İlk Kurulum 1 Günde Yeşeren Su


delikan76Çevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2007
Mesaj: 139
delikan76Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2007 10:45

Merhaba,

Akvaryum bile denemeyecek fanustan bozma, şelale filtreli, ısıtıcılı, hava pompalı akvaryumcuktan, haftasonu 80 lt.'lik yeni bir akvaryuma geçtim.

Uzun internet okumaları(çoğu bu siteden) ve alışveriş ettiğim yerdeki satıcının danışmanlıkları ile yeni akvayumu kurdum, ilk paragrafta bahsettiğim küçük akvaryumcuktan transfer ettiğim 3 yavru melek haricinde şu anda akvaryum boş. Dengeli bir ortam oluşana kadar balık koymayı düşünmüyorum.

Kurduğum akvaryumdaki su bir gecede ciddi boyutta yeşerdi, 70 santim enindeki akvaryuma bakınca 20 w'lık florasan ışığı altında diğer kenardaki ısıtıcıyı zar zor görecek kadar yeşerdi.

Kurarken yaptıklarım:

70-75 litre çeşme suyu. Bir gece dinlendi, bütün gece elimdeki pompa ile en yüksek hızda hava verildi. Tank hacmine uygun ebatta iç filtre ve ısıtıcım var. Bu süreçte gerekliliği tartışılsa da, özellikle hızlı hazırlama için ve acemiliğime binaen (ertesi gün melekleri o küçücük yerden kurtarmayı kafaya koymuştum), ilk kuruluma uygun miktarda sera aqutan ve nitrivec ile hazırlandı. İhtiyat amaçlı, uygun miktarda(koruma amaçlı olarak geçen miktarlarda) mikofish ve mavi ilaçtan kullandım. Suyu 26 derecede hazırladım.

Akvaryumda bitki yok. 1 kırmızı, 1 beyaz mercan, 3 küçük kaya, 1 ağaç kökü ile dibi dekore ettim. Zeminde ise çakıl var. Hepsini önceden temizleyerek koydum.

Ertesi gün su yemyeşildi. Sorunun çözümü, ondan daha mühimi bir daha oluşmaması için ne yapmalıyım. Balıkların hayatından da endişeliyim tabi şimdi, diğer küçücük akvaryumcukta da aynı su hazırlama sıvısı ve ilaçları kullandı idim, su kristal değil ama berraktı, gayet iyiydi, hala da öyle, bu sorunu yaşamamıştım.

Hatayı nerede yaptım? Nasıl düzeltebilirim?

NOT: Sitede de, google'da da bazı ipuçlarına ulaştım ama yanıt aldığım söylenemez.

delikan762007-2-12 10:48:13

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

murat23Çevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2007
İl: Çanakkale
Mesaj: 9
murat23Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2007 11:40

Akvaryum direk güneş ışığına maruz kaldıysa suda üremelerine müsaitse (kaba ve sıcak su) çok kısa bir sürede yeşillenme yapabilir. Kullandığınız ilaçlardan kaynaklanabilirmi pek bilgim yok.

Saygılarımla..


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

batuhanbayramÇevrim Dışı

Kıdemli Akvarist
[C]2,1,14686[/C] [B]2776,2[/B] [C]2,3,14686[/C]
Kayıt: 11/09/2006
İl: Istanbul
Mesaj: 4498
batuhanbayramÇevrim Dışı
Kıdemli Akvarist
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2007 11:43

Sanırım güneş gören bir yerde akvaryumunuz ve hızlı bir alg oluşumu söz konusu.

Akvaryumunuzu güneş görmeyen bir yere taşımanız faydalı olur. Daha sonra alglerle biyolojik yollarla mücadele edebilirsiniz, Örneğin akvaryumunuza vatoz veya alglerle beslenen tatlı su karideslerinden koyun, bikaç güne bişicikler kalmaz.

Ayrıca yeni akvaryumunuzun filtre düzeneğini yazmamışsınız, küçük çaplı bir dış filtre edinir ve 24 saat aralıksız sürekli çalıştırırsanız akvaryum suyunuz berrak olur.

Sağlıklı balıklar...


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DimebaGÇevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2006
İl: Adana
Mesaj: 356
DimebaGÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2007 13:00
Selamlar.Öncelikle yaptığınız 1-2 temel yanlıştan bahsedeyim.Sera Aqutan ve Sera Nitrivec kullanmışsınız.Tank kurulumunda kullanılması iyi fakat kullandığınız ilaçlar, çok gereksiz olmuş.Bakteri takviyesi yapmışsınız(nitrivec) ama bakterileri yok edecek ilaçlar atmışsınız aynı zamanda.Bunun dışında hem mercan hem kütük kullanmışsınız.Mercan pH artışına sebep olur , kütükse tam tersi bir etkiye sahiptir.Melek beslediğinize göre mercanı çıkarmanız uygun olacaktır.Yeşil su içinse sitenin makaleler bölümündeki bilgiyi kopyalıyorum :

Yeşil Su: Bu suda yüzen bir tür yosundur, çok yüksek ışık ve yüksek besin değerlerinde karşımıza çıkar. Bundan kurtulmak ve suyu eski berraklığına kavuşturmak için çeşitli ilaçlar bulunur. Suyu temizlemek için çeşitli filtrelerde mevcuttur. Ama bunlar sounun kaynağını çözmez; fazla besin. Yüksek nitrat oranına sahipseniz ve bitki büyümesi bu nitratı yokedemeyecek kadar yavaşsa yeşil su oluşabilir. Bu; yeterince hızlı büyüen bitkiniz olmamasına veya bitkilerin yeterince CO2 alamamasınada bağlanabilir. Çok yüksek nitrat seviyeleri balıklarada zararlı olduğu gibi bitki büyümesini yavaşlatır, aslında bitkilerin ihtiyaç duyduğu CO2 miktarını arttırdığı için CO2 büyümeyi engeller.

Yemlemeyi azar azar yapın.Ayrıca akvaryumu direkt güneş ışığından uzak tutun , veya daha da iyisi akvaryumu bitkilendirin.

Saygılar...
DimebaG2007-2-12 13:2:29

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

delikan76Çevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2007
Mesaj: 139
delikan76Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2007 14:27

Görüş bildiren arkadaşlara teşekkürler.

Biraz daha ayrıntılı bilgi verecek olursam;

Bir kere konunun gün ışığı ile alakası sanırım yok. Akvaryum günışığına direk maruz kalmayacak bir yerde kurulu, böyle olmalı diye okudu idim, özellikle dikkat ettim. Akvaryumu kurduğum akşam, hadi olsun olsun, maksimum 3 saat florasan ışığı altında kalmıştır tank. Sabah yeşerme zaten vuku bulmuştu.

Bitkisizliğin veya fazla besin seviyesinin de etkisi içine düştüğüm durumda etkili olmamalı, çünkü buna zaman olmadı. 3 tane meleğe kadar 1-2 kere azıcık yiyecek attım gece için.

Üstelik sudaki yeşerme, tedirgin etmeyecek boyuta daha hazırlama saatlerinin sonunda başladı. Aqutan ve mavi ilaç mavi, mikofish ise sarı olduğu için yeşilliği iki rengin karışması anlamında geçicidir diyerek önemsemedim, sabah yeşerme abardı.

Süreçte hava pompasını başından beri, nitrivec eklemesi sonrası da iç filtreyi tam gaz kullandım, hala çalışıyorlar.

Kütük ve mercan konusunda suyu sertleştirme ve yumuşatma olarak tezat var haklısınız. Bunu düşünmeliyim, ileride sistem oturunca içine vatoz, çöpçü, köpekbalığı(sanırım uygunlar, değilse eleyeceğim) da girecek, bunlar da mı yumuşak su severler araştıracağım. Öyleyse mercanları çıkaracağım. Şimdilik içine düştüğüm durumun argümanı olmamalı bu kütük ve mercan konusu. Yeşil ortama rağmen meleklerin de keyfi yerinde gibi.

Çözüm olarak, melekleri geri eski küçük akvaryuma almayı sonra da bütün akvaryum suyunu değiştirip sadece aqutan ve nitrivec kullanarak tekrar hazırlamayı düşünüyorum. Bu sefer su hazırlıyıcıları çok az kullanıp, daha uzun süre havalandırmayı ve beklemeyi öngörüyorum. Bazı yazılarda tetra ve sera'nın algavec falan gibi ürünlerini gördüm ama zaten daha başından alg basmış bir nevi boş denebilecek akvaryuma daha fazla kimyasal yüklememek niyetindeyim. Galiba buradaki ana sorun en azından bu ani renk değişimi(alg üremesi) vakasında mikofish kullanımı oldu. En büyük ihtimal o. Belki farkında olmadan mikofishi fazla bile kullandım farkında değilim. Sorun bitki(aslen bitkisizlik) ve ışık olmamalı, çok çabuk gelişti herşey.

Kafamdaki çözüm doğru mudur? %100 su değişimi(yeniden kurulum) esnasında içerideki kaya, çakıl vesaireyi, daha önemlisi iç filtreyi yeniden temizlemeli miyim?


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

DimebaGÇevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2006
İl: Adana
Mesaj: 356
DimebaGÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2007 18:25
Madem zaten oturmamış bir döngü söz konusu %100 su değişimi yapıp , suyu 24saat havalandırıp sadece Aqutan ve Nitrivec takviyesi yapın(nitrivece gerek bile yok başka bir akvaryumun iç filtresinin süngerini suya sıksanızda bu bakterileri aşılamış olrusunuz.)Dış filtreniz varsa (yok diye hatırlıyorum) nitriveci dış filtrenizin içine 4-5 damla kadar damlatabilrsiniz.Yoksa kullanım şekli üzerinde yazar.Daha ekonomik kullanım şekilleri de vardır, bilen biri yazar umarım.Bunların dışında ilk 1-2 hafta yemlemeyi azar azar yapın ki olası amonyak zehirlenmelerinin önüne geçin , malum bakteri popülasyonunuz yeterli seviyede olmayacak bir süre.Saygılar.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

husseinÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 27/07/2006
İl: Ankara
Mesaj: 99
husseinÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2007 18:34
akvaryumdaki her seyi tuzla sıcak suyla temizlemelisiniz aksi takdirde %100 su degişimi hiçbir işe yaramaz.en kücük zerrede tekrar ürüyorlar hastalık gibi bişey bu.akvaryumu bastan kurup yosun önleyici kimyasallardan kullanın akvaryumcularda satılan.aynı seyi bende yasadım illet bişey. 

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

delikan76Çevrim Dışı

Kayıt: 12/02/2007
Mesaj: 139
delikan76Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 12 Şubat 2007 22:12

İlginç bir şekilde bu akşam itibarı ile kendiliğinden her şey çözüldü gibi duruyor. Yukarıda yazdığım kriz Cumartesi akşamı/gecesi idi.

Bu akşam eve giderken sorduğum akvaryumcu abi, "- O kadar zamanda 24 saat direk ışık versen alg falan olamaz, o suyu mikofish bozmuştur, sadece renktir o..." dedi. Tek çözüm olarak da su değişimini önerdi, "- Filtre, algovec falan çözmez onu çünkü alg değil seni bozan sudaki yeşil renk, ama su gayet iyidir, balıkları merak etme..." dedi.

Eve geldim. Baktım su gayet gelişmiş. Kriz geçmiş. (En azından görsel olarak.)

Ha çözülürken ne oldu. Ne yaptım, Pazar gecesi, gayri ihtiyarı %50 su değişimi yapmıştım, bakteri molaritesi düşsün diye öylesine bir refleks olarak ve dün akşam ışığı erkenden kapatmıştım,(kesin çözülmemiştir diye sabah burada problemimi sizlerle paylaştım) gece ve günü ışıksız geçirdi sistem. Ha bir de ekstra havayı kestim dün gece ışıkla beraber, sadece filtre bastı havayı. Şu anda rahatsız olduğum yeşilliğin %70-80'i geçmiş duruyor, sağlıklı akvaryum suyu denebilecek yeşillik kaldı suda, belki biraz fazlası sadece.

12 saati bulmadan bir gecede üreyen yeşillik, 24 saati bulmadan dengelendi sanki. %50 değişim, filtreyi gazlama ve havayı azaltma ve kısmi karartma ile...

Neydi bu şimdi, alg saldırısıydı da bir şekilde doğru hareket mi yapıldı da mı düzeldi, tesadüf mü, akvaryumcu abinin dediği gibi mikofish boyası da filtre mi çözdü işi, tabiat ananın bir uyarısı mı, yoksa yolunda olan bir şey yok, sadece avunuyor muyum, ya da nitrivec tabanlı iyi bakterilerin sistemde hakim olup alglere baskın gelmesi mi zaman aldı?...

Neyse umarım bozulmaz. Böyle giderse haftasonu yeni balık eklemesi olabilir gibi duruyor.

Görüş bildiren/bildirecek arkadaşlara tekrar teşekkürler.


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir