Hayali Proje


Seçil-EdizÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2005
İl: Izmir
Mesaj: 271
Seçil-EdizÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2006 03:23

Uzun zamandır kafamı kurcalıyordu, sıfırdan akvaryum kuracak olsam ve eğer koşullar elverse nasıl birşey yapardım diye. Ben de biraz uç noktalara kaçacak ve mütevazilikten biraz uzak kendimce hayali bir proje hazırlayım dedim. Eksiği çok, teknik kısımlarında bilgi eksikliği de olan, belki de pratiğe geçirilmesi imkansız bir taslak hazırladım. Herkes bilgilerinden, fikirlerinden eklemeler yaparsa, hataları düzeltirse keyifli bir konu olabilir diye düşündüm.

İşte akvaryum.com hayali akvaryum projesi :

Not: Çizimlerde ölçek hataları olabilir, öylesine çizdim.

   Tank

 Tank ölçüleri 250-70-65h. Toplam hacmi 1137,5 litre. Alttan ve üstten 2 kat kuşaklanacak. Camın esneme yapmak isteyeceği orta noktalardan 3 adet atkıyla ön ve arka cam bağlanacak.

Ve işte ilk soru işareti, bu ölçülerde ve bu şekilde desteklenmiş tank için cam kalınlığı ne olmalı (atkı ve kuşaklardakiler dahil)? Ya da ek desteklere ihtiyaç duyacak mı ?

    Sehpa

Tankın üzerine oturacağı sehpa için 2x4 toplam 8 ayaklı metal bir düzenek düşündüm. Bütün ayaklar birbirlerine 2 doğrultuda hem alttan hem üstten aynı malzemeyle bağlanacak. Ve bu sistemin üzerine gerilme mukavemeti yüksek düzlem bir malzeme yerleştirilecek. Sağlam bir ahşap ürünü olabilir mesela.

Bu noktada iskeleti ve taban düzlemini oluşturacak malzemelerin cinsi ve ebatları önem taşıyor.

     Kapak

Kapak için florasan ve ay ışığı görüntüsü verebilecek bir aydınlatma sistemini beraber düşündüm. İstenildiği zaman istenilen ışık seçilebilecek. Arzu edilirse bu sistem timer'a bağlanarak hiç dokunmadan ayarlanan saatlerde istenilen ışık sisteminin devreye girmesi sağlanacak. Böyle bir olay mümkün olabilir mi inanın ben de bilmiyorum. Elektrik bilgisi olan arkadaşlar bu noktada devreye girecek.

Ayrıca sıcak havalarda buhar kapakları kenarlardan aralanarak hava sirkülasyonunun sağlanması için kenarlara fanlar yerleştirilecek. Şekilde sayılarını rasgele çizdim. Bu fanlar topluca sump içinde bulunan bir termostata bağlanarak belirlenen bir sıcaklığın üzerine çıkılması halinde otomatik olarak devreye girecekler (böyle birşey mümkünse tabi). Buharın kolayca atılabilmesi ve elektrik tesisatına zarar vermemesi için kapak kenarlarında uzunlamasına boşluklar olacak. Bu boşluklardan ışığın geçmemesi için, kapak çerçevesine aşağıda çizdiğim gibi içeriye doğru kapak boyunca parçalar yerleştirilecek. Aşağıdaki resim kapağın yandan kesitidir.

 

        Filtrasyon

İşte beni en çok zorlayan kısım bu. Çünkü bu sistemde hem taban filtrasyonu hem de sump sistemi olacak. Ve beraber çalışacaklar. Daha da önemlisi iki sistemi çalıştıran iki farklı motordan herhangi birinde arıza olması durumunda sistem güvenli olmak zorunda. Yani taban filtrasyonunu direk taşırma haznesine vermek gibi bir alternatifimiz yok. Öyle yaparsak sumptaki motor bir sebepten dolayı durduğunda taban filtrasyonu tankı boşaltana kadar sump'a su vermeye devam edecek. Güvenlik herşeyden önce gelmeli.

Peki nasıl yapabiliriz? Bu noktada tamamen kendimden birşeyler katmak istedim ve şöyle bir fikir geliştirdim. Pratik olabilir mi bilmiyorum (patenti benimdir).

Kolay anlaşılabilmesi için aşama aşama anlatacağım. Taban filtrasyonu bildiğimiz delikli borulardan oluşmuş ve boru girişli bir kafa motoruna bağlanmış sistemden oluşmakta. Borulardaki deliklerden giren su kafa motoruna kadar ulaşacak.

İlave olarak arka cama en yakın paralel boruda 5 adet büyük pislikleri çeken çıkıntılar olacak. Aynı dış filtrelerin suyu çeken kısımları gibi. Sistemdeki bütün su tank içindeki kafa motoruna doğru hareket edecek.

İşte olay bu noktada karışık olmaya başlıyor. Bu motor suyu nereye verecek? Tank içine yerleştirilecek bir filtre haznesi filtrasyonun gücü düşünülürse çok fazla alan kaybına sebep olacak. Öte yandan bu suyu güvenlik sebeplerinden dolayı taşırmaya ya da direk sump'a vermek te istemiyoruz. Şöyle bir sistem kurulabilir mi?

Bir su kanalı düşünün. Bu kanalın iki ucu açık. Kanalın tabanı bir tarafa doğru eğimli olacak. Üst kısmı ise su seviyesine paralel olacak. Kanalın dar ağzı taşırma haznesine bir yandan kenetlenecek ve kanal arka cama paralel ve yapışık bir şekilde tankın öbür ucuna doğru uzanacak. Taşırma haznesinin bir yanı kanalın dar ağzının oturacağı şekilde daha alçak bırakılacak. Aşağıdaki şekilde taşırma haznesini ve bahsettiğim kanalı ayrı olarak çizdim. Kafanızda kanalın dar ağzının hazneye kenetlendiğini düşünün. Sistemin gücüne göre bu kanalın genişliği hazne genişliği kadar ya da daha kısa olacak şekilde ayarlanabilir. Her ikisini de gösterdim.

Bundan sonrası ise pratik. Taban filtrasyonundan gelen su kanalın içine aktarılacak. Sump'tan pompalanan su ise boruyla kanalın üzerinden tankın içine verilecek. Bu şekilde taşırma suyu hazneye ulaşmadan önce kanaldan geçmek zorunda kalacak. Kanal içinde ilerleyen su taban filtrasyonundan gelen pisliklerin de hazneye ulaşmasını sağlayacak.

Bu sistemin avantajları:

    1. Görüntü kirliliği gibi görünse de sistemin tamamı strafor ya da benzeri malzemeden yapılmış bir fonla saklanabilir.

    2. Güvenlik. Taban filtrasyonu için kullanılan motor arıza yaptığında filtrasyon sadece sump sistemiyle çalışır.

       Sump motorundaki bir arıza da ise taban filtrasyonunun verdiği su kanal içine pompalanmaya devam eder, ancak bu taşırmaya sebep olmaz (akvaryumdaki ve kanal içindeki su seviyesi aynı dolayısıyla içerdeki suyu yine içeriye vermiş oluyor). Bu durumda tüm sistem filtrasyon özelliğini kaybetmiş olur. Ancak her iki durumda da güvenlik sorunu olmuyor.

    3. Su kumun altından, üstünden ve yüzeyden çekilerek mükemmel bir filtrasyon sağlanıyor.

Bu sistemin dezavantajları:

Sump motorunun debisini 10000 lt/saat, taban filtresindeki motorun debisini de 3000 litre/saat olarak düşünelim. Sumptan tanka verilecek suyun debisi 10000 olacaktır. Sistem bir çeşit taşırma olduğu için çıkış ta aynı miktarda olacaktır. Yani kanalın içine taban filtreden 3000 litre su basılırken kanalın içine ayrıca tanktan 7000 debiye sahip su girişi olacaktır ki kanal içindeki ve akvaryumdaki su seviyeleri aynı kalabilsin.

Bu da şu demek oluyor, toplam 13000 litre/saat debiye sahip sistem 10000 litre/saat debilik filtrasyon yapıyor. Ya da özetlemek gerekirse taban filtrasyonunun bütün enerjisi, taşacak suyun bir kısmının kendi topladığı su olması için kullanılıyor. Kısaca fazladan elektrik yükü diyebiliriz.

Uzun oldu ama bu filtrasyon sistemiyle ilgili ''ciddi'' yorumlar istiyorum. Daha basit, bilinen bir formül varsa (iki sistemi beraber çalıştırabilecek ve dış filtre ya da tank içi filtrasyon haznesi gereksinimi duymayacak) bilmek isterim.

    Fon

Arka fon bildiğimiz strafor çalışmalarından olacak. Farklı olan ise sehpanın tüm kenarlarının benzer şekilde fon çalışmasıyla kaplanacak olması. Hatta sehpa üzerindeki fon bir miktar yukarıya tanka da dışardan taşacak. Bu taşan kısımlarda ise tankın içinden içeriye doğru sanki cam yokmuş ve kaya içeriye doğru devam ediyormuş gibi ekleme yapılacak. Aşağıda bir kesit çizdim, kolay anlaşılsın diye yan tarafını açık şekilde bıraktım ama o kısım da kapalı olacak.

Uygulamadaki zorluk ise sehpa üzerindeki fonun aynı zamanda kapak görevi de görecek olması. Kulplar yerine fon üzerinde doğal girinti ve çıkıntılarla tutacak yerler oluşturulabilir. Sorun ise straforun kolay kırılabilir bir malzeme olması. Belki de altına daha sağlam bir tabaka konulup üzerinde strafor çalışması da yapılabilir.

''Hayali akvaryum projesi'' her türlü bilgi, fikir, eleştiri ve eklemelerinizi bekliyor.

Hayal gücünün sınırı yok.

Seçil-Ediz2006-10-3 3:28:47

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Fatih TÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 13/11/2005
İl: Izmir
Mesaj: 1981
Fatih TÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2006 03:35

Güzel proje tebrikler,

Işık için floresan yerine başka bir çözüm düşünülmeli 65cm yüksekli floresan için çok yüksek.

Cam kalınlığı sorun değil mukavemetli camlarla bu iş çözülür, yüksekliğiniz aşırı değil çünkü.

Filtrasyonla ilgili olarak, taban filtresinin giriş çıkışlarını kuvvetli dış filtreye bağlayara bağımsız bir sistem daha basit ve sağlıklı olur bence. Size toplamda 3000l/h lik filtrasyon yeterli.

Işıkla ilgili olarak madem olay fantazi, uzaktan kumandalı prizler kullanılabilir, oturduğunuz yerden akvaryum ışıklarını dilediğiniz gibi kontrol edersiniz. Çeşitli renk kombinasyonları yaparsınız.

Bu arada böyle bir akvaryum klasik sehba sistemli olarak odanın bir noktasında durmamalı bence, kesinlikle gömme olmalı. Buna imkan yoksa durduğu duvar, aynı derinlikte hafif malzemeyle kapatılmalı, yani kütüphane vb gibi değerlendirilebilir. Akvaryuma bakınca çıkıntı görülürse çirkin olur.

Umarım birgün yaparsınız, bizde site olarak yüzmeye geliriz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

MithrilÇevrim Dışı

Kayıt: 26/04/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 499
MithrilÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2006 11:52

Tebrik ederim oldukça beğendim. Detaylı ve iyi düşünülmüş. Sadece sehpa konusuna takıldım. Bu uzunlukta bir sehpanın milimetre esneme yada tabandan gelen eğimler nedeniyle oynaması tankın esnemesine sebep olabilir. Bence bu tank mutlaka bir mermer kaidenin üzerinde durmalı ve straphor ile takviye edilmelidir. Metal nede olsa metaldir esneyebilir. Mermerin bu işi daha iyi çözecek bir satıh olduğunu düşünüyorum.

Aydınlatmada ise metal halideler kullanılırsa daha iyi olur diye düşünüyorum tabi bu benim naçizane fikrim siz mutlaka düşünmüşsünüzdür. Sizin dediğiniz led aydınlatma ile ilgili bir ek yapabilirim. Düz birbirine ardışık ledler yerine dairesel spot şeklinde dizilmiş ledlerden oluşan bir aysınlatma birden fazla ayışığı efekti oluşturabilir. Bunuda ilave edeyim istedim.

Saygılar

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HıcınÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 17/04/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1143
HıcınÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2006 12:03

Tebrik ederim, bir çok yapıma öncü ve fikir verici olduğunu düşünüyorum.

Saygılar.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

AykutKaragözÇevrim Dışı

Kayıt: 18/02/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 397
AykutKaragözÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2006 13:33
Büyük bir akvaryum yaptıracaklar için güzel bir proje..

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

el toroÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/10/2005
İl: Istanbul
Mesaj: 308
el toroÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2006 15:13
 Güzel bir proje,en kısa zaman da hayata geçirebilmeniz dileğiyle.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

numanoglu1986Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 15/09/2005
İl: Izmir
Mesaj: 563
numanoglu1986Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2006 18:42
Güzel proje, keşke projeyi hayata geçirmekte projeyi hazırlamak kadar kolay olsa. Böyle projeleri hayata geçirmeye başladığınızda hiç beklenmedik sorunlarla karşılaşıyorsunuz.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Özen GünayÇevrim Dışı

Kayıt: 05/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 1848
Özen GünayÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 03 Ekim 2006 20:46

Çok detaylı hazırlamışsınız tebrikler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

zordakÇevrim Dışı

Kayıt: 21/09/2006
İl: Tekirdag
Mesaj: 35
zordakÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2006 04:15
Tebrikler,oldukça kapsamlı bir proje,çok güzel.Üstelik fan takmayı düşünmüşsünüz ya,başka arkadaşları bilmem ama bence en güzeli bu.Tbrler veya bravo demek az kalıcak bir proje.Siz hayal gücünüzü geniş tutmaya devamedin ki aslı bir sizden faydalanalım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Seçil-EdizÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2005
İl: Izmir
Mesaj: 271
Seçil-EdizÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2006 22:41

Herkese teşekkürler beğenilmesi beni çok mutlu etti . Ne yazık ki böyle birşey benim için de hayal. O yüzden böyle bir isim koydum. İşin güzel kısmı hayal olduğu için kaça mal olur derdi yok .

Sehpa üzeri düzlem malzeme konusunda Kemal beyin önerisi bana oldukça mantıklı geldi. Mermer bir satıh üzerine konulacak bir strafor katmanı milimetrik hatalarda bile yükün yayılarak düzgün bir şekilde sehpaya iletilmesini sağlayacaktır.

Aydınlatma biraz zevk meselesi gibi. Aydınlatma kısmını herkesin kendi zevkine göre açık bırakalım. Ancak Fatih beyin uzaktan kumanda fikri gerçekten hoş .

Tankın duvar içine gömme olması fikrine de katılıyorum. Madem böyle birşey olacak, oda içinde çıkıntı şeklinde kalmasın. Kapağı ters tarafa açılacak şekilde monte ederiz. Artık müdaheleleri arka odadan yapacağız, ön kısım sadece seyir ve keyif kısmı olacak. Hayal bu ya, fon çalışmasını da biraz abartalım tam olsun.

Fon çalışması bütün duvarı kaplayacak. Duvar boylu boyunca aynı fon çalışmasıyla tamamlanacak. Alt kısımda olduğu gibi yanlardan ve yukardan da kayalar sanki dışardan içeriye giriyormuş gibi cam içinden ve dışından satrafordan kayalar oluşturulacak. Bu şekilde duvara bakıldığında komple bir kaya bloğu ve ortasında bir su mağarası görüntüsü oluşacak. Çok mu abarttım ?

Yukardaki şekilde alttan ve üstten tanka giriyor gibi görünen kayaların yanlardan da aynı şekilde uygulandığını düşünün. Ve bu duvarın karşısına geçtiğinizde göreceğiniz manzarayı .

Karşıdan nasıl görüneceğini de çizmeye çalıştım ama o noktada çizim yeteneğim kulağıma ''o konuda sana ben bile yardım edemem'' diye fısıldadı. Tahminimce herkes gözünde  canlandırabilir.

Proje hala her türlü fikir ve eklemeye hazır.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

otuken_yoluÇevrim Dışı

Kayıt: 13/09/2006
İl: Ankara
Mesaj: 27
otuken_yoluÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Ekim 2006 22:55

Bende bir fikir sunmak istedim.


tearaway2006-10-7 0:58:3

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Seçil-EdizÇevrim Dışı

Kayıt: 26/12/2005
İl: Izmir
Mesaj: 271
Seçil-EdizÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 06 Ekim 2006 22:19
Bu hazır Çin malı tankların üst kısmında bulunan filtre sistemine benziyor. Tankı gömme hale çevirdiğimiz için artık alan sıkıntısı yok. Filtre alternatifleri oldukça genişledi. Arka kısımda her türlü filtre seçenekleri uygulanabilir. Hatta 2 sistem için 2 ayrı sump bile kullanılabilir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir