İç Parazit Tedavisini Nasıl Yapmalıyım?


YaseminceÇevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 65
YaseminceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2018 09:52
Sabah bir baktık ki dün resmini paylaştığım kılıçkuyruk görünmüyor sonra dipte vatoz yerken bulduk.[:(] Hem ona üzüldüm hem şimdi vatozda mı hastalandı demektir bu?[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/202653/270120180952141.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/202653/270120180952171.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/202653/270120180952191.jpg[/IMG]

[QUOTE=Ibrahim90]Hiç birini uygulamayın.
Sarımsaklı yem paraziti öldürmez , tedavi değildir. Bu internet ortamı yanlışlarından birisi sadece. Su değişimini arttırın , yüklü oranda bir kaç gün boyunca (%30-50) günlük su değişimi yapın, filtre temizliğine de dikkat ettikten sonra sorun çözülecek. Çünkü parazit olma ihtimali düşük. Bu süreçte test kiti edinin ve tanktaki amonyak nitrat oranını düşük tutun.

İç parazit belirtileri , kusma , karın çekilmesi , iştahsızlıktır.
Karında şişme , solungaçlardaki kızarırklık ise ; amonyağın aşırı yüksek olduğuna delalet.
Su üzerinde karnı şişmeye başlayan balıklar hızlı hareket ediyorsa bu da dropsy başlangıcı olma ihtimalini gösterir.
Bu durumda aşağıdaki konuyu referans alabilirsiniz.
[URL]http://www.akvaryum.com/Forum/dropsy_tedavisi_k903477.asp[/URL]

İç parazit olduğuna ısrarcı olur ve ilaç uygulamak isterseniz ki önermiyorum.

Aşağıdaki resimdeki tedavi 160 litre net su alan bir akvaryumda oscar için uygulandı ve başarılı sonuçlandı. Çay eklemesi kısmı ile ilgilenmeyin , günlük olarak olarak ph düşürmek için kullanmıştım.
Tedavi programın biritinden itibaren aynen tekrarlanmıştı.

Merhabalar.Tüm yazılanları ve verdiğiniz linkteki tedavileri de okudum.Ancak kafamı karıştıran şeyler var.Kusura bakmayın çok acemi olduğumuzdan doğru uygulamak istiyoruz sizlerden duyduklarımızı.Şimdi iç parazit tedavisinde cipro ve flagyl kullanıldığı yazılmış tabloda da öyle ancak dropsy ile ilgili linkte de flagyl ve cipro kullanılmış[:?]
Yani ilaçlar aynı da uygulama şekli mi farklı?Aradaki farkı anlayamadım ben.İlaç kullanmayıp sık su değişimi önermişsiniz ama dropsy içinde ilaç kullanılmış tedavilerde.Lütfen anlamama yardımcı olur musunuz detaylı yazarak?
Bu arada bulunsun diye bacto tabs aldım sera aquatan aldım sarmısaklı yem de aldım.Nitri vec ve toxivec var evde.Ve birde Su değişimini dip çekim hortumuyla kovaya doldurarak yapıyorum.1kova dolusu boşaltmak çok az oluyor akvaryuma göre.Ancak birkaç kova su boşaltıp ekleyerek 1/3ünü değiştirmiş oluyorum.Suyu bekletmekten söz ediliyor ama sadece 1kovalık su bekletebilirim.Peşpeşe birkaç kova eklemem gerekiyor.Herkes nasıl yapıyor neyin içinde bekletebilirim akvaryuma ekleyeceğim suyu.Ve ekledilten sonra suya hangi ürünleri katmalıyım?

Beğenenler: [T]196004,Ibrahim90[/T]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ibrahim90Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/04/2017
İl: Izmir
Mesaj: 1432
Ibrahim90Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2018 18:21
Dropsynin sebebini ve detayları hakkında forumda diğer konularda bilgi var. Bu hastalığa bir parazit sebep değil , bir sindirim rahatsızlığı.
İlk evre dediğim şekilde hızlı yüzme şeklinde görülüyor . Daha sonra karında şişme , pullarda kabarıklık ve en sonda iştahsızlık , hareketsizlik ve ölüm geliyor.
Hastalığın ilk evresinde sebepleri ortadan kaldırarak başarıya ulaşmak mümkün. Bu sebepler düzensiz ve yanlış beslenme, stres , su ve filtre kalitesizisliğine bağlı amonyak ve nitrat fazlalığıdır. Bunlardan biri veya birkaçı olabilir. Su değerlerini ölçmeden, filtre ve su değişimi ile alakalı yorumlar tamamen farazi ve tahmini olacaktır. Suda amonyak , nitrit ve nitrat mümkünse hiç olmamasına çalışırken , nitrat'ın 20nin üzerinde olmaması sağlanmalı. Bu birçok hastalıktan bizi korur. Yine günlük %50 su değişimi yapılan bir canlı doğuran akvaryumunda amonyak oranının çok yüksek olması beklenemez.
Bulaşıcı bir şey değil vatoz a bulaşmaz.

İki ilacın iki farklı tedavide kullanılması hakkında Koray beyden alıntı yapmak isterim ;
[QUOTE]ibrahim Bey; yazdıklarınıza bakarak tam tanı odaklı değil ama ampirik düzeyde birkaç öneride bulunabilirim ancak. Bunun sebebi de balıktaki müphem, belli belirsiz enfeksiyon bulguları. Hal böyle olunca da enfeksiyon ajanını tam teşhis etmek mümkün olmuyor. Bu nedenle de ancak geniş spektruma sahip bir tedavi düzenleyerek, ampirik olarak bu tedaviye başlamak en doğrusu olur. Zaten hastanelerde enfeksiyon servislerine yatırılan hastalarda da olası etkenleri içine alacak düzeyde spektruma sahip bir tedavi ile başlanır, kültür ve antibiyogram sonuçlarına göre de etkene spesifik antibiyotik tedavisine geçilir. Bu geçiş genel olarak spektrumu daraltma şeklinde yapıldığı gibi bazen yandaş ajanlar için de tedaviye ekstra bir ajan eklenebilir.

Sözün özü, bizim gerek beşeri tedavide gerekse balıkların antiparaziter ve gastrointestinal sisteme dayalı rahatsızlıklarında sıkça kullanabileceğimiz iki ajanı zaten hala hazırda kullanmışsınız. Bu ajanlar Flagyl ve Cipro tablet formları.[/QUOTE] Kaynak : [URL=https://www.akvaryum.com/Forum/mesaja_git.asp?PID=5389542]Link[/URL]
Yine aynı şey dropsy içinde geçerli.[:)]

Su değişimini evet , dinlendirmeli ve akvaryum ısısı ile aynı ısıya getirerek yapmalısınız. Bunu hızlandırmak için osmos cihazı kullanabilir veya hava motoru , sirküle motoru ile damacana veya kovadaki suyu havalandırarak klorun uçmasını sağlayabilirsiniz.
Bunun ne kadarının ne kadar zamanda uçtuğunu söyleyebilmek için yine ölçüm yapmak lazım. Ama bir kaç saat güçlü hava motoru ile havalana su da muhtemelen klor kalmayacaktır. En garantisi bir gün boyunca hava motoru verebilirsiniz.
Suya herhangi bir ürün eklemenize gerek yok. günlük havalandırın kloru uçsun yeterli. Tedavi tamamen bittiğinde döngünün yeniden oturması için nitrivec ekleyebilirsiniz. Ben her iki tedavi de eklemedim. Gerek görmedim iki hafta içerisinde sistem oturuyor çünkü. Ama size öneririm.

Sarımsaklı yem dediğim gibi tedaviye destek amacı ile sindirimi hızlandırıp iştah açması yönünden faydalı olabilir: Bunu normal yemine sarımsak suyu emdirerek te sağlayabilirsiniz.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YaseminceÇevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 65
YaseminceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 27 Ocak 2018 19:15
Çok teşekkürler.Taşlar yerine biraz daha oturdu açıklamanızla.Bu arada Akvaryumcuya da danıştım .O da balıklarda belki de net bir rahatsızlık yoktur su değişimi dip çekimi yapın sıkça dedi. Ben de hemen ilaç yüklemesem de bir kaç gün gözlemlesem dite düşünüyorum.Kaş yapayım derken göz çıkarmayayım.Baktotabs da flagyl de kuvvetlidir güçsüz balıklar ölür ,akvaryum değerleri oynar deyince gözüm korktu açıkçası.Şimdilik dip çekimi yaptım.Dediğim gibi bir kova sı vardı beklettiğim onu ekleyebildim ,yeniden doldurdum o bekliyor şimdi o yüzden su az böyle.Aşağıda resimleri paylaşıyorum ve test sonuçlarını.Ne olur ne olmaz diye kovadan eklediğim suya aquatan katmıştım. Video nasıl paylaşabilirim ,akvaryumdaki hareketi göstermek istiyorum ama yüklenmiyor.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/202653/270120181913141.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/202653/270120181913331.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/202653/270120181915141.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YaseminceÇevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 65
YaseminceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2018 10:39
Nedir bu böyle?Bu sabah gene bir kılıçkuyruk yerde vatozun ağzında rengi beyaz olmuş.Üstelik en sağlıklı hareketli normal görünen irice erkek bir balıktı. Acaba vatozlar mı saldırıyor ya da başkaları.Bir kılıçkuyruk kaldı zaten aralarında.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/202653/290120181039091.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

Ibrahim90Çevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 01/04/2017
İl: Izmir
Mesaj: 1432
Ibrahim90Çevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2018 12:47
Elinizdeki su sertliğini ölçen bir test. Sizin sorununuz amonyak ve nitrat.
Size lazım olan test kiti ; NH3 , NO2 , NO3 ölçmesi gerekiyor. Bunların üçünü birlikte bulunduran kitlerde var. Ayrı ayrı satılanları da. JBL marka iyidir,tavsiye ederim.

Yaralı balığa gelince evet vatoz saldırmış gibi görünüyor. Protein ihtiyaçları karşılanmadığında, bölgeleri tehdit altında olduğunda diğer balıklara saldırırlar. Zannediyorum onun için ayrı bir yem kullanmıyorsunuz aç kaldığı içinde bu yolu deniyor. Granumeat gibi protein oranı yüksek batan yem tercih edebilirsiniz diye düşünüyorum ama kedi balıklarından pek anlamam yine araştırmak lazım ideal yemi nedir bilmiyorum.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YaseminceÇevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 65
YaseminceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2018 13:24
[QUOTE=Ibrahim90]Elinizdeki su sertliğini ölçen bir test. Sizin sorununuz amonyak ve nitrat.
Size lazım olan test kiti ; NH3 , NO2 , NO3 ölçmesi gerekiyor. Bunların üçünü birlikte bulunduran kitlerde var. Ayrı ayrı satılanları da. JBL marka iyidir,tavsiye ederim.

Yaralı balığa gelince evet vatoz saldırmış gibi görünüyor. Protein ihtiyaçları karşılanmadığında, bölgeleri tehdit altında olduğunda diğer balıklara saldırırlar. Zannediyorum onun için ayrı bir yem kullanmıyorsunuz aç kaldığı içinde bu yolu deniyor. Granumeat gibi protein oranı yüksek batan yem tercih edebilirsiniz diye düşünüyorum ama kedi balıklarından pek anlamam yine araştırmak lazım ideal yemi nedir bilmiyorum.[/QUOTE]

Bendeki test NO2,NO3 dahil 5 değeri ölçüyor.Nitrit ve nitrat var yani sanırım ama NH3 ölçmüyor.Onu da edineyim. Vatozlar için yem aldım dibe çöken ama o yeme de Mollyler öyle saldırdıki vatoz zor yaklaşabildi yeme.Vatoz için aldığım aşağıdaki yem.[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/202653/290120181323481.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

iezgiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 718
iezgiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 29 Ocak 2018 13:29
Vatoz icin gece yemleme yapabilirsiniz, vatozlar geceleri herkes uyurken daha aktif olurlar :)

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YaseminceÇevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 65
YaseminceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2018 19:26
Şimdi de ,akvaryumcudan aldığımda minicik yavruyken,1aydır akvaryumda büyümekte olan yavru öldü.[:'(]
Emin olmak için soruyorum,önce kızım fark etti hareketlerini ,delirmiş bu balık dedi.Hızlıca yüzüyor sonra hareketsiz durup kalıyor,sonra kendi etrafında döne döne aşağı yüzüyor sonra hızla cama çarpacak gibi yüzüyor ,sonra vücudu dikey olarak aşağı iniyor falan böyleyken eve geldik ki ölmüş.Bu dropsy midir?

[IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/202653/300120181919301.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/202653/300120181919361.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/202653/300120181919431.jpg[/IMG][IMG]https://foto.akvaryum.com/fotolar/202653/300120181919491.jpg[/IMG]

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

iezgiÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 04/08/2014
İl: Istanbul
Mesaj: 718
iezgiÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 30 Ocak 2018 20:25
Dropsy'de balik siser, pullari diken diken kalkar. Sizinki yine ic parazit gibi gorunuyor, epey zayif hayvan... Su degerleriniz ne durumda? Duzeldi mi biraz?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

YaseminceÇevrim Dışı

Kayıt: 03/01/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 65
YaseminceÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 13 Şubat 2018 22:40
[QUOTE=iezgi]Dropsy'de balik siser, pullari diken diken kalkar. Sizinki yine ic parazit gibi gorunuyor, epey zayif hayvan... Su degerleriniz ne durumda? Duzeldi mi biraz?[/QUOTE]

Selamlar.Su değerleri eskiye oranla iyi görünüyor.Ama Şimdi de MOllyler iç parazit oldu sanırım.Karnı yapıştı inceceik kupkuru kaldı.Hala hareketli sayılır ama fena. Anatankta yavrular da var.Flagyl versem hepsine iyi gelsin diye zararlı mı olur?

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

akvaristdrÇevrim Dışı

Kayıt: 16/02/2018
İl: Istanbul
Mesaj: 24
akvaristdrÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 16 Şubat 2018 10:38
Merhaba , geçmiş olsun .Genelde yeni kurulan akvaryumlarda bu tür durumlar olur ve akvaryumcular ilaçlar önerir tavsiyelerde bulunur ama genellikle canlı kayıpları yaşanır.Bu tür forum sitelerinin faydalı olduğunu düşünüyorum , tecrübeli arkadaşlar yardımcı olabiliyor fakat canlı kayıplarının yeni kurulan akvaryumlarda yaşanması doğaldır çünkü doğal denge tam oturmamış olduğu için canlı için yaşam alanı pek sağlıklı olmuyor ve kayıplar yaşanıyor.Size tavsiye olarak akvaryumda doğal dengenin oturana kadar düzenli yemleme ve temizlik yapmanızı öneririm.Kesinlikle kimyasal bir madde kullanmanızı tavsiye etmem.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir