F0 Sertifikası Yeterlimi?


franticÇevrim Dışı

Kayıt: 27/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 312
franticÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Ocak 2013 14:07

Arkadaşlar forumda çok konu okumama rağmen tatmin edici cevaplar alamadığım bir konu hakkında konuşmak istiyorum. F0 balık olayı. Hep muallakta kalmış bir konu bana göre. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki F0 cı arkadaşlar alınmasın, sadece merak ettiğim bazı hususlar var.

F0 balık satın alan arkadaşlar bunları alırken neye güveniyorlar? Satın aldıkları ticarethanenin sektördeki popülaritesi mi? Şahsi ilişkilere dayalı tanışmadan ötürü duyulan bir güven mi? Yoksa Türkiye'de birkaç firma dışında F0 ithalatının yapılmamasından dolayı güvenmek zorunda kalmaları mı?

F0 sertifikası denilen olay. Satılan balıklara sertifika veriliyor ama bu sertifikanın satın almış olduğunuz balıklara ait olduğunu nasıl anlıyorsunuz? Yani satıcının F0 diye F. ..Herhangi bir balık verip yanında sertifikada verme ihtimali yokmu hiç?

Kendim birebir hiçbir sertifika görmedim. Yalnız internette malum F0 sertifika yazsak örnekleri çıkıyor karşımıza. Şöyle bir baktığımda gayet basit hazırlanmış kağıt parçaları gibi geldi bana. Atıyorum tropheus moori kasakalawe direct ımport from tanganyika yazılmış ve altında sadece bir firma kaşesi var o kadar. Nüfus kağıtlarının, polis kartlarının bile cesurca çoğaltılıp kullanılabildiği ülkemizde balık sertifikasının çoğaltılıp kullanılması imkansız gibi gelmiyor açıkçası. Hele ki kaşeyi her kırtasiye yapıyor artık. Açıkçası F0 diye bu kadar para veriyorsam bana göre bunun ispatı tanganyika ya da malawi fotoğrafı koyulmuş, üzerine iki satır yazı yazılmış bir kağıt olamaz. Belkide kendim ithalat sektöründe olduğumdan biraz daha detaylı düşünmeye çalışıyorum. Siz neler düşünüyorsunuz? Bu kadar verilen paranın karşılığının, ispatının daha net belgelerle kanıtlanması gerekmez mi? Atıyorum satıcıdan fatura, konşimento, banka dekontu, balıkların ithalat beyannamesi gibi evraklar istense daha sağlıklı olmaz mı? He bu evraklarda satıcı ödediği miktarı göstermek istemiyorsa o kısmı çizsin görmeyelim. Bizi zaten alakadar etmez o kısım. Benim görmek istediğim firmanın gerçekten böyle bir ticari ilişkisi var mı yok mu.

Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AHMETÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 02/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1891
AHMETÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2013 10:03
Sinan konunu yeni gördüm, aslında benimde hep kafamı karıştıran bir konu, örn.geçenlerde F0 yunus ilanı yazılmıştı ilanı baya incelememe rağmen balıkları günümüz şartlarında piyasada buluna bilecek bir tür hatta bazı üstadlarımızda daha gösterişlilerinin olduğunu söylemek mümkün.

Aslında o belgenin veya herne evrak olursa o balığa ait olduğunu kestirmek çok zor, sadece ticari anlayışa kalmış eğer satıcı belgeli F5 vermek isterse verecektir sen almazsın ben almam ama birileri alacaktır.
Bana göre tanıdık vasıtasıyla veya ithalat yapan ve belli bir ismi olan firmadan almak önemli sonuçta seninde dediğin gibi belgenin pek hükmü yok.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak KaracalıÇevrim Dışı

Kayıt: 12/06/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 131
Burak KaracalıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Şubat 2013 23:00
Sinan bey,
O çok meşhur bangır bangır afrikadan geldiği iddaa edilen balıkların Afrikadan geldiğine;
Hadi Afrikadan geldi ler diyelim,
Gölden yakalandıklarına inanıyormusunuz.

O zaman şu soru sorulmalı ; Gölün kenarında oluşturulmuş küçük , toprağa oyumuş gölden alınan su ile beslenen göletçikler ne için?

Birde şu soru var; bazı avrupalı  ithalat/ihracatçıların listelerinde neden sadece belli balıklarda  adetli olarak WILD ifadesi yer alıyor.

2004 senesinde gerçek F0 tropheusu akvaryuma alıştırmaya çalışma sürecim 6 ay ve daha uzun sürmüştü. Balıklarıma sadece güneş ışığında taşlarda oluşturduğum alg yedirebiliyordum. Şimdi ki F0 lar tanka girdiken 5 gün sonra yem yemeye başlıyorlar. İlginç değilmi :)

2000 li yılların başında da sertifika ne ifade ediyor diye konuşuyorduk,
Hala konuşuyoruz. 
Ben Türkiyede bu işi yapan birinin balığı getirdiği yerin, ithalat'ın, taşımanın  bir belgesini resmi olarak ibra  etsin ben buna bile razıyım .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

franticÇevrim Dışı

Kayıt: 27/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 312
franticÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2013 11:15
Ahmet Abi cevaplarınızı yeni gördüm bende. Dediğin gibi bir evrağın o balığa ait olup olmadığını anlamak imkansız. İsmi olan bir firmadan bile alınsa yine de evraklar balıkları kanıtlamaz. İnsan değil ki bunlar hepsinin ayrı yüzü, parmak izi olsa da tanısak.  Buna rağmen talep hala daha en üst düzeyde. Gelen ithalatlar çok çabuk bitiyor. 

Burak Bey dediklerinize katılıyorum. Balığın F0 olması sadece o gölün suyunda yüzmeleri anlamına gelmiyor. İzlediğimiz belgesellerde görüyoruz. Dediğiniz gibi adamlar çukurlara, havuzlara doldurmuş balıkları. Orada üreyen bir canlı nasıl F0 olabilir ki? ayrıca sadece bazı türlerde WILD ifadesi olması da çok ilginç. Konuyu okuyan ticari üyeler bu durumla ilgili ne düşünüyorlar acaba?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cömert-istanbulÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 121
cömert-istanbulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2013 12:04
Kuyumculardan yüksek bedelli pırlanta veya elmas alındığında bu takıya özel ve resimli bir sertifika veriliyor.İlerde nakte çevrilmesi düşünüldüğünde bu takının çalıntı olmadığını ve sahibinin siz olduğunu ispatı olsun diye.

F0 belgelerinde resim yok.Olsa dahi resimde görünen  balığın, Satılan balık olduğunu iddia edebilmek zor. Köpeklerde uygulanan deri altı implant kimlik chip'i gibi bir uygulamada balıkta olmuyor.En azından şimdilik. Kuş gibi küpe takılsa neresine takacaksın.?  Bu da olmuyor.

 Dünyanın her bölgesinde insanlar kolay yoldan büyük paralar kazanmayı düşündüklerinden ,  Yüksek kazanç olan bir sektörde hile hurda olmamasıda düşünülemez. Elbette dürüst çalışanlar olacaktır ama kolay para kazanmak isteyenlerde olacaktır. Çünkü F0 belgesinde balığın vahşi olduğu ibaresi satıcının ve  alıcının kim olduğundan başka bir bilgi yok. satıcı bu balığı nasıl temin etmiş bilinmiyor. Buna yetkisi varmı bilinmiyor. Bu balığın belgede bahsi geçen vahşi tür olduğunun garabntisi nedir ? bilinmiyor. bu belgeyi düzenlemenin yasal bir zorunluluğuda yok.belgeyi taklit etmekte aşırı kolay. Bu yüzden bu belgeye %100 güvenilmez. En azından ben güvenmem.

 Balığın doğal ortamındaki yaşam derinliğinden dolayı alışkın olduğu basınç miktarını , doğal ortamdaki beslenme alışkanlarınıda anında akvaryum ortamına adapte etmekte imkansız.Bırakın üremesini yaşaması bile imkansız. ( Çok isteyen varsa bunun nedenini detaylı izah edebilirim )

Bu yüzden satılan hiç bir balığın hakikaten doğadan yakalanarak hiç bir adaptasyondan geçirilmeyip getirildiğine inanmıyorum.Yanlış bilmiyorsamda zaten afrikadaki doğayı koruma ile alakalı mevcut yasaları buna izin vermiyor. ve yine yanlış bilmiyorsam ciddi cezalar veriliyor.

 Güney afrika istanbul fahri konsolosu İshak Alaton'muş. Konsoloslukta Alarko holding binası  içindeymiş. Eğer bilgi edinme yasasına göre taleplere, antetli kağıda ,konsolosluk mührüyle yazılı cevap veriyorlarsa, bu şekilde düzenlenmiş resmi bir belge hepimiz için gerçekliği sorgulanmaz bir delil olur. Yolum ortaköy tarafına düştüğü an ( İstanbul-Beşiktaş - ortaköy tarafların yakın olan herhangi biriside bunu talep edebilir ) gidip konsolosluk ticari ateşesine, bu doğadan balık yakalamanın hukuki durumunu, ilgi kanun ve cezalarını  ve eğer legal yoldan yapılabiliniyorsa F0 ithalatının nasıl olduğunu  yazılı talep edeceğim.Eğer yazılı cevap gelirse belgeyi tarar , buradan paylaşırım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ShotokanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13095,1[/B] [C]2,2,23692[/C] [B]14188,3[/B]
Kayıt: 08/03/2007
İl: Antalya
Mesaj: 4596
ShotokanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2013 12:22
Geçen gün bu konu benimde epey kafama takıldığından bu F0 olayıyla alakalı olarak Başbakanlık İletişim Merkezi (BİMER) ne konu hakkında bilgi edinme adına yazdığım;bu balık ithalatında devlet denetiminin olup olmadığı,denetim yapılıyorsa ithal edildiği belirtilen balıklara verilen sertifikanın ne derece inandırıcı olduğu vs.vs. konularında alakalı yazdığım yazıma gelen cevabı sizlerle paylaşmak istedim.

"Ulusal Mevzuat gereği canlı hayvanların (akvaryum balıkları dahil)ithalatında yapılan veteriner kontrolleri kapsamında ithalatçı ülke tarafından düzenlenen sağlık sertifikası aranmaktadır.Sözkonusu sertifikalar ülkemiz girişinde Veteriner Sınır Kontrol Noktası Müdürlüğü veya yetkili İl Müdürlüğü tarafından veteriner kontrolleri esnasında alınarak muhafaza edilmekte olup,ithali uygun bulunan hayvanlar için ilgili Müdürlük idaresine uygunluk yazısı düzenlenmekte ve Veteriner Giriş Belgesi verilerek ithlat işlemleri tamamlanmaktadır.Bakanlığımız tarafından ithalatçı firmalara ayrıca bir sertifika düzenlenmemektedir."denilmektedir.


Dipnot:Gelen yazıyı birebir resimledim fakat uygun şekilde buraya aktaramadığımdan anlaşılır olması adına ,ifade edilmek isteneni tamamıyla  aktardım.
ShotokaN2013-02-05 12:52:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

samet43Çevrim Dışı

Kayıt: 05/01/2012
İl: Eskisehir
Mesaj: 70
samet43Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2013 12:26
Çok doğru söylüyosunuz. Göndeririseniz konsolosluğun cevabını büyük bir merakla bekliyorum.
İSTAVRİT2013-02-05 21:30:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cömert-istanbulÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 121
cömert-istanbulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Şubat 2013 21:26
İstanbul Fahri konsolosluğu artık başka bir ülkenin konsolosluğu olmuş. İzmir fahri konsolosluğuda bir cevap veremedi. Bu durumda Ankara merkez konsolosluğunu aradım ancak internette belirtilen numaradan ulaşılamıyor.

 Bende bu durumu özetleyen bir e mail attım. Geriye dönüş yaparlarsa gelen bilgiyi paylaşırım.

Aslında Ankaradaki üyeler bizzat konsolosluğa gidip bu durumu konsolosluk ticari ataşesinden öğrenebilir. Böyle daha hızlı bir sonuca ulaşılır.


Bir ilave daha yapayım. Yanlış hatırlamıyorsam bu F0 belgesini başlatanlar Afrikalılar değil çekoslavaklar.

Eğer afrika konsolosluğundan bu yönde bir bilgi veya uygulama olmadığı şeklinde bir  yanıt gelirse çek konsolosluğunada sormakta fayda var.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

franticÇevrim Dışı

Kayıt: 27/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 312
franticÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2013 11:28
Cömert Bey teşekkürler değerli bilgileriniz için. Konsolosluk yazısını bende merak içinde bekliyor olacağım. Yalnız düzenlenen belgeler ne olursa olsun bu belgelerin bir şeyi ispat edeceğine ben hala inanmıyorum açıkçası. Tamam gerçekten bu balıklar gölden direk çıkarılıp hiçbir adaptasyona tabi tutulmadan belgeleriyle beraber direk getiriliyor diyelim. Bize verilen balığın o evrakta yazılı olan balık olduğunu yine bilemeyiz. Tanıtıcı hiçbir şey yok, olması da pek mümkün gözükmüyor. İlla ki F0 diye isterim diye tutturanlar için tek çözüm mecburen güvenmek gibi duruyor.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Burak KaracalıÇevrim Dışı

Kayıt: 12/06/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 131
Burak KaracalıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2013 11:39
[QUOTE=frantic]Cömert Bey teşekkürler değerli bilgileriniz için. Konsolosluk yazısını bende merak içinde bekliyor olacağım. Yalnız düzenlenen belgeler ne olursa olsun bu belgelerin bir şeyi ispat edeceğine ben hala inanmıyorum açıkçası. Tamam gerçekten bu balıklar gölden direk çıkarılıp hiçbir adaptasyona tabi tutulmadan belgeleriyle beraber direk getiriliyor diyelim. Bize verilen balığın o evrakta yazılı olan balık olduğunu yine bilemeyiz. Tanıtıcı hiçbir şey yok, olması da pek mümkün gözükmüyor. İlla ki F0 diye isterim diye tutturanlar için tek çözüm mecburen güvenmek gibi duruyor.[/QUOTE]

İlla F0 isterim diye tutturan zaten aslında F0 besliyordur.
Zira insanın doğasında olan bir şey ;  İnanmak istediğine inanmak.

Biri çıksa deseki , Şu adam F0 diye,  ürettiği balığı satıyor. Alın, buda ispatıdır. Ondan balık alan adam elindeki balığın F0 olduğuna inanmıştır bir kere, fikri değişmez . 

Ben gerçekten F0 olduğuna inandığım ( ki buna inanmak  için bugünlerde oluşmuş şartlardan çok değişik durumlar vardı. Sene 2004 dü, en azından İlangiler Sarı idi, Chimba lar bilek kalınlığındaydı, yem yemezlerdi vs vs ) balık besledim. İnandım diyorum çünkü başka şansım yok. Dedim ya Afrikadan geldiğine dair bir resmi evrak bile benim için çok ama çok tatminkar edici durumda.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

franticÇevrim Dışı

Kayıt: 27/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 312
franticÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2013 13:04
Burak Bey işte bir tek resmi evrak gösterseler göz görmeyince gönül katlanır hesabı inanacağız ama sertifikada bir resmiyet yok. 2 tane kaşe işe ne kadar resmiyet katabilir ki? Ta konunun başında söylediğim gibi bir fatura, ithal edilen canlıların beyanı gibi bir evrak görsek daha tatmin edici olacak. He bunlar yine o canlıya ait mi değil mi bilemeyeceğiz ama en azından verilen sertifikanın dayanağı olan ticari ilişkinin varlığını gösterebilir diye düşünüyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ali AKGÜNÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/12/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 1209
Ali AKGÜNÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 06 Şubat 2013 13:19
Arkadaşlar bence f0 sertifikası balığa değer katmaz. Balık güzelse güzel para verilir. f0 dediler diye vermememiz lazım o paraları. İthalatçıdan balık almanın ve daha fazla para vermenin bence asıl mantığı ithalatçı firmada daha fazla sayıda yetişkin balık ve buna bağlı olarakta aralarından gözümüze güzel gelenleri seçme şansımızın olması. Ben mesela yüzlerce ithal balık alamama ragmen hiçbirinin sertifikasını istemedim gerekte duymadım. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

no nameÇevrim Dışı

[B]9584,3[/B]
Kayıt: 24/11/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 1020
no nameÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Şubat 2013 08:08
Sertifika konusuna bence de guvenmemek lazım, istediğiniz sertifikanin belgenin ne isterseniz gelin orjinalinden iyisini yaparım size.
Cömert abinin dediği gibi pirlantalarinda sertifikası var, bu işi yapan müşterilerimin sayesinde bir taşın az çok kaliteli olup olmadığını söyleyebilirim size, tropheusta bu kadar iyi değilim mesela. Bu durumda da yanınıza hu işten anlayan bir arkadaşınızı alır, kaliteli balıklarınızı kendiniz seçersiniz.
Asıl olay şu...
Mademki wild denen balığı akvaryum ortamına aldığımızda öldürme riskimiz %95 (yazılanlardan bu değeri bictim) göl kıyısında aynı suda uremesinin ne zararı var. Zaten bu balıkta aynı göl suyunun içerisinde uremiyor mu? Gölden 1 metre dışarı cikincami değeri düşüyor. Bence bu bizim için bir artı arkadaşlar. O zaman göl içerisinde üreyen baliklarinda F0 dan Fx e doğru giden bir seceresi olmali. Doğal ortamında yosunla besleniyor, sizde su değerlerimizi ona göre ayarlayın yosun kaplasin her yeri sadece yosunla beslensin al sana wild :) wild balığın ağız yapısıyla tank üretiminin bir değil eywallah ama gölden direkt akvaryuma atmak büyük risk bence, bu tarz bir üretim üç kağıtçılıktan çok bence bizim yararimiza...
Saygılarımı sunarım abilerime kardeşlerime...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cömert-istanbulÇevrim Dışı

Kayıt: 10/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 121
cömert-istanbulÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 08 Şubat 2013 01:16
Beyler  konsolosluk attığım e-maile bir cevap vermiyor. İnternette verilen telefondanda ulaşamıyorum.
Ankarada oturan ve bu işi merak eden üyemiz varsa, konsolosluktan ticari ateşe ile görüşülerek bu olaya netlik kazandırılabilinir.

Filistin Sokak No: 27 GOP 06700 Ankara Turkey.  Güney afrika Konsolosluğun adresi ..

Buradanda bir sonuç alınamazsa birde çekoslavakya konsolosluğundan cevap isteyelim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir