Hobiye yeni başlayacak kişilere 4 kural


casperÇevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 220
casperÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2009 14:49
1:AKVARYUM SEÇİMİ

Akvaryum seçimi hobiye her yeni başlayan insanın ortak yanlışlarından biridir. Akvaryum almadan önce yapılması gereken içinde ne tür canlılar bakılacağının kararlaştırılmasıdır , bu konuda en çok yapılan yanlış 150 lt bir akvaryum aldıktan sonra ben bunun içinde 20-25 cm büyüyebilen balıklardan bakmak istiyorum olur. Bu tezata düşmemek için canlı seçimi ve sonrasında akvaryum alımı önemlidir , akvaryumu alırken dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise ileriki zamanlarda tür ve dekarasyon değişikliği yapılınca yeterli hacime sahip olacakmı olmalıdır. Bu sorunlar gene herkezin karşılaştığı sorunların başını çeker o yüzden tür kararı verildikten sonra türe uygun olan fakat ileride doğabilecek ihtiyaçlarıda karşılayabilecek bir akvaryum alınması en mantıklı olanıdır.
   Alınacak akvaryumun bol bitkili bir dekarasyon ile kullanılması durumunda yüksekliğine dikkat etmek gerekir ne kadaryüksek akvaryum alınır ise aydınlatma için bir o kadarda zorluk çekilecektir.

2: EKİPMANLAR

Bir akvaryumun iç ve dış organlarıdır desek yanlış bir deyim kullanmamış olurum. Bu ekipmanlar her akvaryum ve canlı türüne göre bulunabilirlik ve işlev yönünden bir hobicinin gerçekten sağlıklı bir akvaryumu olmasını sağlarlar. Bu ekipmanlardan ilk akıla gelenler  pek tabiki iç dış filitrerler , ısıtıcılar , hava motorları , termometreler dir. İlk başlayan arkadaşlarımızın bir pet shop dan akvaryum almaya gittiklerinde kimse onlara bu saydıklarımdan fazla bir ekipman önermez ama işin içinde girildikce bu ekipmanların yeterli olmadığı anlaşılır . Akvaryum seçiminde bahsettiğim gibi ekipmanda direk bağlantılı bir konudur aslında akvaryum hobisinde her konu her ekipman bağlantılıdır ve biri yıkılırsa sonuç domino taşı etkisi olur .Bu durumu göz ardı edemeyiz o yüzden türe ve kurulucak akvaryumun ihtiyaçlarına göre olan ekipmanları temin etmek zorundayızdır.

3: CANLILAR

Asıl önemli konu ise budur türü belirledik akvaryumu aldık ekipmanları aldık sistemi kurduk ve canlıları almak için pet shopa gittik evet hazin son almaya gittiğimizden ya farklı ya fazla yada çok tezat bir canlı almadan dönenimiz yok denecek kadar azdır.İşte bu durumda tüm sistemimiz tekrar yapılanma aşamasına girer ki buda zaman ve nakit kaybını geitirir.Bu duruma düşmemek için asla gerekenden fazla canlı almamalıyız sistemimizin kaldırabileceği adet ve türden sahiplenmeliyiz yoksa form da çokca duyduğumuz ölüyorlar kavga ediyorlar neden stresde vs.. gibi konulardan muzdarip oluruz.

4:CANLILARIN BAKIMI

Hepimizin zaman içerisinde gerek deneme yanılma gerek ise araştırma vs. gibi şekillerde öğrendiğimiz ve www.akvaryum.com forumlarında paylaştığımız bilgiler gerek yeni ibaşlayan arkadaşlara gerek bu hobinin üstadı dediklerimize yol göstermiştir.Her canlının bakımı bir diğerininkinden çok farklılıklar gösterir o yüzden bu konu bakımını üslendiğimiz akvaryum içindeki evlatlarımızın sağlıklı bir şekilde yaşamasına direk etkendir.Eğer bir hobici arkadaşınız size forum üzerinden bir bilgi vermiş ise bunu göz ardı etmemek gereklidir. casper2009-03-11 18:13:04

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kadirhanÇevrim Dışı

Kayıt: 28/11/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 485
kadirhanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2009 16:21
Akvaryum kurmak isteyen arkadaşlara tavsiye edilmesi gereken bir yazı olmuş. Özellikle akvaryum hacimi hakkındaki tavsiye çok önemli. Belirttiğiniz yanlışa pek çok kişi düşüyor. Buna ben de dahilim. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

casperÇevrim Dışı

Kayıt: 14/12/2008
İl: Istanbul
Mesaj: 220
casperÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 11 Mart 2009 18:11
[QUOTE=The Godfather]Önemli bilgiler vermişsiniz teşekkür ederim, yeni başlayanların dikkat etmesi gereken konular.
 
Saygılarımla...
[/QUOTE]

Asıl ben teşekkür ederim zaten çok tartışılan yazılan ve konuşulan bir konuyu daha anlaşılır bir özetleme ile tekrar düzenlemek istedim fazla ayrıntıya girmeden ama çok önemli noktaları vurgulamak istedim.

[QUOTE=kadirhan]Akvaryum kurmak isteyen arkadaşlara tavsiye edilmesi gereken bir yazı olmuş. Özellikle akvaryum hacimi hakkındaki tavsiye çok önemli. Belirttiğiniz yanlışa pek çok kişi düşüyor. Buna ben de dahilim.  [/QUOTE]

Hangimiz bu yanılgıya düşmedik ki zamanında öyle değilmi Göz%20Kirpma

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

kriptoatlantisÇevrim Dışı

Kayıt: 20/05/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 267
kriptoatlantisÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mart 2009 09:38
Yararlı bilgiler için tesekkurler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir