hangisi en kolay


furkan003Çevrim Dışı

Kayıt: 30/05/2015
İl: Yurtdisi
Mesaj: 33
furkan003Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2015 16:59
Arkadaslar ben 200L bir akvaryum alacagim ve bu akvaryuma hangi baligi koya bilirim
amator um denilebilir ama 7/24 forum dayim:) sizce hangisi en kolay olur :
sari prenses
saulosi ve demasoni
canli doguran
mavi prenses
baska?
sizce hangisi en kolay olur ve o balik hakkinda biraz bilgi ve kac e kac d yazarsaniz cok sevinirim :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

hobiciakvaristÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 18/01/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 526
hobiciakvaristÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 17 Haziran 2015 17:28
"Kolay" dan kastınız nedir tam olarak bence önce onu belirlemek gerekiyor:

1. zahemtsizce bakacağınız, hiç sorun yaşamayacağınız, ölüm yaşamayacağınız bir balık (ne yazıkki böyle bir balık yok, bilginiz olsun)
2. Besleme kolaylığı (ne verirsen yer): yazdıklarınızın hepsi uyar nerdeyse
3. Balıkların birbirne olan davranışları açısından: canlı doğuranlar birbirlerine karşı agresif olmayan balıklardır (genelde); erkekler dişileri sürekli kovalar ama, o ayrı :) Diğer yazdıklarınız ise afrika mbuna ciklet türleridir ki bunlar değişen derecelerde agresiflik gösterirler birbirlerine. Sarı prenses'ler ve saulosi'ler belki aralarında daha az agresif olanlardandır diyebiliriz; en azından yeni başlayanlar çok sorun yaşamadan bakabiliyorlar. Demasoni bir daha agresif bir balıktır.

Özetle hata yaptığınızda sizi affedecek bir balık arıyorsanız canlı doğuran veya saydığınız çiklet türlerini (demasoni hariç) deneyebilirsiniz. Eğer bitkili bir tank istiyorsanız (ki kolay bitki türleri var) canlı doğuran tek seçeneğiniz (bu saydıklarınızdan).

Canlı doğuranlar (adının da size ipucu vereceği üzere) içten döllenir ve yavruları annenin içinde gelişir, sonra da canlı olarak doğum yaparlar. Yavrular çıktığından küçük olduklarından diğer canlı doğuranlar tarafından yenilebilirler (bazı balıklar zamanla alıştıklarından dolayı ya da genetiklerinden ötürü yavru yemiyorlar). Yavrular doğduklarında kendi çarelerine bakarlar, diğer balıklar ile aynı yemleri yemeye çalışırlar. Genellikle yumuşak veya orta sertlikteki sularda mutlu olsalarda geniş çapta su koşullarına adapte olabilirler. Bazı türleri acı su olarak da geçer (molli'ler örneğin).

Saydığınız ciklet türlerinde ise dölleme dışarda gerçekleşir; dişinin yumurtladığı yumurtaları erkek dışarıda döller ve dişi ağzına alır. Burda yumurtlaarı kuluçkalar. Yumurtadan yavrular çıktığında yumurta keseleri ile birlikte bir müddet annenin ağzında daha kalmaya devam eder. Yumurta keseleri eriyince annenin ağzından çıkarlar. Bu noktadan sonra yenme tehlikeleri var. Sert su severler.

Daha fazla bilgi isterseniz yardımcı olmaya çalışırım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

BadWolfÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 14/06/2013
İl: Istanbul
Mesaj: 6350
BadWolfÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2015 20:22
[QUOTE=furkan003]Arkadaslar ben 200L bir akvaryum alacagim ve bu akvaryuma hangi baligi koya bilirim
amator um denilebilir ama 7/24 forum dayim:) sizce hangisi en kolay olur :
sari prenses
saulosi ve demasoni
canli doguran
mavi prenses
baska?
sizce hangisi en kolay olur ve o balik hakkinda biraz bilgi ve kac e kac d yazarsaniz cok sevinirim :)[/QUOTE]

[B]1.Sarı prenses[/B]: Bakımı kolay ve pek çok kişinin hobiye başladığı türdür. Ancak sert bir türdür. Erkek-dişi oranı kontrol altında tutulmalıdır. KAyalık bir dekor yeterli gelecektir. Birçok kişi dişiyi kusturmayı, yavruları ayırmayı önerse de bence gerek yoktur, güçlü olan hayatta kalsın, sonra hastalık felan filan uğraşmazsınız.
[B]2.Saulosi ve Demasoni: [/B] Hiç bakmadığım bir tür ancak sarı prensesle aşağı yukarı aynı denebilir. Cinsiyet oranı önemlidir.
[B]3. Canlı doğuran:[/B] Hangi türü aldığınız çok önemlidir. Canlı doğuranın en büyük ve güçlüsü olan SAFKAN veliferayı acı hatta tuzlu suda, büyük cichlidlerle bile bakmak mümkünken dış görünüşünü veliferadan ayırması çok zor olan yelken yüzgeç molly bunların hiçbirine dayanamayacaktır. Türü farketmeksizin yavruların sağ kalması için bolca CANLI bitki gerekir.
[B]4.Mavi Prenses: [/B] Bakımı SArı prensesle aynı olsa da daha bitkisel beslenirler ve sarı prensese oranla daha saldırgandır.

Bunun dışında tetra türleri, melek balığı, sazansıların bir çoğu ve gökkuşakları da size uygundur. SEçtiğiniz türü söylerseniz ayrıyeten bilgi verebilirim.
Bir türden hevesimi çok çabuk aldığım için birçok türü sırası ile denedim :) Şimdiye kadar beni sıkmayan türler sadece Tetrazon, Beta ve Endler oldu.. Halen daha baktığım türler. 6 yaşımdan beri devamlı tetrazon ve beta bakmamla birlikte bu sene endler aşkı da başladı :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

bogutucuÇevrim Dışı

Kayıt: 10/02/2015
İl: Istanbul
Mesaj: 69
bogutucuÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Haziran 2015 23:44
Canlı doğuran tecrübem yok bu nedenle o konuda yorum yapamayacağım. Malawi türleri için sp iyi bir başlangıç. En az sorunla başlamak istiyorsanız huzurlu bir tank kurun ki bir de kavga gürültü ile uğraşmayın. Zaten yeni kurulan bir tankta amonyak, nitrit, nitrat, belki yosun ve kimi hastalıklar ile uğraşacaksınız. Huzurlu bir tankın da ilk koşullarından biri erkek-dişi oranının tutturulması ve birlikte yaşamaya uygun türler. Dişi erkek oranını başta tutturmak zor. Kendiniz cinsiyet ayrımı yapamıyorsanız balık aldığınız yerin insafına kalmışsınız demektir ki ilk zamanlar akvaryumculardan aldığım balıkların hiç biri cinsiyet olarak alırken söylenen gibi çıkmadı. 1e 3d diye verdiler, 2e 2d çıktı vs sonrasında da erkeklerin kavgaları ile uğraş dur. Bu yüzden sakin yapıya sahip balıklar ile başlamak hayatı kolaylaştırıyor. Saydığınız türlerin arasında demasoni de bu tanıma kesinlikle uymuyor. Çok sevdiğim ama çok sert bir balık; hem kendi türüne hem de diğer türlere karşı. Tankımdaki en sakin balıklar Iceman'ler. Şu ana kadar kimseye sataştıklarına şahit olmadım. Hatta kendisinin yarısı kadar demasonilerden bile tırsıyor ve sürekli uzak duruyorlar. Benzer renkte balıklar da koymak riskli olabiliyor. Örneğin bir sp Iceman'e sataşmazken kendi rengine daha yakın olan portakallara karşı hep tetikte ama çok büyük sorun da yaşamadım. Belirlediğiniz türden alacağınız kolonileri de tam yetişkin olmadan almanızı tavsiye ederim. Birlikte büyüdüklerinden mi nedir hangi tür olursa olsun daha uyumlu oluyorlar (Öte yandan da küçükken de cinsiyet ayrımı daha zor oluyor.) Mahalleye sonradan gelenlere karşı hep bir sataşma oluyor belli bir süre. Bu arada kayıplar da yaşanabiliyor. Sonuç olarak sarı renk için sp, kırmızıya yakın olduğu için portakal ve maviyi temsilen iceman veya mavi prenses diyorum. 4 veya 5'li koloniler (1e 3d, 1e 4d şeklinde) kurulacağı düşünülürse, bir de tanka ortalığı temizlesin diye 1 vatoz ve birkaçta makrakanta veya benzeri balık atacağınızı düşünürsek bu kombinasyonun hem tank hacmi/balık sayısı açısından hem de uyum açısından uygun olma ihtimali yüksek diye düşünüyorum.

Beğenenler: [T]161022,trexxx[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir