İç sump sorular...


chipuraÇevrim Dışı

Kayıt: 16/02/2009
İl: Aydin
Mesaj: 23
chipuraÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2009 12:20


Herkese merhaba. 250 lt.’lik bitkili canlı doğuran tankımı bozdum. Balıklarımı yavru tankına yavruları da 20 lt.’lik plastik bir kaba aldım. Yeniden kurulum yapmaya karar verdim. Daha önce iç filtre kullanıyordum. Hazır akvaryum boşken filtreleme olayını da halledeyim istiyorum. Araştırdım ve resimdeki bu sistemi uygulamaya karar verdim. Camları kestirmeden önce sizlerden de yorum ve önerilerinizi almak istiyorum.
Öncelikle görünümü iyileştirmek için düşündüğüm değişiklikleri söyleyeyim.
1. Koyu renk cam kestireceğim böylece sumpun içindeki malzeme görünmeyecek. Bu cam kaç mm olmalı? 4mm yeterli midir?
2. Cepheden bakıldığında sumpun olduğ
u sağ bölümü siyah malzeme ile kaplayıp görünmemesini sağlayacağım. Akvaryum biraz asimetrik olacak ama sanırım katlanılabilir.
3. Kafa motorunun çıkışını, kafa motorunun bulunduğu bölümün üstünden akvaryumun içine, hortumla yapacağım. Yani resimdeki gibi mavi bir boru ile değil. O mavi borunun neden akvaryumun ortasından çıktığını anlamadım. Su seviyesi ile ilgisi olabilir mi?  
Üstten vermemin bir sakıncası olur mu?
4.Resimde elyaf ve biobal kullanılmış (bir de karbona benzer bir şey var sanırım). Bunlara ek olarak sünger koymayı düşündüm. Uygun mudur?

5. Sump’un toplam hacmi 25 litre olacak ve elimde bulunan  800 litre / saatlik kafa motorunu kullanacağım. Canlı sayısının 25-30, bitki sayısının da çok fazla olmayacağı düşünülürse yeterli midir?

6.Kafa motorunun bulunduğu bölüm, buhar camından 1,5 cm aşağıda, su girişinin olacağı bölüm ise buhar camından 2,5 cm aşağıda olacak. Uygun mudur?

7.Son olarak su girişinin olduğu bölüme 20-30 derece eğimli bir cam parçası yapıştırılmış. Gerekli midir?

Genel olarak uygulama ve işleyişle ilgili yorum ve önerilerinizi de bekliyorum. Gelişmeleri fotoğraflayıp buradan paylaşacağım. Katkılarınıza şimdiden teşekkür ederim.

chipura2009-05-21 13:48:16

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

gökhanyeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 05/01/2009
İl: Bursa
Mesaj: 290
gökhanyeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 21 Mayıs 2009 14:46
1-Cam kalınlığı çok önemli değil çünkü iki tarafta su dolu olacağından basınç birbirini karsılar.
2-Bu tercih meselesi size aklmış
3-üstten olmasının herhangibir sorun olmaz ancak sump girişide üstten olması temizlik açısından uygun olamayabilir.hortumu biraz uzun tutup dibe verebilirsin.
4-Elyaf ilk su girişinde kullanılır ve düzenli değiştirilir ama bakteriler için uygun yer ortam sağlamak isterseniz sünger kullanmak şart.
5-Debi yeterli sanırım önerilen idal debi toplam tank+sump  hacmin 3 katıdır.
6-Bu ölçülerin tam standartı yok sizin uygulamanıza ve tercihinize bağlı.
7-Bu egimli cam su girişinde elyafın üzerine getirmek için eklenmiş.Eğer olmasaydı su dikey camdan sızarak elyaf ve cam arasından filtrelenmeden geçer eklemeniz uygunolacaktır.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir