Hastalıkların tedavi yöntemleri


lepistesuzmaniÇevrim Dışı

Kayıt: 04/02/2012
İl: Çankiri
Mesaj: 272
lepistesuzmaniÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2013 15:39
Merhaba arkadaşlar bu gün size öncelikli olarak lepisteslerde ve diğer canlı doğuranlarda ortaya çıkan hastalıklar konusunda yardımcı olmaya çalışacağım ve bunun için de uzunca bir araştırma yaptım öncelikli olarak canlı doğuranlar günümüzde yeterli ilgi ve bakımı bulamamaktadır ve değer verilmemektedir.Ben buna kesilikle karşıyım  ve bence en  muhteşem balık türü canlı doğuranlardır neyse lafı fazla uztmadan bir kaç hastalık anlatalım :
 
BEYAZ BENEK:
Bu hastalığa Cryptocaryon irritans adı verilen bir tür kirpikli tek hücreli canlı sebep olur.Cryptocaryon irritans balığın solungaçlarına ya da derisine yerleşerek balık üzerinden beslenir. Balıklar bu parazite karşı bir bağışıklık sistemine sahiptir fakat zayıf düşmüş balıkların bağışıklık sistemi de güçsüz düşer ve Cryptocaryon’a karşı korunmasız kalırlar. Parazitler zayıf balık üzerinden yedi güne kadar beslenebilirken, bu sürecin sonunda balığı bırakıp çoğalmak için uygun bir yüzey ararlar. Tek bir Cryptocaryon yüzlerce yeni birey üretebilir ve bu yeni doğan parazitler kendilerine yeni avlar ararlar.Sanılanın aksine bu parazit her zaman gözle görünür değildir. Eğer balık hastalığa hala direniyorsa, Cryptocaryon irritans sadece balığın solungaçlarında bulunur ve vücuduna yayılmak için balığın zayıf düşmesini, direncinin tamamen yıkılmasını bekler.Beyaz benek akvaryuma balık üzerinden girer ve diğer balıklara da bu şekilde yayılır. Eğer akvaryuma ekleyeceğiniz tüm balıkların Cryptocaryon taşımadığına emin olursanız, akvaryuma bu paraziti sokmamış oluruz. Bunu yapmanın tek yolu da aldığımız balıkları bir süre karantinada tutmaktır. Cryptocaryon irritans’ın yaşam süresi 15 – 20 gün arasındadır. Eğer yeni aldığımız balığı 4 ile 6 hafta arasında karantina akvaryumunda tutarsak ve bu süre içerisinde balık üzerinde beyaz benek gözlemlenmezse; bu, çok büyük ihtimalle, balığın beyaz benek taşımadığı anlamına gelir. Eğer bu süre içerisinde balığın vücudunda beyaz benek görürseniz karantina akvaryumunda tedaviye başlayabilirsiniz. Bu şekilde her yeni balığı önce karantinaya alıp beyaz benek taşımadığından emin olduktan sonra akvaryuma eklersek, akvaryuma Cryptocaryon irritans girme ihtimali neredeyse sıfırdır ve eski balıklarımızı da riske atmamış oluruz.
TEDAVİSİ:
Beyaz benek vücudunda gözle görülebilir şekilde artmış bir balık üzerinde tedaviye başlamak gerekir, aksi halde balık çok fazla zarar görebilir. İlk yapılması gereken, balığın neden zayıf düştüğünü bulmaktır. Balık yeni geldiği için mi? Yeteri kadar sağlıklı beslenmediği için mi? Diğer balıklar tarafından hırpalandığı için mi? Su değerleri kötü olduğu için mi? Bu sorular daha çoğaltılabilir ve uygulanacak ilk ve en etkili tedavi hastalığa neden olan sorunu çözmek olacaktır. Eğer balık yeni geldiği için strese girip beyaz beneğe yakalandıysa balığın akvaryuma alışma sürecinde balığı çok iyi bir şekilde besleyip, diğer balıkların rahatsız etmediğinden emin olmak gerekir. Balık yeteri kadar beslenemediği için bağışıklık sistemi zayıfladıysa, balığı doğru ve sık beslemeye başlamalısınız. Özellikle kelebekbalığı, Anthias gibi balıklar hem sağlıklı hem de sık beslenmeye ihtiyaç duyar ve günde birkaç kez besleme bir süre sonra yetersiz gelebilir. Ayrıca kuru yem de balıklar için sağlıksız bir yemdir ve balıkların bağışıklık sistemini güçlü olmamasının başlıca nedenlerindendir.

Sorun neden kaynaklanıyorsa kaynaklansın en etkili tedavi iyi beslenmedir. Balığın bağışıklık sisteminin zayıflamaması için doğada beslendiği tarzda beslenmesi gerekir. Kuru yemden kaçınıp taze deniz ürünlerine ağırlık vermek gerekir. Başlangıç seviyesindeki çoğu beyaz benek vakası iyi bir beslenmeyle birkaç gün içinde geçer.

MANTAR:
Akvaryumlarımızda karşılaştığımız hastalıklardan biride mantar hastalığıdır. Genel olarak ortamda mantar sporları her zaman vardır. Uygun konak bulduklarında parazitler gibi balıklarımıza da musallat olurlar. Mantarların doğada yüzbinlerce türü vardır. Sucul mantarlar koşullara bağlı olarak çok çeşitli olsa da, akvaryumlarımızda genelde görülen türler; saprolegnia, achlya ve ichthyoponuslardır.Balıklarda kafa, ağız, burun bölgeleri, yüzgeçler kuyruk ve solungaçlar potansiyel alanlardır. Eklem bölgeleri, çizilme, yırtılma ve zedelenme ihtimali yüksek bölgeler daha fazla risk altındadır. Gözle görülür hale gelmeleri, gruplar oluşturması ve gelişmesiyle olur. İplikimsi yapıların bir araya gelmesiyle misel şeklinde görülebileceği gibi, pamuk yığınını andırır şekilde de olabilir.
SEBPLERİ VE TEDAVİSİ:
1- Kötü su şartları ihtiva eden ve düzenli dip çekimi yapılmayan akvaryumlarda daha iyi barınma alanı bulur. Gelişime açık, varlığını sürdürebildiği bu alanlarda sürekli tetiktedir. Bu nedenle düzenli dip çekimi ile tabanda oluşan atıklar, ölü canlılar akvaryumdan uzaklaştırılmalıdır. İyi sirkülasyon olmayan ortamlarda bir oluşum sebebidir. Düz yumurta döken ebeveyn balıkların, yumurtalarını sürekli yüzgeçleri ile havalandırması bu noktada daha iyi anlaşılabilir. Çünkü yumurtalarda mantar için iyi bir barınma alanıdır.

2- Akvaryumlarımızda bulunan stres faktörleri hastalığa yakalanmaları için zemin hazırlar. Mukoza tabakasında bulunan mukus salgısı strese bağlı olarak düzenli salgılama yapmayabilir. Bunun sonucu olarak balığı hastalıklara karşı çepeçevre saran bu tabaka zayıflar ve mantarlara balığa bulaşması için ortam sağlar. Bilindiği gibi akvaryum canlılarında stresi oluşturan faktörler çok fazla ve kendi başına ayrı bir konudur. Konu burada ele alınamayacak kadar detaylıdır. Mukoza ve deri tabakasını güçlendirmek için B vitamini kompleksleri kullanılmalıdır.

3- Balık üzerinde fiziksel etkiler sonucunda oluşan yaralanmalar, ezikler, çizikler, yırtılmalar mukozayı zedeler. Bu bölgelerde mantar oluşumu için olanak sağlar. Akvaryumlarımızda her zaman ısrarla karşı çıktığımız yapay bitkiler, keskin köşeli mercanlar ve ortama ait olmayan nesneler balıkların yaralanmasına sebep olur. Mümkün olduğunca bu tür dekor malzemelerine yer verilmemelidir. Uygun olmayan ve agresif türler nedeniyle alınan darbeler, yaralanmalara sebep olduğu için, dolaylı yoldan, yaralanmaya ek olarak balığı hastalığa karşı açık hale getirir.

4- Akvaryuma yeni giriş yapacak canlılar ve malzemeler dezenfekte edilmelidir. Bitkiler, balıklar, canlı yemler taşıyıcı konumundadır. Yeni bitki eklenirken uygun şekilde temizliği yapılmalıdır. Balıklar rutin zamanda olduğu gibi, mantar hastalığına karşıda karantina tankında tutulup gözlem yapılmalıdır. 
Arkadaşlar sizi inşallah sıkmamışımdır bunlar inşallah size yardımcı olabilir sorularınızı ve yorumlarınızı lütfen esirgemeyin SAYGILARIMLA...
 
lepistesuzmani2013-02-11 16:37:27

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

tarum1Çevrim Dışı

Kayıt: 12/08/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 76
tarum1Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2013 17:19
Çok güzel biryazı birhafta önce büyük akvaryumda mantar küçükte beyaz benek vardı küçüğe mavi damla kullandım büyüklere mikafish mikofish geçirdi ama suyu berbet etti tavsiye etmem

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Umut BaşarÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 23/12/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2863
Umut BaşarÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2013 17:52
Emeğine sağlık

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lepistesuzmaniÇevrim Dışı

Kayıt: 04/02/2012
İl: Çankiri
Mesaj: 272
lepistesuzmaniÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2013 22:03
Arkadaşlar çok sağolun :))

[QUOTE=tarum1]Çok güzel biryazı birhafta önce büyük akvaryumda mantar küçükte beyaz benek vardı küçüğe mavi damla kullandım büyüklere mikafish mikofish geçirdi ama suyu berbet etti tavsiye etmem[/QUOTE]

Ama tedavide bir numara suyuda değiştirmek sorunu çözüyo :)))
BeZGiN2013-02-22 16:38:06

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lepistesuzmaniÇevrim Dışı

Kayıt: 04/02/2012
İl: Çankiri
Mesaj: 272
lepistesuzmaniÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Şubat 2013 16:38

Arkadaşlar burdan sorularınızı alabilirim


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lepistesuzmaniÇevrim Dışı

Kayıt: 04/02/2012
İl: Çankiri
Mesaj: 272
lepistesuzmaniÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2013 16:20
Hastalıklar hakkında burdan bilgi alabilirsiniz

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

M.TunaÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 24/08/2012
İl: Ankara
Mesaj: 3395
M.TunaÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 22 Şubat 2013 17:06
Ben artık beyaz benek hastalığını istisnalar hariç ''yeni başlayanların hastalığı''olarak görüyorum.

2013 yılında o kadar güzel sıvı ilaçlar var ki beyaz beneği artık hastalık olarak görmüyorum bile.

Beyaz benek bence mikrobik değil mecazi anlamda kullanıcı hatası hastalığıdır.

Önlemsizce dahil edilen dışarısı canlıları.

Su değişimi yapanların orantıyı tutturamamaları.

Son derece kulaktan dolma yapılan akvaryum müdahaleleri.

Bu ve buna benzer bazı örnekler önce beyaz benek yapabiliyor.

Bazı hastalıklardan kaçılamıyor ama beyaz benek bence tamamen kullanıcının bilgi eksikliği hastalığıdır.(Ya da acemilik)

Geçen ay diskus tankıma tür,dekor ve yer değişikliği için müdahalede bulundum ve bile bile,üşendiğim için yanlış bir müdahalede bulundum ve dedim ki''yarın beyaz benek olacak diskuslarım''
2 gün sonra oldular,4 ya da 5 gün içinde de kendiliğinden geçti.

Beyaz benek olmaması için yapacağımız biraz çaba ,hastalık için ana tanka yapacağımız müdahaleye göre çok küçük bir emek. 

Bu yüzden tedavi önleminden çok önleyici tedbirleri de uygulamak lazım.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lepistesuzmaniÇevrim Dışı

Kayıt: 04/02/2012
İl: Çankiri
Mesaj: 272
lepistesuzmaniÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Şubat 2013 15:25
Bence de üşenmemek ve sağlıkları için önlem almak lazım :dBeZGiN2013-02-27 15:51:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lepistesuzmaniÇevrim Dışı

Kayıt: 04/02/2012
İl: Çankiri
Mesaj: 272
lepistesuzmaniÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 02 Mart 2013 11:45
Ama hiçbir hastalığı da göz ardı etmememiz lazım

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pro.lepistesciÇevrim Dışı

Ziyaretçi Engelli
Kayıt: 15/12/2012
İl: Usak
Mesaj: 77
pro.lepistesciÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 04 Mart 2013 12:57
Abi benim erkek lepistesim var sürekli taşların üstünde duruyo kuyrugu azıcık yırtılmış ve metilen mavisi damlattım 1 hafta öle durdu hastalık geçmedi bu sefer de suyu degiştirdim ama hala sorun var napmalıyım balıgımı çok seviyorum çünkü balık bana o kadar güzel geldi ki aldım eve getirdim e onun yüzünde 10 balık öldü sinirlenmedim hiç 3 hafta yalnız kaldı ve sonra amerikan dişisi aldım amerikana birşey olmadı ama erkek hasta bu seferde acil yardım et pro.lepistesci2013-03-04 12:58:32

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

lepistesuzmaniÇevrim Dışı

Kayıt: 04/02/2012
İl: Çankiri
Mesaj: 272
lepistesuzmaniÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Mayıs 2013 15:20
Birkaç tedavi yöntemi yazacağım mesajdan yolladm

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir