Istakoz = Frontoza


CmshnÇevrim Dışı

Kayıt: 05/02/2010
İl: Istanbul
Mesaj: 1506
CmshnÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 23 Mayıs 2011 18:58
Sizin dediğiniz kerevittir.Istakozlar Nephropidae familyasına mensuptur.Ve hepsi istisnasız tuzlu suda yaşar.Boylar 25-50 cm arasıdır.Kerevitler ise Parastacoidea familyasına mensuptur ve hepsi istisnasız tatlı suda yaşar.Boyları ise ortalama 17 cm kadardır.Istakozlarla yakın akrabadırlar bu yüzden birbirlerine çok benzerler.

Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir

avrasyalıÇevrim Dışı

Kayıt: 05/04/2009
İl: Kocaeli
Mesaj: 469
avrasyalıÇevrim Dışı
Gönderim Zamanı: 24 Mayıs 2011 12:47

     Onur'cum kıymetli bilgiler için teşekkürler. Latince söylenen üst familya adlarını kullanıcıların hafızlarında tutabileceklerini pek sanmıyorum. Zira, burada Parastacoidea familyasının 20 alt grubu daha olduğunu yazmam ve bunları sıralamam çok da fayda sağlamaz.
     Ama madem bilgi paylaşıyoruz, ben de bildiklerimi sana aktarayım. Istakoz ve kerevitleri tanıyanlar bilirler ki; kerevitler, dünyaya gelişlerinden itibaren herhangi bir larva evresi geçirmezler. Yani dünyaya kabuklu bir canlı olarak gelirler. Yumurtadan çıkışlarından itibaren ilk 8-10 gün içinde birinci kabuk değişimi, 2-3 hafta içinde ise ikinci kez kabuk değişimini gerçekleştirirler. İlk yıl bu şekilde 8 defa değişim gerçekleşir. Sonraki yıllarda ise senede iki defa olacak şekilde kabuk değişimi olur. Bunun dışında kerevitlerin tuzlu su ıstakozlarından herhangi bir farkları yoktur.
     Daha da ilginci, kerevit kelimesi Türkçe'ye Yunancadan gelmiş bir kelimedir (καραβίδα). Yani orjinal Türkçe bir karşılığı ıstakoz kelimesinde olduğu gibi maalesef yoktur.
     Özet olarak, benim kerevit denilen canlıyı "kerevit", "tatlı su ıstakozu" veya "on ayağa sahip olan ama tatlı suda da yaşayabilen ıstakozumsu eklembacaklı" diye adlandırmamın, bu canlılara da, bu forumdaki kimseye de herhangi zararı olacağını zannetmiyordum.
     Ama Sen adlar konusunda o kadar kesin konuştun ki, ben bile ikileme düştüm ve bu canlının profesyonel olarak yetiştirilmesi bilimiyle iştigal eden Orman Fakültelerinin Orman Müh.lik Bölümü hocalarına üşenmeyip "ne demeliyiz?" sorusunu yönelttim. Güldüler... Ve bana alttaki linki verdiler.. Şimdi ben de sana ve arkadaşlarıma bu linki veriyorum. Oku, rahat ol ve hobinin tadını çıkar. Bilimde isimlere takılmak bazen detayları ve bu yüzden keyfimizi kaçırmamıza sebep olabilir.

Sevgiler.

http://www.belgeler.com/blg/gns/kerevitlerin-genel-ozellikleri-biyolojisi-ve-yetistiriciligi


Üye imzalarını sadece giriş yapan üyelerimiz görebilir