IŞIK - Bitki Gelişimine Etkisi


tolgao2000Çevrim Dışı

Kayıt: 24/05/2005
İl: Ankara
Mesaj: 2284
tolgao2000Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 20 Mayıs 2006 13:08

IŞIK ve BİTLİLER ÜSTÜNDE ETKİLERİ

  

Tüm bitkiler günün aydınlık zamanında ortamdan CO2 yi alarak O2 yani oksijen verirler, günün karanlık zamanlarında ise bu durum tersine döner ve bu sefer ortamdan O2 absorbe ederlerken Co2 yi ortama verirler. Birçok akvaryum ortamına bu fotosentez süreci 10 ile 12 saat arasındadır.  Bazı bitkiler vardır ki geniş ve büyük göllerde alabildiğince büyük yüzeylerden çok miktarda ışık alabilirken bazı bitkiler büyük ağaçların gölgesinde çok fazla ışık alamazlar. Bu sebeple akvaryum ortamındaki bitkileri gruplarken çok ışık isteyen ve az ışık isteyen bitkiler olarak iki grupta incelemekte fayda vardır.

 

             Flüoresan lambalar geniş spektrumları sayesinde akvaryum ortamında bitkisel yaşamın idamesinde son derece ekonomik bir çözümdür. Bu tip flüoresan ampulleri birçok akvaryumcuda, bitki satışı yapılan yerlerde ve hırdavatçılarda bulunabilir. Biraz şanslıysanız tüm spektrumlara sahip Vita-Lite, GE Chroma 50 ve 75, Phillips Agro-Lite, UltraLume gibi lambalardan bulabileceğiniz gibi çok daha pahalı ama gerçek renklere sahip Triton and Penn-Plax Ultra-TriLux lambaları bulabilirsiniz. Ancak farklı tip lambaların birleşimlerini kullanarak da bu bahsettiğimiz pahalı ama gerçek renklere sahip lambalardan alınabilecek verime erişebilirsiniz. Not olarak eklenecek bir bilgide bahsedilen flüoresan lambaların ömürleri ve özelliklerini yitirme durumlarıdır ki bir ampulü 6 ayda bir düzenli olarak değiştirilmelidir.

 

Bitkili bir tank kurmak istediğimizde yapılacaklar çok basittir, hemen istenen bitkiler ve kum alınır ancak birkaç hafta sonra akvaryumda çürümüş rengi solmuş bitkiler ile doludur peki nerede yanlış yapılmıştır? 

 

En önemli kural 1 litre su için 0,5 ya da 1W güç hesap etmektir. Örneğin 50 litrelik bir tankınız varsa 50 x 0,5W = 25W daha da iyisi olsun derseniz 50 x 1W = 50W gücünde ampule ihtiyaç vardır. Akkor lambalar kullanılmamalıdır, bu tip lambalar özellikle yaz aylarında akvaryum suyunun ısınmasına yol açarlar ve çok elektrik harcamalarına karşın düşük bir aydınlatma sağlarlar. Tek avantajları flüoresan lambalara göre ucuz olmalarıdır ancak günlük kullanımda flüoresanlar uygun elektrik faturaları ile bu lambalara göre daha ekonomiktirler.

 

Lambalarınızın birkaç gün boyunca algleri yok etmek açısından kapalı kalmasında bir mahsur yoktur keza birkaç gün ışıksız kalan bir akvaryum için normal gün ışığının bir zararı yoktur.

 

Doğru olmayan bir ışıklandırma akvaryumunuzdaki bitkilerin gelimini etkileyeceği gibi ortamda fotosentez, CO2 ve besin zinciri gibi olayları da etkileyecektir. Sağlıklı bir akvaryum için ışık kaynakları şunlar olmalıdır :

 

-         Akkor Lambalar

-         Halojen lambalar

-         Flüoresanlar

-         Yüksek yoğunluklu gaz lambaları

 

Kelvin : Işık spektrumu birçok rengin kombinasyonundan oluşur ( Kırmızı , Sarı, Yeşil ve Mavi ) bu renk spektrumunun ölçü birimi renk sıcaklığı olan Kelvin dir. K ile gösterilir. Örneğin Kırmızı ve Sarı düşük sıcaklığı, Mavi ışık yüksek sıcaklığı gösterir. Temel güneş ışığı ise 5500K ile gösterilir. Işık yoğunluğu ise Lux yada Lumen ile gösterilir.

 

Çok fazla Kırmızı ışık akvaryumlarda alg oluşumunu tetikler buda yaklaşık 4000K dan söz ediyoruz demektir. Çok güçlü ışık kombinasyonları alg oluşumuna ortam sağlar,  kullandığınız su çeşme suyu ise yeşilimtırak ve kırmızıya yakın algleri, tuzlu sularda ise kahverengi alg oluşumunu tetikler.

 

Akkor ve halojen lambalar yaklaşık 2700-3000K ‘lık bir ısısal renk verir, bu değerler bitki büyümesinde oldukça etkilidir ama suyun ısınmasına yol açarlar.

 

Flüoresan lambalar 6 ayda bir değişmesi gereken lambalardır çünkü gerekli değerleri bu zaman içinde yitirmelerine karşın biz gözümüzle bu kayıpları fark edemeyiz. Tam spektrumlu flüoresan lambalar gün ışığını çok güzel taklit ederler özellikle mercan gelişimleri için Mavi spektrumlu bu lambaların karışımlarını tercih etmek gerekir.

 

Mavi ve Kırmızı karşımı flüoresanlar fotosenteze yardımcı olurlarken Kırmızı lambalar bitki gelişimine faydalıdır ancak ortamda alg oluşmasını da sağlarlar. Tavsiye edilen karışım Kırmızının çoğunlukta olduğu ama Mavinin de bulunduğu ışıklandırmadır.

 

Çeviren : Tolga Özdemir

Kaynakça:

 

http://faq.thekrib.com/plant-lighting.html

http://www.aquarticles.com/articles/plants/kumar_plants.html

http://www.algone.com/aquarium_lighting.htm

http://www.futurepets.com/trivia/aquariums-lighting.htm

 

 


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir