Hobihane mi - Üretimhane mi?


LokmanKocÇevrim Dışı

Kayıt: 11/06/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 85
LokmanKocÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2012 15:50
Merhaba 

Burada konuşmak istediğim konu kendini hobici olarak gösterip, hobihane adı altında kurulan üretimhanelerin ne derece hobicilikle alakalı olduğu veya akvaryumculukla alakalı olduğu konusunu 
irdelemektir. 

Hobicilerin açtıkları konulardan ticari kaygı güttüklerine dair izlenimler çıkmakda veya hemen yeni bir canlı türü çıkmış gibi nadir tür diye bir yayın yapıp arkasından 70 tane 100 tane yavru aldım diyerek hemen satışa koymaları ve onların arkadaşları ooo süper tür ne güzel renkler adı altında alkış tutmalarını ibretle izlenmekteyim. 

Buradaki amacım gerçekden bu işi severek yapan, hatta aile bireylerinin kanına kadar işlemiş ve eşlerin bile katkıda bulunduğu gerçekden hobici olan kişileri üzmek veya zan altında bırakmak deildir. 

Aşağıda sanırım burdaki bir çok kişinin bildiği üye olduğu ve aynı tartışmanın yaşandığı bazı resimleri eklemek istiyorum. Umarım burdaki yönetici arkadaşlar bunların yayınlanmasına izin verir. 

 Hobihane Resimleri-- 




Üretimhane Resimleri---



Şimdi bu iki konu  arasındaki farkları birazcık anlayabilen insan Hobihanenin veya üretim hanenin ne olduğunu elbette anlayabilir. 

Burda kendilerini hobici olarak söyleyen arkadaşların kurdukları hobihaneleri tanımı nedir?

Burda paylaşılan altını çizmek istediğim hobihane isimli yerlerin  vergi dairelerine kaydı yapılıyormu? 
( Çünkü ciddi anlamda balık satışı var ve toplam matrahlar çok yüksek ) 

Vergisini ödeyen, personel çalıştıran, kirasını ödeyen, sgk sını ödeyen ve bu işi tertemiz bir şekilde yapan akvaryum sektöründeki bir çok firma bunlarla nasıl başetsin. Bu durum sektöre darbe vurmakta değilmidir. 

Bugün izmir den bir arkadaşın hobihanesine ufak bir yazı yazdım ve sanırım gücenmiş bana anında uyarı mesajı geldi. Bu konununda uzun süre kalacağını zannetmiyorum ama sonuçda burda bir ticaret yaplıyor hobihane adı altında. Elbette bende bu konunun takipçisi olucağım madem o kadar büyük altlı üstlü akvaryumlarla hobihane yapıyorsun. Tüm masraflarına katlanıyorsun. Üstelik hobihane olarak satış yapıyorsun. Ufak bir mali kayıt kimseyi maddi olarak etkilemez. 

En azından Hobiciyim diyen insanlarla bunların bir ayrımı olur. 

Şimdiden bu forumu kuran ve kendilerinin hobici olduğunu düşüğündüğüm kişilerden özür diliyorum.


LokmanKoc2012-07-23 15:53:38

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

LokmanKocÇevrim Dışı

Kayıt: 11/06/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 85
LokmanKocÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Temmuz 2012 17:17
BAkın ne kadar haklıyım üstelik bu siteye sponsor olan derneğe sponsor olan bir çok ticari marka var. 
Bu ticari markalar ne yapsın?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

HititÇevrim Dışı

Kayıt: 01/06/2006
İl: Samsun
Mesaj: 747
HititÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2014 13:26
Yazdıklarınızın altına imzamı atıyorum.

Ben de yıllardır bunun mücadelesini veriyorum. Ortalık, "HOBİCİ" imgesiyle forumlarda boy gösteren "TÜCCAR"larla dolu. Bu işi "VERGİ VEREREK, RUHSATLI MEKAN AÇARAK" yapan ve ekmek parasını bu şekilde kazanan insanlara "VERGİ VERMEDEN, RUHSAT MASRAFI YAPMADAN" rakip olan insanlar var.

Yani sen ruhsat alacaksın. Ruhsat için yırtınacaksın. Para yatıracaksın. Onun bunun derdini, kahrını çekeceksin. Daha sonra vergi vereceksin. Ama bazı adamlar çıkacak, forumlarda boy gösterecek, sonra bir odasını "HOBİHANE" ayaklarına yatıp resmen üretimhane yapacak, öyle 3-5 Lira veya yem karşılığında değil de bir seferde bilmem kaç yüz (hatta bin) Liralık satış yapacak, sen de onlarla rekabet etmek zorunda kalacaksın bu şartlarda... Ondan sonra da akvaryum hobisiyle ilgilenen arkadaşlar da bunları hiç düşünmeden "akvaryumcular çok kazıkçı" diyerek sağda solda "hobinin gelişimi" konusunda ahkam kesecekler.

Akvaryumcu değilim. Üretimhanem de yok. Dahası, ben bu iştek hiç para kazanmıyorum. Para kazanmamak bir yana, neredeyse otuz senedir üste para veriyorum halen (bundan da hiç gocunmadım). Hobihane görünümlü kaçak üretimhane konusunda mesleği akvaryumculuk ve üreticilik olanlardan yanayım. doğruya doğru.

İlginç bir tesadüf oldu, fotoğrafların hepsini ben çekmiştim zamanında.

Hobihane fotoğrafları, benim geçmişteki hobihaneme aittir. Üretimhane de Bozüyük'te "HOBİHANE" adıyla açılan ama basbaya üretimhane olan bir mekana aittir (hobihane adıyla açılan bu ruhsatsız üretimhanenin işletmecileri para derdine düşüp birbirlerine girince mekan kısa sürede kapanmıştı).

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

whitesinekÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/11/2008
İl: Izmir
Mesaj: 528
whitesinekÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2014 14:34
Hobihanelerle ilgili dikkat ekmek istediğim bir konu gereğinden fazla üretim yapılmasıdır. Bakılmayacak beslenemeyecek binlerce yavru balık hayvana eziyettir.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

celalabayÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 28/05/2012
İl: Istanbul
Mesaj: 2996
celalabayÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 04 Nisan 2014 15:34
Bu konuda öyle insanlar var ki... Evet, hobi için hobihane yapıp da birçok türü üreten kişiler var. Birçoğu satış da yapıyor. Bence bunda sorunda yk. Satış yapsın ki biz de hobicilerden balık alıp daha sağlıklı türler edinelim. Herkesin malumudur Türkiye sularında üretilmiş bir balığın, ithal edilenden çok daha sağlıklı olduğu aşikar bir gerçektir...

Gelelim sadede;

Ne bu fiyat! Akvaryumculardan daha yüksek?
- Hocam bunlar F0, masrafları çok, eşi benzeri yok gibi, arasan bulamazsın boylesini!
Fiyatın yüksek olması, ilanlarda pazarlık kesinlikle söz konusu değildir! ibaresi... Akvaryumcular verdikleri fahiş fiyatlarda her zaman pazarlık payı bulunduruyor. Ya bu arkadaşlar... Teklifini bile etme, küfrederim gibisinden mesajlar gördüm bu forumda...

Bana göre sonuç:

Birçok üretimci, hobi adı altında forumlarda gruplaşarak, birbirini pofpoflayarak off o ne be! nasıl birseydir! Satılık yavru varmı? gibi popülarite yaratıyor... İnsanlar buraya yönleniyor.

Anlamadığım bir durum daha var ki, burada mantık iptal oluyor!

Geri bildirimlere bakıyorsunuz, xxx kardeşim on numara bir insandır, güvenle alış veriş yapabilirsiniz gibi mesajlar... Be arkadaş, burası ticari alış veriş ile ilgili geri bildirim kısmı...Bu gün kankayken yalakalık yapıyorsun, yarın ilk alışverişinizde yerin dibine sokuyorsun...


İş hobicide bitiyor.. Araştırıp alış veriş yaparsak bu sömürücülere mahal vermemiş oluruz. 

Sayfalarca yazsam yine de anlatamam aklımdan geçenleri. Çok insanlar tanıdım bu platformda... Bazıları telefonda ilanla ilgili konuşurken utanarak sıkılarak rakam telaffuz ediyor iken, bazıları da rakam kolay gel hele sen bir bakayım diyerek yanına ne satarımın peşinde koşuyor...

Neyse... Bu yazıları okuyacak KOBİci arkadaşlar için söylüyorum.. Kırılmaca gücenmece yok...
Biz (hobiciler olarak.. mesajdaki diğer arkadaşları tanımıyor ve kasdetmiyorum)amacımızda kararlıyız, siz de adımınızı denk alın artık!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir