Gübreleme Rejimi Belirleme


BvarisliÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 10/08/2007
İl: Bursa
Mesaj: 2419
BvarisliÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 13 Nisan 2009 17:17
Bir özel mesaja verdiğim ve kendi gözlemlerim ve test'lerim sonucu elde ettiğim bilgileri faydalı olabilmesi düşüncesiyle buradan da yayınlıyorum. Bu mesajda kendi akvaryumumda kullandığım gübreleme miktarları ve düzeni hakkında verdiğim bilgiler ve mesajın sonundaki deney-gözlem yoluyla kendi gübreleme periyot ve miktarınızı ayarlamaya çalışabilirsiniz. Mesaj'da özellikle NPK ile ilgili gözlemlerimi ve test sonuçlarının birleişimi ile oluşturduğum gübreleme rejimini anlattım. Aşşağıdaki bilgiler ve diğer vereceğim linklerdeki bilgileri harmanlayıp gözlem yaparak kendi akvaryumunuz için gerekli olan gübrelemeyi ayarlayabilirsiniz. İşte mesaj (ufak bir iki düzeltme ile genel hale getirdim)

Fosfat; pek çok forum konusunda fosfat'ın işe yaradığı yerler gördüm. Tabiki aşırı fazlası zarar ama anladığım ve gözlemlediğim kadarıyla sudaki oranı 0,25 ppm civarına gerilediğinde problem oluyor. Kendi tankımdan örnek vereyim. Normalde gübrelemeyi sadece Pazartesi günleri 0,25ppm fosfat 0,5 ppm nitrat 0,1 ppm demir ve 20 ppm potasyum olarak yapıyordum ve perşembe gününden itibaren ön cam yeşil nokta ve tüy alg'leriyle doluyordu. Anladımki fosfat'ta azalma var. O yüzden Çarşamba günü tekrar test yapıp Perşembe yeni bir gübreleme rejimi ayarlayım dedim ama üşengeçlikten bu testi yapamadım, ama yosun sorunu çarşamba perşembe tekrarlıyordu. Daha sonra Çarşamba günü hiç test yapmadan 0,25 fosfat, 0,5 nitrat ekledim. Hafta sonu su değişiminde ön cam pırıl pırıldı. Ne yeşil nokta ne tüy'ümsü sinir bozucu alglerden eser yoktu. Yani Çarşamba eklemesinden sonra ön camda hiçbir yosun meydana gelemedi ki 6 otocinclus'um sayısını bilmediğim kirazım ve bir tane de numunelik amano karidesim olmasına rağmen her hafta sonu cam kazırdım. O yüzden fosfat favori gübrelerim arasında. Test kiti olmadan doğru oranı tutturmak için ise azar azar eklenerek gözlem yapılabilir. Mesela (akvaryumdaki tüm şartlar normal ve stabil varsayarak) haftada bir 0,1 ppm fosfat ilavesi ile başlayabilirsiniz. Eğer yeşil nokta alg'i hala devam ediyorsa oranı 0,2'ye yükseltip tekrar gözlem yaparsınız. Bu periyotlar 2 haftalık olursa iyi daha uzun olursa çok daha iyi olur. Eninde sonunda denediğiniz oranlardan birinde yeşil nokta yok olacaktır. Bendeki gibi iki gübreleme periyodu arasında bir yerde tekrar çıkarsa yine benim uyguladığım ara gübreleme yöntemini yine gözlem yöntemi ile bulabilmek mümkün. Ama buradaki en önemli nokta bitkilerin bellirli bir besin tüketme düzeyine erişmiş olması bence. Çünkü değişken şartlar besin tüketiminide etkileyecek ve verilen besin ya az tüketilecek yada vaktinden önce tüketilecek. Bu yüzden yosun probleminiz çok çok azaldığında ve aydınlatma, co2 gibi etmenler tam ve son ayarında olduğunda bunu denemek sonuca ulaştırır gibi geliyor bana.
 Genel besin düzeyi olarak önerilen yada en azından benim uyguladığım 0,5 Ppm Fosfat, 10 Ppm Nitrat 0,1-0,2 Ppm Demir ve 20 Ppm Potasyum oranında Fosfat'ı ayarladıktan sonra yine gözlem yoluyla Nitrat ilaveleri yapılabilinir. Nitrat'ı da yine azar azar arttırmakta fayda var. Test kitiniz olmadan bu yöntem'le sudaki değerleri tam olarak bilemezsiniz ama en azından tankınızdaki optimum tüketim oranlarını yakalayabilirsiniz. Potasyum eklemelerinde ben haftalık 20 Ppm'i kendima sabit olarak aldım. Bildiğiniz gibi Potasyum test kiti olmadığı için sudaki değerini ölçemiyoruz. Ben de bu yüzden her hafta başı gübrelemelerimde Potasyum'u 0 sayarak 20 Ppm miktarına getirecek kadar gübreleme yapıyorum. Bu gübreleme rejiminde sabit olarak yüksek aydınlatma gücünde 7-8 saat arası aydınlatma ve saniyede 1 ile 2 kabarcık arası co2 gübrelemesi yapıyorum. Mikro element ve demir gübrelerinde ise Mikro element'i üzerinde yazan miktar oranında sıvı demiri de 0,1 Ppm ekleyecek şekilde ekliyorum.

Nitrat, Fosfat ve Demir gibi besinlerin eksikliğinin yada fazlalığının hangi etkiler yarattığını gözlemleyerek gerekli eklemeleri yapmak içinde aşşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

Bitkilerde Besin Eksikliği Belirtileri

Alg'le Mücadele (makale)

Nitrat Niye Zararlı

Dış Filtreler - Nitrat İlişkisi


Konuda bahsettiğim denge tümüyle benim gözlemlerim ve testlerim sonucu elde ettiğim tecrübelerin aktarımıdır ve kanıtlanmış bir kesinliği yoktur. Bu yüzden uygulamadan önce iyice düşünün ve yeterli tecrübeye sahip değilseniz uygulamayın.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Kullanıcı AdıÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/02/2006
İl: Samsun
Mesaj: 285
Kullanıcı AdıÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Nisan 2009 21:48
Teşekkürler bilgiler için Barış Bey. Bu aralar yavaş yavaş gübreleme rejimi oturtmaya çalışan ve çalışacak olan benim gibi "yeni başlayhanlar" için faydalı bilgiler. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir