Forumda en rahatsiz oldugum konu


ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2005 01:01
-tearaway2006-12-27 1:51:33

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erkonoidÇevrim Dışı

Kayıt: 12/03/2005
İl: Izmir
Mesaj: 703
erkonoidÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2005 01:20

Ulvi Bey,

Elestirileriniz için tesekkürler.

Dediginiz gibi buradaki amaç kimsayi kirmadan,sogutmadan bu ise olan ilgilerini ve tabi ki baliklarinin sagliklarini üst düzeyde tutmaya çalismak.Kimseyi yargilamak,yanlisini basina kakmak,hatta asagilamak gibi bir lüksü kimsenin yok.Herkes diledigi soruyu sormakta serbesttir.Ve tabi insanlar da cevap verip vermemekte de serbesttir.

Birçok konuya birçok gereksiz cevap verildigi bir gerçek.Akvaryumlarin boyutlariyla ilgili yorum yapmak da yersiz.Kisisel tercihlere ve sartlara saygi duyulmasi gerekiyor.

Ancak yeri geldiginde,küçük hacimli bir akvaryuma çok sayida balik doldurup,daha sonra dogal olarak olusan ölümlere üzülen arkadaslarimizi bu konuda uyarmaya çalisiyoruz.

Balik türü ve boyuna göre akvaryum boyu belirlemek teorik olarak dogru olabilir.ama bu forum,teorinin oldugu kadar ,pratigin de ön planda oldugu bir platform.Sonuçta burada aktarilan pek çok teorik bilgi,iyice arastirildiktan sonra aktarilmali ama asla sart olarak kosulmamali diye düsünüyorum.

Sizin araciliginiz ile tüm üyelerimizden bir kez daha interaktif olmalarini ,ama kisisel tercih ve sartlara karsi da saygili olmalarini rica ediyoruz.

Gerek forum yöneticileri,gerekse biz moderatörler,bahsettiginiz türden mesaj sahiplerini forum üzerinden veya özel mesajlar araciligi ile uyarmaya dikkat ediyoruz.ancak ister istemez hepsine yetisme sansini bulamiyoruz.Bu konuda siz üyelerimizden de yardim istiyoruz.

Tekrar tesekkürler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kimyaci34Çevrim Dışı

Kayıt: 19/11/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 25
kimyaci34Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2005 01:22

ulvi bey yazmis oldugunuz seylere kismen katiliyorum. kendini bu isin piri zanneden bazi kardeslerimiz yeni baslayan ve birseyler ögrenme gayretindeki arkadaslarimiz kirabiliyor. fakat formumuzda bunlarin sayisi oldukca az. gönül isterki hiç olmasin. fakat sorumlu arkadaslarin bu konuda hassas olduklarini ve gereken uyarida bulunduklarini zannediyorum.

kaldiki insanlarin en güzeli istemeye haklari var fakat imkanlari olmayabilir. bunuda göz önüne alarak degerlendirme yapilmali. insanlara hayvan ve özellikle balik sevgisini asilarken bu isin hem zevkli hem sorumluluk isteyen hemde  maddi imkan gerektiren bir hobi oldugunu anlatmaliyiz. tabiki kirici olmadan ve insanlari küçük görmeden. unutmayalimki burada bilimsel diyebilecegimiz bütün yöntemler bile deneme yanilma metodu esas alinarak uzun süre sonucu elde edilen dogru metodlardir. bunlari insanlara güzel ve anlasilan sekilde sunmaliyiz. sunan arkadaslarada tesekkürü bir borç bilmeliyiz.

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2005 02:00
   Kizmakta haklisiniz.Akvaryum boyutunu küçümseyip karsilarindaki insana istediklerini yazabileceklerini düsünen insanlar akvaryum tanitim bölümündeki zevkle dekore edilmis,balik seçimi iyi yapilmis,boyut olarak küçük ancak görüntü olarak pek çok devasa akvaryumu güzelligiye geride birakabilcek akvaryum örneklerine iyi bakmalilar.Bu yüzden iyi arastirma,biraz sabir,biraz maharetle hazirlanmis bir akvaryumun resimlerini tanitim bölümünde herkesle paylasmak onlara verilmis en iyi cevap olacaktir.
   ''sen o akvaryumundaki filan baliklari git akvaryumcuna geri ver balik yerine kaplumbaga besle...'' bu ve benzeri cümlelerle bende defalarca karsilastim ama pek üzerinde durmamak gerekli. Inanin bir süre sonra böyle bir cüreti gösterebilen kisinin aslinda kendisini oldugundan farkli göstermeye çalisan nette olsa karsisindakinin bir insan oldugunu unutabilen yazdiklariyla gündem olusturmaya çalisan insanlar olduklarini birkaç mesajlarindan sonra anlamak çok zor olmayacaktir.
    Mesajlara yazilan cevaplarin dogrulugunu belirtmenin ilk üç mesajda gerekli oldugunu ancak neredeyse konu kapandiginda bile daha öncekileri tekrarlar nitelikli gereksiz mesaj yazmanin yanlis oldugunu düsünüyorum. Birakin çok bilmisi oynayan aslinda pekde bilgisi olmayan olsunlar sizde gülüp geçin fazla takilmayin böyle seylere..
    Balik ve akvaryum oranlarinin tavsiye niteliginde olduklarini düsünüyorum.Bakin sizde gayet mantikli bir malawi akvaryumu tavsiyesinde bulunmussunuz
    Defalarca forumda yazdim elestirinin ucunu kaçirip karsisindakini bir cani kendisini ise sütten çikmis ak kasik göstermek isteyen,kalp kiran insanlar aramizda nadirde olsa bulunmakta. Bence bunun altinda kendi canlilarini mutlu edememis olmanin kompleksi var.Çok üzerinde durmayin..
    Eklemek istedigim son birsey daha var kendi akvaryumlarinda yaptiklari yanlisi bile bile diger insanlara tavsiye eden insanlar da çok büyük hata yapiyorlar.Düsünün bir kere hobiye yeni basliyacak birisi ne besliyeyim diye soruyor aman Allah im malawi nin yanina tanganyika onlarin yanina bir kaç tropikal kendisi uzun süredir bir arada besliyorya hemen olur diyebiliyor.
Sitede pek çogumuzun yaptigi ortak bir hata tür seçimi.En azindan diger insanlarin hata yapmalarina mani olalim.Hata yapanada asiriya kaçacak mesajlar yazmayalim tatli bir dille uyaralim.Bugüne kadar akvaryumda birarada olmamasi gereken türleri besledim ama kimseye frontozanin yanina papagan atin demedim.Dogrulugundan emin olmadigim fikirlerimde arkadaslar diger hobicilere de danismalari tavsiyesinde bulundum.
   Ulvi bey yinede çok güzel bir sitemiz var degil mi? Tabiki farkindasiniz, olmasaniz vaktinizi ayirip daha iyi olmasi için fikirlerinizi bizlerle paylasmazsiniz.Ayrica bahsettigimiz bu konularin devede pire oldugununda farkindasinizdir umarim.Sadece nette degil günlük hayatimizda da o kadar çok olumsuz seyle karsilasiyoruz ki ama sakin ve sabirli olmakta fayda görüyorum.Ne demisler 'keskin sirke küpüne zarar' Siz gönlünüzü ferah tutun hepsi düzelebilcek konular.
   Saygilarimla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2005 02:02

Ulvi bey agziniza saglik.ALLAH SIZDEN RAZI OLSUN...

Evet bu konu gerçekten çok ciddi bir konu...Ben sizinle ayni görüsteyim.Ya artik söyle söyleyim bu tür anti''60'' veya anti''küçük'' yaklasimlarini her konuda ve her mesajda ve üst üste okumaktan gina geldi yani...Siteye ve foruma giresim bile kaçiyo bazen.Girmissem de sikiliyorum ve çikiyorum.Bu nedir arkadas adam soruyor baligim hastami sizce diye cevap akvaryum küçük, yine soruyor ben cikletlerden hangisini aliyim sizce cevap akvaryumun küçük alma.Bumudur yani dogru cevap,bilgilendirme,paylasma veya yardimlasma...Ayip bi sey yani...

Erkan bey sizede söylemek istedigim bi sey var.

Lütfen uyarilan taraflar hep 60 lik veya küçük akv.lu kisimlar olmasin mümkünse...

Yukarda bahsettigim akvaryum küçük cevaplarini okuyan kisiler ister istemez uyuz oluyordur yani bende zaten bunu sormustum sagolun diyesi geliyordur.Ki bunu tabi saygi kurallari çerçevesinde ama biraz sert bi dille ortaya koyuncada uyariyi veya fazlasini yiyiveriyor agzinin üzerine.

Bu adam birdaha burda bisey sorar yada paylasirmi sizce...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2005 02:13
Sevgili Ulvi,yakindigin birçok arkadasin iyi niyetli oldugunu düsünüyorum.Ama tabii ki karsisindakine hitap sekli kötü,küçük düsürücü olursa iyi niyetin bir önemi kalmiyor.Forum bilgi edinmede tabii ki çok önemli bir araç.Fakat bir soru sorup 20 tane farkli cevapla karsilasman da olasi  Kendi dogru bildiklerine,dogru inandiklarina göre hareket etmek de her zaman iyi olmuyor. O yüzden forumda tecrübesine inandigin arkadaslarin yazilarini takip etmek en iyi yoldur.Bir süre sonra zaten deneme-yanilma yöntemiyle kendin dogrulari görebilirsin.Hiçbir kimse her zaman en dogrusunu yapamaz.Önemli olan minimum emek,nakit,vakit ve canli kaybi ile atlatabilmektir.Saygilarimla.Trauma38688,0956828704

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

eren the legendÇevrim Dışı

Kayıt: 01/09/2005
İl: Ankara
Mesaj: 750
eren the legendÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2005 09:37

Ulive Beye katiliyorum.

Ancak kirici yazi yazan arkadaslarin genelde akvaryum konusunda degil ama insan iliskileri konusunda yeterince tecrübesi olmamasindan kaynaklandigini düsünüyorum. yani söyle bir incelesek kirici cevaplari yazan arkadaslarimizin genellikle daha genç forum üyelerinden (bütün genç arkadaslar alinmasin sakin ben de 15-20 yas arasinda aynen onlar gibiydim) geldigini görebiliriz diye düsünüyorum. tabiiki benimki bir tahmin. ben de 27 yasindayim ve yeni bir akvaristim. ama 15-20 yas arasindanyken genelde insanlarin kirilip kirilmayacagina aldirmadan acimasizca laflar ettigim, elestirdigim, hatta alay ettigim olmustur. inanin yaslari ilerledikçe bu tip konusmalari birakip daha yapici olmayi ögreneceklerdir. Ulvi Bey'in bu güzel üslupla elestirisinden sonra da elestirinin nasil olmasi gerektigini görecekler ve ona göre davranacaklardir. ha diyeceksiniz ki yasi ilerlemis de kirici olan insan yok mu ?  tabiiki var. bu yazdiklarimin hepsi o arkadaslar için de geçerli kirici olmadan yapici elestiri yapmayi ögrenmeliler. sonuçta burada herkes esit konumda ve bilgi paylasimi için buradayiz. umarim kimseyi kirmadan düsündügüm seyleri anlatabilmisimdir.

herkese saglikli baliklar dilerim.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tolgao2000Çevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2005
İl: Ankara
Mesaj: 2284
tolgao2000Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2005 09:55

Merhaba, bende farkli bir bakis açisi getireyim,

forum uslubu konusunda son derece haklisiniz, bundan sonra daha dikkatli davranilacagindan eminim bu yazinizdan sonra,

bir diger konu 60lt ve balik sayisi  aslinda maddi konular bunlar kabul ediyorum ama 60lt ile 100 lt akvaryum arasinda nekadar bir fark olabilirki ? su an sifir 1 metre 150 lt lik bir akvaryum 75YTL ye satildigi bir ortamda 60lt ile 100 lt arasi fark ne kadar olabilir? fark 60 lt ye sikistiracaginiz 2 cichlid parasina denk gelmezmi ?

birde 490 - 500 lt yaklasimi kurnazca bir yaklasim ama bana göre sonuca götürmeyecek bir yaklasim, eger yabanci dil konusunda sikinti çekmiyor iseniz yurt disi sitelerinde, makaleleri okuyabilir ve olmasi gerekenin az çok bu litrelere tekabul ettigini görebilirsiniz, ve ortalama 100 galon üstünde ( 1 G = 3.78 Lt ) oldugunu düünürseniz, biz elimizdeki düsük bütçe ile birseyler yapma çabasi içinde bunlari yazdigimizi anlayabilirsiniz,

tekrar elestirileriniz için tesekürler, elestiri olmayan yerde gelisim durur

herkese kolay gelsin.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2005 14:42
ben memnunum desem kizicaksinizsonucta herkes kendi dogrusunu soyluor.birine sacma ve yanlis gelen digerine dogru geliyr.ama bazi konularda size katiliyrm.yani hepinize.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MertAÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/11/2005
İl: Ankara
Mesaj: 909
MertAÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2005 15:47

 

Yazilanlari tamamen okudum ve saniyorum birazda bu sikayetin icinde bende varim.
evet kabul ediyorum ve bu konu hakkinda uyarida aldim.Tutumumun biraz sert oldugu konusunda.Ama soyle bir durum var,eger kisinin 60lt akvaryumu varsa bu akvaryumda papagan BESLENMEZ yada 3-4tur malavi BESLENMEZ.Her boyutta beslenebilecek balik vardir.Kimse cikipta 60lt de canli doguran besleyene akvaryumun kucuk demismi?
Kusura bakmayin ama boyut konusunda herkes haddini bilsin kendi goz zevkiniz icin baliklara can cekistirmeye hic bir sekilde kimsenin hakki yok.
Bana gore,benim kriterlerime gore,kimse balik beslemis olmak icin beslememeli onlarinda bir cani var.Dogada malavi baliklari 100ltde 20balik mi yasiyorlar?Aslina bakilirsa her ture ozel akvaryumlar kurulmali ama bu kimsenin hosuna gitmez.
Ben 400lt de 12leptosoma ve 1e2d dikfeldi besliyorum.Kimsenin bir biri ile alakasi yok akvaryumda ne bir tur karmasasi nede kavga var.Dikfeldileri cogu zaman kayalarin arasinda goremiyorum bile ama zevk almasini biliyorum.Herkesin zevkleri ayridir benimkide bu.150lt de ise sadece 6molly ve cuce vatozlar var.
Dedigim gibi amac sizin mutlulugunuz degil onlarin mutlulugu olmali ben bir baligim o gun yem yememisse dertlere dusup ozel olarak ona ogun hazirlayip burnunun onune gelecek sekilde yem hazirliyorum eger hastalandiysa ben krizlere giriyorum.Yunuslar icin 500lt elbette cok guzel olur ama 400lt de olmiyacak degildir.Bu baliklar dogada suruler halinda acik alanlarda kumu karistirarak beslenirler.Bu yuzden buyuk akvaryumlar onerilir.Ama dogada ayni ortami baska baliklarda paylasir.
Bir diger ornekse,Lamprologus Ocellatus, bu baliklar dogada salyangoz kabugunda yasarlar ve kimi zaman zaman kendi kabugundan baska cok az yer gormustur.Bu balik icinde 100lt ye 6-7tane beslenebilir denir.Her balik icin bu oran degisir bazi baliklar ayni turden erkeklerle olmaz denir ki denerseniz olmadigini sonunda birinin pes ettigini gorursunuz.Rostratuslar belki daha buyuk olabilirler ama daha uysaldirlar ve yunustan daha kucuk akvaryum onlar icin yeterlidir.
Cogu kisi ister,buyuk akvaryumu olsun ama tabiki bu buyuk olcude maddiyata (ve ev halkinin iznine) bakar.Ama eger 75lt lik bir akvaryumun varsa da lutfen icinde 5degisik turden 20malavi besleme.
Ayrica bana gore balik alirken baligin ileride ulasacagi boya gore hesaplanip alinmali.Cunku bircogumuz baliklara baglanir ve vermek istemeyiz.Cogu kiside hic alakasi olmayan 1-2balik vardir.Bunlar satmayi veya elden cikaramadigimiz duygusal baglamda baglandigimiz baliklardir.
Eger ileride prenses beslemek istiyorsaniz 10yavru alabilirsiniz.Belki akvaryumunuz bu kadar baligi kaldirmaz ama dusunceniz erkek disi ayirimi belli olduktan sonra erkek sayisini azaltmaktir.Bu olabilir.
Sahisin sordugu konuda eger bir cok baslik acilmissa.Ornegin baslik su "Beyaz Benek" bu basliga kimse cevap vermek istemez.Zaten cok fazla kisi tarafindan bilinen bir hastaliktir ve tedaviside bir kac basit uygulama ile gececek bir hastaliktir.Basligi acan sahis soyle bir baksa 6-7baslik olmadi en fazla arka sayfada bu konu hakkinda konusuldugunu gorecektir.Iste bunun adi bedavaciliktir arastirmacilik degil.Elbette burada bilgi paylasimi yapiyoruz ama birazda kendi isimizi gormeyi bilelim.
Ulvi bey foruma gonul verdiginiz belli ve bu basligida actiginiz iyi olmus forumda oldukca yeniyim benimde hatalarim olmustur,hatalarimizi gormek acisindan iyi bir baslik.Tartismak iyidir(gorgu kurallari dahilinde).
Saygilarimla.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

erkonoidÇevrim Dışı

Kayıt: 12/03/2005
İl: Izmir
Mesaj: 703
erkonoidÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2005 16:07
[QUOTE=**NeFReT**]

Erkan bey sizede söylemek istedigim bi sey var.

Lütfen uyarilan taraflar hep 60 lik veya küçük akv.lu kisimlar olmasin mümkünse...

[/QUOTE]

Aman yanlis anlasilmasin.Uyarilari akvaryum boyutuna göre degil,kullandiklari uslüpla ilgili yapiyoruz demeye çalismistim.

Daha birkaç gün önce bir arkadasima 60'lik akvaryum kurduk.çok da güzel oldu.

erkonoid38688,6749189815

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 02 Aralık 2005 17:03

Erkan bey tamamiyle size katiliyorum sakin arkadaslar küçük akvaryumu savundugumu düsünmesinler...Elbette insanlarin sonradan üzülmemeleri için yardimci olmak gerekiyor,bunu yapanlari dilim döndügünce tenzih etmeye çalistim yazimda...

Benim özellikle üzerinde durdugum,elestirdigim yeri geldiginde,küçük hacimli bir akvaryuma çok sayida balik doldurup,daha sonra dogal olarak olusabilecek ölümlere üzülen arkadaslari bu konuda tatli dille uyaran arkadaslar degil...

Üzerinde durmak istedigim Akvaryumcusu tarafindan kandirilarak bilmedigi için önerilen 60 litre akvaryumu alan ve yine ticari çikarlarini gözeten akvaryumcusu tarafindan gazlanarak o güzelim baliklari yine bilmediginden türünü,sayisini karistirip bir tonda para dökerek alan kisiye yukarida bahsettigim sekilde tepkilerin verilmesi...

Simdi soruyorum ;

1-)Bu kisimi yanlis akvaryum seçimi yapmistir?

2-)Bu kisimi yanlis tür seçimi yapmistir?

3-)Bu baliklara parasini,zamanini,emegini en önemlisi gönlünü veren bu güzelim insan bu ortamda bu sekilde tenkit edilmeyi hakediyormu?

4-)60 lt akvaryum aldiginda basina bu uygunsuz elestirilerde dahil neler gelecegini bildigi halde 60 lt'de bu hobiye baslayan bir kisi taniyormusunuz?

Not:Hep 60 lt diyorum dikkatinizi çekmistirçünkü eminönünde balik hobisine çikletle baslayacak birisine 60 litre akvaryum öneriliyorgidin sorun göreceksiniz...

Buraya bilgilenmek için gelen bu arkadasi lütfen daha düzgün bir uslupla onu üzmeden ve ayni seyi elli kere yazip onu sikmadan söylemeye çalisalim...Inanin o kisinin yerine kendinizi koymaya çalisirsaniz beni daha iyi anlayacaksiniz...

[QUOTE=erkonoid]Balik türü ve boyuna göre akvaryum boyu belirlemek teorik olarak dogru olabilir.ama bu forum,teorinin oldugu kadar ,pratigin de ön planda oldugu bir platform.Sonuçta burada aktarilan pek çok teorik bilgi,iyice arastirildiktan sonra aktarilmali ama asla sart olarak kosulmamali diye düsünüyorum..[/QUOTE]

Düsüncemi tam olarak ifade etmissiniz çok tesekkür ederim,forumun özelligi bi farkliligi olmali esneklik,kisiye ve sartlara göre yorumlar gibi...

Elestiriler,yorumlar bu sekilde yapildiginda okumaya doyamiyorumama hep bi Lt ifadesini bilenden bilmeyenden elli yerde elli kere okuyunca insan sikiliyor...

[QUOTE=erkonoid]Gerek forum yöneticileri,gerekse biz moderatörler,bahsettiginiz türden mesaj sahiplerini forum üzerinden veya özel mesajlar araciligi ile uyarmaya dikkat ediyoruz.ancak ister istemez hepsine yetisme sansini bulamiyoruz.Bu konuda siz üyelerimizden de yardim istiyoruz...[/QUOTE]

Genel anlamda Forum yöneticilerinden ve düzeninden çok memnun oldugumu belirtmek isterim,belliki ugrasmis kaliteyi belli seviyeye getirmeyi basarmissiniz...Eminim siz bu duyarliliginizi sürdürdükçe daha da iyi olacaktir...Ilginiz ve çabalariniz için tesekkürü borç bilirim...

Saygilarimla...

Orkun bey size katiliyorum tecrübeler bilgiler v.s. paylasilmali ama kimse azarlanmamali...Sitemizede lafim yok Allah için ortam nezihumarim dahada iyi olur...

Saygilarimla...

Sercan bey sizin gibi sikilanlardanim bende haklisiniz eminim forum yöneticileri kimseyi kayirmadan tahrik edenide uyariyordur...

Saygilarimla...

Firat bey bu tür elestirilere kendim muhattap oldugum için tepki göstermedigimi belirtmek isterim,keske dediginiz gibi 1 soru sorulsada 20 farkli cevap verilse  biri bir soru soruyor 20 tane ayni görüs,karsi oldugum bu size katiliyorum yazdiklarinizda...

Saygilarimla...

Eren bey merhabalar...Benim kimseye nasil davranmasi gerektigini ögretmek gibi bi niyetim yok estagfurullah,önce bunu belirteyim...Ins. bu yaziyi okuyanlar daha duyarli olurlarda bu da benim sevincim olur...Tesekkür ederim...

Saygilarimla...

Merhabalar Tolga bey...Evet 60 lt ile 150 litre arasinda pek fark yok Hatta dediginiz gibi fark sikistiracagimiz iki ciklet parasina denk geliyor hatta kendim su ana kadar 60 ciklete adet basina 2.5 milyondan 150 milyon vermis biri olarak çok iyi biliyorum  ama bu farkin olmadigini bilebilmek önemli...Inanin bu hobiye baslayali 4 ay oldu ve 1 milyari askin para saçmisimdir,elimde ise yanlis yönlendirmeler sonucu 70 lt bi tank içinde 15 malawi yine bi diger 70 lt tank içinde 14 tropheus var  Ne dersiniz bu akvaryumcu milletinin mi yoksa benim suçummu...Simdi neden arastirmadan aldiniz dediginizi duyar gibiyim...Birincisi arastirmaz olurmuyum arastirdim ama internetim yoktu bu kadar arastirmaylada bu kadar oldu

490-500 litre yaklasimi dediginiz gibi kurnazca bi yaklasim olabilir ama her yere okudugu 500 litre deyimini yazan kurnaz arkadaslarimiz için öle yazdim

Bi yere götürürmü hususunda haklisiniz bi yere götürmez ama belirttigim kurnaz arkadaslarin her vatandasa 500 lt yazmasida bi yere götürmüyor...

Saygilarimla...

Herkese olumlu olumsuz bütün görüsleri için tesekkür ederim,hepinize saglikli baliklar ve daha nezih bir forum diliyorum...Saygilarimla...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 03 Aralık 2005 17:54

Mert bey merhabalar...

Dediginiz gibi bi durum oldugu gibi söylede bir durum var...Simdi benim bir papagan deneyimim olmadi 60lt de beslenip beslenemiyecegi konusunda bir sey söylemek istemem ama benim burda sikayetçi oldugum bilmediginden besleyeni azarlama hakkinin kimsede olmadigi,hele hurra yüklenelim bu 60 lt'de ciklet besliyor gibi bir yaklasimi hiç tasvip etmiyorum...

Ve yanlisini söylemek kirmadan olmali...Ben bildigimi düsündügümden örnek olarak bunu yaziyorum,mesela 60 ltde 3-4 tür malawi besleyen birine => arkadasim bence 3-4 tür beslediginde sadece baskin türden yavru alirsin,türler arasi çaprazlama olabilir ve yavrularin kirma çikabilir,su su türün erkegi agrasif oldugundan diger türlere zarar verebilir,su tür otçul agirlikli su türde etçil beslendiginden ilerde otcul beslenende sorun çikabilir ve benzeri bu yüzden sen elindeki tür sayisini azaltirsan daha saglikli bir akvaryuma kavusabilirsin,yinede seçim senin...Denebilir öle yapacaksin denmemeli hele kalkipta o kisi azarlanirsa hem verdigi emege haksizlik edilmis hemde sorduguna soracagina pisman edilmis olur...Zaten bu ve benzer sekilde söylendiginde o kisi böylesinin daha mantikli oldugunu görüp fikrini ve hatasini düzeltecektir...

Ben foruma yardim amaciyla geldigimizi ve birimizin bir digerine boyut konusunda haddini bildirmesinin yanlis oldugunu düsünüyorum yani sadece tavsiye verebiliriz ama buraya yasini basini almis insanlarda geliyor onu çocuk gibi kulagindan tutup tü kaka seklinde azarlamamaliyiz,uyarmak tavsiye vermek baska azarlamak baska anlatmak istedigim bu...Madem saygi istiyoruz insanlarin sartlarinada saygi gösterelim...

Dogada 100lt 20 balikmi yasiyor diye bir yaklasim bence dogru olmaz,bende 400 litredemi yasiyorlar diyebilirim...Yani evlerimizdeki akvaryumlari dogayla kiyaslamaya baslarsak kimsenin akvaryumda balik beslemesi dogrudur diyemeyiz...Hepimiz balik beslemek istedigimize göre olaya daha degisik açilardan bakmaliyiz diye düsünüyorum...

Mesela baliklar 100 lt bi akvaryumda,su degerleri,isi,tür,sayi,kum,kaya,filitre,dekor gibi etmenler iyi hesap edilmisse 500 lt'lik yanlis kurulmus bir akvaryumda olacaklarindan çok daha mutlu olabilirler...

Aslina bakilirsa hosuna gitmez demeyelim herkes bunu yapamaz diyelim...Yine diyelimki yapanlarin arasinda bulunuyorsunuzda imkaniniz yok yapamiyorsunuz onlarin size kizmasi durumunda ne yapardiniz?

Baliklariniza olan sevginizi ve ilginizi takdir ediyorum,emin olun 100 lt'de besleyen insanlarda sizin kadar seviyor,ilgileniyor olabilirler...

Bence her ikiside önemli,biz mutlu olalim ki onlari daha çok sevelim,onlari daha çok sevelimki onlara daha iyi bakalim...

Zaten 5 degisik tür beslesin 100 ltye 50 balik koysun yada 500ltde 500 yunus baksin gibi önerileri savunmuyorum ama uyarilarimiz tatli dille olsun diyorum...

O kisinin arastirmaya vakti olmayabilir,dediginiz gibi bedavacida olabilir ama yinede mazereti olsun olmasin bu azarlamak için sebep olmamali...Mazereti olmadigi halde o basligi açmasi dogru degil dediginiz gibi ama cevap verilmeyebilir...

Sizde gönül vermissinizki vakit ayirip okumus cevap vermissiniz bende size tesekkür ediyorum...Dikkat etmeye çalistim yinede umarim uygunsuz,alinacaginiz bir uslupta yazmamisimdir asagi yukari farkliliklar olsada ayni seyleri düsündügümüze inaniyorum...

Saygilarimla,saglikla baliklar dilerim...

tearaway38690,3088541667

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 04 Aralık 2005 00:55
Yanit
kime:tüm internet alemine

burasi su ana kadar gördügüm ve yönettigim forumlar içerisinde en seviyeli olani...(ki benim forumlarimin da seviyeli olmasina ragmen)elestirilerin yersiz ve fazla alinganliktan kaynaklandigini düsünüyorum.(istisna mesajlar disinda)tabiki bu ortamda atan tutan çok oluyor ama ufak seylere takilmak insani 1 adim ilerletmez

ayrica internet ortaminda mesajlari cümle cümle ayirarak yanit ve elestiri yazmak fazlasiyla saçma ne kadar seviyeli olunsa da konudan sapilmasina neden oluyor alakasiz yerlere gidiyor...yüzyüze olunmayan bir ortamda konu bütünlügü çok daha önemlidir...noktasi virgülüne kadar bir cümlede anlasmak mümkün degildir..bu olay en sonunda sonsuz döngüye girer...:)

insandir bu yazar çizer saçmalar internet ortaminda hatta bazen gerçek hayatta bile asiri alinganligi birakip, insan isine yarayan bilgiyi almalidir.zaten art niyetli kisiler yönetim tarafindan aninda belirleniyor..

bu durumda herkes kendi düsüncesini yazabilir bu da benim düsüncem...misal:ordan bir paragraf çekip burdan bir cümle seçip bana ya da baskasina yanit yazarsaniz elbette kendinizi strese sokmaktan oteye gitmezsiniz...

herkese iyi çalismalar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir