Gene ailevi nedenler(konu kilitlenebilir)


cagri54321Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 330
cagri54321Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2014 01:59
Merhaba değerli arkadaşlar abilerim kardeşlerim,
Açtığım konulardanda görüleceği üzere maddi manevi durumlarla boğuşmaktan ve bir akvaryumcuyla aramda olan gerginlikten dolayı hobiden soğumuştum ama balıklarımdan da vazgeçemiyordum, dolayısıyla biraz tembel bir insan olmayı sevmeme rağmen bana sorumluluk kazandıracak bir uğraş olması nedeniyle hobiyi ilerletme kararı aldım ve 120*60*60 lık bir akvaryuma geçmek niyetindeyim(değişebilir).Tür tavsiyesi almadan önce kendi hobiye başlayış hikayemi anlatmak isterim izninizle,bu foruma ilk girdiğimde dolanırken çok değerli ONUR YILMAZ abimle tanıştım,akvaryumumu yeni kurmuştum ve içinde yalan olmasın ya hiç balık yoktu yada şu an ağzında yumurta olan sarı prenses dişim vardı 4 liraya bağlarbaşı yunus akvaryumdan almıştım,bende forumda Onur abinin akvaryum tanıtımını görüp yorum yaptım ilk defa tropheus görüyordum ve yukarda Allah var çok güzellerdi bende yorum yapmıştım f0 red rainbowlara,bana mesaj attı 10 tane f1 red rainbow yavrusu bedava veriyorum sana diye,önce evet dedim ama benim ilk deneyimim olduğu için balıkları almak istemedim kendisinden zira bu konuda güvenemedim kendime hassas bir tür olduğu için.Abi bana bir güzellik daha yaptı ve lifetech 828 filtresinide bedavadan verdi gene yukarda Allah var ne yapıcam malzemem yok parada ayıramamıştım fazla kara kara düşünüyodum Onur abinin hakkını nasıl öderim bilemiyorum.Aylar geçti ama keşke bu konuyu biraz önce açıpta teşekkür edebilseydim kendisine diyorum.

Gelelim Deniz Denizer abiyle tanışmama,gerek forumda dolanırken Onur abinin akvaryum tanıtımına bakarken gerekse Hasan Karakuş ve Hasan Çiçek abinin tanıtımlarına baktığımda(kendileriyle birebir görüşmüşlüğümüz yok ama konularını yakinen takip ederim) tek bir ortak nokta var Tuna Akvaryum,bir karar vermeden önce de Deniz abinin hakkındaki yorumları iyisiyle kötüsüyle şikayet konularını vs. okuyup soluğu Maltepedeki atolyesinde aldım babamla beraber(yaklaşık 1.5 ay önce),muhabbetimizi ettik ben önceki yaşadığım sıkıntıları anlattım kendiside bana hak verdi(başka bir akvaryumcudan aldığım dolapla ilgili yaşadığım sıkıntı) Tropheusa geçmek istediğimi belirttim ilk başta 120*50*50 düşünüyorum oda 120*60*60 yapalım 10mm camdan daha güzel olur dedi.Bende olur dedim ve tam teçhizatlı mobilyalı fakat sumpsuz ozaman için 750TL fiyat aldım ayrıca şu an elimde bulunan 90cmlik akvaryumada mobilyasını yapacaktı,ozamanlar ailecek maddi manevi sıkıntılar yaşamaktaydık ama şu an kendimi toparlamam dolayısıyla buraya konu açtım,belki biraz erken açtım ama ben işimi zamana yayarak yapmayı seven biriyim.

O yüzden bu yaza doğru(genede sağım solum belli olmaz daha erken yada geçte olabilir örnek vereyim: kafama esti şu anda eve 2. akvaryum kurulu su oturmasını bekliyorum:) ) Tropheusa geçmek istiyorum kafamda belirlediğim türde Duboisi Maswa veya Onur Abi bir güzellik daha yapar belki bana ve red rainbowlarım olur :)) ama kesin bir nokta var yavrudan alıp büyüteceğim balıkları,bu noktada tavsiyelerinize ihtiyacım var duboisi istememin sebebi yavrularını inanılmaz derecede çok sevmem ve diğer tropheus türlerine göre bakımının kolay olmasıdır red rainbowu söylememe hiç gerek yok oldukça asil bir balık,kafamdaki düşünce 120*60*60lık bir akvaryum buhar camıyla ışık tertibatıyla mobilyasıyla vs. Tuna akvaryuma yaptırmayı düşünüyorum BÜTÇEMİN 1500TL olduğunuda belirteyim.Burdada şunu belirteyim yeri geliyor akıllı telefonlara 1500-2000TL veriyoruz kendime ait bir hobide bundan kaçınmamam gerek diyerekten sözlerime devam edeyim.Ailemdende destek alarak altından kalkamayacağım şey yok çok şükür.
Ben madde madde sıralayayım siz ona göre yorum yapın lütfen(kim okuyacak okadar yazıyı orasıda muamma :D);

-Akvaryum 120*60*60 10mm camdan düşünüyorum
-2e 8d bir tropheus kolonisi beslemeyi düşünüyorum sizce uygunmudur?
-Deniz abi 300w kaliteli bir ısıtıcı(sera) yeter dedi buhar camı falan olacağı için akvaryumda siz ne düşünüyorsunuz(yalnış anlaşılmasın güvensizlikten değil fikir alışverişinde fayda var)Isıtıcıda 300wattı geçmemek istiyorum zira şu anki akvaryumumda 200w kullanıyorum elektrik faturasına etkisi oluyor aileye her ay düzenli yük bindirmek istemem elektrik faturasına da ortağım zaten.
-Ticari bir amacım olmayacak yani bu 450litrelik akvaryumu alırsam 2. akvaryum olmayacak balıklar kusturulmayacak, en kötü ufak bir yavru akvaryumum var hem karantina hemde yavrular biraz büyüyene kadar orda bakar sonra satarım.
-3d fon düşünmüyorum malum bütçemi aşar düz bir fon uygun mudur sizce?
-Filtrelemeyi lifetech 839 alıp yapmayı düşünüyorum,mekanik filtrasyon içinde bendeki tepe filtreyi gündeme alacağım 500lira verme şansım yok bir dış filtreye.
-Akvaryuma dekor için İstanbulda güzel bir taş marketi önerebilir misiniz?
-En önemlisi tropheusla ilgili deneyimlerini paylaşabilecek ve çayını içebileceğim bir abim davet ederse evdekilere kek yaptırıp tez zamanda kapısını çalarım :))
-Ve tropheus maliyet açısından çok mu pahalı altından kalkabilir miyim sizce buda beni bir öğrenci olarak merak ettiriyor mesela aylık şuna şukadar para harcarsın diye örneklendirirseniz çok sevinirim.
-Anladığım kadarıyla EPSON tuzu pahalı bir tuz ve tropheuslar içinde gerekli bunu ben okulda çalıştığım labaratuvarda ucuza üretebilirim kimyacı arkadaşlar yorum yaparlarsa sevinirim aklımda 2 metod var
1)Mg(OH)2 içeren bir su kaynağından(çeşme suyu veya tercihen deniz suyundan) zor bir yol büyük bir fabrika gerekli.
2)Magnezit cevherinden MgCO3 elde edip onu belli bir sıcaklıkta işlem uygulayıp MgO(seramik) haline getiririm sonra herkesin bildiği meşhur H2SO4 ile reaksiyona sokup epson tuzumuzu elde ederim MgSO4.7H2O .Bir öğrenci olarak fazla iddaalı oldu ama yapamayacağım şey değil.Önceki araştırmalarıma bakarak 99'luk safiyette üretebileceğimi düşünüyorum.Kimya ile uğraşan biri bu işlemin nispeten basit olduğunu doğrulayacaktır fakat şöyle bir sorun var piyasada satılan epson tuzlarının içinde başka ne var yani 99.5 luk MgSO4 mı satılıyor yoksa başka katkı maddesi var mı bu sorunun cevabı benim için önemli.
-Kafamda herşeyi netleştirdikten yavaş yavaş malzeme alımlarına başlamayı planlıyorum.

Son olarak siz saygıdeğer forum üyeleri bu yazıya 1 saatimi ayırdım hem içimi döktüm hem aklımdakileri paylaştım,yorum yapacak arkadaşlardan tek ricam iyice okuyup birazda tatmin edecek derecede değerli yorumlarınızı bekliyorum,sürç-i lisan ettiysek affola..
Saygılar.
Düzeltme:Arkadaşlar kusura bakmayın ailevi nedenlerden dolayı hobiyi küçültüp devam edeceğim.Hiç beklemediğim birşey oldu herkezden özür diliyorum.
cagri543212014-01-05 01:32:28

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mete DuruÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 1510
Mete DuruÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2014 02:14
Valla hiç üşenmedim hepsini okudum .
Aynı boyutta akvaryumdan 1 ay önce aldım. 10mm cam yeterlidir ancak kayıt kuşak candır gerisi heyecandır :)
Troplar hakkında çok iyi bilgi sahibi değilim ama 120x60x60 gayet geniş olduğu için toplamda 10 üyelik koloniye yeterli olabilir yine de trop.besleyen üstadların görüşleri önemli tabiki.
Isıtıcıya gelirsek ben çin malı bir metal ısıtıcı kullanıyorum 200w . Yetiyor zaten bir gün 3 saat çalıştığı zaman 2 gün kapalı duruyor buhar camı sağolsun.
3d fona ben bile bir türlü ısınamadım hocam çok yer kaplıyor gibi geliyor. Birde bir tanıdığımın akvaryumu o 3d strafor fon yüzünden patladı. Akvaryum silikonuyla yapıştırıp 2 gün beklemiş hatta 1 günde su doldurup beklemiş. 2-3 hafta sonra balıklar içindeyken alt taraftan atıp ön cama baskı yapıp patlatmış akvaryumu. Bana da bu gün anlattı zamanında başına gelen bu olayı. O yüzden çekiniyorum artık .
Filtreleme olarak ise benimkinde sump var . Gayet başarılı öneririm. Akvaryumu 2.el alırsanız aynı fiyata denk getirirsiniz diye düşünüyorum zaten. İstanbul'da olduğum için bende sizin için soruştururum.
Taş için önericeğim yer kemerburgaz taş dünyası olacaktır. Aklınıza gelebilecek her tür taş var ve kg 1 tl . Hatta size sormadan indirim yapıyorlar ben 25kg aldım 20 tl aldılar. Ancak oranın sahibi babamla arkadaş belkide ondan yaptı bilmiyorum 
Son olarak o tür sıkıntıları bende çektiğim ve hala çekiyor olduğum için size elimden geldiğince yardımda bulunurum ( Maddi olmasa da manevi  )
Mete Duru2014-01-02 02:15:41

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cagri54321Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 330
cagri54321Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2014 02:22
Dedim kendi kendime madem 450litreye giriyorum bu iş şakaya gelmez diyerekten Tuna akvaryuma yaptırma kararı aldım belki sumplu yaptırırım o iş tamamen Deniz abiyle pazarlık masasında hallolacak birşey :) Ben akvaryumu yaptırana kadar kumunu kayasını halledeceğim,taşları kemerburgazdan getirmem zor bir iş olacak zira taşıyabilecek arabam yok Kadıköyde oturuyorum.Her türlü fikre açığım.Özellikle tropheus bakımıyla ilgili bilgiye ihtiyacım var.Bu arada yorumunuz için teşekkür ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mete DuruÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 1510
Mete DuruÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2014 02:28
Hocam 2 kişi giderseniz taşırsınız. Kadıköyden mecidiyeköy. Mecidiyeköydende 48 ile. Saygılar :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cagri54321Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 330
cagri54321Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2014 03:14
Bunu bir yere not edeyim :) Hatta uygun bir vakitte gideyim.Diğer arkadaşlardan da yorum bekliyorum.Bilgilerini esirgemesinler lütfen :) gerçi gecenin 3 ünde kim ayakta olcak ki :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Mete DuruÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 11/09/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 1510
Mete DuruÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2014 03:32
Sabaha artık 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cagri54321Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 330
cagri54321Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2014 14:53
Arkadaşlar yorumlarınızı bekliyorum :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

furrionÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 2157
furrionÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2014 17:54
Tropheus için ölçüler uygun.Şartlar ;düzenli su değişimi,uygun bir kum ,yüksek filitrizasyon , uygun kaya , beslenme şekli .Yavrudan besleyeceğiniz için ilk suyun uygun şekilde hazırlanması .Şimdilik aklıma gelenler bunlar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

brkgunalÇevrim Dışı

Kayıt: 28/08/2012
İl: Malatya
Mesaj: 97
brkgunalÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2014 17:59
120 60 60 tropheus için ideal bir akvaryum ölçüsü. Filtrasyonu da iyi yaparsanız yavruya doyacağınız bir akvaryum olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

orhanardaÇevrim Dışı

Kayıt: 17/12/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 132
orhanardaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2014 18:08
Tropheus konusunda fazla bilgim yok ancak hobi ile alakalı kendimce şu önerileri getirebilirim.

-Isıtıcı olarak 2 tane 150w alırsan 2 si ayrı zamanlarda çalışacağı için ve ısı duyarlılığı daha fazla olduğu için çok daha az elektrik harcayacaktır. Ayrıca 1 i bozulursa diğeri seni bir müddet idare eder. Isıtıcının kaliteli bir marka olması elektrik sarfiyatını son derece etkiliyor diye duymuştum. Sera iyidir ancak tetra ve eheim da iyidir :D bir düşün istersen.

-Filtreleme olarakda sump düşünmezmisin? hem daha hesaplı hem daha kaliteli oluyor gibi geliyor bana. Sump için deliğe ihtiyacın yok, şelale taşırma aparatları var. Fakat tabii sen daha iyi bilirsin.



Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cagri54321Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 330
cagri54321Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2014 19:27
Aynı anda birden fazla kişiyi nasıl alıntılayacağımı bilmediğim için tek tek cevap vereyim;

Yılmaz abi ,
Su değişimini akvaryum dolabının altına yerleştireceğim 175 litrelik tankımla sağlamayı planlamaktayım,şöyle ki bahçeli bir evde oturmaktayım akvaryumu cama yakın koyup pilli bir dip çekme makinesi ile dışarı veririm atık suyu temiz suyuda alttaki akvaryumdan kafa motoruyla yukarı basma gibi bir düşüncem var tabi alttaki akvaryumdaki suyuda gerektiği kadar ısıtacağım ve uygun kimyasalları ekleyeceğim(su hazırlayıcı bakteri kültürü vs.) bu konudaki önerilerinize açığım.

Burak kardeşim,
Filtrasyon ile ilgili bazı endişelerim yok değil ama lifetech 839 1500l/h diyor,pratikte okadar su çevirmez biliyorum ama bendeki 1700l/h tepe filtreyle desteklemeyi planlıyorum hem hava veriyor hem akıntı sağlıyor hemde mekanik filtrasyon yapıyor.Bu konuda da görüşlere açığım.

Orhan bey(yaşınızı bilmediğim için)
Akvaryumda sump olmasını istemiyorum hem maliyet hem sump olacak yerde farklı planlarım olduğundan.Yedekte ısıtıcılarım var ayrıca sump olmayacağından 2 tane ısıtıcı görüntü kirliliği yaratır düşüncesindeyim.
Herkese zaman ayırıp okuduğu için teşekkür ederim.Başka yorumlarda bekliyorum ve tropheus besleyen bir abim veya kardeşimide ziyaret etmek istiyorum mümkünse :)
Saygılar..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

orhanardaÇevrim Dışı

Kayıt: 17/12/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 132
orhanardaÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2014 21:22
Çağrı Bey,

Yaşım 30 ve hatırlatmanız üzerine profilimi güncelledim :D benim nacizane önerilerimi dinlediğiniz için teşekkürler. Umarım problemsiz bir akvaryumunuz olur.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cagri54321Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 330
cagri54321Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 02 Ocak 2014 22:29
Orhan abi,
Valla daha çok yoruma ve tecrübeye ihtiyacım var ve vaktim de var birikimimi yapayım yazın evdeki son kişide emekli oluyor(annem) bizimkilerin de desteğiyle akvaryumu kuracağım ama dediğim gibi tropheus besleyenlerin yorumlarına ihtiyacım var..


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MustafaKaya77Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 30/08/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 308
MustafaKaya77Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Ocak 2014 02:10
Selamlar Taşlar konusunda , http://dogaltasci.com.tr/ online satış yapıyor bu site sanırım . Bence internetten sipariş verdiğinizde taşarı kendiniz seçmediğinizden beğenmediğiniz taşlar gelebileceğinden , Telefonla görüşün , oraya gelsem taşları beğensem sizin internet satışında olduğu gibi adrese teslim etme imkanınız varmı diye sorun . Belki getirirler .

ikinci bir olasılıkta civarınızdaki peyzajcılara bakın , peyzajcılardada taşlar bulunabiliyor . Bauhaus türü yapı marketlerdede taş olduğu söyleniyor . iki 3 gün önce Kozyatağındaki Bauhausa baktım sadece dolomit taş var ama beyaz ve küçük boyutta .

Saygılar

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir