçuk ay kadar önce Almanya menşeili Tropheus Red Rainbow Kapwimba koloni aldım 10 adet ve 2e 8d oranında peryodik olarak balıklara uyguladığım müdahaleleri ve karşılaştığım sorunları sıralamalı olarak yazacağım ayrıntıları (http://www.akvaryum.com/Forum/f0_red_rainbow_kapwimba_koloni_(resmler__6_syfda)_k354143.asp?PN=1) lnik e tıklayarak resimleri ile görebilirsiniz.
 
1-Balıkları getirten arkadaşımın höbihanesine giderek  yem yemelerini ve akvaryum ortamındaki davranışlarına bakıp 2 e8 d oranında aldım oradaki suyu dijital ph metre ile ölçtüm  8,5 civarı geldi
 
2-Eve getirdikten sonra kendi tankımın ph seviyesini ölçtüm 8,4 civarı çıktı ph seviyesine müdahaleleri Tanganika buffer ve salt ile düzenlemeler yaptım .
 
3-balıkların bulunduğu kovaya  hava ve hava hortumu ile damıtma usulü kullanarak yaklaşık olarak 2 saat kadar tank suyuna alıştırma yaptıktan sonra tanka koydum yaklaşık 3 gün boyunca tankın ışıklarını kesinlikle kullanmadım ve 1 gün boyunca yemleme yapmadım 2, günün sonunda az az ve pul yem olarak yemlemelerini yapmaya başladım
 
4-1 hafta boyun ca bir aksilik olmadı ama daha sonra dişilerimden birinin yeme vurduğunu ve yemi tükürdüğünü gördüm yani bloat belirtileri daha sonra kendime clout adlı ilaçtan aldım 4 gün boyunca kullanarak ( kullanma şekline göre) tedavi uyguladım. aradan 2 gün sonra diğer balığımında yem yemeye ve diğerlerine ayak uydurduğunu gözlemledim.
 
5-Ama kesinlikle balıklarıma ve akvaryuma kesinlikle el ile yada dolaylı yollardan müdahalede bulunmadım taki ne zaman kurlaşmalar çoğaldı ve balıklar artık iştahlı bir şekilde yem yemeye başladı ve artık beni görmeye başlayınca yemleme vakitlerinin geldiğini kavradılar.işte o zaman tankımda hoşuma gitmeyen her şeyi değiştirmeye karar verdim.
 
6-Balıklarıma kendi yaşam ortamlarındaki habitatlarına ve göze hitab edecek şekilde bir çok değişiklik yaptım kesinlikle şunu söyleyeyim yaptığım bu değişiklikler yerinde oldu.Hem balıklarım emnnun hemde ben Big%20smile
 
7- Yaptığım değişiklikler ve ALLAH (Celle Celalehu)nun izniyle sağlıklı ve oturmuş bir koloniye sahip oldum. Bunu sonucunda şu anda balıklarımdan biri 3 gündür yumurta almış durumda İnşallah kazasız ve belasız bir şekilde yavrularıma kavuşurum.
 
8-Önemli tavsiyelerde bulunmak isterim Haftalık dip çekimi ve su değişimlerini kesinlikle yapın, Ph kontrolunu yapmayı unutmayın balıklarınızı çeşitli ve kaliteli yemlerle besleyin elinizden geldiğince tanka müdahalede bulunmayın ve balıklarınızı kendi haline bırakın zaten gerisini göreceksiniz ve arkadaşlar F0 alırken çok acele etmeyin tanıdık ve güvenilir kişilerden alın, araştırma kesinlikle yapın bu forumda bununla ilgili çok çeşitli bilgiler var İnşallah F0 alacak arkadaşlar kayıpsız bir şekilde istediği canlılara kavuşurlar herkeze Saygılar.
 
 
 
sarıkoç2010-04-03 17:38:01

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Nisan 2010 23:34
Doğru bir alıştırma süreci izlemişsiniz Mustafa bey. Şunu da belirtelim her F0 balık hastalıklı yada bload olacak diye bir şey olamaz. Nereden hangi şartlarda aldığımız çok farkediyor. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

nadirgoktanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 24/12/2009
İl: Ankara
Mesaj: 966
nadirgoktanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Haziran 2010 17:52
F0 olmasalarda ben kendi yavrularımı tankıma eklerken yukardaki maddelerin çoğunu uyguladım ve 30 a yakın balıktan minicik bir yavruyu kaybettim. o kadarda olur diyorum. Güven abicim bilgiler için çok teşekkürler fakat suyu 26 derece demişsin ya yukarda hani. bir yerde ilk ekleneceği zaman 30 C ye yakın olsa daha iyi olur gibisinden bişeyler okumuştum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SantiagoÇevrim Dışı

Kayıt: 18/05/2009
İl: Ankara
Mesaj: 901
SantiagoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 25 Haziran 2010 04:10
Bende şuan 4 tür F0 balık var (daha doğrusu 3 tür), hepside malawi türlerinden.İlk elime geçen balıkları tanka ekledim alıştırarak , daha sonrasında ilk dip çekimimden sonra(muslukdan direk veriyorum şebeke suyu) bir kısmını kaybettim.Diğerleri halen yaşamakta.Diğer 2. gelen balıklarıma ise yine aynı yaptığım alıştırma sürecini uyguladım.Bu sefer ise 0 kayıp yaşadım , hatta şuan yavru bile almaya başladım.Almış olduğum 3. tür balık ise tamamını kaybettim :@ .Aldığım 4. türde de henüz bir kayıp yaşamadım.Yumuarta tutmaya bile başladılar.Hepside Almanya stald menşeili balıklar ama her parti gelen balıklar farklı sanırım... Yaptığım işlem hepsinde aynı , aldığım gün bile aynı ,Almanyadan gelip 4 gün sonra tankıma eklediğim balıklar.İthal balıkları beslemek onları üretmek , şebeke suyuna alıştırmak hepside birbirinden zor işlemler bence , çok kayıp veriyorsunuz..Bu yüzden şebeke suyuna alışmış yavruları alıp beslemek herzaman daha iyidir...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

GÜVENÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]4250,1[/B] [C]2,2,23556[/C]
Kayıt: 06/03/2007
İl: Ankara
Mesaj: 2190
GÜVENÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Temmuz 2010 16:38
[QUOTE=Santiago06]Bende şuan 4 tür F0 balık var (daha doğrusu 3 tür), hepside malawi türlerinden.İlk elime geçen balıkları tanka ekledim alıştırarak , daha sonrasında ilk dip çekimimden sonra(muslukdan direk veriyorum şebeke suyu) bir kısmını kaybettim.Diğerleri halen yaşamakta.Diğer 2. gelen balıklarıma ise yine aynı yaptığım alıştırma sürecini uyguladım.Bu sefer ise 0 kayıp yaşadım , hatta şuan yavru bile almaya başladım.Almış olduğum 3. tür balık ise tamamını kaybettim :@ .Aldığım 4. türde de henüz bir kayıp yaşamadım.Yumuarta tutmaya bile başladılar.Hepside Almanya stald menşeili balıklar ama her parti gelen balıklar farklı sanırım... Yaptığım işlem hepsinde aynı , aldığım gün bile aynı ,Almanyadan gelip 4 gün sonra tankıma eklediğim balıklar.İthal balıkları beslemek onları üretmek , şebeke suyuna alıştırmak hepside birbirinden zor işlemler bence , çok kayıp veriyorsunuz..Bu yüzden şebeke suyuna alışmış yavruları alıp beslemek herzaman daha iyidir... [/QUOTE]

Evet gürkan bey. Aniden bütün balıkları kaybedebilirsiniz ve nedenini asla bulamayabilirsiniz. Ne olacağı belli olmuyor. Resmen tombala çekmek gibi. Ama o güzel ve renkli balıkları görünce bazen herşeye değer diyebiliyorsunuz. Burda F0 beslemek tercihi kişilere kalıyor.


[QUOTE=nadirgoktan]F0 olmasalarda ben kendi yavrularımı tankıma eklerken yukardaki maddelerin çoğunu uyguladım ve 30 a yakın balıktan minicik bir yavruyu kaybettim. o kadarda olur diyorum. Güven abicim bilgiler için çok teşekkürler fakat suyu 26 derece demişsin ya yukarda hani. bir yerde ilk ekleneceği zaman 30 C ye yakın olsa daha iyi olur gibisinden bişeyler okumuştum. [/QUOTE]

Sağol nadircim. Suyu 24 dereceye indirin dedim. Sonrasında alıştırarak 26 dereceye çekebilirsiniz dedim. Ve bazıları ilk eklenirken hasta olmasınlar diye yüksek ısı tercih ediyorlar ama bence bu yanlış dedim.Göz%20Kirpma

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

aliselim66Çevrim Dışı

Kayıt: 09/02/2009
İl: Konya
Mesaj: 448
aliselim66Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Eylül 2010 03:58
F0 konusunda çok mühim bir şeyde ben söyleyim. Tropheus türler ve davranışları adlı makaleyi dikkatlice okuyun. sonra F0 balık alın. evde akvaryuma ekledikten  bir hafta sonra bu makaleyi tekrar okuyun. Bu süre zarfında balıklar akvaryuma alışmış , kendi aralarında hiyerarşi kurma gayretleri olacaklarından dişi yada erkek balıklardan bir yada birkaçının , istenmeyenlerin dışlandığını , yem yemediğini göreceksiniz. (olabilirde ,olmayabilirde!)
Yem yemeyen balık tedavi edilmelidir diye beyinlerimize kazınan bu olgu bu durumda istisnadır. Hemen ilaca sarılıp , akvaryuma yenı alışma problemleri , stressler olan bu canlıların moral ve dengesini bozacak şekilde direncini düşürmemeniz gerekiyor . Zira direnci düşmüş bu hayvana ilaç yüklemek onu iyice kötü edecektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MUSTAFAYASARÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/02/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1251
MUSTAFAYASARÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Kasım 2010 23:48
Güven emeğine sağlık ne güzel anlatmışsın.Ben şunu eklemek istiyorum.Akvaryum ışığının kapalı olmasına artı olarak, üzerine bir örtü kapatarak adapte olması sırasında uyku ile dinlenmelerini sağlamak sağlıklı olacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir