hagen siyah kum-jbl manado-aquaclay hakkında


ByEnDyÇevrim Dışı

Kayıt: 10/11/2011
İl: Amasya
Mesaj: 86
ByEnDyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2011 10:43

Bugün akvaryumuma bitki kumu almak için samsunda bir akvaryumcuya gittim.Hagen siyah kum var mı diye sordum.Biz o kumu bitkili için önermiyoruz çünkü içinde bitki için lazım gelen hiçbir mineral bulunmuyor ve tamamen görüntü dedi.Varsa hangi mineral bulunduğunu bilen gelsin bizede göstersin dedi.Bana bunun yerine jbl manado marka bitki kumu önerdi.Çok kaliteli ve alman malıdır dedi.Bizde bu ürünü kendi imalatımımızda kullanıyoruz dedi ve gösterdi akvaryumlarını.Ben bu konuda yine kararsız kaldım.Yine kum alamadan döndüm eve.Gittiğim akvaryumcuda öle sıradan bir yer değil.Eğer reklam olmayacaksa ve  mod lar uygun görürse site ve dükkan adı da verebilirim.Bana bu konuda işinde uzman biri tür tavsiyesinde bulunursa çok makbule geçer.İlk aldığım kum deniz kumu oldu.Boşuna para verdim.Yine boşuna iş yapmak istemiyorum.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ReaLiSTÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 29/12/2008
İl: Ankara
Mesaj: 1961
ReaLiSTÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 09 Aralık 2011 10:54
Jbl Manado'yu kendi akvaryumlarımda kullanmışlığım yok ama aquaclaydan daha ufak taneli bir kumdur. Hagen kadar ağır değildir. İri taneli ve hafif yapıdaki kumların en büyük dez avantajı zemin bitkilerini tutundurmada yaşanılan zorluktur. Hagenin en büyük avantajı ağır olmasıdır. Bu nedenle zemin bitkilerini tutundurmak ve yaşatmak daha kolay olmaktadır.

O bahsettiğiniz yer de JBL Manado ile oluşturulmuş akvaryumlarda zemin bitkileri gördünüz mü? Mesela glosso, parvula, cuba gibi


Hagen siyah kumla ilgili bilgi için http://www.akvaryum.com/forum/hagen_siyah_kum_hakkinda_k319313_sn1.asp


ReaLiST2011-12-15 21:39:20

+1: [T]150064,emrahotlu[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

VcTRyÇevrim Dışı

Kayıt: 08/04/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 258
VcTRyÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Aralık 2011 23:09
Yukarıda belirtildiği gibi Hagen demir içerikli bir kum. Kendi tankımda kullanmaktayım. Hangi kum olursa olsun sonuçta hiçbiri tek başına yeterli olamaz. Misket gübre örneğinde olduğu gibi takviyeler gerekecektir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ADNADNANÇevrim Dışı

Kayıt: 09/07/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 280
ADNADNANÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2011 13:32
Hagen Siyah kum olarak anılan kum demir içermemektedir. Ayrıca ek bir bilgi olarak demir içeren doğal taşlar kırmızı renge (tam kırmızı değil aslında kiremit rengi) sahiptir. Demir değil ama aliminyum içerir. Tanktaki en büyük avantajı boyutu ve ağırlığı sebebiyle bitkilerin kolay tutunabilmesidir. Tabi görsel güzelliğini de eklemek gerekir. 
Bence siz en üst tabakada kullanacağınız kumu görsel zevkinize uygun seçin. Alt tabakalarda besin içerikli substrate, torf, misket gübre vs malzemeler kullanınız. Tabi bunun için  tankınızın düşük işletim (low tech) mi yüksek işletim (high tech) mi olacağına karar vermeniz gerekir. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lifetimeÇevrim Dışı

Kayıt: 24/09/2011
İl: Mugla
Mesaj: 380
lifetimeÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Aralık 2011 13:56
Adnan arkadaşın da dediği gibi hagen siyah kum demir içermez. Kum secimi sana kalmıs ben aquaclay kullanıyorum renk olarak çok güzel ama ne yaptıysam zemin bitkilerini tabana tutturamadım. Hagenin bence en büyük artısı bu bitkileri istedigin gibi dikebiliyosun dikemedigin hemen hemen hiç bir bitki yok ince köklü parvula da dahil. Ben şahsen normal bitkiler için bile ugraşmıstım Wendtii ve rotala 1 kaç defa yerinden cıkıp uğrastırmıstı beni. Ama yinede rengini seviyorum doğal bir ortam var dibte sanki topraktan cıkan bitkiler gibi duruyorlar. Eğer taban bitkisi düşünmüyorsan seçim senin istediğin kuu alabilirsin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

demirÇevrim Dışı

Kayıt: 05/09/2008
İl: Ankara
Mesaj: 147
demirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 15 Aralık 2011 21:30
Jbl yi kullanıyorum küçük ve hafifi taneli bir kum,ön plan bitkisi olarak mirsuta var yakında glasso ve parvula yada cuba deneyeceğim .

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir