Hediye balık ile yeni bir başlangıç...


Çağatay G.Çevrim Dışı

Kayıt: 13/05/2015
İl: Edirne
Mesaj: 17
Çağatay G.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2015 20:21
Merhabalar, 

Öncelikle belirtmek isterim ki her türlü canlının hediye olarak verilmesine ve alınmasına karşıyım. Ancak doğum günümde fanus içerisinde iki tane dünya güzeli japon balıklarını bırakamazdım ve onlara bu işkenceyi yapamazdım. 

Fanus içerisinde balık bakılmayacağını biliyordum. Ertesi gün bir pet shopa gidip 10 litrelik bir akvaryum, iç filtre (Resun marka, hava üfleyenlerden), ısıtıcı (şimdi takma ihtiyacı duymadım), termometre (sırf merak) ve birkaç dekor aldım. Ancak yeni başladığım için yine de kafamda bazı soru işaretleri var, aydınlatırsanız sevinirim:

1) İç filtrenin üflediği hava yeterli midir, yoksa ekstra bir hava motoru şart mı?

2) Balıklar habire akvaryumun sol camına doğru hareket ediyorlar, sanki sol camdan çıkmak istiyormuş gibiler. İç filtrenin sola hava üflemesinden kaynaklı olabilir mi? Bir arkaya bir dekor koydum, onun yansımasından kaynaklı mı acaba? Önerileriniz nedir?

3) İç filtreyi kaç günde bir değiştirmeliyim, dikkat etmem gereken noktalar nelerdir?

4) Akvaryumu ileride büyütmek ve daha fazla görsellik katmak istiyorum fakat şimdilik 2 japon balığı için yeterli midir? Sizce içerisindeki midye kabuğu fazlalık mı, çıkarayım mı?

5) Arkadaş yemiyle birlikte almış, fakat bunlar resmen saman gibi. Sera Gold marka japon balığı yemi sipariş ettim sizce iyi midir? Tavsiyeniz var mı?

6) Suyunu 2 günde bir 10 bardak alıp 10 bardak hazır su ekliyorum (çeşmeden 5 litrelik bidona doldurdum şimdilik dinlendiriyorum, sıkıntı olur mu?). Haftada bir de komple suyunu değiştirmemi söylediler, doğru mudur, önerileriniz var mı? 

7) Dış filtre şimdilik gerekli mi? 

8) Akvaryumun çatısında mavi ışık var. Akşamları açık bırakmak istemiyorum gözlerine ve rahatına zarar verir diye. Doğru mudur? Işık için önerileriniz nelerdir?

9) Mürekkep gibi bir ilaç verdiler. Suyu değiştirdiğinde bir iki damla damlat dediler. Doğru mudur? Nasıl kullanılır?

10) Filtreyi doğru takmış mıyım?

Şimdilik aklıma takılanlar bunlar, aydınlatırsanız çok sevinirim. 

Saygılarımla.

Edit: Fotoğrafı eklemeyi unutmuşum kusura bakmayın.

Çağatay G.2015-05-13 20:34:03

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

uk77656Çevrim Dışı

Kayıt: 09/11/2014
İl: Yurtdisi
Mesaj: 324
uk77656Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2015 21:08
Hosgeldin, hemen forumu arastirman guzel keske baslamisken 30-40 litre bir sey alsaydin cok fiyat farki yok.

1) Yeterlidir.

2) Ic filtre akinti yaptigindandir, eger cok akinti varsa yorgunluktan olurler.

3) Su degistirirken temizlersin, dikkat etmen gereken filtreyi akvaryum suyuyla temizlemek.

4) Bana kalirsa 10 litrede salyangiz ve karidesten baska canli beslenmez ama 2 yavru japon baligi icin yeterli olacaktir. Japon baligi icin dikkat etmen gereken oran şu. 1 jaon baligi icin 20galon su gerekir. (74 litre) eklenecek her japon baligi icin ek 10 galon lazimdir. (+37 litre her balik icin.)

5) Simdilik iyidir. Dikkat etmen gereken sey japonlarin doyma hissi yoktur ve kabiz olabilirler. Haftada 2 gun bezelye haslayip verebilirsin. En iyi yem nedir dersen Hikari Goldfish diye arattir.

6) Haftada 3 litre yeter.

7) 50-2000 litre arasi dis filtre gerektirir. Daha yukarisi sump.

8) Gunde 4-8 saat acabilirsin, gece acma.

9) Akvaryumcular onu her derdin caresi gibi satarlar. Hic kullanmadim hic de sorunyasamadim. Tum yararli bakterilerini oldurur.

10) Evet.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

semilikÇevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2015
İl: Antalya
Mesaj: 164
semilikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2015 21:12
1)ekstra bir hava motoruna ihtiyacınız yok o hava yeterlidir. su yüzeyi hareket etsin kafidir.

2) anladığım kadarıyla iç filtre biraz güçlü o markayı bilmiyorum ama iç filtreyi çıkardığında da o tarafa geliyorlarsa japonlar konusunda deneyimli arkadaşlar cevap verecektir.

3) haftada bir akvaryum suyuyla süngerlerini yıkamanız yeterli

4) 10 litre bence 2 japon için küçük. 1 adet daha uygundur.Ya da akvaryumu geri götürüp 20 litrelik birşey alabilirsiniz.

5) sera iyidir. haftada bir haşlanmış ve kabuğu soyulmuş bezelye vermek,haşlanmış ıspanak vermek ve haftanın diğer ortasında 1 gün aç bırakmak sindirim sistemlerine iyi gelir japonların.

6) 2 günde bir çok bence. Haftalık %30 en az 2 gün dinlenmiş çeşme suyu değiştirmenizi öneririm

7) eğer akvaryumu büyütürseniz (50lt+) gereklidir.

8) mavi ışık balıkları strese sokar diye bir söylem var. bence beyaz yapın onu değiştirip. geceleri açık bırakmayın balıklar da uyur.

9) kesinlikle hiç damlatmayın. akvaryumun biyolojik dengesini bozar. damlattıysanız da ışık ve su değişimi etkenleriyle akvaryumdan çıkar kendi kendine. bahsettiğiniz ilaç sadece beyaz benek gibi hastalıklar ortaya çıktığında kullanılır

10)kapaktan dışarı su çıkmıyorsa ucunu yukarı çevirip akıntıyı azaltmanızı öneririm.

Ayrıca;
koyduğunuz renkli taşlar zamanla renk salar ve balıkları zehirler. onların sağlıkları için o taşları çıkarıp doğal kum-taşlar ekleyin derim.onlar boyanmış taşlardır.midye kabuğu sizin göz zevkinize kalmış birşey :)
Mutlu edin balıklarınızı güle güle besleyin.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Çağatay G.Çevrim Dışı

Kayıt: 13/05/2015
İl: Edirne
Mesaj: 17
Çağatay G.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2015 21:26
Yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim. Bütün yazılanları tek tek okudum. Gerçekten keyif alarak yapıyorum bu işi. Yakın zamanda 30, 40 veya 50 litrelik hatta daha büyük bir akvaryuma geçeceğim umarım. Taşlar konusundaki öneriniz için teşekkür ederim. Yakın zamanda doğal kum siparişi vereceğim. Akıntı fazla olabilme ihtimalini düşünerek minimum seviyede hava filtresi, yeterli sanırım 10 litrelik bir akvaryum için. Filtreyi akvaryumun yanına taktım, arka cam yüzeyine mi takmalıyım nasıl olur sizce? Bir de filtreyi akvaryumun içinde nasıl temizleyeceğim o kısmı pek anlamadım. Arka fon düşünüyorum ama akvaryumu büyüttüğümde alayım diyorum. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

semilikÇevrim Dışı

Kayıt: 11/03/2015
İl: Antalya
Mesaj: 164
semilikÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2015 21:33
Filtreyi akvaryumdan bir kaba aldığınız biraz su ile temizleyin. suyu geri koymayın akvaryuma. su değişimi yaptığınız sırada yapabilirsiniz bu temizliği. Doğal kum derken deniz kumunu falan denemenizi önermem. en azından kaynatmadan kullanmayın derim. siyah hagen kum, beyaz silis kum, vs. çok çeşitli şeyler var. rengarenk olanlardan uzak durun yeter derim.
Bu arada filtreyi arka cama yapıştırırsanız suyu yeterince hareketlendirip bütün dip pisliğini vb. çekmez ama en azından akıntı azalır balıklar daha rahat yüzebilir bence.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Çağatay G.Çevrim Dışı

Kayıt: 13/05/2015
İl: Edirne
Mesaj: 17
Çağatay G.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Mayıs 2015 21:39
Akıntı sorununu çözdüm, akıntı hızını falan ayarlayabiliyorum hortumdan. Merak ettiğim bir de şu konu var: Yem verdiğimde iç filtreyi kapatmalı mıyım? Ne kadar kapalı kalmalı, yoksa gerek yok mu?

Ekleme: 5 litrelik ağzı dar olan bidonlarım var (ağzı hep açık) çeşmeden doldurduğum. Koydum kenara, sıkıntı olmaz değil mi? 

Ekleme 2: Otomatik yemleme makinası kullananınız var mı? Tek başıma yaşıyorum ve bazı haftasonları Tekirdağ'da kalıyorum. Sizce almalı mıyım? Önerileriniz nelerdir? 

Ekleme 3: Şizofrenik hareketler içerisindeyim. 2 japon balığı var akvaryumumun içerisinde yalnız yem attığımda bi' tanesi direkt saldırıyor, hepsini süpürüyor gibi. Diğeri çok sakin hareket ediyor yem yerken çok az görüyorum onu. Bir sıkıntı olabilir mi? 

Ekleme 4: Dipten su çıkarıp eklemek nasıl oluyor teknik olarak anlatır mısınız? Sanırım dipteki pislikleri almak açısından dipten çıkarmak ve yeni su eklemek daha sağlıklı oluyor, ama nasıl?
Çağatay G.2015-05-13 22:17:31

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

uk77656Çevrim Dışı

Kayıt: 09/11/2014
İl: Yurtdisi
Mesaj: 324
uk77656Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2015 16:51
Her yerde satilir dip cekim pompasi diye, fiyati en fazla 5 tldir. Dipten suyu alip taze su eklemen gerekiir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2015 17:04
İç filtre fazla akıntı yaptığı için onlar kaçıyorlar akıntıdan aşağıdaki resimdeki gibi yapın iç filreyi, arka cama yapıştırın, akıntısı ön cama vurur dağılır balıklarda akıntısız bölgede gezinir. o büyük süs evini çıkartabilirsiniz gereksiz yer kaplıyor, öteki süs eşyasınıda çıkartabilirsiniz, bayalı taşlara gerek yoktu doğal olmak lazım. Japon balıkları zemindeki kumu alıp tükürmeyi sever alttaki resimdeki gibi doğal bir kum zemine serebilirdiniz camı kapatacak kadar. poşeti 2 Tl tabi kumu alınca bir kovaya döküp bir kürekle karıştırarak 6-8 kez yıkayıp kirli suyu döküp sonra zemine eklemek lazımdı. Balıklara haşlanmış ıspanak yaprağı yedirdin 2 günde bir bir kahve cezvesi suda haşlayabilirsiniz, haşlanmış her tür sebzeyi severek yerler kabızlıktan ölümüde önler. Sabah akşam yarım pond yem ufalayabilirsin balık başına yahut 2 balığınıza 1.5 -2 pond yem gibi en fazla tüm atmayın ufalayarak atın sıkında yem dağılır zaten. Şimdilik bunları bilin fazla bilgi verip kafanızı karıştırmayayım, ama daha çok değişik yemler var az ondan az ondanda verebilirsiniz oranları düşük tutup, karışık pul yem, dip yemi gibi. Odada aydınlık varsa hiç ışık kullanmanıza gerek yok ben 15 yıllık hobi hayatımda hiç ışık kullanmadım canlı bitkiler için gerekli ama ışık. gündüz odaya vuran gün ışığı yetiyor, akşam odada ışık yanıyor tavanda, gece mutlaka karanlıkta uyusunlar. Haftada bir 1/3 kirli suyu çekin yerine taze su ekleyin damacana içme suyu kullanırsanız dinlendirmeye gerek yok direk kullanabilirsiniz, çeşme suyu kullanacasınız kapaksız bir kapta 2 gün bekletin kloru uçsun sonra kullanabilirsiniz. Komple su değiştirmeyin enn fazla yarısını 5 günde bir.








mesutok2015-05-14 17:09:35

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Çağatay G.Çevrim Dışı

Kayıt: 13/05/2015
İl: Edirne
Mesaj: 17
Çağatay G.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2015 17:27
Öncelikle yorumunuz için teşekkürler. Taşları zaten çıkarıyorum, silis kum siparişi verdim. Ayrıca ev akvaryumun içinde değil arkasında. Arka fon kargodan gelene kadar arka fon yapsın diye koydum. Midyeyi de küçük dekorum gelince kaldıracağım. Ortaya küçük dekorumu koyacağım. 

Yalnız ben hala soruma cevap alamadım. O yemlerden ben de var, ancak kalitesiz olduğunu söylediler ve ben de sera gold marka japon balığı yemi aldım. Şimdi tekrar sormak istiyorum: Ben bu küçük yemleri 12 saatte 2 japon balığına kaç tane vereceğim ve ufalayacak mıyım? 

Filtreyi dediğiniz gibi yapacağım akşam eve gidince. Teşekkürler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2015 17:34
Yok neden kalitesiz olsun pond yem onlar kapalı kutulardan açılıp poşetliyorlar, sera gold marka gelince ondanda verin, küçük yem dediğiniz nasıl bir yem ben onu anlamadım.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Çağatay G.Çevrim Dışı

Kayıt: 13/05/2015
İl: Edirne
Mesaj: 17
Çağatay G.Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2015 17:37
@mesutok Pardon fotoğrafı paylaşmayı unutmuşum, yemim geldi. 



Bunu nasıl kullanacağım?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mesutokÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
Kayıt: 10/04/2009
İl: Istanbul
Mesaj: 17993
mesutokÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 14 Mayıs 2015 17:52
Balığın bir gözünün iriliğine bak o gözü yuvarla yuvarlak bir boncuk gibi düşün, her ögün, işte o bir gözü büyüklüğünde vermen yeter yavru japon balıkların için, artık birtaneyemi gelir ikitaneyemi ben o elindeki yemden hiç kullanmadım. Biraz bekle kullanan arkadaşlarda tavsiyede bulunabilir. Ben oran olarak söyledim birde konunu sazansıgiller tanıtım bölümüne taşıtırsan iyi olur bütün japoncular orada. link ekleyeyim konunu ilk mesajında hata var bölümüne tıkla oraya yazki "konumu sazansıgiller Tanıtım bölümüne taşıyabilirmisiniz" yaz yolla o yönetime gidiyor yönetim oraya taşır.

Bölümün Burası tıkla gör:

mesutok2015-05-14 17:52:50

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir