Işıklandırma neden bu kadar önemlidir?


reddiyeÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 22/12/2010
İl: Hatay
Mesaj: 333
reddiyeÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Nisan 2011 00:00
Sorum umarım saçma değildir. Gündüzleri dolaylı güneş ışığı alan bir akvaryumda gece ışık kullanmak zorunlu mudur, neden ? 
Aslında düşüncem balıklara dair, doğal ortamında gece karanlıkta kalan bu canlılar 24 saat ışık altında olunca stresten ziyade sinir olmazlar mı 
Bitkiler için de önemini tam olarak bilemiyorum, konuya dair bir yazı varsa dikkatimden kaçmıştır, affola.

Bu arada mesajımda belirttiğim ışıklandırma yalnızca ilave ışık kaynaklarına dair, güneş ışığından bahsetmiyorum. 
Karartmanın bir çok faydasını da biliyoruz...

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

ata326Çevrim Dışı

Kayıt: 08/02/2011
İl: Istanbul
Mesaj: 534
ata326Çevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 10 Nisan 2011 00:37
Zaten 24 saat aydınlatma sadece bitki yetiştirilen akvaryumlarda bile yapılmıyor. 24 saat aydınlatma birçok canlının stres olmasına, bitkilerin gelişememesine neden olur. 

Burada yapılan şey günde 6-14 saat arasında aydınlatma sağlayarak dünyanın farklı bölgelerindeki su ekosistemlerini simüle etmek. Kısacası doğanın bir parçasını başka bir yerde yaratmak.

Güneş, akvaryumda alg ve yosun oluşumuna neden olduğu için ve gerekli verim alınamadığı için tercih edilen bir aydınlatma türü değil.

Sadece güneş ile aydınlatılan akvaryumlar var tabiki. Ama güneşle aydınlatılan akvaryumlarda başka dengeler oturtulması lazım, bu sayede alg ve yosun oluşumu engelleniyor ve bitkiler gelişebiliyor.

Onun dışında birkaç litrelik bir fanusta herhangi bir aydınlatmaya ihtiyacınız olmayacaktır, odadaki ışık yeterli olacaktır.

Bitki akvaryumlarında ışık olmazsa olmazlardan biridir diyebilirim. Bazı istisnalar görülmekte fakat aydınlatma bitki akvaryumlarında çok önemli. Bitkiler ışık ile fotosentez yaptıkları için, ışık sayesinde enerji üretip ışık sayesinde büyüyebilmektedirler. Fotosentez, foto-sentez; ışıkla sentezleme işlemi, bitkinin ışığı ve karbondioksiti ve suyu alıp kendisine ihtiyacı olan karbonhidratı üretmesidir. (Burada CO2 sistem gerekliliğini de özetlemiş oldum.)

Özetleyecek olursam bitki akvaryumlarında yaşam döngüsünü sağlayabilmek için ışık gerekmekte. Bu ışığın düzenli ve kaliteli olabilmesi için de aydınlatma sistemleri ile sağlanması gerekiyor...
ata3262011-04-10 00:39:51

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir