Hümik Asit ve Faydaları® !


Discus TrÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 605
Discus TrÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2009 14:58
Beslediğimiz ve akvaryumlarımızın en gözde canlısı discusların doğal ortamlarında bulunan, su şartlarını onların fizyolojisine uygun hale getiren bu Allah vergisi mükemmel bileşik ile alakalı; Düşündümki daha fazla bilgiye sahip olma adına ve onu tanıma adına bir başlık açtım. Birçok zaman akvaryumcularda ve akvaristlerde discusa uygun suyun oluşumu adı altında konuşulan ve sunulan kütük ve torf gibi maddelerin bünyesinde barınan bu bileşik nedir? Çeşitli sitelerden alıntılarla bir konu bütünlüğü oluşturmaya çalıştım.
Üretim denilince ilk akla gelen suyun iletkenli değeri ve Ph! Ne zamanki hobiciler yavru almak istese bu değerlere ve daha birtakım değerlere daha fazla dikkat ederler. Fakat unutulmaması gereken şudur ki; Sadece yavru almak istediğimiz zamanlarda değil, bu gözde canlıların yaşam şartları açısından fizyolojik gereksinmleri vardır. Bu açıdan da dikkat edilmelidir.

Dr. Boris Levinsky diyorki!..

“Dünyanın bütün kimyacıları birleşsek bu inanılmaz ve eşsiz maddeyi
oluşturabilmemiz mümkün değildir,
Canlı ve cansız maddeler arasındaki bağı oluşturan HUMATLAR tabiat
ananın bize bir armağanıdır”.


Tanımlanması;

Humik Asit: pH’sı 2’den küçük olan asidik özellikteki sularda çözünmez. Daha yüksek pH derecelerindeki suda veya alkalik özellikteki çözeltilerde çözünebilir. Moleküler ağırlığı fazla olup uzun zincir molekül yapısındadır. Rengi koyu kahverengi ile siyah arasındadır.



Organik madde, bitkisel ve hayvansal kalıntıların kimyasal ve biyolojik humifikasyonu ile mikro organizmaların biyolojik aktiviteleri sonucu oluşur. Humik maddenin biyolojik merkezi, yani doğal humik maddenin başlıca fraksiyonu humik asitlerdir. Humik asitler bitkiler ile toprağa doğal ve organik bir yolla yaşamsal besin maddeleri, vitamin ve izelementleri sağlamanın en mükemmel yoludur. Humik asitler toprakta, torf yataklarında, Linyit katmanlarında, taze su kaynaklarında ve Leonardit madeninde bulunur. Hümik asitler kolloidal maddelerdir ve kil gibi hareket etmektedirler. Hümik molekülünün katyon değişim siteleri hidrojen iyonu ile doldurulduğu zaman oluşan madde “hümik asit” olarak düşünülmektedir. Fakat bunun Ph üzerinde büyük etkisi yoktur. Zira, bu asit suda çözünmemektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda yosunlarda, mantarlarda ve lignin içermeyen çürümüş meyvelerde yüksek oranda hümik asitler olabileceği görülmüştür. Hümik asitlerin besleyici fonksiyonları özellikle makro ve mikro besin elementlerinin bitkiye geçişinde ortaya çıkmaktadır. Hümik asitlerin biyolojik etkileri ise daha çok mikroorganizmaların aktivitelerini arttırılmasında görülmektedir. Fiziksel ve kimyasal olarak ise iyi toprak yapısı oluşturmada, toprağa süzme kolaylığı sağlamasında, havalandırmada, nem tutmada, toprağın iyon değişiminde ve toprağın tamponlanmasında hümik asitler önemli roller oynamaktadırlar. Verimli toprağın üretiminde mineralizasyon boyunca gerekli besin maddelerinin ortaya çıkmasını sağlayan kaynak olarak hümik asitler çeşitli yönleri ile önemli rol oynarlar.



Ayrıca, hümik asitler iyon değişim kapasitesi ve tamponlama özelliği (pH dengesi) gibi fiziko-kimyasal özellikleri de büyük oranda belirlemektedir. Bu özellikler sadece bitki besin maddelerinin bitki tarafından alınması ve toprakta tutunmasını sağlamakla kalmaz, toprak tuzlanmasının (asiditesinin) olumsuz etkilerinden de korumaktadır. Yeterli düzeyde hümik asit içeren bir toprağın bitki gelişimi ve büyümesine olumlu ve net bir etki sağlayacağı kati delillerle ortaya konmuştur.




Yapılışı;

Leonardit, yüksek oranda Humik Asitler ile karbon, makro ve mikro besin elementleri içeren,kömür düzeyine ulaşmamış tamamen doğal organik maddedir. Oluşumu milyonlarca yıl öncesi bitki ve hayvan kalıntılarının sıcaklık, nem, basınç, oksidasyon ve çok özel jeolojik şartlar gerektirdiğinden tabiatta nadir olarak bulunur ve kalitesi bölgeden bölgeye değişiklik gösterir. İçerdiği yüksek oranda humik asitlerden dolayı önemli bir ekonomik değere sahiptir. İlk defa ABD-Kuzey Dakota Eyaletinde Dr. Leonard tarafından bulunmuş olmasından dolayı bu adı almıştır.
Humat Olarak( Sıvı ve Toz)
Leonardit, potasyum hidroksit ile Reaktör adı verilen makinelerde kimyasal işleme sokularak ham sıvı humik asit elde edilir. Homojenizasyon ve filitrasyon işlemlerinden geçirilen sıvı humik asit şişelenip satılır. Yada konsantre işlemine tabi tutularak kurutulup toz haline getirilerek pekatlenip satışa sunulur.
Sıvı yada toz humik asitler (Toz humatlar suda tamamen eriyebilme özelliğine sahiptir )

Önemli Noktalar;
**Hümik maddelerin hücre büyümesine ve bölünmesine olan etkisini gösteren birçok rapor bulmak mümkündür. Ayrıca hümik asitlerin tohumların çimlenme kalitesini ve bitkinin vitamin içeriğini arttırdığı kanıtlanmıştır.
**Canlıların hastalık ve zararlılara karşı direncini arttırmaktadır.
**Hümik asit çok hassas bir ajan gibi çalışmakta, zar geçirgenliğini arttırmakta, hücre bölünmesini hızlandırmaktadır.

Hümik asitler sadece tarım alanında kullanılmamaktadır. Günümüzde ucuz bir kaynak olarak bir çok sektörde hızla kullanılmaya başlanmıştır. Bu sektörlerin başında çevre teknolojileri, sondaj teknolojileri, tutkal, boya, baskı mürekkepleri, kazan besi suyu şartlandırıcıları gibi kimya teknolojileri gelmektedir. Ayrıca kanatlı ve büyük baş hayvanlarda hastalıklara karşı mukavemet sağlamada, yenilen yemlerin ete dönüşümünde, süt veriminin artmasında,yumurta kalitesinde ve buna benzer birçok faktörlerde ciddi faydalar tespit edilmiştir. En şaşırtıcı neticeler ise insan sağlığı üzerine yapılan çalışmalarda elde edilmiştir. AIDS başta olmak üzere astım, bronşit, grip, mide rahatsızlıkları, böbrek taşı ber tarafı, hemeroit, deri kanseri, kan kougulantı, kansızlık, aşırı uyku, iştahsızlık gibi tıpta oldukça yaygın karşılaşılan problemlerin çözümünde önemli bir yer tutmaya başlamıştır.
Hümik asitlerle ilgili çalışmalar tüm alanlarda hızla devam etmektedir. Doğadaki bu mükemmel maddenin bulundukları bölgelere göre farklılıklar arzetmesinden dolayı daha keşfedilmeyi bekleyen birçok bilinmeyi bulunmaktadır .

Doğal Kaynak Hümik ve Fülvik Asit oranları %
Leonardit40 - 90
Torf10 - 30
Saprofel Torf10 - 20
Linyit katmanları 10 - 30
Hayvan gübresi 5 - 15
Kompost2 - 5
Toprak1 - 5
Arıtma Çamuru1 - 5
Taş Kömürü0 - 1


Bazı bilinmesi gerekli terimlerin kısa manaları;

Alkaliler; Suda eriyen bazlardır.
Humik maddeler; Üç organik kalıntı olan hümin, fülvik asit ve hümik asitten oluşan kimyasal bir gruptur.

Kaynaklar;
Canan ÇELİK, Zir. Yük. Müh., İZOTAR A.Ş.
Hasad Dergisi, Mayıs, 2003
Yüksel, Y., Tarım Bakanlığı, “Sürdürülebilir ve Organik Tarımda Hümik Maddeleri”, yayınlanmamış seminer notları.
“Humus: Still a Mystery?”, “What are Humic Acids and Their Sources?”, www.humintech.com (Makalede geçen bazı resimler Hümintech GmbH web sayfasından alınmıştır)
***Vikipedia
www.izotar.com

Saygılarımla...

Not; Bazı arkadaşlarımdan rica ediyorum; Lütfen insanların bir emek ve uğraşı sonucu hazırladığı makale, derleme ve araştırmaları kendi adımızla kaynak göstermeden yayınlamayalım.


Discus Tr2010-02-07 23:48:21

Beğenenler: [T]213824,fatihcakir0606gm[/T][T]224403,HobimDiscus[/T][T]203055,mutlubaba[/T][T]205937,DEVLETİ ALLİYE[/T]
Teşekkür Edenler: [T]97359,rccol[/T][T]224403,HobimDiscus[/T][T]107995,SuperSport[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

narqocashÇevrim Dışı

Kayıt: 10/08/2008
İl: Konya
Mesaj: 408
narqocashÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2009 15:57
Erman bey makaleniz için teşekkürler.Çok güzel ve yararlı bir makale... hikmet6712009-05-18 20:44:34

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cemookaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2007
İl: Ankara
Mesaj: 472
cemookaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2009 23:31
Paylaşım için çok teşekkürederim.'Paylaşım dediğin böyle olur!' denecek türdenBig%20smile
 Keşfi Romalılara kadar gidiyormuş humus toprak anlamına geliyormuş Kafasi%20KarismisZiraatte ve bahçe kültüründe uzun yıllardır kullanılıyormuş.Nasıl elde edeceğimiz hakkında bir bilginiz var mı? Ve ölçüsü nasıl olmalı 50 lt 5ml gibi?
 Birde çınar kökü ya da mangrov köklerini kaynattığımız suda bu değerleri yakalamamız mümkün mü?
cemooka2009-05-18 23:38:25

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ShotokanÇevrim Dışı

Özel Üye
[B]13095,1[/B] [C]2,2,23692[/C] [B]14188,3[/B]
Kayıt: 08/03/2007
İl: Antalya
Mesaj: 4596
ShotokanÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2009 23:35
Erman bey,
Yararlı paylaşım için teşekkürler.
erman322009-05-18 23:37:26

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Discus TrÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 605
Discus TrÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2009 23:48
[QUOTE=cemooka]
Paylaşım için çok teşekkürederim.'Paylaşım dediğin böyle olur!' denecek türdenBig%20smile
 Keşfi Romalılara kadar gidiyormuş humus toprak anlamına geliyormuş Kafasi%20KarismisZiraatte ve bahçe kültüründe uzun yıllardır kullanılıyormuş.Nasıl elde edeceğimiz hakkında bir bilginiz var mı? Ve ölçüsü nasıl olmalı 50 lt 5ml gibi?
 Birde çınar kökü ya da mangrov köklerini kaynattığımız suda bu değerleri yakalamamız mümkün mü?
[/QUOTE]
 
İnce sözlerinize teşekkürler öncelikle.Tebessüm
Nasıl elde ececeğiniz konusu; Şöyleki zirai ilaç satan yerlerde buna ulaşabilirsiniz. Farklı pH değerde olanları vardır. O değere göre size ne kadarı nekadar su için kullanacağınızı söyleyebilirim. Bahsettiğiniz kökleri kaynattığınızda aynı etkiyi yakalamanız konusunda biraz şüpheciyim. Bahsettiğim tamemen farklı bir şey. Bunu şimdiye kadar bazı discus üreticileri kullanıyordu ve saklıyorlardı bu konuyu.Şuan herkes biliyor artık.Tebessüm
Eğer bu bileşime erişemezseniz; catappa yaprağı tavsiye ederim. Göz%20Kirpma

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

cemookaÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/08/2007
İl: Ankara
Mesaj: 472
cemookaÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 18 Mayıs 2009 23:56
Catappayı duymuştum ama bulabilmek zor.Humus ünlü firmaların mesela seranın morena ya da diğer su eskiticilerinin içinde fazlasıyla bulunuyor yanılıyormuyum yoksaHimmm.Araştırdım maliyet olarak çok uygunl herkeze öneririm özellikle apisto türlerinin üretiminde baş rollerde oynamakta ben morena kullanıyordum agassizide artık ihtiyacım kalmadı sayenizde emeğinize sağlık.Sağlıklı balıklar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Discus TrÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 605
Discus TrÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2009 13:49
[QUOTE=cemooka]Catappayı duymuştum ama bulabilmek zor.Humus ünlü firmaların mesela seranın morena ya da diğer su eskiticilerinin içinde fazlasıyla bulunuyor yanılıyormuyum yoksaHimmm.Araştırdım maliyet olarak çok uygunl herkeze öneririm özellikle apisto türlerinin üretiminde baş rollerde oynamakta ben morena kullanıyordum agassizide artık ihtiyacım kalmadı sayenizde emeğinize sağlık.Sağlıklı balıklar.[/QUOTE]
 
Terminalia Catappa diye isimlendirilen ağaç yaprağı uzak doğuda çok öncelerden beri kullanılıyordu. Ülkemizde de yaprakların girişi ve kullanılması yeni yeni hobiciler arasında yaygınlaşmata... Ben makalemi hazırlarken discus balıkalrının doğal ortamlarını ve fizyolojik ihtiyaçlaranı baz alarak hazırladım. Tebessüm
Ama şöylede bir durum vardırki: Eğer pH değişimi için kullanılmayacaksa, belirli oranlarda bir çok türün yaşadığı tanklara eklenmesinde herhangi bir sorun yoktur. (pH dalgalanması yapmayacak şekilde...)
Birçok farklı bitkisel kaynakta kullanılabilir ancak işimize yarayacak enzimlerin inaktif olmaması için kullanılan türün durumuna dikkat. (Kuru yada yaş olması, sıcak su ile haşlama esnasında belirli sıcaklığın üstüne çıkılmaması gibi... )
 
Saygılar...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2009 20:24
Ben bu yazınızı okuduktan sonra ki gün Eminönü'ne gitmiştim.Gezerken aklıma hümik asit geldi.Akvaryumculara sordum onlarda bilgileri olmadığını zirai ilaç satan yere sormamı istediler.Yandaki zirai ilaç dükkanında baktım PREMIUM adlı 1 kg'lık hümik asit vardı.Üzerinde toprak düzenleyici yazıyordu.Balıkta kullanmasam bile annemin çiçeklerinde kullanırım diye aldım.Yalnız ordaki akvaryumcular zararlı olabileceğini ama bilmediklerini söyledikler.Bunu hangi balıklarda ve nasıl kullanmamı önerirsiniz.Üstünde fasulye, biber, ev bitkileri vs. nasıl kullanıldığını anlatmış.Ama balıklar yada hayvanlar hakkında hiç bir bilgi yok.Yardımcı olursanız sevinirim.... 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Discus TrÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 605
Discus TrÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2009 20:44
[QUOTE=ruhi kocaer]Ben bu yazınızı okuduktan sonra ki gün Eminönü'ne gitmiştim.Gezerken aklıma hümik asit geldi.Akvaryumculara sordum onlarda bilgileri olmadığını zirai ilaç satan yere sormamı istediler.Yandaki zirai ilaç dükkanında baktım PREMIUM adlı 1 kg'lık hümik asit vardı.Üzerinde toprak düzenleyici yazıyordu.Balıkta kullanmasam bile annemin çiçeklerinde kullanırım diye aldım.Yalnız ordaki akvaryumcular zararlı olabileceğini ama bilmediklerini söyledikler.Bunu hangi balıklarda ve nasıl kullanmamı önerirsiniz.Üstünde fasulye, biber, ev bitkileri vs. nasıl kullanıldığını anlatmış.Ama balıklar yada hayvanlar hakkında hiç bir bilgi yok.Yardımcı olursanız sevinirim.... [/QUOTE]
 
Şişenin etiketinde yazan içeriği, % kaç humik asit barındırdığını, organik madde içeriğini, azot içeriğini, demir olup olmadığını kısacası bütün içeriği yazarsanız; bunun balıklarınızda kullanılıp kullanılamayacağını yada ne ölçüde kullanacağınızı söyleyebilirim. Göz%20Kirpma
Bu bileşiği daha çok Amazon kökenli balıklarda, su pirelerinde ve bazı durumlardada su ayarlamaları yapmak için kullnıyoruz.
pH değerinide yazarsanız memnun olurum...
Üzerinde toprak için yazması sizi korkutmasın. Konsantre oranına bakarak ne ölçüde ekleyeceğinizi size söylebilirim.Göz%20Kirpma
 
Saygılar...
Erman Aygün2009-05-22 20:45:30

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ZiyaretçiÇevrim Dışı

Ziyaretçi
Kayıt: 01/01/2003
Mesaj: 0
ZiyaretçiÇevrim Dışı
Ziyaretçi
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2009 22:11

SIVI HALDEKİ HÜMİK ASİT

Garanti edilen içrerik                                            %w/w
Toplam Organik madde                                        12
Toplam(Humik+Fulvik asit)                                   16
Suda çözünür potasyumoksit                                 3
 
Hammadde
Leonardit, Potasyum didroxit
 
Bunlar yazıyor.Başka bir bilgi yok içindekiler hakkında.Bende diskus vardı sattım ama ilerde yeniden alabilirim.Şu anda yavru brichardi, yavru sarı prenses, yavru canlı doğuran var canlı doğuran yavrularının olduğu akvaryum bitkili.Bu balıklarda kullanabilir miyim? Bitkili de kullansam bitkiler hızlı gelişir mi? Bitkilide ki balıklara zararı olur mu ?
 
Bunları merak ediyorum Erman Ağabey, şimdiden cevapların için teşekkürler...
ruhi kocaer2009-05-22 22:12:42

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Discus TrÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 605
Discus TrÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 22 Mayıs 2009 22:36
[QUOTE=ruhi kocaer]

SIVI HALDEKİ HÜMİK ASİT

Garanti edilen içrerik                                            %w/w
Toplam Organik madde                                        12
Toplam(Humik+Fulvik asit)                                   16
Suda çözünür potasyumoksit                                 3
 
Hammadde
Leonardit, Potasyum didroxit
 
Bunlar yazıyor.Başka bir bilgi yok içindekiler hakkında.Bende diskus vardı sattım ama ilerde yeniden alabilirim.Şu anda yavru brichardi, yavru sarı prenses, yavru canlı doğuran var canlı doğuran yavrularının olduğu akvaryum bitkili.Bu balıklarda kullanabilir miyim? Bitkili de kullansam bitkiler hızlı gelişir mi? Bitkilide ki balıklara zararı olur mu ?
 
Bunları merak ediyorum Erman Ağabey, şimdiden cevapların için teşekkürler...
[/QUOTE]
 
Bitkili tank için:
2.5 litrelik su dolu şişeye 10 ml ilave et. Her 50 litre için 1 litre bu hazırladığın karışımdan ilave edebilirsin. Bitkilerinin daha çok kök saldığını ve filizlendiğine şahit olacaksın. Bu normal havalandırma için. Tankta su değişimi yaptığın zaman bu ölçüde ilave edebilirsin.
Malawi tankın içinse elindeki sıvının pH üzerine pek etkisi olmaz ama genede kullanma. Çözeltideki humic miktarına bakarak tahmin ediyorum pH 8-8.5 değerlerinde olmalı.
 
Birde deminki mesajındaydı sanırım evdeki bitkiler için ve sebzeler için kullanabilirsin rahatlıkla. Daha bol sebze elde edersiniz. Ama inan dozajlama konusunda bilgim yok. Ziraatçı bir arkadaşa sormak lazım...Big%20smile

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

karagümrük_1926Çevrim Dışı

Kayıt: 12/07/2007
İl: Istanbul
Mesaj: 66
karagümrük_1926Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2009 19:10
Erman abi emeğine sağlık çok güzel bir makale olmuş.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Discus TrÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 605
Discus TrÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2009 20:28
[QUOTE=karagümrük_1926]Erman abi emeğine sağlık çok güzel bir makale olmuş.[/QUOTE]
 
Tolga güzel sözlerine teşekkürler. Bu karışımı biran önce al ve cüce vatozların için kullan... Faydasını çok göreceksin!

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Discus TrÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 25/07/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 605
Discus TrÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Mayıs 2009 20:43
[QUOTE=ruhi kocaer]

SIVI HALDEKİ HÜMİK ASİT

Garanti edilen içrerik                                            %w/w
Toplam Organik madde                                        12
Toplam(Humik+Fulvik asit)                                   16
Suda çözünür potasyumoksit                                 3
 
Hammadde
Leonardit, Potasyum didroxit
 
Bunlar yazıyor.Başka bir bilgi yok içindekiler hakkında.Bende diskus vardı sattım ama ilerde yeniden alabilirim.Şu anda yavru brichardi, yavru sarı prenses, yavru canlı doğuran var canlı doğuran yavrularının olduğu akvaryum bitkili.Bu balıklarda kullanabilir miyim? Bitkili de kullansam bitkiler hızlı gelişir mi? Bitkilide ki balıklara zararı olur mu ?
 
Bunları merak ediyorum Erman Ağabey, şimdiden cevapların için teşekkürler...
[/QUOTE]
 
Ruhi nedir son durum? Kullandınmı karışımı, yorumlarını eklermisin?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir