Strafor Fon ve Tank İçi Sump :)


EnatiopuSÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2006
İl: Antalya
Mesaj: 2009
EnatiopuSÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2006 20:25

 

İsim : Volkan Uras

İl : Antalya

Projenin ismi : Strafordan Fon ve Mini Sump

Projeyi yapan : Volkan Uras

Projenin maliyeti : +- 100 Ytl

Malzemelerin temin edilebileceği yerler : Ev yapı Marketlerden ve Elektrik malzemeleri satan yerler ve Akvaryumcular.


Kullanılan malzemeler :

1-)100x50x5 Strafor Plaka ( 4 Adet) Adet fiyatı= 2.5ytl

2-)Fuga Flex 2300 Kalekim Derz 10kg x 2 poşet    Adet Fiyatı= 9.60ytl

3-) Polisan Naturel Su Bazlı Renklendirici Petrol Yeşili ve Siyah

Adet Fiyatı= 3.9ytl

4-) Sista akvaryum silikonu ( 6 adet) Adet Fiyatı= 4.5ytl   

5-) Silikon tabancası  (1 adet)         Adet Fiyatı= 3.25ytl
6-) Bioball (100 adet) Adet fiyatı= 250ykr

7-) Gerçek Sünger Fiyat=2.5ytl

 

Kullanılan aletler :

1-)Maket bıçağı ve yedek uçlar  Fiyat= 3.5ytl

2-)Led (20adet, gece mavisi+ beyaz) Adet fiyatı= 250 ykr

3-)Havya+pasta+lehim teli  Fiyat=9.5ytl

4-)12v kademeli Adaptör Fiyat= 6.5ytl

5-)Sineklik Fiyat= 250 ykr
6-)Fiber plastik 100x60x2 (2adet) Adet fiyatı= 9ytl

Projenin yapım aşamaları :

 

Yine stemiz sağolsun, strafordan fon yapan arkadaşlar sayesinde ( vede güzel çalışmalar) bende hevesettim ve tabiricayizse bu işe saldırdım. Yanlız görsellik yanında işlevsellikde istedim. Dış filitrenin parçalarınıda gizlemek ayrıca arkada yer kaplamadan boş bir hazne bırakıp orayıda yararlı bakterilere ayırmakda istedim. Bir proje hazırladım bunuda sizlerle bu forum başlığı altında işlevselliği hakkında bilgi istedim.

Projem bu idi. Su, sineklik ızgarası ile kamufle edilmiş gizli bir bölmeden çekilerek filitreye gidecek, orada temizlenip, uygun taşlarla kimyasal özelliklerine uygun bir hale gelip yine gizli bölmenin, su çekişi ve çıkışının birbirinden ayrıldı bölüme altdan dökülecek, su sırası ile önce kuvartz+mercan kırığı+ ince kumdan geçecek ( azoto bakterileri için) ardından bioball ve süngerden geçip ( nitrat bakterileri için) sonra  straforda bıraktığım yarık şeklindeki şelaleden havalanıp suya dökülecek.

 

Önce Straforları müsrifce kullandığım silikonla birbirlerine yapıştırıp birgün açık havada bekledim. Ardından şekillendirme işlemi başladı. Burda önce kağıt üzerinde istediğim fon üzerinde çalışıp ardından oyma işlemine başladım. Tüm çalışma önceden yaptığım plan doğrultusunda sırası ile gitti. Arkada istediğim gizli ama yer kaplamıyacak bölmeyide şekillendirme sırasında yarattım.

 

Suyun girmesini istediğim yeri işaretledim. Bu köşeyi seçme nedenim odamda o köşe duvara gelecekti.

Sağda kalan köşenin arkasında üçgen bir boşluk bıraktığım için bukısımı işlemeyi sona bıraktım. Enli olmadığı için oraya fazla oyma işlemi yapamazdım. Akvaryuma yapıştırırken ince bir kısım olacağından ve arkadada malzemenin itme gücü, suyun basını, ve suyun kaldırma kuvvetine dayanamayacağını düşündüğüm için ilave olarak yan cama ek bir parça kestim.

Buda şekillendirme işlemi bittikden sonraki yukardan bir görüntü.

 

Şekillendirme işleminden sonra ki bu işlem gerçekten ortalığı mahveden bir kirlilik yaratıyor. Strafor parçaları elektriklenerek sağa sola yapışıyor ve çıkmıyor. ( İşin başından bitimine kadar 3 hafta odamda yatamadım) şekillendirme işlemini sadece maket bıçağı kullanarak yaptım. Detaylar üzerinde çok uğraşdım. Üç boyutlu olabilmesine gayret ettim, mümkün tüm açıları fonda kullanmaya çalıştım.

 

Ardından zahmetli bir bölüm daha derz ile kaplama kısmı geldi. Ben kendi yaptığım yol olduğu için öneriyorum, sitedeki arkadaşlardan biraz daha farklı çünki. Önce çok sıvı bir kat derz ( seftali kayısı nektarı kıvamında) attım. Buarada katlar arasında günlerce beklemedim. Her kat sonrasında evdeki fön makinası yardımı ile kurumalarını hızlandırdım, kurumaya yakın  camsil spreyleri ile su püskerterek tekrar kurutmaya devam ettim (burdaki amaç suyun hızla buharlaşırken derzde çatlamaları önlemek) ve gerçekten başarılı sonuç aldım. Hiçbir çatlak oluşmadı.

 

 

Daha sonraki ikinci katı gerçekten çok kıvamlı sürdüm ( bal kıvamında) Buraya kadar herhangi bir renklendirici kullanmadım. Üçüncü katda siyah renklendirici eklediğim derzi yine koyu kıvamlı olarak sürdüm. 4. katda artık daha az kıvamlı ( pekmez) derzin içine petrol yeşili ekleyerek çıkıntıların uç taraflarına azar azar sürdüm ( yosun efekti :)  ) Tonlamalar ile devamlı oynayarak güzel bir kontrast yakalamaya çalışdım. Yanlız aşağıdaki fotoğraflarda bu oynamalar yok çünli bu fikir fotoğrafı çektikden sonra aklıma geldi ve uyguladım.

 

Tabiki ardından yapıştırma kısmı başladı. Malum sitede yapıştıkdan sonra atan fonları okuyunca silikona acımıyo insan. Önce silikon sürmeden yaptığım denemelerde nerenin temas ettiği nerenin daha temas ettiğini işaretleyip bu bölgelerde silikonu boca ettim. ve yapıştırdım.

 

Fonu yapıştırmadan önce arkada ayarlayacağım sistemi iki parçaya bölmem gerekiyodu alt ve üst bölüm olarak, bu ayırıcı parçayı daha önce yapıştırmışdım tabiki.

Fonla bölme arasına bir parça ekleyip fonuda bu parçaya yapıştırarak daha kuvvetli bir tutunma yaratmak istemişdim ama gerçekten ölçüleri tutturmakda zorlandığım için sonradan bu parçayı çıkardım ve fonu direkt olarak yapıştırım.

 

Buişlem için fonun arkada kalan kısmınada tabiki kalın bir derz tabakası ile sıvadım. Yan parçayıda fazla silikon kullanmadan yapıştırdım, görüntü kirliliği olmayacak çünki o kısım duvara gelecek. Ardından gerekli malzemeleri ekledim. Mecburen bu aşamada filitre borularını koymak zorunda kaldım yoksa malzemerlden sonra buişi yapamazdım. Filitreden gelen hortumu dibe kadar indirip ordan yukarı doğru su çıkışı yapmak istememe rağmen, fıskıye boruyu ekledim ve malzemelere doğru yön vererek her kata eşit miktarda su dağılmasını sağladım ( en azından öyle yaptığımı sanıyorum)

 

Bundan sonra kuruması için balkonda 3 gün bekledim. İçine su doldurup 3 gün daha bekledim ( bu 3 gün içinde 5 defa suyu boşaltıp tekrar doldurdum) herhangibir aksaklık olursa hem ortalık kirlenmeyecek hemde olaya hakim olacabilecektim. Ardından dükkandaki malawi tankımdan getirdiğim S.p birkaç yunus ve birde frontoza yavrusu ile test aşamasını başlattım. Başlarda su hafif bulanıkken ( koyduğum kumun bulanıklığ) gittikçe berraklaştı. ardından bir sorun olmadığını görünce 2 hafta sonra tanganyikalarımıda buraya getirdim.

 

Buda yandan görünümü.

 

Buda son hali.

 

 

Arkadaşlar işallah beğenirsiniz. Görüntüler cep telefonu ile çekildiği için ancak bukadar net olabiliyor.

 

Saygılar.

 

 

 

volkanka2006-12-11 23:11:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bettaÇevrim Dışı

Kayıt: 18/08/2006
İl: Afyon
Mesaj: 12
bettaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2006 20:53

Arkadaşım çok güzel olmuş yosun görüntüleri son fotoğrafta biraz daha belli.  

 Ben de fon yapım aşamasındayım şu anda kayalıkları oymakla meşgulüm. Yalnız malzeme listendeki silikon dikkatimi çekti kaliteli ve akvaryum için üretildiği söylenen silikon yaklaşık 8 ytl ile 10 ytl arasında değişiyor. Kullandığın silikon balıklar için zararlı olmasın bunu araştırdın mı?

Her şeye rağmen çok güzel olmuş eline emeğine sağlık

Lütfen imla kurallarına dikkat ediniz.


encort2006-12-13 17:32:15

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

theking1907Çevrim Dışı

Kayıt: 06/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 473
theking1907Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2006 21:08

Çok başarılı olmuş. Ben de benzer bir sistemi sump olarak düşünmüştüm. Uygulanmışını görünce mutlu oldum. Bir tek eksik olarak akvaryumun içindeki malzemeleri biobalların altında olan kum filandı galiba. Onları değiştirmek gerekmiyor mu bir müddet sonra?  Zor olacak gibi geldi değişimleri.

Harika bir fon olmuş. Renkler müthiş. Tebrikler...



Lütfen imla kurallarına dikkat ediniz.

encort2006-12-13 17:31:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

citronxÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/11/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 5773
citronxÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2006 21:54

Elinize ve emeğinize sağlık. Görüntü mükemmel.

Benzer bir fon yapımıyla şu an ben de meşgulüm. Boya marka ve renginde emin değildim. Siyah zeminde gölgelendirme amaçlı gri tonları düşünüyorum ve bir de ben açıkçası akvaryumun içine değil dışardan kullanmayı düşünüyorum fonu. Ne dersiniz? fikrinizi almak güzel olabilir.

Bir de bende straforu önce tank ebadında bir cam ile arka cama dayamayı düşündüm siz ne dersiniz?

Güle güle kullanın.

 

Lütfen imla kuralarına dikkat ediniz.
encort2006-12-13 17:36:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EnatiopuSÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2006
İl: Antalya
Mesaj: 2009
EnatiopuSÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 07 Aralık 2006 22:08

Faruk bey teşekkür ederim. Yazmayı unutmuşum, bende fonu önce fiber plastiğe sonra, cama yapıştırdım! Sökmek açısından daha kolay olucağını düşündüm. Fonu dışarda kullanmak istiyorum demişsiniz ama zihnimde canlandıramadım! Nasıl yani dışarda? Üst kısmının sudan dışarı taşmasını kastediyosanız güzel görünüyor tavsiye ederim. Ayrıca fonu zemine sıfırlamadım, 2.5-3 cm kadar bir mesafe bıraktım. Oraları kazıp inşaat yapabilmeleri için ki gerçektende öyle oldu :) tabiki bu tercihe kalmış. Tekrar teşekkür ederim.

Betta nickli arkadaşım, Silikon aynı silikondur, toptancıdan tanıdık vasıtası ile ucuza aldım sadece.

Rıdvan bey arkataraf öylece kalacak değiştirme gerektiğini sanmıyorum. Ama böyle bir uygulama gerekli ise kesinlikle haklısınız zor olacak.

Saygılar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 08 Aralık 2006 10:52

Güzel çalışma elinize sağlık.

Böyle bi çalışma bende yapmak istiyorum ama akvarumumu yeni kurduğum için dokunmak istemiyorum ama her an her şey olabilir

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EnatiopuSÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2006
İl: Antalya
Mesaj: 2009
EnatiopuSÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2006 10:20

İlgili tüm arkadaşların öneri ve beğenileri için teşekkür ederim.

Saygılar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

vuslatÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
[B]6339,1[/B]
Kayıt: 14/11/2006
İl: Sivas
Mesaj: 3591
vuslatÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2006 18:13
Emeğine sağlık Volkan Bey.Biraz maaliyet fazla ayırmışsınız ama elleriniz dert görmesin.Güle güle kullanın.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

emreeeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 26/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 586
emreeeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2006 15:21
Volkan Bey;tebrikler.Gerçekten zevkli bir çalışma.Özellikle arka fon çok şık olmuş...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BURSA AkvaryumÇevrim Dışı

Kayıt: 11/12/2006
İl: Bursa
Mesaj: 339
BURSA AkvaryumÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Aralık 2006 15:35
Oldukça başarılı bir çalışma olmuş,tebrikler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2006 11:17

Emre Bey strafordan fonu kaplamak için illaki Fuga2900-fugaflex v.s. ya da başka markaların havuz için olanlarından kullanmak şartmı?

Çünkü hazırladığım fonu 2 gündür bekletiyorum. Bahsedilen ürünleri aramadığım yer kalmadı. Var ama havuz,hamam,su deposu gibi özel yerler için olduğundan 20kg olarak satılıyor(5kg olarak ta varmış ama getirmiyorlarmış).

3 kuruşluk iş yapalım dedik şart mı 30-35 ytl verip 20kg almak? Neticede derz dolgudur, 3-5 kat kaplandımı sorun olmaz gibi geliyor bana? Antibakteriyel, mantar oluşumunu engellemesi v.s. önemli değil benim için. Önemli olan kaplanan dekorun sudaki cichlid lere zarar vermemiş olması.

Tecrübe etmiş arkadaşlardan acil yanıt bekliyorum. Ve bu konudaki kararsızlığın da kalkması gerekir diye dşünüyorum.

Herkese saygı ve selamlar...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2006 11:18
Volkan kardes

strafordan fonu kaplamak için illaki Fuga2900-fugaflex v.s. ya da başka markaların havuz için olanlarından kullanmak şartmı?

Çünkü hazırladığım fonu 2 gündür bekletiyorum. Bahsedilen ürünleri aramadığım yer kalmadı. Var ama havuz,hamam,su deposu gibi özel yerler için olduğundan 20kg olarak satılıyor(5kg olarak ta varmış ama getirmiyorlarmış).

3 kuruşluk iş yapalım dedik şart mı 30-35 ytl verip 20kg almak? Neticede derz dolgudur, 3-5 kat kaplandımı sorun olmaz gibi geliyor bana? Antibakteriyel, mantar oluşumunu engellemesi v.s. önemli değil benim için. Önemli olan kaplanan dekorun sudaki cichlid lere zarar vermemiş olması.

Tecrübe etmiş arkadaşlardan acil yanıt bekliyorum. Ve bu konudaki kararsızlığın da kalkması gerekir diye dşünüyorum.

Herkese saygı ve selamlar...

 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

meksefeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/05/2006
İl: Izmir
Mesaj: 236
meksefeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2006 12:36

arkadaşım ellerine emğine sağlık çok güzel bir çalışma fakat resimleri görünce bazı şüpheler kafamda oluştu 1. sampta çalışma , yani temizlik ne kadar oluyor 2 sen o sampta çalışıp elini rahatça sokup çıkartabiliyormusun 3 alttan suyu alıyor , Allah göstermesin bir balığın ölüp o deliği tıkarsa motorun  sump dışından su alması lazımki taşma olmasın eğer alıyor ise bir anlamı da kalmaz, şüphelerimi cevaplarsan sevinirim.y


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 13 Aralık 2006 15:34
süper olmuş eline sağlık

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir