Ista CO2 Difüzör


CERKUTAYÇevrim Dışı

Özel Üye
Kayıt: 16/07/2010
İl: Manisa
Mesaj: 1889
CERKUTAYÇevrim Dışı
Özel Üye
Gönderim Zamanı: 10 Şubat 2014 09:56
Mayalı sistemlerde en tehlikesiz yöntem reaktörlerdir, herhangi bir basınç oluşmayacağı için rahatlıkla kullanabilirsiniz.Araştırmalarınızı reaktörler yönünde kullanmanızı tavsiye ederim.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

sechkeanÇevrim Dışı

Kayıt: 19/03/2009
İl: Ankara
Mesaj: 79
sechkeanÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Temmuz 2014 00:20
Merhabalar,
Ben bu konuya cevap yazmak yerine aslında biraz sesli düşünmek istiyorum.
Bu konuda gerçekler şunlar;
1. Çözücü (Difüzör) çan şeklinde
2. İçerisinde hapsedilen gazın sudaki CO2 miktarına göre yavaşça ve zaman içinde çözünmesi ilkesiyle çalışıyor.
3. Çözücünün yan kısmında bir tahliye açıklığı bulunmakta.

Bu gerçeklerden hareketle düşünmeye başlarsak, kendiyapım (DIY) mayalı sistemlerle kullanıldığını varsayarsak;
Mayalı sistemin, şişenin içinde oluşacak basınç nedeniyle hortumun atma tehlikesi olduğundan, tam bir kontrolü mümkün değil. Ancak belli bir noktaya kadar valf ve vana yardımıyla basıncı kontrol edebiliyoruz. Bu çözücüyü kendiyapım mayalı sistemlerle kullanmamız durumunda mayalı sistemden gelen CO2 çözücüyü dolduracak, bu CO2 suda yavaşça çözülecek, sistemin fazladan ürettiği CO2 ise tahliye açıklığından dışarı atılacaktır. Dışarı atılan CO2'nin su yüzeyine ulaşana kadar geçen sürede sudaki çözünme miktarı göz ardı edilebilecek seviyededir. Bu durumda, çözücü içerisindeki CO2 miktarının su ile temas yüzeyinin, su sıcaklığının ve sudaki akıntının sabit olduğu kabul edilirse, suda birim zamanda çözünen CO2 miktarı sabit kalacaktır.
Bu aşamada tek bir sorun kalmaktadır. Akvaryum ışıklandırmasının kapalı olduğu durumlarda CO2 tüketimi olmayacağından, suyun pH'ında bir düşüş yaşanması kaçınılmazdır. (CO2 + H20 --> H2CO3) Bu sorunu aşmak için benim bulduğum üç çözüm vardır. Birincisi, sadece ışık olduğu zamanlarda kendiyapın mayalı sistemi kullanmak, diğer zamanlarda ise eğer kullanılan şişe oluşan basıncı kaldırabilecekse, kapatmak, aksi takdirde, sistemi olabildiğince kısıp ışıkların kapalı olduğu süre boyunca üretilen CO2'yi boşa vermektir. Bu durumda ürettiğimiz CO2'nin bir kısmından feragat etmiş oluruz ama limon gibi, forumda birçok yerde önerilen tepkime yavaşlatıcılar kullanılarak, tepkime hızını azaltabilir ve feragat edilen CO2 miktarı azaltılabilir. İkinci çözüm ise, birisi normal bitkili akvaryum, diğeri ise sadece bitkileri formlandırmak için kullanılan iki akvaryum bulundurmaktır. Kendiyapım sistemin çıkışını ikiye ayırıp bu iki akvaryuma bağlarsak ve iki adet zamanlayıcıyı bu iki akvaryumun aydınlatma sistemine ayrı ayrı bağlarsak, ilk 12 saat (gündüz) normal akvaryum aydınlatılırken vanalar yardımıyla CO2'yi normal akvaryuma, diğer 12 saat (gece) ise yedek akvaryuma aktararak, CO2 kaybını da engelleyebiliriz. Bu durumda iki adet CO2 çözücüsüne ihtiyaç duyacağız. Üçüncü ve son çözüm ise, bir adet kendiyapım mayalı CO2 sistemini bol bitkili bir akvaryumdaki CO2 çözücüsüne bağlamak, bu çözücünün fazlalık CO2 tahliye açıklığına bağlayacağımız bir hortum yardımıyla, artık CO2'yi daha az bitkili bir diğer akvaryuma aktarmaktır.
Bu sistemi yeni kullanmaya başladığım için henüz bu üç çözümden hangisinin daha verimli olduğunu belirleme fırsatı bulabilmiş değilim. Şu ana kadarki gözlemlerim, iyi bir ışıklandırma ile CO2'nin, hayli durgun sularda bile gayet hızlı çözündüğü yönünde. Bu durumda daha öncede belirttiğim gibi sorun sadece ışıklar açık değilken gerçekleşecek asitleşme olacaktır.
Bu konuda deneyimlerimi paylaşmaya devam edeceğim ama bu konudaki fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
İyi akşamlar.
Seçkin ÇOPUR

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir