Gübreleme sorununu çözeyim başkada bir şey istemem. :)


karideskisehirÇevrim Dışı

Kayıt: 22/11/2010
İl: Eskisehir
Mesaj: 933
karideskisehirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2012 18:51
Değerli forum üyeleri ve bitki ustaları;
Bana diyeceksiniz ki, bu iş testlerle yada iyi gözlemle olur. Bunu diyeceğinizi biliyorum, çünkü okumadığım konu kalmadı. :)
Bir akvaryum kurdum ve yaptığım işlemleri, periyotları ve gözlemleri size aktarayım bana bir öğüt verin, zira sınav haftam ve ben kafayı bu işle bozdum. :)

Akvaryum hacmi: 
Brüt:50 Lt
Net:: 41 - 42 Lt.

Işıklandırma:
T5 daylight 18w 10000K florasan. ( Işıklandırma günde 8 saat saat bölünmesiz. )

Su değişimi: 
Cumartesi %20
Çarşamba %20 
Her su değişiminden sonra gübreleme yapılmakta.

Gübreleme Miktarı:
Cumartesi 5ml Mikro Element -- 3ml. Nitrat -- 3ml.Fosfat -- 10ml Potasyum
Çarşamba 3ml.Mikro Element -- 3ml. Nitrat -- 3ml. Fosfat -- 5ml Potasyum

Su sıcaklığı:27 derece

CO2: Piknik tüpünden mayalı sistem Saniyede 1 kabarcık ( sadece ışık açıkken aktif )

Test Kitleri: Şu an için alacak param yok. :)

Bitki türleri:
Parvula
Glosso
Christmass Moss
Dev subulata

Gözlemlerim:

Bitkileri ekledikten 1 hafta sonra yukarıda belirttiğim düzende gübreleme yapmaya devam ediyorum ve yaklaşık 3 haftadır bu süreç devam etmekte.

İlk zamanlar parvulalarda üstlerini kestiğim dallar erimeye başladı, fakat sonrasında filiizler çıkmaya başladı. Akvaryumun önüne doğru gelen parvulalarda filizleri çok rahat gözlemleyebiliyorum. Gelişimleri yavaş olsa da filizlenmeler mevcut.

İlk zamanlarda mosslarda çok güzel haki yeşildi ve uçlarından açık yeşil bir sürü filiz veriyordu. Gel gelelim son 1 haftada mossların uçları kahve rengiye döndü ve üzerlerinde örümcek ağı gibi koyu yosunlar oluştu. Gelişimleri durdu.

Glossolar ise, akvaryumda çok az olmalarına rağmen parvulalara göre müthiş bir hızla ürüyorlar.

Dev subulatalar 7. kök filizini vermiş durumda.

Açıkçası sorunum. Parvulaların yavaş gelişmesi ve onu bir tarafa bırakırsak, mosslardaki yosunlar, kahverengileşmeler ve gelişmeme sorunudur.
Bunun yanında arka camda çok az kahve rengi yosunlar başladı. 

Lütfen söyleyin bana ben şimdi ne yapayım? Başımı nerelere vurayım da şu konuyu tatlıya bağlayayım.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mustafankaraÇevrim Dışı

Özel Üye
[C]2,2,93623[/C] [B]7628,3[/B]
Kayıt: 21/05/2010
İl: Ankara
Mesaj: 1102
mustafankaraÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2012 20:16
Ahmet kardeşim senin de dediğin gibi ya iyi gözlem ya da test şart. Ezbere konuşmamak lazım. Tankta ne eksik ne fazla bilmek lazım. Ayrıca yeterli filtre, su sirkülasyonu, canlı yoğunluğu, fazla yemleme ve ışıkta yosun oluşumunda önemli faktörler.
Işık için 8 saat aralıksız değil de 2-3-3 falan şeklinde yaksan daha iyi olur. Ayrıca direkt daylight ile başlaman da pek iyi olmamış. Grolux tarzı bir ışık daha iyi olacaktır.
Kendi nano tankımdan örnek vereyim. 30 litre civarında. Kurulumu 2011 aralık ayı. En başından beri 30w 6500k tasarruflu ampul kullanıyorum. Başlarda parvula üzerinde yosunlanma oldu ama daha sonra şelale filtremi çıkarıp ufak bir dış filtre taktım, yosunlu yerleri kestim attım ve bir daha da yosun olmadı. Işıklandırma günde 8 saat ve yukarda da dediğim gibi aralıklı yanıyor. Gübre olarakta ne nitrat ne fosfat kullanmadım hiç. Mikro gübre, potasyum ve azcık demir kullandım. Bir de tabanda seachem tablet vardı. Buna rağmen nitrat ve fosfatım testler sonucunda normal hatta birazcık fazla bile çıkıyor.
Senin tankında karidesler var bildiğim kadarıyla. Sana tavsiyem az yem kullan ve nitratla fosfatı verme bir süre. Zaten mikro gübrelerin içinde fosfat ve nitrat oluyor genelde. Mikro gübre de haftalık 5ml falan ver, potasyumu aynen vermeye devam et. Demir varsa kullanma onu da bir süre. Tankta su sirkülasyonu iyi olsun. İyi olsun derken çok anlamında değil yeteri kadar. Co2 yi de nasıl çözüyorsun bilmiyorum ama iyi yayıldığına emin ol tank içine. Isıyıda 1-2 derece düşür. Moslarda ve diğer bitkilerde yosunlanan kararan yerler varsa kesip at. Su değişimini de haftada 2 ya da 3 kez mutalaka yap. Su değişimi yaparken camları da temizle içten. Filtreni daima temiz tut. Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Bu şekilde 1-2 hafta geçsin. Bakalım ne olacak sonuç. Antibiyotik kullanma şu aşamada.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karideskisehirÇevrim Dışı

Kayıt: 22/11/2010
İl: Eskisehir
Mesaj: 933
karideskisehirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2012 22:42
Işıklandırma için bir timer almam gerekecek zannedersem. Çünkü okul sebebiyle aç kapa yapamıyorum. Önerilerinizi bir bir uygulayacağım şimdi. Sirkülasyonda şelale filtre olmasına rağmen bence baya iyi. Çünkü bir bitki dalı var akvaryumda dibe deyemiyor bile. Co2 yi de temizlik pamuğu ile çözüyorum. Tanecikler çok ufak çıkıyor. Genelde yüzeye çıkana kadar iyice küçülüyor yada kayboluyorlar. Şimdi ben bir gübre işini yapayım. Bu gece özellikle su değişme günü olmasına rağmen daha yapmadım. Tavsiye bekledim. Florasanı hemen değiştiremeyeceğim çünkü Eskişehir'de t5 bulmak inanın çok zor. Anca sipariş vermem lazım onun içinde sınavların bitmesi lazım. Akvaryum hazır t5 sistemli çünkü.

Bahsettiğim yosunlar bir miktar daha büyüdü. Zannedersem 1-2 gün içinde eğer gelişimleri duraksamazsa, fotoğraflarda belli olacak kadar büyüyecekler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Acil StopÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2011
İl: Aydin
Mesaj: 1182
Acil StopÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2012 17:13
Fosfatı bir süre kesin ve gözlemlemeye devam edin. Sorun çıkmazsa fosfat eklemeyin. Zaten küçük bir akvaryum bir de düzenli su değişimi yapıyorsunuz. Şebekede bulunan fosfat bitkileriniz için yeterli gelebilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karideskisehirÇevrim Dışı

Kayıt: 22/11/2010
İl: Eskisehir
Mesaj: 933
karideskisehirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Nisan 2012 17:30
1 hafta 10 gün kadar fosfat ve nitratı durduracağım. Bakalım gerileme olur umarım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir