Filitre İçindeki Isıtıcılar.


ufuk4179Çevrim Dışı

Kayıt: 25/01/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 385
ufuk4179Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Şubat 2014 13:38
Merhaba, birkaç yazıda gördüm filtre içindeki ısıtıcıları pratik diye görüntü kirliliğini kaldırıyor diye met ediliyorlar.Ancak gözden kaçan bir konu var oda enerji sarfiyatıdır. Tüketim artacaktır nasılmı? ;
Su filtrenizde ısınır daha sonra pompa ile akvaryuma gönderilir burada ısının büyük kısmı kaybedilir peki daha sonra ne olur? kötü haber tekrar filtreye döner ne olur ozaman? yine kötü haber su ısıtıcınızı ayarladığınız derecenin altında olduğundan ısınan suyu göndermiş olduğundan yerine gelen soğuk suyu ısıtmak için ısıtıcınız daha fazla çalışmak zorunda kalacak bu döngü size faturada fazlasıyla yansıyacak ayrıca fazladan enerji sarfiyatı ile çevreye verdiğiniz zarar da en büyük yanlışınız olacak.Peki ne yapılabilir?;
Akvaryumunuza düzgün bir ısıtıcı alarak başlanabilir, suyunuzun filtrede ısı kaybetmesini önlemek çok daha kolaydır onu izole edebilirsiniz kış aylarında kullanmadığınız birkaç havlu ile sarabilirsiniz.
Akvaryumunuzun altına kapalı ise arkasına ve yine kapalı ise yan camlarına ince straforlardan koyabilirsiniz altındaki kalın olmalıdır.Hortumlarınızın görünmeyen kısımlarını yine izole edebilirsiniz. Böylece ısı kaybını minumum'da tutmuş olursunuz.Akvaryum içinde ısınan su çok daha küçük hacimli olan filtrenize gidip döndüğünde çok az ısı kaybetmiş olur.

Edit:
Hiç sıcacık [U]akan[/U] bir [U]akarsuya[/U] girdiniz mi?(jeotermal ile ısınanlar hariç yüksek ısı enerjisi! ki uzaklaştıkça soğur..) Suyun öz ısısı yüksektir ve hareket halindeki suyu ısıtmak için çok daha fazla enerji gerekir.[EDIT]ufuk4179,2017-02-17 17:26:36[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/03/2013
İl: Ankara
Mesaj: 833
M.Emin UzunoğluÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Haziran 2014 20:52
Katılmıyorum. İzahat sadece tek yönlü düşünülmüş. Normal durum nedir peki? Yine istenen sıcaklıktaki su, yani akvaryum suyu, filtreye gelip gidecek yine aynı yüzey alanı aynı kayıp. Bir şey farketmeyecek kısacası. Sopsoğuk su gelip kaynar su gitmiyor zaten. Küçük farklılıklarda ısıtıcı çalışıyor ve suyu tekrar ısıtıyor. Kısacası kayıp her zaman kayıp. Kaybı azaltmak için yalıtım yöntemlerine(strafor kutu vs) gitmek daha mantıklı.

Teşekkür Edenler: [T]105722,ufuk4179[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ufuk4179Çevrim Dışı

Kayıt: 25/01/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 385
ufuk4179Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2017 14:59
Isıtmak istenilen su akvaryumun içindeki alan ısı kaynağı ne kadar yakın olursa o kadar çabuk ısınır ne kadar uzak olursa o kadar geç ısınır ve ısıyı daha zor korur bu bir pazarlama hilesinden başka bir şey değil.
Kombi ve kalorifer tesisatı düşünün içinde su döner ve uzak petekler daha az ısınır, isterseniz tek petek bağlayın birine 3 mt tesisat çekin birine 1 mt. kısa tesisat olan kesinlikle daha az yakacaktır.
Yine kombi eşanjör sisteminden bahsedeyim sıcak su konforu için kullanılan çift eşanjörlü sistemlerde banyoda olduğunuz sürece kombi yanmaya devam eder dur kalk yapmaz bu sayede kesintisiz sıcak su alırsınız bakır borular vasıtası ile bakır plakalar ısınır ve içinden su geçerken ısınır ve ayarlanan dereceye göre alev ayarlanır bu sayede istenilen derece sabitlenir konfor sağlanır. Ama dikkat edin kaynak çok yakın olduğu halde alev sönmez sürekli yanar. (merak edenler için viesman y. servis de 1 sene çalışmıştım)
Düz mantık ısı kaynağını ısıtmak istediğin yere yaklaştırdıkça istenilen dereceye daha çabuk ulaşırsın, uzaklaştırdıkça sürede uzar izah etmek istediğim şey de hiçbir tek taraflılık göremiyorum.
Ayrıca arıza yaptığında müdaheleniz kullanım ömrü vs. gibi bir çok etken var.
iki eşit tank olsun aynı yerde birine ısıtıcılı bir filtre, diğerinin içine bir ısıtıcı ve yukarıda bahsettiğim önlemlerde alınmış olsun farkı göreceksiniz.
Ticari fayda sağlamayan biri ancak ısıtıcı görmek istemiyorsa savunabilir başka hiçbir artısı yok daha çok götürüsü var pazarlama hilesi ticari çıkardan başka hiç bir şey değil.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2017 15:28
[QUOTE=ufuk4179]
Su filtrenizde ısınır daha sonra pompa ile akvaryuma gönderilir burada ısının büyük kısmı kaybedilir peki daha sonra ne olur? kötü haber tekrar filtreye döner.[/QUOTE]
Bunun testini yaptınız mı? Yoksa sadece düşünüyor musunuz? Filtre içindeki ısıtıcı maliyetimizi arttırıyorsa sumpta kullandığımız ısıtıcılarını hepsini çıkarıp tankın içine koymamız gerekiyor değil mi?

Isıtıcılar çok kısa mesafede etrafına ısıyı yarar 5-6 cm diyelim, ısıtıcı çalıştığı zaman etrafında gördüğümüz dalgalı durumun sebebi budur. Bu ısı akıntı/sirkülasyon ile homojen olarak suya dağılır. Eğer filtre ısınan su tekrar tanka dönünceye kadar tekrar soğuyorsa, tankta ısınan su filtreye inip tanka dönünceye kadar soğuyacaktır. Yeterli derecede bir ısı kaynağınız ve sirkülasyonunuz var ise ısı kaynağının nerede durduğunun bir önemi olmuyor. Bu kapalı bir sistem, en kötü ilgili hacmin bir saat içinde üç kere filtreden geçtiğini düşünelim. Uygun ısıtıcı kullanıyorsanız bu kapalı sistemde su istenilen sıcaklığa yine ulaşacaktır.

Kombi örneğiniz göreceli bir kavram, akvaryumdaki ısıtıcıların yeterliliği gibi kombi yeterliliğini göz ardı etmemek lazım. Biliyorsunuz bunların kW değerleri vardır. 26 Kw ile 22 kW eşit değildir.

Şu bir gerçektir ki, yeterli ısı kaynağınız var ise ve sirkülasyonunuz yeterli ise kaynağın nerede olduğu önemli değil görevini yine yerine getirecektir.

[K]Düz mantık ısı kaynağını ısıtmak istediğin yere yaklaştırdıkça istenilen dereceye daha çabuk ulaşırsın, uzaklaştırdıkça sürede uzar izah etmek istediğim şey de hiçbir tek taraflılık göremiyorum.[/K]
Düz mantıkla bu hesap yapılmaz, Temel ile Dursun'a döneriz o zaman. :)

Isı kaynağınız sabit ve ısıtacağınız materyal sabit ise haklısınız. Fakat burada ısı su ile dağıtılıyor. Fluval'ın E serisi ısıtıcılarında bu düşünülmüştür. Isıtıcı etrafındaki akıntı bir nedenden dolayı azaldığı yada durduğu zaman ekranda LF( Low Flow) yani düşük akıntı uyarısı verir. Hobiciye diyor ki "sirkülasyon sıkıntılı ben etrafımı 26 yaparım ama diğer köşe 24 olabilir sen bir ayar çek" demek istiyor. Isıyı dağıtın yeter yerinin önemi yok.[EDIT]Tunc Berk,2017-02-15 15:36:39[/EDIT]

Teşekkür Edenler: [T]105722,ufuk4179[/T]
+1: [T]181223,CanerS[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CanerSÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/12/2015
İl: Izmir
Mesaj: 578
CanerSÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2017 15:29
Konuya farkı bir bakış getirmek isterim. Akvaryum içindeki 100w ısıtıcı yerine 200w hortum arası ısıtıcı kullanmaya başladım bir süre önce. Hortum arası ısıtıcıyı kaç dereceye ayarlarsam akvaryum suyu orada sabit kalıyor, hiç oynamıyor. Çünkü ısınan su basış borusundan akvaryuma dağılıyor. Bölgesel fark sıfır neredeyse. Faturamda da bir artış yok. Akvaryuma veya filtreye koyulan ısıtıcıdan daha verimli olduğunu düşünüyorum.

Teşekkür Edenler: [T]105722,ufuk4179[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2017 15:41
[QUOTE=CanerS]Konuya farkı bir bakış getirmek isterim. Akvaryum içindeki 100w ısıtıcı yerine 200w hortum arası ısıtıcı kullanmaya başladım bir süre önce. Hortum arası ısıtıcıyı kaç dereceye ayarlarsam akvaryum suyu orada sabit kalıyor, hiç oynamıyor. Çünkü ısınan su basış borusundan akvaryuma dağılıyor. Bölgesel fark sıfır neredeyse. Faturamda da bir artış yok. Akvaryuma veya filtreye koyulan ısıtıcıdan daha verimli olduğunu düşünüyorum. [/QUOTE]

Sizin durumunuzu iyileştiren 200 watt'a geçmeniz. Bu değerde bir ısıtıcıyı tanka koysaydınız yine bu kadar memnun kalırdınız.

Teşekkür Edenler: [T]105722,ufuk4179[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ufuk4179Çevrim Dışı

Kayıt: 25/01/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 385
ufuk4179Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2017 16:14
Tunç bey, Kombi örneğim göreceli değil ben iki farklı kombi demedim herşey eşit sadece tesisat mesafesi uzun ayrıca çok çok benzer durum söz konusu peteği akvaryum düşünün filtre içindeki ısıtıcı ise kombidir bukadar basit.
Düz mantık ile olmaz demişsiniz iş hesap'da sadece net değerleri görürsün ısıtıcı gücünden su miktarına birçok değişken var hangini yaparsan yap sonuç aynı olacaktır filtre içindeki ısıtıcı kaybeder ha dersen ki, iç filtreye taktım ben arkadaşım o zaman başka [:)]
Osman pamuk oğlunun bir sözü vardı o aklıma geldi " Tavuk resmi çizip de altına tavuk yazmanın bir manası varmı" [:cik:]
Yine atladığınız bir husus ise ısıtma işinin özellikle su ısıtma işinin eğitimini almış ve defalarca tecrübe etmiş olmamdır kombi de sirkülasyon pompası bulunur ısınan suyu peteğe ulaştırmak için ve tüm örneklerim de bir dış filtre ve akvaryum vardır ve ıstıcının akvaryum içersin de nereye konulacağını bildiğinizi var sayıyorum yani akıntı yok değil lütfen atlamayın., konumuz ısıtıcının nereye konulacağı değil.
ayrıca bunların dışındaki birçok faktörü de göz ardı ediyorsunuz.
Kombi örneği çok çok yerinde çünkü daha az su ile sistem kapalı devre dönmekte demişsiniz ya kapalı devre kapalı devrenin ağa babası kombi tesisatıdır, sirkülasyon da su da ısı kaynağı da hatta tesisata su basılan bölümde çelik bir filtresi bile vardır.
Sump için ısıtıcı arıza yaptığında müdahele kısmını ve kullanım ömrünü listeden çıkarabilirsiniz fakat diğer faktörler değişmez.
Filtre içindeki ısıtıcılar açık rezistans kullanır ve cam ısıtıcı dan daha uzun ömürlü değildir hele de tuzlu ise vay halinize. işin ısı probu kablosu vs. çok şey atlanıyor.
Saygılarımla.

Edit:
Caner bey, Bu ölçümler sadece faturaya bakarak yapılmaz kesinlikle yanılırsınız eviniz de sadece akvaryum filtresi ve ısıtıcı çalışmıyor fakat ısıtıcıyı doğru orande güçlendirmeniz durumunuzu iyileştirmiş olabilir. ve ayrıca ısı kaynağının filtre içine nazaran [U]akvaryuma daha da yakınlaşmış olmasını[/U] da atlamayalım




[EDIT]ufuk4179,2017-02-15 16:23:09[/EDIT]

+1: [T]181223,CanerS[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2017 16:31
Sumptan ısıtıcıları çıkaralım mı?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

CanerSÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/12/2015
İl: Izmir
Mesaj: 578
CanerSÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 15 Şubat 2017 16:31
Tunç bey ve Ufuk bey yorumlarınıza teşekkürler, katılıyorum. Isıtıcının akvaryum veya sump içinde sabit kaldığı yerde yakın çevresindeki suyu ısıtması, ısınan suyun dağılmaması hususundan konuya yaklaşmıştım. Dediğiniz gibi harcamada etki etmeyebilir, 200w daha uygun gelmiş olabilir ancak mühim olan ısınan suyu sağlıklı ve eşit dağıtmak, bunun yanında sıcaklık dalgalanmalarına yerel sıcaklık farklarına mahal vermemek canlıların sağlıklı bir ortamda olması asıl amacımız. Sonuç olarak üçün beşin hesabını yapacaksak hobiyi bırakalım. [:D] Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ufuk4179Çevrim Dışı

Kayıt: 25/01/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 385
ufuk4179Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2017 17:19
Başka bir örnek daha vereyim soru işaretleri azalsın.
Hiç sıcacık ve gürül gürül akan bir akarsuya girdiniz mi? Suyun öz ısısı yüksektir ve hareket halindeki suyu ısıtmak için çok daha fazla enerji gerekir.
Burada üçün beşin hesabı yapılırken enerji sarfiyatını sadece para olarak değil doğaya verdiğimiz zararı da düşünmek gerekir.

Caner bey, ısının dağılması için ısıtıcıyı doğru konumlandırmak yeterli, bu başka bir konu.[EDIT]ufuk4179,2017-02-17 17:35:48[/EDIT]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Tunc BerkÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/04/2015
İl: Antalya
Mesaj: 14428
Tunc BerkÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Şubat 2017 18:44
[QUOTE=Tunc Berk]Sumptan ısıtıcıları çıkaralım mı?[/QUOTE]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ufuk4179Çevrim Dışı

Kayıt: 25/01/2011
İl: Kocaeli
Mesaj: 385
ufuk4179Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Şubat 2017 16:09
[QUOTE=Tunc Berk]Sumptan ısıtıcıları çıkaralım mı?[/QUOTE]
Kararı bana bırakıyorsan çıkar akvaryum için de uygun bir noktaya konumlan dır kışın izolasyon yap derim.
Ayrıca yazdıklarımdan başka ne sonuç çıkıyorki[:?]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir