hobiyi bırakma noktasındayım artık....


baturkÇevrim Dışı

Kayıt: 19/02/2012
Mesaj: 5
baturkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Temmuz 2012 21:36
Selam arkadaşlar

6 ay önce 5 lepistesle 70 litrelik ufak bir akvaryumla hobiye başladım. malum lepistesler hızlı çoğaldığından artık akvaryum yetmez bir hal aldı. bu da yeni bir akvaryum ihtiyacını doğurdu.

bulunduğum yerdeki tek akvaryumcuya 2 3 defa ölçüleri iletmiş olmama rağmen akvaryum yapmaya yanaşmadı ben de iş başa düştü diyerekten internette araştıra araştıra akvaryum yapımına başladım.

ilk başta oda da mevcut bulunan sunta dolaba göre yaptırırım hesabıyla 120x50x50 (300 litre) camlık bir akvaryum düşündüm ve hesaplama programından 8 mm camın güvenli olacağından o şekilde camları kestirdim.

camcı arkadaş ilk başta yan camlardan bir tanesini yamuk kestiğinden dolayı akvaryum ölçülerinde 2 3 mm sapmalar oldu. hatta yan camın altı tam otururken üst camda 2 3 mm arasında boşluk oluştu. bu durum içime sinmedi ve camı söküp tekrar kestirdim. sağolsun hiç zorluk çıkartmadan istediğim ölçüde camı kesti.

sonra ilk su testine başladım odada. köşelerden damla damla su geldiğini görünce o kısmındaki silikonu söküp yeniledim.

ertesi gün tekrar taban su testi yaptım ve geçtim.

tabi sıra geldi yük altındaki duruma. bundan çekindiğim için akvaryumun dört köşesine köşebent yaptım. bunda da içim rahat etmedi tabana da köşebent yaptım akvaryumun dik köşelerine yaptığımdan bağımsız olarak.

takribi 290 litre su doldurdum ve test sonucunda beklediğim gibi patlama olmamış olsa da köşelerden 1 2 mm esneme. tam ortadan ise 8 9 mm esneme yaşandı.

bunu görünce 3 saat sonra suyu boşalttım.

tabi bütün bunlar 1,5 haftalık bir süreç ve yoğun bir telefon trafiğiyle binbir rica minetle yaptırdığım şeyler oldu.

şimdi geldiğim noktada ise kayıt ve kuşağın şart olduğu kısımdayım ama ilk başlarda da dediğim gibi cam ölçüleri tam tutmadığından kayıt kuşak kısmında da ölçülerde aksilik yaşanacaktır. kaldı ki kayıt ve kuşağı milimetrik olarak kestirip oraya oturtmak artık gözümde inanılmaz büyüyor. çünkü eminim ki camcıya camları kestirsem de ölçülerin birinde milimetrik hata olsa o cam oraya oturmayacak.

öğrenmek istediğim şu. kayıtların ve kuşakların mutlak surette köşeden köşeden milimetrik olarak oturması şart mıdır?

yani atıyorum şu anda 120lik kısıma atacağım kayıtın boyutu 110cm olsa bir sıkıntı yaşatır mı? yoksa illa ki yan camlara değmeli mi?

aynı şekilde kuşaklarında ön camlara tutunması gerekiyor mu?

eğer evetse ve esnemeyi önlemeye yardımcı olabilecek başka bir çözüm yoksa akvaryumu aynen çöpe göndermeyi düşünüyorum. keyif vereceği yerde moral bozmaya başladı artık...
baturk2012-07-04 21:37:53

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Yusuf KAYAÇevrim Dışı

[C]2,2,112176[/C]
Kayıt: 03/06/2011
İl: Ankara
Mesaj: 94
Yusuf KAYAÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Temmuz 2012 21:50
Merhaba, adınızı bilmediğimden batur diye hitap edeceğim. Batur bey yazdıklarınızdan anladığım kadarı ile biraz tezcanlı bir yapıya sahipsiniz, bu hobi sabır işidir. Ufak tefek aksilikler ile bu hobi bırakılmaz. Bizimde acemi zamanlarımızda, akvaryumlarımız patladı evlerimizi su bastı ama hiç biri bu hobiden bizi geri bırakamadı. Sorunlarınıza gelince, ilk olarak kuşak yan camlara evet değmeli mm olmasa da çok kötü gözükmeyecek şekilde dışarı taşırabilirsiniz kapak oturacak şekilde. Ön cama değmesi de yan cama değmesi kadar önemlidir. 120 cmlik kısma 110 cm kayıt kestirseniz daha çok sorun açar başınıza hava da durması biraz zordur ne kadar ön cama slikonla tuttursanız da. Amaç yan camlardan destek almaktır zaten. Bu nedenle tutunması gerekir. Şimdiden kolay gelsin diyorum ilk başlar biraz zor gelir ama sonuç keyiflidir. Saygılarımla.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

baturkÇevrim Dışı

Kayıt: 19/02/2012
Mesaj: 5
baturkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Temmuz 2012 22:02
Yusuf bey cevabınız için teşekkür ederim.

benim düşüncem de kuşak dediğimiz camın akvaryumun tam içinde yani camdan cama şeklinde olması yönündeydi. akvaryumun üstünden kuşak çekilebiliyor mu ki dışarı taşırabilirsiniz dediniz? yani eğer böyle bir durum varsa bile beni rahatlatır zira milimetre hesaplarım benim tarafımdan tutmuyor. benim tarafımdan tutsa camcı tarafından tutmuyor. bu da her seferinde camcıya git gel anlamına geliyor tabi ki.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mknmehmetÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2010
İl: Izmir
Mesaj: 187
mknmehmetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 04 Temmuz 2012 22:51
Benim 3sene önce yaptığım tankada aynı sorun oldu, 120*50*50 boyutlarında bende tez canlılıkla girdim kayıttı, kuşaktı yapmadım. Sonra sonuç aynıydı hemen sizin yaptığınız gibi köşebent yaptım ama, akvaryumun üst kısmına 1 boy olmak  üzere 30*30alimunyum köşebent aldım tam akvaryum boyutunda üst kısmına gelecek şekilde çerçeve yaptım tek parça bir gönye ve testere lamasıyla kolayca yaparsın  ve sıfıra sıfır oldu oraya silikonladım sonra ortasından 120 lik kısmın ortasından 6 mm 2 adet delik köşebente ve arta kalan parçadan ortaya destek yaptım krom civata somunla bağladım(2tl flan civata somun) ve 3 senedir sorunsuz su boşken yapın, kuruduktan sonra delme işlemini yapın, denenmiş ve hala aktif bi şekilde tankımı kullanıyorum .(Köşebenti yapıştırmadan önce yana silikonladığınız köşebenti sökün daha sonra aradaki mesafeyi ölçerek yapın tablo gibi oluyor).

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

baturkÇevrim Dışı

Kayıt: 19/02/2012
Mesaj: 5
baturkÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2012 15:11
[QUOTE=mknmehmet]Benim 3sene önce yaptığım tankada aynı sorun oldu, 120*50*50 boyutlarında bende tez canlılıkla girdim kayıttı, kuşaktı yapmadım. Sonra sonuç aynıydı hemen sizin yaptığınız gibi köşebent yaptım ama, akvaryumun üst kısmına 1 boy olmak  üzere 30*30alimunyum köşebent aldım tam akvaryum boyutunda üst kısmına gelecek şekilde çerçeve yaptım tek parça bir gönye ve testere lamasıyla kolayca yaparsın  ve sıfıra sıfır oldu oraya silikonladım sonra ortasından 120 lik kısmın ortasından 6 mm 2 adet delik köşebente ve arta kalan parçadan ortaya destek yaptım krom civata somunla bağladım(2tl flan civata somun) ve 3 senedir sorunsuz su boşken yapın, kuruduktan sonra delme işlemini yapın, denenmiş ve hala aktif bi şekilde tankımı kullanıyorum .(Köşebenti yapıştırmadan önce yana silikonladığınız köşebenti sökün daha sonra aradaki mesafeyi ölçerek yapın tablo gibi oluyor).[/QUOTE]

bu bahsettiğiniz yöntem tam olarak nasıl yapılıyor?

elimde köşebent var fazladan.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

mknmehmetÇevrim Dışı

Kayıt: 19/12/2010
İl: Izmir
Mesaj: 187
mknmehmetÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 05 Temmuz 2012 20:24
Şimdi senin bu sapmalarını hiç bir önemi yok çünkü biz olan ölçüye alimunyumdan çerçeve yapcaz ve uzun iki kenerın ortasından civata ile köşebentleri başka bi köşebentle birbirine bağlıcaz evladiyelik olcak.Köşebenti eline al ve uzun kenarın ölçüsünden 2mm fazla çiz daha sonra 45 gönyeyle çiz ordan kes (örn: kurdelelerin ucu gibi kescez)V şeklinde ama sadece bir kenarını köşebenti koparmıcaz kıvırcaz. (Kıvırırkende 5-10 takoz bul) yaslar başka bi takozla vurarak köşeyi düz yaparsın. Kestiğimiz yerden kıvır sonra takozu daya sağlam düz bi zemine yasla diğer takozlada vurki köşe düz olsun ovallik kalmaz  daha sonra kıvırdığımız yerden kısa kenarın ölçüsünü al ve 2 mm pay ver aynı şekilde aynı kenardan çiz ve kes şimdi elinde bir kenarı olmayan üçgen oldu şimdi tanka dene kenarlardaki boşluğu görmek açısından aliminyum olduğundan korkma malzeme kolay kolay kopmaz eğer bolluk olursa ona göre takozla vurarak düzelt(yani kenarı kısaltırsın)daha sonra diğer uzun kenarı ölç ve aynı şekilde çiz, kes ve kıvır şimdi elinde 1 kenarı olmayan dikdörgen oldu yine dene takozunla müdahale et bolluk olursa sonra kalan kenarı ölç ve çiz,kes ve kıvır artan parçayıda komple kes ve at sana dikdörtgen çerçeve çıktı.tanka tak ve bak uzun kenarın karşılıklı camın deymiyeceği kadar kenardan( camın 8 likse14mm kenardan 10mm ise 16mmkenardan ölç noktala 6 lık bir delik del ve aynı işlemi tam karşısına yap ve artan parçadan atkılık parça kes ve vidayla bağla şimdi böyle yazınca çok uzun oldu ama detaylı anlatmak için böyle yazdım köşebentin boyu 6metre olcak ki tek parça yapabilesin böyle uzun olduğunada bakma işlem kolay elin tester tutuyorsa rahatlıkla yaparsın hemde kendi yapmanın zevkine varırısın ensonda silikonu çerçeveye sık ve yapıştır zor girerese takozla ufak ufak vur gircek gibiyse çak yani uçlarıda birbirine kuruyuncaya kadar bant at .Kolay gelsin;

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir