Go Kart


serhistaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/04/2009
İl: Antalya
Mesaj: 216
serhistaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2011 02:33
Herkese Merhabalar..
Çocukluğumdan beri hep aklımda olan ama 29 yaşımda ilk kez geçtiğimiz yaz bir pistte tecrübe etme fırsatı bulduğum go-kart, bende tam anlamıyla bir tutkuya dönüştü.. 
Bunca yıl neden bu heyecanı ertelediğime, kendimi bu adrenalin patlamasından neden mahrum bıraktığıma şaşırdım doğrusu..
Daha önce trafikte ve arazide, atv, motosiklet, jeep ve bir çok marka otomobil kullandım fakat yerden 30cm. yükseklikte kart ile yapılan 50-70km. hızlar bile araç kullanma zevkimi bambaşka bir boyuta taşıdı..

Bir süre araştırdım ve geçen ay bütçeme uygun, pist tipi bir go-kart aracı satın aldım.. 
Arkadaşlarımın, ailemin ve duyan herkesin ilk sorduğu soru; bu aracı nerede kullanacaksın idi.. 
Ama gözüm dönmüştü resmen, ilk hedefim o araca sahip olmaktı ve kullanılabilecek alan kısmını çok düşünmemiştim açıkçası:).. 
Daha sonra aracı kullanabileceğim alanlar konusunda bir kaç seçenek buldum tabi ki.. (Araç kesinlikle trafiğe uygun değil, asfalt pistte kullanım amacı ile imal edilmiştir!)

Şu an motor bakımı yapılıyor, araçta kaporta ve kaplama namına hiç bir malzeme yok, çıplak gibi.. Zamanla kafamdakileri (DIY yöntemi ile) araca aktarıp güzel bir sonuç almayı umut ediyorum..
Ülkemizde maalesef bu konu ile ilgili çok fazla insan, usta ve yedek parça yok, internetten ve yabancı sitelerden beslenmeye çalışıyorum.. 
Bu imkansızlıklar içinde bir mücadeleye giriştim ve fırsat buldukça gelişmeleri buradan paylaşmak isterim. 

Konu ile ilgilenen arkadaşların fikirlerine de sonuna kadar açığım.
Hız tutkunu gençleri trafikte değil pistlerde görmek dileği ile..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MysteryÇevrim Dışı

Kayıt: 16/08/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 487
MysteryÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2011 07:13
 3-4 Yıl önce bende sarmıştım bu spora.Fakat oldukça masraflı olduğu için unuttum zamanla.İstanbul'da tek bildiğim pist Tuzla'da. Go-kart aracıyla bitmiyor masraflar denmişti bana.Taşıma , bakım masrafları var. Lastik değiştirmek isteseniz 200-300 euro masraf çıkıyor diye okumuştum ve vazgeçmiştim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serhistaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/04/2009
İl: Antalya
Mesaj: 216
serhistaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 23 Aralık 2011 20:14
Evet maalesef ülkemizde go-kart yaygın olmadığı için, hem bir pistte sürmek, hem de yedek parça temin etmek biraz pahalı..  
Lastik ebatları ufak olduğundan, her lastikçi değiştiremiyor lastikleri, ama yokta değil, sağ olsun bir usta buldum ve çok cüzi bir paraya lastiklerin bakımını yaptı .. 
Sadece dış lastikleri değiştirmek istesek 250tl civarı.. ama iç lastikler jantlar filan değişirse 600-700tl'yi buluyor.. 
Ama araçta, motordan sonra en pahalı olan malzeme de lastikler diyebiliriz, diğer parçalar çokta pahalı değil. Motor sistemi de, iple çekmeli olduğundan, onun sistemi de çok zor değil, yani motorun çıkartacağı maksimum masrafta ufak sayılır.. 
Ve taşıma gerçekten sorun olabilecek bir durum.. Aracın ağırlığı yaklaşık 130kg. civarı olduğundan, karting yapılacak alana da başka bir araçla götürmek şart, böyle bir durumda ufak bir kamyonet, pickup sahibi yardım sever arkadaş, eş dost, 'bulunmuş hint kumaşı' kıvamındadır:)
Sanılanın aksine aracın yakıt tüketimi oldukça düşük, tabi bu, motorun gücüyle orantılı şekilde değişmekte ama bendeki motor pistlerde kullandıklarımızla aynı hemen hemen, ve pistte 10 dakikası için ödediğimiz 20tl. ile ben yaklaşık 2 saat go-kart keyfi yapabiliyorum..

Uluslararası go-kart yarışlarında pilotlar 200km. hızlara ulaşabiliyor ve dünyada bu sporu yaparken hayatını kaybeden bir sporcu yok. 
Aracın aerodinamiği, yere yakın oluşu takla atmasını engelliyor ve en büyük kazalar genelde aracın spin atması, olduğu yerde dönmesi veya lastik bariyerlere çarpması ile sonuçlanıyor..


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

efendy06Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 07/07/2006
İl: Ankara
Mesaj: 1077
efendy06Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 24 Aralık 2011 12:29
Güzel bir konuya değinmişsiniz. Keşke yaygın olsa da sokak aralarında yarışanları pistlerde görsek. Ben de düşünmüştüm bir ara, ama taşımak büyük problem. Hele Ankara'da benim Çubuktan başlamam gerekince bu taşıma işine, kartın yanında bir de pick-up almam gerektiği için bu hobiyi edinemedim. Yakıt konusunda size katılıyorum. 4 zamanlı 10 beygirlik tek silindirli bir motor takılıp çözülebilir bence. Ancak lastik, hele benim gibi virajlarda kaymaktan zevk alanlar için, büyük bir maliyet oluyor.
Saygılarımla...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

serhistaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 20/04/2009
İl: Antalya
Mesaj: 216
serhistaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 01 Ocak 2012 23:26
Virajlarda kaymak? Evet, kahvaltıdaki bal kaymaktan çok daha lezzetli, hele bir tadılsın:)
Şimdilik aracın üzerindeki motor küçük sayılır ama zamanla modifiye yapıp güçlendirmek ve ilerde daha güçlü motorlar edinmektir amacım.. 

Bu konu hakkında gerçekten bilgisi olanların ilgi duyacağını düşünmüştüm ama bütün merak akvaryum ve içindeki canlılarda iken başka bir hobi çok ilgi çekmiyor anlaşılan..

Bilgilerini, tecrübelerini paylaşmak veya go kart hakkında kafasına takılanlara cevap bulmak isteyenlerden her zaman destek beklerim..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir