Frontoza'lara canlı yem verilirmi ?


DarkWorlDÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 108
DarkWorlDÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2009 23:15
Değerli forum üyeleri,
 
Frontozolarımda yüzme sorunları baş göstermeye başladı, araştırmalarıma göre yüzme kesesi sorunuymuş, buda sürekli aynı yemi yedirmekten kaynaklanabiliyormuş, acaba canlı yemle beslesem düzelme olurmu?
 
Şimdiden teşekkürler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AQUAGENÇevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 2119
AQUAGENÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2009 23:17
  Mehmet bey yüzme sorunu derken konuyu biraz daha açarmısınız? Balıkların tam olarak belirtileri nedir? Yüzme kesesi adında bir sorun olduğunun bilgisini nerden aldınız. Bir balıkta bu keseler gerçekten  mevcutmu  ; yüzme kesesi , denge kesesi ve hava kesesi? Bir çok keseden bahsediliyor.:) Canlı yem ile sadece kondisyon sağlarsınız . Kilo alma veya daha çok yavru verme gibi.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DarkWorlDÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 108
DarkWorlDÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2009 23:31
Ufuk bey;
 
Yüzme sorunundan kastım, Sürekli suyun yüzeyinde duruyorlar, zemine inmeye çalıştıklarında ise sanki bir güç tarafından yukarı çekiliyormuşçasına hızla suyun yüzeyine tekrar çıkıyorlar.
 
Yüzme kesesi sorunu olabileceği kanısına ise, bir akvaryum bakımı kitabından vardım...
 
 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AQUAGENÇevrim Dışı

Kayıt: 16/12/2007
İl: Kocaeli
Mesaj: 2119
AQUAGENÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2009 23:35
  Bak farklı bir sorun vardır , alakası olduğunu sanmıyorum. Erkek çok baskın ise dişiler korkudan yukarıda duruyor olabilirler. Yada senin su şartlarından dolayı (oksijen azlığı , amonyak ) zehirleniyor olabilirler.Bunun canlı yem yada  keseler ile bir alakası olduğunu sanmıyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DarkWorlDÇevrim Dışı

Kayıt: 20/02/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 108
DarkWorlDÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Haziran 2009 23:38
Peki ufuk bey, birde suyun şartlarını değiştirip sonuca bir bakmayı deneyeceğim, ilginiz ve yardımınız için teşekkürler...
 
Umarım normale dönerler...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LitoÇevrim Dışı

Kayıt: 01/12/2008
İl: Antalya
Mesaj: 419
LitoÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Kasım 2010 23:24
Hava kesesi sorunu genelde derin su balıklarında oluyor. Tanganika cikledlerde ise frontoza türlerinde ve tricotide çok fazla oluyor. Hava kesesini boşaltamayan balık bir türlü dibe batamıyor ve sürekli yüzeyde kalıyor. Tek çözüm ise çok ince bir şırınga ile solungaçların hemen arkasında bulunan hava kesesine çok ince bir delik açmak. Havası boşalan balık rahatlıkla dibe batabiliyor bu sayede. Çok dikkatli yapılması gereken bir uygulamadır.
 
 
BALIKLARDA HAVA KESESİ VEYA YÜZME KESESİ

 

Hava kesesi, balıkların su içerisinde vertikal olarak seviyelerini ayarlamalarında ve denge sağlamalarında rol oynayan önemli bir organdır. İnce bağırsağın bir ilavesi olup, çok ince zar şeklinde bir cidarı vardır. İçinin hava dolu olması nedeniyle bazı omurgalıların akciğer boşluklarına benzemektedir. Bu organlar bazen tek başına bir solunum organı olarak da fonksiyon görmektedir (Örneğin Dipnoi’lerde). Çalışma tarzı denizaltılardaki prensibe çok yakın benzerlik göstermektedir. Nasıl ki bir deniz altı belli derinliklerde kalabilmesi için safrasındaki suyu boşaltır veya safrasına su doldurursa, balıklar da su içerisinde sabit bir seviyede kalabilmeleri için hava keselerindeki gazı boşaltır veya keseye gaz doldururlar.

 

Bu kese, bir deri kıvrıntısından meydana gelmiş ve etrafı gayet sık kan damarlarıyla donatılmıştır. Kese üzerinde diffüz şekilde dağılmış bulunan kılcal kan damarları, içerdeki gazı absorbe etmek veya atmak niteliğindedir. Bu nedenle, balık hava kesesindeki gazı istediği zaman doldurup boşaltabilir.

 

Cyprinidae familyasında hava kesesi iki loplu olup, ön lop ile iç kulağın denge-işitme merkezi arasında bir bağlantı bulunmaktadır. Bu bağlantıyı, 4 küçük kemiğin yan yana gelmesinden oluşan ve Weber apareği denilen özel bir yapı sağlamaktadır. Bu sayede dış ortamdaki basınç değişimleri hava kesesi yoluyla iç kulağa iletildiğinden Cyprinidlerde titreşimlere karşı duyarlılık artmıştır.

 

Balık bu keseleri gaz ile doldurduğunda daha az bir yoğunluğa sahip olacağından suyun yüzeyine çıkma imkanı bulacaktır. Eğer hava, kese içerisinden atılıcak olursa bir öncekinin aksine balık suyun derinliklerine inecektir. Böylece balığın su içindeki seviyesi, yüzme kesesi içindeki havanın durumu ile tanzim edilmiş olacaktır.

 

Salmonid ve Cyprinid’lerde bu kese, gayet ince pneumatik bir kanal ile özafagusa bağlanmaktadır. Fakat bazı balıklarda (Percidae familyasında) doğumdan biraz sonra bu kanal dejenere olur. Yumurtadan henüz çıkmış yavruların hava keselerinde önce hava bulunmaz ve bu yüzden kese sönük vaziyette durur. Fakat yumurtadan çıktıktan kısa bir süre sonra aklı başına gelen küçük yavrular su yüzeyine çıkarak ağızlarını açar ve bu keseyi hava ile doldururlar. Percidae familyasında genç yavrular yumurtadan çıktıktan sonra 5-8 gün asla su yüzeyine çıkmadıklarından pneumatik kanal giderek kaybolur ve hava keselerinde hava kalmaz.

 Kesenin normal fonksiyonunu yapabilmesi için hava ile dolup boşalması şarttır. Bu nedenle hava kesesi kapalı olan balıklarda kesedeki havanın emilmesi veya tekrar keseye doldurulması kesenin etrafında yer alan kılcal damarlarla sağlanmaktadır. Hava kesesinin bazı kısımlarından meydana gelmiş olan pneumatik bezler, su basınçlarına otomatik olarak uyan, özel bir basınçtan etkilenen reflekslerle tanzim edilerek bu fonksiyonu yerine getirirler.

 

Zeminde yaşayan balıkların çoğunda hava kesesi ergin safhada mevcut değildir (Blennius fluviatilis, Cottus gobio, Pleuronectes flesus, Gobius sp.)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

EnatiopuSÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/10/2006
İl: Antalya
Mesaj: 2009
EnatiopuSÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 14 Kasım 2010 22:14
Mehemet bey; balığınızın şuanki durumundan öncesi hakkındada bilgi verin. Yem türünüz, yemle sıklığınız, son zamanlarda akvaryumda veya balıklarınızda yapılan değişiklikler varmı? Yemlemeden kaynaklı bir sorunda olabilir! Ki budurumun sebebi bu ise geçicidir, zamanla ve birkaç önlemle düzelir. Hava kesesi fizyolojisinde bir bozukluk varsa düzelme mümkünü olmayacak kadar zordur. Tavsiyem yeterince tecrübeniz yoksa balığınıza şırınga veya başka bir aletle operasyon uygulamayın. 

Murat beyin makalesi açıklayıcı olmuş. Yanlız önce sorunun doğru teşhisi önemli.

Tek tür, sık, aşırı beslenme ve kabızlık hava kesesini etkileyebilir. Bazı kuru yemler balığın sindirim kanalında şişmeye başlar. Bu yem sindirim sırasında dışarı gaz bırakır, bu gazı absorbe etmek için kana Laktik asit pompalanır. Laktik asit oksijen bağlama yeteneğini düşürerek damarda yüksek kısmi basınç oluşturur. Bu olay tekrarlanarak tepe noktasındaki oksijen basıncının iyice yükselmesi sağlanır ve yüzme kesesi içine difüzyonla hava girişi olur. kan damarlarındaki bu ters akımdan dolayı oksijen keseden dışarı çıkamaz.
 Genelde kendiliğinden geçer, eğer birkaç gün içinde şişmiş karın erimezse, her 40Lt.suya/ 2 çay kaşığı epson tuzu(mağnzm.sülfat) balığı bir kaç gün içinde iyileştirir. Bunu balığınızı ayrı bir akvaruma ayırarak yaparsınız.

Yüzme torbası enfeksiyonları genelde oluşmaz ama oluşurlarsa bakteriyel orijinlidirler. Dik kafa ,düz yatma veya zayıf koordineli yüzme muhtemel işaretleridir. Yüzme kesesi problemleri su problemleri ve kabızlığın çözümüne bağlıdır. Bir çok rapora göre sülfanomid li antibiyotikler çok etkilidir. Flagellates yüzme kesesi sorunlarının bir sebebidir ve metronidazole ile tedavi edilebilir.(alıntı)
Geçmiş olsun




EnatiopuS2010-11-14 22:15:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kalkanmehmeÇevrim Dışı

Kayıt: 08/09/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 28
kalkanmehmeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Kasım 2010 19:56
Kardeş bende frontoza besledim inanki toprak solucanı hamsinin kılçıksız tarafı tavuk eti verdim dev gibi oldular hiçde bir şey olmadı bir gece en sevdiğim frontoza tank dan altlamış öldü o günden sonra bıraktım beslemeyi eldem çıkardım şimdi kısmetse airfish den kiriza alıcam bakalım bu nasıl olacak sana saglıklı  günlerde beslemeni dilerim 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir