HAYVAN HAKLARI BİLDİRGESİ


ozgenÇevrim Dışı

Kayıt: 17/08/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 33
ozgenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2006 22:24
Saygıdeğer forum takipçileri ve hayvan severler,

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki hayvan beslemek sanıldığı kadar
kolaybir iş değildir.Sadece bu formu baz alırsam göze batan en büyük hatalardan birisi şudur;arkadaş bakmak için bir hayvan almıştır.Almıştır almasına lakin almadan önce aldığı canlıya dair bir araştırmada bulunmamıştır.Peki sorarım sizlere, bakacağı hayvan hakkına bilgi edinmeyi borç bilmeyip, üşenip araştırmamış bir insan(hayvan sever(!)) bu hayvana bakabilir mi?

-Arkadaşlar birtane ....... hayvanı  aldım bakımı hakkında bilgi verirmisiniz.Yardım edin lütfen!
forumlarda sıklıkla rasladığım raslamam gereken konulardan.

Bir işe başlamadan önce bilgi edinilir arkadaşlar.Üstelik bukadar hassas bir konuda.Forumlarda bu tarz yazıları görmek tüyler ürpertici bir vaziyet.

Bir hayvana bakmak;ona yem vermek, hareket edebileceği  bir alan temin etmekle sınırlı kalmamalı arkadaşlar.Hayvanların
yukarıdaki bildirgede de okuduğunuz gibi belli başlı hakları vardır.Bunları görmezden gelemeyiz.Bakılacak bir canlı kesinlikle
doğal yaşamına benzeyen bir yerde beslenmeli.O na o ortamı sağlamak(sıcaklık,nem,hareket alanı,eş vb.) bizlerin görevi.(sağlayamayacaksanız almayın.)

Hayvanlar (insanlarda da olduğu gibi.) tek yaşayamazlar.Tek bir hayvan besleyen(eşi olmadan) insan kendi egolarını tatmin etmekten başka bir şey yapmamaktadır.

Hayvan alırken tek taraflı düşünmemek gerekir.Unutulmamalıdır ki
hayvanların (kedi,köpek hariç) yaşamaları için insanlara ihtiyaçları yoktur.(Eminim kedi ve köpeğinde zamanında  yoktu.)Üstelik bizim sevgilerimizede ihtiyaçları yoktur.

Rahatsız etmediğimiz sürece doğal hayatlarında sonderece mutlu
bir yaşam sürerler.

Forumda timsah,tazmanya şeytanı vb.gibi hayvan beslemek isteyen
(hayvan sever(!)) arkadaslarlada karsılastım.

Arkadaşlar düşünün, bir anlık heves nelere yol açabiliyor.Bir hayvan sever olarak istememiz gereken (doğal olan) tekşey hayvanları
kendi doğal yaşam alanlarında seyretmek olmalıdır.Doğal hayat arkadaşlar.Günümüzde bu kavram yavaş yavaş geçerliliğini kaybetmektedir.Neden.Çünkü bizler hayvan severiz,doğa severiz.
Bunedenle doğayı yok ediyoruz,hayvanları öldürüyoruz,yaşam alanlarını yok ediyoruz.

Hayvanların dilleri olsa (konusabilseler) eminimki bizler hakkında pek de iyi olmayan şeyler söyleyeceklerdir.Kimse bunu aksini savunamaz.
Amacım düşünmenizi sağlamak.Ne yaptığımıza dair düşünceler.Bizlerin bilinçli çevreye duyarlı bireyler olmamız gerekiyor.Ancak bu şekilde geleceğimizigaranti altına alabiliriz.
Kendi geleceğimizi,çocuklarımızın,torunlarımızın gelecekleri suan için bizlerin ellerinde.Abartmış olduğumu düşünenler olabilir(Durumları vahim olan insanlar.) ancak bilinçli insanlar abartmadığımı,aksine haklı olduğumu anlayacaklardır.

Dünyada hayvan sığnaklarında terkedilmiş nekadar hayvan vardır acaba?Neden terkediliyor bu hayvanlar peki.Bir hevesle alınıp sokağa atılan bu hayvanların ne suçları var?Hayvanlara olan bu rağbet arttıkça hayvan tacirleride artmaktadır.Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum ama evlerde beslenen pet (evcil ev hayvanı) olarak tabir edilen hayvanların çeşitleri her geçen gün artmakadır(yılan,iguana,maymun,örümcek vs.).Hangi zihniyet bir yılana ev hayvanı diyebilir.Bu hayvan köleliği değil de nedir peki?Bunların olmasında bizlerinde katkısı hafife alınmamalı bence.

Amacım sizleri sıkmak değil,sadece biraz gerçek dünyadan kesitler sunmaktır.Yazdıklarımı herkez üstüne alınabilir.Tamamen eleştirel bir konudur.özeleştiride bulunun lütfen.Sonra hep beraber nereye doğru sürüklenmekte olduğumuzu görmeye çalışalım.
Hayvan alırkende önce bir düşünelim,araştıralım,uygunluğunu tartışalım öyle alalım arkadaşlar.

NOT:Hayvan sevgisi ,bir hayvana nekadar para verip alındığıyla ölçülmez.Hayvan sevgisi,kendinden alıp hayvana nekadar verdiğinle anlaşılır.
SAYGILARIMLA

HAYVAN HAKLARI BİLDİRGESİ
15 Ekim 1978'de Paris UNESCO evinde ilan edilen Hayvan Hakları Evrensel Bildirisi

1.       Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğarlar ve aynı var olma hakkına sahiptirler.
2.       Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. Bir hayvan türü olan insan, öbür hayvanları yok edemez. Bu hakkı çiğneyerek onları sömüremez. Bilgilerini hayvanların hizmetine sunmakla görevlidir. Bütün hayvanların insanca gözetilme, bakılma ve korunma hakları vardır.
3.       Hiçbir hayvana kötü davranılamaz, acımasız ve zalimce eylem yapılamaz. Bir hayvanın öldürülmesi zorunlu olursa, bu bir anda, acı çektirmeden ve korkutmadan yapılmalıdır.
4.       Yabani türden olan bütün hayvanlar, kendi özel doğal çevrelerinde karada, havada ve suda yaşama ve üretme hakkına sahiptir. Eğitim amaçlı olsa bile özgürlükten yoksun kılmanın her çeşidi bu hakka aykırıdır.
5.       Geleneksel olarak insanların çevresinde yaşayan bir türden olan bütün hayvanlar uyumlu bir biçimde türüne özgü yaşam koşulları ve özgürlük içinde yaşama ve üreme hakkına sahiptir.
6.       İnsanların yanlarına aldıkları bütün hayvanlar doğal ömür uzunluklarına uygun sürece yaşama hakkına sahiptir. Bir hayvanı terk etmek acımasız ve aşağılık bir davranıştır.
7.       Bütün çalışan hayvanlar iş süresi ve yoğunluğunun sınırlandırılması ve güçlerini artırıcı bir beslenme ve dinlenme hakkına sahiptir.
8.       Hayvanlara fiziki ya da psikolojik bir acı çektiren deneyler yapmak hayvan haklarına aykırıdır. Tıbbi, bilimsel, ticari ve başkaca biçimlerdeki her türlü deneyler için de durum böyledir.
9.       Hayvan beslenmek için yetiştirilmişse de bakılmalı, barındırılmalı, taşınmalı, ölümü de acı çektirmeden ve korkutmadan olmalıdır.
10.   Hayvanlardan insanların eğlencesi olsun diye yararlanılamaz, hayvanların seyrettirilmesi ve hayvanlardan yararlanılan gösteriler hayvan onuruna aykırıdır.
11.   Zorunluluk olmaksızın bir hayvanın öldürülmesi yaşama karşı suçtur.
12.   Çok sayıda yabani hayvanın öldürülmesi demek olan her davranış bir soykırım, yani bir suçtur.
13.   Hayvan ölümüne de saygı göstermek gerekir. Hayvanın öldürüldüğü şiddet sahneleri sinema ve televizyonda yasaklanmalıdır.
14.   Hayvanları koruma ve savunma kuralları, hükümet düzeyinde temsil olunmalıdır. Hayvan hakları da insan hakları gibi yasayla korunmalıdır

TÜRKİYE’DE HAYVAN HAKLARI

       Çevre Bakanlığı’nca hazırlanan ve TBMM Genel Kurul gündeminde bulunan “Hayvanları Koruma Kanunu Tasarısı”, hayvanların korunması ve yaşama haklarının güvence altına alınması amacıyla hazırlandı. Kanun tasarısının amacı, başta evcil hayvanlar olmak üzere tüm hayvanların, insan ve doğa kaynaklı mağduriyetlerinin önlenmesini, gözetilmesini, bakımlarını, kötü muamelelerden uzak tutulmalarını, üremelerini, canlarının ve sağlıklarının korunmasını sağlamak.
       Bu amaca ulaşmak için hayvanların korunmasına ilişkin geliştirilen temel ilkeler şunlar:
 Bütün hayvanlar eşit doğar ve bu kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir. Ancak kanuni istisnalar ve insan gıdası olarak yararlanılan hayvanlar bu hükmün dışında tutulmuştur.
 Geleneksel olarak insanların çevresinde yaşayan türden olan evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamaları desteklenir.
 İnsanlar, hayvanların korunmaları, gözetilmeleri, bakımları ve kötü muamelelerden uzak tutulmaları için gerekli önlemleri alırlar.
 Hiçbir maddi kazanç ve menfaat amacı gütmeksizin sadece insani ve vicdani sorumluluklarla hayvan besleyen ve koruyan gerçek ve tüzel kişilerin desteklenmesi esastır.
 Yabani hayvanların yaşama ortamlarından koparılmaması, doğada serbestçe yaşayan bir hayvanın yakalanıp özgürlükten yoksun bırakılmaması esastır. 
        
       Tasarıda yer alan düzenlemelerden bazıları şunlar:
 Hayvan sahiplenen veya ona bakan kişi, hayvanı barındırmak, türüne ve üreme yöntemine uygun olarak ihtiyaçlarını temin etmek, sağlığına dikkat etmek ve aşılarını yaptırmakla yükümlüdür.
 Hayvan sahiplenecek kişi, hayvanın sağlığı ve yaşam koşulları ile ilgili insan-hayvan etkileşimi ve çevre sağlığı açısından sorumludur.
 Hayvan sahipleri çevreye ve insanlara verecekleri zararları ve rahatsızlıkları tazmin etmekle yükümlüdür.
 Çevre Bakanlığı, hayvan bulundurma ve sahiplenme şartları ile rahatsızlıkları önleyici tedbirleri, çıkaracağı bir yönetmelikle belirleyecektir.
 Sağlık nedenleri ile gerekli olmadıkça, bir hayvana zor kullanarak yem yedirmek, acı, ızdırap ya da zarar veren yiyecekler ile alkollü içki, sigara, uyuşturucu vb. bağımlılık yapan yiyecekler veya içecekler verilmesi yasaktır.
 Hayvanları taşıyan ve taşıtanlar, onları türüne ve özelliğine uygun ortamlarda ve şartlarda taşımak, taşıma esnasında bakmakla yükümlüdür.
 Hayvanların kendi mekanlarında yaşamalarının desteklenmesi esas olup, sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların öldürülmesi yasaktır.
 Hayvanlarda acı veren müdahalelerin uyuşturmaksızın yapılması yasaktır.
 Sadece veteriner hekimler acil ve zorunlu müdahalelerde bulunabilirler.
 Hayvanların bilimsel olmayan tedavi ve deneylerde kullanılması yasaktır.
 Hayvanlara acı, ızdırap, korku veren tıbbi, ticari ve bilimsel deneylerin yerine alternatif yöntemlerin kullanılması esastır.
 Hayvanların ticareti esnasında sağlıklarının iyi, satıldıkları ve yaşadıkları yerin temiz ve sağlık şartlarına uygun olması zorunludur.
 Hayvanların doğal kapasitelerini veya gücünü aşacak ve yaralanmalarına ya da acı çekmelerine yol açacak yöntemlerle eğitmek, başka bir hayvan üzerinde şiddetini denemek, onların acı çekmesine, yaralanmasına, sakatlanmasına ve ölümüne neden olabilecek şekilde dövüştürmek yasaktır.
 Her ilde valinin veya görevlendireceği bir vali yardımcısının başkanlığında, ilgili bakanlık ve gönüllü kuruluşların da temsil edildiği “il hayvan koruma kurulu” oluşturulacaktır.
 Kanun’un yürürlüğünü müteakiben her türlü hayvan bulunduran tüzel kişiler, işletmeleri ile ilgili belgelere dayalı bilgileri altı ay içerisinde il hayvan koruma kuruluna bildireceklerdir.
 Denetim konusunda Çevre Bakanlığı ve mülki amirler yetkilidir.
 Hayvanları koruma amacıyla kontrollerde bulunarak bu kanuna aykırı hususları tespit, görevlilere haber vermek ve kötü muameleyi engellemek üzere hayvan koruma gönüllüleri görevlendirilecektir.
 Kanun’un amaç ve kapsamına uygun faaliyet ve çalışmalarda bulunmak ve finansmanı sağlamak için Türkiye Hayvanları Koruma Vakfı kurulacaktır.
 Eğitici yayınlar, trafik kazaları, hayvanat bahçeleri, yasak ve izinler, koruma alanları, koruma altına alma ile ilgili düzenlemeler yapılacaktır.
 Kanun hükümlerine uyulmaması durumunda para cezalarını içeren ceza hükümleri devreye girecektir.tearaway2006-8-19 17:20:2

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

baskentli19Çevrim Dışı

Kayıt: 16/07/2006
İl: Ankara
Mesaj: 385
baskentli19Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2006 22:42
Duyarlılıgınız için kendi adıma teşekkür ederim.İnşallah okuduklarımız kılavuzumuz olur

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Altug AyhanÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/06/2006
İl: Elazig
Mesaj: 932
Altug AyhanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Ağustos 2006 22:51
Saolun iyiki yazmışsınız.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DemirÇevrim Dışı

Kayıt: 05/01/2006
İl: Mugla
Mesaj: 1455
DemirÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ağustos 2006 00:50
Teşekkürler. Akvaryum hobicilerinin bilmesinde yara var burda yazılanları.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozgenÇevrim Dışı

Kayıt: 17/08/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 33
ozgenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 19 Ağustos 2006 17:01

Bu konuya bukadar az rağbet olması şaşılacak birşey.En vahşi balık için 4sayfa yorum yazılırken bukadar önemli bir konuda okuyucu kitlesinin bile bukadar az olmasının sebebi nedir acaba?İnsanlar hayvan hakları denildiğinde kaçacak delik arıyorlar.Çünkü hayvanları nasıl şartlarda beslediklerini ilk olarak kendileri biliyorlar.
İnsanlığımızı sorgulama zamanımız çoktan gelmiş.....

SAYGILAR(Sadece saygı dıyulacaklar için)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 20 Ağustos 2006 00:50

Birisi yazmış , öteki onaylamış , birileri oylamış ve yasa olmuş tebrikler...

İnsancıl duygularla yaklaşmak gerekirse , çok güzel bir durum .
14 yıldır Akvaryumla uğraşan biri olarak (Ki hala kendimi akvarist diye tanıtmam , tanıtanada kızarım) şu madde beni kaosa sokan maddedir :

"Yabani türden olan bütün hayvanlar, kendi özel doğal çevrelerinde karada, havada ve suda yaşama ve üretme hakkına sahiptir. Eğitim amaçlı olsa bile özgürlükten yoksun kılmanın her çeşidi bu hakka aykırıdır."

Doğru diyor yazan arkadaş ama biz hepimiz suçluyuz ozaman , yada papağan çiklit besleyecez ... 

yada şöyle diyeyim , "yabani türden" olmayanların günahı ne ?

SAYGILAR(Herkez için , benimle aynı fikirde olmayanlar dahil)


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SaRCoPhiLiuSÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 09/10/2005
İl: Tekirdag
Mesaj: 4645
SaRCoPhiLiuSÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Ağustos 2006 01:24

'''''....2. Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. Bir hayvan türü olan insan, öbür hayvanları yok edemez. .....''''

 

=>Arkadaşım,sen nelerden bahsediyorsun ben pek anlamış değilim?İnsan yaratılmışların en üstünüdür.Hayvanlar ise insanların ihtiyaçlarını karşılamak,kainatın dengesini yerine getirebilmekle yükümlüdür.Lütfen insan ile hayvanı bir kefeye koymayalım..Yazınız gayet güzel ancak,bu şıkkın burasına şiddetle karşı çıkıyorum..!

Saygılar..

NOT:Kendini hayvan hisseden varsa özür dilerim!!!


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozgenÇevrim Dışı

Kayıt: 17/08/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 33
ozgenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ağustos 2006 01:36

Süleyman Bey Yazıyı dikkatli okursanız o maddenin hayvan hakları bildirgesi olduğunu anlarsınız.Üstelik 1978de yazılmış benim 1986 doğumlu olduğumu düşünürseniz omadde için beni suçlamanız yersizdir.

"Hayvanlar insanların ihtiyaçlarını karşılamak için yaratılmıştır." demişsiniz.

Denge açısından düşünürsek belki doğrudur.Ama besin zincirinin en üstünde insanların olmasından kaynakldır.Kısacası hayvanlnar bizler için yaratılmamışardır.Biz güçlü olduğumuzdan bize öyle geliyor.Besin açısından ihtiyaçlarımı karşılamak açısından tabiki hayvanlardan faydalanabiliriz.Orayı dikkatle okursanız hiçbir satırında size tavuk,balık vb. canlı yemeeyin süt içmeyin veyahut otarz birşey söylememişim.

Anlatılmak isteneni çarpıtmayalım lütfen.Anlamak istediğiniz gibi anlamayın düşünün.

Kendini hayvan hisseden arkadaşlar varsa onlardanda özür dilemişsiniz buda çok saygılı bi durum.

Ozan Bey SAYGILAR(Herkez için , benimle aynı fikirde olmayanlar dahil)
benim yazmış olduğum

SAYGILAR(Sadece saygı duyulacaklar için) burada benimle aynı fikirde olanlar hariç anlamı taşımıyor kesinlikle.Farklı yerlere çekmeyelim lütfen.Anlatılmak istenen konu içerisinde uzunca anlatılmıştır.

Hatam varsa şimdiden özür dilerim..

SAYGILAR

ozgen2006-8-20 11:58:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mzafergokalpÇevrim Dışı

Kayıt: 30/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 46
mzafergokalpÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ağustos 2006 02:28

arkadaşım bende süleyman beye katılıyorum...

ama yazıyı araştırıp bizler le paylaştığın içinde ayrıca teşekkür ederim ..ama belirtmeliyim insanlar hayvanlardan gıda sağlıyor.. acaba siz yemiyormusunuz ..

saygılar...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SaRCoPhiLiuSÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 09/10/2005
İl: Tekirdag
Mesaj: 4645
SaRCoPhiLiuSÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Ağustos 2006 02:31

Değerli Arkadaşım..

Ben bu bildirgenin herşeyine katılıyorum ama Evrim olayına katılmıyorum.Hele hele ki bu hayvan-insan bağlamında bir içerikse asla katılmıyorum.Hiçbir insan hayvandan gelmemiştir.Ve hiçbir insan hayvan olamaz.Ayrı fikirleri paylaşacağım bir sürü insanın olması muhtemeldir,saygı duyarım ancak;kusura bakmayın ama sizede katılmıyorum.İnsanların güçlü yada güçsüz olması onların hayvandan geldiği,hayvanın en akıllısının insan olduğu gibi ibareler gerçek dışıdır.Hayvanlar kainat ihtiyaçları için yaratılmışlardır.İnsanlar için..Güçlülük,güçsüzlükle alakalı olay ve durum yok ortada..

Saygılar..


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

pisicikimÇevrim Dışı

Kayıt: 11/04/2006
İl: Izmir
Mesaj: 89
pisicikimÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ağustos 2006 02:40

Bu sitede "hayvan hakları dendiğinde kaçacak delik arayacak" bireyleri bulamazsınız Özgen Yıldırım.Paylaşımınız,bilgilendirmeniz,konunuz süper ama sonradan yaptığınız sitem herşeyi nötralize ediyor.

Bilgilendirmenizi sadece ilgi çeksin diye mi bizlerle paylaşıyorsunuz? sitem'inizi ve insanlar konunuza yorum yazmadı diye "hayvansever olamaz" ima etmenizi bi türlü anlamış değilim.

Konuya ilgi az olması mümkün değil,sadece konunuzun tartışılacak bi yanı yok.A'dan Z'ye haklısınız,taraf olunacak bi yanı da yok.Şu an itibariyle "100" kişi bu konuyu okuyup geçecek ve sizin sayenizde bilgilenecek.Hâ siz şunu deseydiniz; "arkadaşlar Yasa bu,bildirge de bu eksik ve yanlış yönlerini konuşalım mı?" hem yorum hem de yanıt alabilirdiniz.Üstelik hayvan hakları ile ilgili bi sunuyu daha önce Selman Bey sunmuştu.

Yaz tatili münasebetiyle konulara katılım az,emin olun Ekim ay'ından itibaren paylaşımlar taze kalacaktır.İnanın sırf şu siteminiz yüzünden şu yorumu yazmak zorunda hissediyorum kendimde.

Konunuza gelince,kimse kırılmasın gücenmesin,herkesi TENZİH EDERİM,kimseyi de şu hayvanı şöyle besliyorsun diye de suçlamıyorum,herkes kendi vicdanından ve yaradana vereceği hesaptan sorumludur,sadece genelleme yaparak şunu söylemek istiyorum;konunun çok derinine inerseniz HAYVAN'larla ilgili HOBİCİLİK en büyük hayvan esaretciliğidir.Yani hepimiz ucundan,kenarından biraz hayvan haklarını ihlal ediyoruz.Kuşları kafeslere koyuyoruz,balıkları 50cm lik cam alanlara hapis ediyoruz.Yani sırf göz zevkimiz,bi hayvanı besleyip,üretebilmek başarısı egomuzu tatmin etmek için bi yerlere hapis ediyoruz,bunun adına insanoğlu olarak hobi diyoruz.

Arkadaşlar hayvanların düşünme yeteneği yoktur deriz,ama bazı hayvanların içgüdüsel iradesi vardır.Kedi,köpek,maymun ve bazı kuş cinsleri...Bu hayvanları tasma takmadan ve bir yere hapis etmeden besleyebiliyorsanız,bu hayvanlar size kendi iradeleriyle yanıt verirler.

Kafese tıktığımız Muhabbet kuşu,akvaryuma koyduğumuz hayvanların böyle bi şansı yoktur,istediğimiz kadar onlar mutlu,tok'lar,ürüyorlar diyelim,her türlü esaret altındadırlar.Etinden,sütünden,tüyünden faydalandığımız hayvanları beslemek dışında size ve kendime soruyorum : "Pirahana beslemenin,Çiklit beslemenin,Muhabbet kuşu beslemenin,İguana beslemenin,Kaplumbağa beslemenin,Vatos beslemenin,Yılan beslemenin,Hamster beslemenin,Örümcek beslemenin,hatta ve hatta Timsah beslemeyi düşünenler varmış sanırım,size ve o hayvana faydası nedir Allah aşkına?" 

Bütün bu şahsi düşüncelerime rağmen,layıkıyla hayvanını besleyebilen,üretebilen,sakatlıklarını ve hastalıklarını iyileştirebilen,kendisinden sonraki nesile hayvanseverliği ve besleme sorumluluğunu,hayvanlara zarar vermemeyi aşılayabilen tüm hayvansever arkadaşlara saygılar...

Not:Sayın Özgen,akvaryuma başlayacaksınız yakında,içersine çeşitli türde balıklar koyacaksınız,bu başlıkta bi topik açmıştınız.Emin olun kayıplar vereceksiniz tecrübeniz artıncaya kadar ve biz sizi hayvanların ölümüne sebeb oluyorsunuz diye yargılamayacağız.Çünkü burada hepimiz isteyerek ve bilerek kötü bişey yapmaz...

Rahatsızlık verdiysem ÖZÜR DİLERİM...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozgenÇevrim Dışı

Kayıt: 17/08/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 33
ozgenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ağustos 2006 02:50

Zafer Bey lütfen önce yazılanları okuyun tamamen sonra yazın.Bakın yazınızın hemen üstündeki benim yazımı dikkatlice okursanı hayvansal gıdalarla ilgili ufakda olsa bieden bahsetmişim onu görürsünüz.

Süleyman Beye katılmadan önce okuyun azcıkda kendi fikriniz olsun (Latife)

Süleyman Bey yorumunuz için teşekkür ederim.

Gördüğüm kadarıyla hep bir/birkaç maddede takılmışsınız.
Süleyman Bey insanlar doğdukları gibi ölmezler.Yani bildirge 78 yılında kabul edilmiş bir bildirgedir.Benim buradaki amacım hiç olmassa bu bildirge ışığında ilerlemek.Arkadaşlara fikir verebilmektir.Yani yemek tarifleri bile üzerinde ufak değişikliklerle daha güzel hal alabiliyorlar.

Anlatmaya çalıştığım (becerebildim mi bilmiyorum :) ) maddelerde takılı kalmayın.Herşeyde olduğu gibi tabiki bildirgede de reforma gidilmelidir.

Evrim dediğiniz şey zaten tamamen çürütülmüş bişedir.İnanan kimse varmı onuda bilmiyorum.Ama oturup bildirgeyide kendi kafama göre değiştirip koyacak halim yoktu taktir edersiniz ki.

Herneyse anlatmak istediklerimi anlatabildim mi bilmiyorum ama sizlein anlayacağınızı umuyorum :)

Saygılar


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

SaRCoPhiLiuSÇevrimiçi

Özel Üye
Kayıt: 09/10/2005
İl: Tekirdag
Mesaj: 4645
SaRCoPhiLiuSÇevrimiçi
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 20 Ağustos 2006 02:53

       Kastım size değil değerli arkadaşım..Sadece o madde varsa ben o maddeyede değil,o cümleye takılı kaldım ve kalırımda..

Saygılar..


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ozgenÇevrim Dışı

Kayıt: 17/08/2006
İl: Kocaeli
Mesaj: 33
ozgenÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Ağustos 2006 03:12

Buarada Süleyman Bey yukarda besin zincirinin en üstünde olmamız veya güçlü olmamız konusunda anlatmak istediğim insanlarında hayvan olduğu değildir.Yani biyolojide,ekolojide herneyse var olan besin piramitinin en üstünde olduğumuzdur.Bunun hayvanlıkla bir alakası yok.

Not:Evrime inanmıyorum :)

Yanlış anlaşılma için sizden özür dilerim.

Hakan Bey sizede değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.

Bilgilendirmenizi sadece ilgi çeksin diye mi bizlerle paylaşıyorsunuz? sitem'inizi ve insanlar konunuza yorum yazmadı diye "hayvansever olamaz" ima etmenizi bi türlü anlamış değilim.

İlgi çekmek değil amacım bilgi çekmektir.Yorum yazılmamasıda değil yorum yapılmayacak bir konu olduğunu zaten biliyorum kimse yorum yapmasada olurdu.Ama kimse okumamıştıda oraya onu yazdığım sıralar birkaç kişinin dışında 1gün geçmesine rağmen bende buna şaşırıp yazmıştım.Herneyse yanlıs anlasılabilir.Hatamvarsa özür dilerim.

Evet bir akvaryumum var biraydırda arastırıyorum.Akvaryumum olmasına ve hemen herseyimin hazır olmasına rağmen hala canlı alımı yapmadım.Yapacağımda kesinlik kazanmış birşey değil.Kimseyi balık beslerken öldürdü diyede suçlamadım.En azından suçlamadığımı düşünüyorum.Suçladıklarım evinde timsah,yılan vb. tür canlı besleyenler ve balıklar dahil besledikleri canlıya yeterli ortam sağlayamayanlardır.Birde forumda sahilde karetta kareta bulup beslemeye çalısan arkadaşlar dahi var.Yani bu forumda hayvan hakları diyince kaçacaklar varmış diye de düşünüyorum.

Hatam varsa tekrar tekrar özür dilerim eleştiriye açık olmaya çalısıyorum.

SAYGILAR


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir